Fórum » O TECHNIKE

CANON EF50mm/1,8II problém s ostrením

kutopeto
2010-10-27 19:39:32+02
Neviem či sa niekto stretol s týmto problémom, no objektív mi občas zaostrí pred rovinu, kam zaostrila elektronika fotoaparátu. V hľadáčiku sa zdá že je všetko ok, no doma tomu tak nieje. Nieje to pohybovou ostrosťou, viem kam som ostril a objekt nieje ostry ale niečo, čo bolo bližšie ku mne je ostre. Je to jeho nejaká "choroba", alebo jen ja mam tú smolu. Dik moc za poskytnutie skúsenosti.

Plyšiak
2010-10-27 20:03:03+02
Je to kusovo si myslím, ja so svojou 50-tkou som problémy nemal... Už sa to tu párkrát riešilo že zle ostrila ak sa dobre pamätám :)

tomatito
ocenenie redakciou 2010-10-27 20:41:33+02
ten objektiv si bezne zaostruje kde sa mu zachce..kup si tu starsiu kovovu verziu a uvidis ci to bude tiez robit :)

marcelfilo
2010-10-27 20:51:48+02
50mm f1,8 je čo sa týka zaostrovania najhorší objektív, aký som mal. Ostril úplne nepredvídateľne

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-10-27 20:58:15+02
Môjmu kusu sa to väčšinou podarí, ale hlavne pri nižších clonách sa občas netrafí. Pri F/4 sa mi to stalo z 200 fotiek asi 5x

kutopeto
2010-10-27 21:02:31+02
príspevok od: marcelfilo
50mm f1,8 je čo sa týka zaostrovania najhorší objektív, aký som mal. Ostril úplne nepredvídateľne
hm, je to jediny objektiv aky som mal :) no asi je cas na zmenu...

kutopeto
2010-10-27 21:03:52+02
príspevok od: Michal Matloň
Môjmu kusu sa to väčšinou podarí, ale hlavne pri nižších clonách sa občas netrafí. Pri F/4 sa mi to stalo z 200 fotiek asi 5x
Hm, dik za postreh, odskusam tiez priclonit...

conan7
2010-10-27 21:05:11+02
presne. ja úprimne neviem prečo ludia od objektívu za 100€ čakajú výkon ako od objektívu za 1000 :) proste niekde bude ten pes zakopaný...

Vizionar
2010-10-27 21:12:46+02
Hmm no je to divne kedze fotoaparat zaostruje vzdy pri odclonenom objektive bez ohladu na to aku clonu nastavis...

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-10-27 21:15:02+02
príspevok od: Vizionar
Hmm no je to divne kedze fotoaparat zaostruje vzdy pri odclonenom objektive bez ohladu na to aku clonu nastavis...
Nedáva mi príliš zmysel ´pracuje vždy pri odclonenom objektíve bez ohľadu na to, akú clonu nastavíš´. Ak nastavíš inú ako je odclonený, čiže tu 1.8, tak už odclonený nie je...

upir13
- moderator
2010-10-27 21:16:15+02
pokial davas clony 1.8, tak nemozes ocakavat, ze vzdy zaostri kam ty chces.. je tam soft, kt vyhodnocuje v urcitej oblasti okolo ostriaceho bodu rozdiel kontrastu aby mohol ostrit.
cize 1) si treba uvedomit, ze on nevie ako ty myslis, ale ty musis mysliet ako ostrenie fotaku
2) ako uz bolo povedane, nemozes ocakavat od skla za 100 eur 99% ostrenie ako od 85/1.2 L, kt stoji niekolko tisic eur. Aj napriek tomu, ze fotka vysle signal posun ostrenie o 2 zubky doprava, tak kvoli pouzitemu plastu to proste preskoci ale neposunie sa, ale fotak uz registruje, ze ten signal vyslal.

ja som fotil 50/1.8 a tak 1/100 fotiek bola debilne zaostrena.. bud budes s tym ratat alebo si priplatis za Lkovu kvalitu.

Vizionar
2010-10-27 21:27:22+02
Zjavne sme sa nepochopili, ano je tam ostriaci senzor ktory vyhodnocuje kontrast, ale fotak tak ci tak zaostruje na tu hranu v obraze ktoru si nasmerovanim ostriaceho bodu vyberies ty. A fotak nezavisle na nastavenej clone sa pokusi na uvedenom senzore presuvanim skupiny sosoviek v objektive dosiahnu optimalne zaostrenie. Takze clona so zaostrovanim ako takym nema nic spolocne. Clona ti tak maximalne ovplivni DOF ale nie samotny bod kam sa zaostrilo.

Vizionar
2010-10-27 21:29:48+02
príspevok od: Vizionar
Zjavne sme sa nepochopili, ano je tam ostriaci senzor ktory vyhodnocuje kontrast, ale fotak tak ci tak zaostruje na tu hranu v obraze ktoru si nasmerovanim ostriaceho bodu vyberies ty. A fotak nezavisle na nastavenej clone sa pokusi na uvedenom senzore presuvanim skupiny sosoviek v objektive dosiahnu optimalne zaostrenie. Takze clona so zaostrovanim ako takym nema nic spolocne. Clona ti tak maximalne ovplivni DOF ale nie samotny bod kam sa zaostrilo.
kurna reagoval som na nespravny prispevok...

Vizionar
2010-10-27 21:32:12+02
Ak nastavis inu tak pocas zaostrovania je objektiva aj tak odcloneny a elektronika privrie lamely clony az v momente ked dotlacis spust...

marish1
2010-10-27 22:15:53+02
presne tak ako pise Vizionar. fotak ostri vzdy pri minimalnej clone, priclonuje az v momente fotenia (alebo ak stlacite na fotaku tlacidlo na kontrolu hlbky ostrosti).

napriklad sa pri telekonvertoroch spomina problem, ze ak nasadite TC 2x na sklo, ktore ma f/5,6, tak vam fotak nezaostri, pretoze pri f/11 uz nefunguju ostriace body.
ak by fotak clonil uz pri ostreni, tak by ostrenie na vyssich clonach jednoducho nemohlo pracovat na ziadnom objektive. :)

Michal: ´Môjmu kusu sa to väčšinou podarí, ale hlavne pri nižších clonách sa občas netrafí. Pri F/4 sa mi to stalo z 200 fotiek asi 5x´
on sa trafi (alebo netrafi) pri lubovolnej clone rovnako. akurat ak fotis na f/1,8 tak mas DOF niekolko centimetrov, a pripadny BF/FF si okamzite vsimnes.
ak by si tu fotku odfotil pri f/4, tak by bola rovnako nepresne zaostrena, akurat by DOF bola niekolko desiatok centimetrov, v ktorej by sa ta nepresnost skryla.

kutopeto
2010-10-27 23:24:36+02
veru dobre vraviiiis... tak mi z toho vsetkeho vychadza ze tomu objektivu sa to jednoducho stava. hm, budem musiet vyhrat nejaku tender alebo tlacit dialnicne znamky..

tomatito
ocenenie redakciou 2010-10-27 23:59:03+02
najlepsie to napisal upir13...ten objektiv ma proste lajdacky urobene plastove ostrenie..fotak registruje ze uz je zaostrene ale v skutocnosti je zaostrene inde kvoli tym plastovym zubkom v tej hrkalke ktore si nerobia precizne svoju pracu...

osamataliban
2010-10-28 00:41:09+02
príspevok od: tomatito
najlepsie to napisal upir13...ten objektiv ma proste lajdacky urobene plastove ostrenie..fotak registruje ze uz je zaostrene ale v skutocnosti je zaostrene inde kvoli tym plastovym zubkom v tej hrkalke ktore si nerobia precizne svoju pracu...
Po mechanickej stránke áno, no pokiaľ ma moje chabé znalosti neklamú, automatické ostrenie zabezpečujú zaostrovacie senzory, ktoré, pokiaľ nie sú blokované dvihnutým zrkadielkom kvôli live view, fungujú pomocou merania fázového posunu, aj preto zrkadlovky ostria rýchlejšie. Stačí si zapnúť live view na ktorejkoľvek zrkadlovke a hneď je to ostrenie akosi pomalšie.

Ale do mechanických častí sa nevyznám.

A vlastne je to jedno, dôležité sú oko a hlava, no nedalo mi to, technické nepresnosti spôsobujú najväčšie prírodné katastrofy!!!

P.S. Neberme život príliš vážne, aj tak z neho nevyviazneme živí ;))

viator
2010-10-28 06:58:50+02
Niečo o téme je i tu :
http://forum.digineff.cz/read.php?43,2686610,page=3

haplo602
2010-10-28 09:50:35+02
tak toto mi vysvetli ... AF automatika ostri pri plnej diere, na kolko mas nastavenu pracovnu clonu je mu uplne jedno. jedine co to ovplyvni je, ze sa trafi nahodou do hlbky ostrosti a preto sa ti vysledny obrazok zda dobry, ale stale to zaostrilo nespravne :-)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()