D700 mam 5 dni, velka to radost, krochkanie blahom nad ISO 3000 - 6000, ale k problemu.
Kolega lieta paragliding, tak som siel nieco nafotit. Slnko zachadzalo, ochladzovalo sa, fotil som zo 70-200 VRII, cinsky BG. Zo zaciatku slo vsetko OK. Potom sa mi zacalo zasekavat sklo vo fotoaprate, ukazovato to chybu ERR, po kliknuti do hladacika som videl obraz tak na 1/2 jasu ako normalne. On/Off nepomahalo, po opatovnom namacknuti spuste sa sklo vratilo do zakladnej polohy a fotil som dalej. To sa mi stalo asi tak 5-8x a siel som domov.
Prisiel som domov, nechal fotak ohriat na izbovu teplotu, skusal som kadeco a vsetko bolo na 100% ok. Je to problem "nezabehnuteho fotaku" alebo teplotou? BG mam cinsky, ale na D300 funguje bezproblemovo.
Vdaka za kazdu radu.
Hmm, jo, dava to logiku. Preco sa to potom prejavuje ked je vonku chladnejsie? Chlad stiahne mechaniku ktora ovlada clonu? Nic, vdaka aj za tuto radu, budem skusat. Ako pisali, tak ide zima, ze vraj tuha, tak bude kde testovat :))))
Inak , over si ten stav tak, že si pricloň , ja neviem na 5,6 , napríklad ,a stlač tlačidlo manualneho prclonenia , (používa sa na kontrolu hĺbky ostrosti pred kompozíciou), ale to ty vieš:))))mrkni do hľadáčika a porovnaj ,či ide o tebou popisovaný efekt.....
Hmm, jo, dava to logiku. Preco sa to potom prejavuje ked je vonku chladnejsie? Chlad stiahne mechaniku ktora ovlada clonu? Nic, vdaka aj za tuto radu, budem skusat. Ako pisali, tak ide zima, ze vraj tuha, tak bude kde testovat :))))
V minulosti sa to stávalo často - lamely clony a mechanizmus boli a asi aj sú mazané mazadlom, ktoré v chlade tuhne a môže brzdiť ľahký chod. Voľakedy to bolo časté, na mazanie Zenitov a Praktík sa používala vazelína s traktorov :-))). Teraz to už je len zriedkavý jav, existujú veľmi dokonalé mazadlá, ale môže sa to stať. A môže to byť aj maličká mechanická vada z výroby, ktorá tomu v chlade napomôže. Inak daj si na noc foťák v igelite do chladničky a ráno to skús :-)))
V minulosti sa to stávalo často - lamely clony a mechanizmus boli a asi aj sú mazané mazadlom, ktoré v chlade tuhne a môže brzdiť ľahký chod. Voľakedy to bolo časté, na mazanie Zenitov a Praktík sa používala vazelína s traktorov :-))). Teraz to už je len zriedkavý jav, existujú veľmi dokonalé mazadlá, ale môže sa to stať. A môže to byť aj maličká mechanická vada z výroby, ktorá tomu v chlade napomôže. Inak daj si na noc foťák v igelite do chladničky a ráno to skús :-)))
:)))))) ta chladnicka pobavila. Rozhodne pri 70-200 VRII a D300 som tento problem nespozoroval. Skor to vidim na ten grip. Otestujem, poziciam si original grip, dam vediet.
Aha ... fotak bol a je funglac, ujo este odlepoval nalepku NIKON zo skatule ked sme ho sli skusat. Skor to vidim na grip.
Inac @, aky OEM grip mate na D700 a nevyraba problem? Ja mam konkretne tento http://cgi.ebay.co.uk/New-Battery-Grip-Nikon-D300-D700-Camera-B8E-/310258678420?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item483cdbba94
:)))))) ta chladnicka pobavila. Rozhodne pri 70-200 VRII a D300 som tento problem nespozoroval. Skor to vidim na ten grip. Otestujem, poziciam si original grip, dam vediet.
Napriek tým smajlom som to myslel s chladničkou vážne - bežne sú tam tak 2 - 4 stupne, čo je takmer krajná medza prevádzkovej teploty (NIKON uvádza myslím 0 stupňov), máš to otestované hneď a v teple domova. Asi by som to netestoval na ostrom fotení, ale pred a doma. A píšeš, že po vypnutí a zapnutí sa stav nezmenil - to poukazuje na mechanickú vadu a nie elektrickú. Ale v zásade som Ti poradil, čo viem a viac sa už tejto téme venovať nebudem. Maj sa a nech Ti táto kauza s foťákom či objektívom dopadne čo najlepšie.
Je to možné, objektív som ešte nerozoberal. Mazadlá tam asi sú, ale asi tie na báze molybdenu či čoho, také tie tuhé, nanesené na povrch kovu ako pevný povlak ...
Je to možné, objektív som ešte nerozoberal. Mazadlá tam asi sú, ale asi tie na báze molybdenu či čoho, také tie tuhé, nanesené na povrch kovu ako pevný povlak ...
V lamelovej časti ani v blízkosti optiky nie....je to dokonale suché ...až tak ,že dotyk čistej ruky vyvoláva mastnú stopu...
v oblasti serva ,mimo optiku v zapúzdrenej časti je použité mazadlo zelenej farby....na báze čoho neviem ,(som elektrotechnik)..:)))
V starom Pancolare včak skutočne lamely clony premazané boli...keď sa začali zasekávať tak som jednotlivé vejáriky očistil a znova premazal...zložil vyskúšal rukou a paráda , nezasekávali...po rvom cvaku na tele fotoaparátu kedy clonová automatika udrie na tiahlo clony prudšie , som skoro vyskočil z kože.....na prednom člene objektíva , (z vnútra), zostalo rozprsknutých toľko kvapiek pleja ,ako pri rannej rose....
NEW D700 problem : servis?
Inac @, aky OEM grip mate na D700 a nevyraba problem? Ja mam konkretne tento http://cgi.ebay.co.uk/New-Battery-Grip-Nikon-D300-D700-Camera-B8E-/310258678420?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item483cdbba94
http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/8119#1
v oblasti serva ,mimo optiku v zapúzdrenej časti je použité mazadlo zelenej farby....na báze čoho neviem ,(som elektrotechnik)..:)))
V starom Pancolare včak skutočne lamely clony premazané boli...keď sa začali zasekávať tak som jednotlivé vejáriky očistil a znova premazal...zložil vyskúšal rukou a paráda , nezasekávali...po rvom cvaku na tele fotoaparátu kedy clonová automatika udrie na tiahlo clony prudšie , som skoro vyskočil z kože.....na prednom člene objektíva , (z vnútra), zostalo rozprsknutých toľko kvapiek pleja ,ako pri rannej rose....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa