Fórum » O TECHNIKE

sRGB vs. Adobe RGB

zajopajo
2010-11-02 11:10:41+01
Fotíte do Adobe RGB, alebo používate sRGB? Aké sú úskalia ak budem fotoť priamo do Adobe RGB? Nie sú problémy so zobrazením na monitore? Výsledná votografia po PP sa ukladá tiež do Adobe RGB?

quaq
2010-11-02 11:13:57+01
problém je že Adobe RGB dokáže vytlačiť málo ktorá tlačiareň, minilab vôbec nie, mislím že Karol Srnec tu niekde má článok o tom.

Bofo
2010-11-02 11:20:54+01
Fotím do AdobeRGB. Ked idem fotku tlačiť na papier, tak konvertujem do sRGB. Je tu niekoľko dobrých článkov o tejto problematike.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-11-02 11:22:01+01
http://www.colormanagement.sk/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/8-alebo-16-bitov/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/ako-na-verne-farby/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/raw-tiff-jpg/

WildSammy
2010-11-02 11:40:52+01
treba hlavne fotit do RAW a potom nemusis riesit, ci fotit do AdobeRGB alebo sRGB :-) ked fotis len JPEG, najlepsie spravis ak budes fotit do sRGB :-) do AdobeRGB fot ak to zacne mat pre teba zmysel, len to uz budes vtedy fotit do RAW :-)

rbr69
2010-11-02 18:35:44+01
príspevok od: WildSammy
treba hlavne fotit do RAW a potom nemusis riesit, ci fotit do AdobeRGB alebo sRGB :-) ked fotis len JPEG, najlepsie spravis ak budes fotit do sRGB :-) do AdobeRGB fot ak to zacne mat pre teba zmysel, len to uz budes vtedy fotit do RAW :-)
presne

kecal
2010-11-02 18:49:23+01
Kua, už 6 hodín hladám kde mám do čerta v tom nikone D300 ten RAW ..... a nič, furt len JPG a NEF ..

busva
2010-11-02 19:01:46+01
príspevok od: kecal
Kua, už 6 hodín hladám kde mám do čerta v tom nikone D300 ten RAW ..... a nič, furt len JPG a NEF ..
Teraz neviem, či to má byť pokus o iróniu, alebo to myslíš vážne... :-))
NEF = RAW ;-)

Cyril
2010-11-02 19:20:39+01
Co to je RAW? Mne pise CR2 :D

Cyril
2010-11-02 19:21:53+01
Fotim do adobeRGB ;)

stano66
2010-11-02 19:46:30+01
príspevok od: Cyril
Co to je RAW? Mne pise CR2 :D
nef je raw (u nikonu)

Cyril
2010-11-02 19:51:26+01
príspevok od: stano66
nef je raw (u nikonu)
dik ;)

rbr69
2010-11-02 21:01:17+01
a kukal si srobovakom pod cip? ;-)

kecal
2010-11-02 22:40:59+01
príspevok od: rbr69
a kukal si srobovakom pod cip? ;-)
to ma nenapadlo, kuknem tam .. .-)

kecal
2010-11-02 22:42:51+01
to ma nenapadlo, kuknem tam .. .-)
len sa k nemu nemôžem dostať, je tam také blbé sklíčko a nejaké čierne oné ešte pred tým, skúsim to vylúpnuť aby som sa k tomu chipu dostal...

titinius
2011-07-15 16:21:23+02
nazdar, doteraz som fotil do adobe RGB, dnes som bol v knihkupectve kde je knizka "majstrovstvo prace so svetlom" o autora knihy " -//- s DSLR"
a natrafil som tam na sekciu adobe RGB vs sRGB, kde sa pise ze pokial nema fotograf namakany cely proces od importu cez zobrazenie az po tlac v adobeRGB tak to narobi viac skody ako uzitku, a vacsinou ze je vysledkom fotka bez vyraznych farieb, taka mlkva, bleda, nekontrastna, nakolko si ju software/tlaciaren premeni z adobeRGB do sRGB pricom to robi vacsinou zle,,,

viete sa k tomu vyjadrit, ako to je ? popripade ako "nastavit" Aperture 3, resp iMac obrazovku, resp tlaciaren aby to vsetko slapalo tak ako ma,
tiez ma zaujima export na net, tam to asi nepojde dat v adobeRGB, resp je len velmi malo monitorov na ktorych by to spravne ukazalo farby (u ludi co navstevuju net) a tak ma zaujima sposob ako to spravit tak aby bol vysledok co najdokonalejsi v tom zmysle ze jednu verziu chcem na tlac v co najvyssiej kvalite a spektre farieb a druhu na net, ktora ma tiez zaujat a vyzerat co najlepsie na co najviac monitoroch

dakujem krasne , pekny den prajem

CSA
2011-07-15 16:37:43+02
LOL..... skutocne?

kecal
2011-07-15 16:51:12+02
príspevok od: CSA
LOL..... skutocne?
skutočne ...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-07-15 16:55:39+02
príspevok od: titinius
nazdar, doteraz som fotil do adobe RGB, dnes som bol v knihkupectve kde je knizka "majstrovstvo prace so svetlom" o autora knihy " -//- s DSLR"
a natrafil som tam na sekciu adobe RGB vs sRGB, kde sa pise ze pokial nema fotograf namakany cely proces od importu cez zobrazenie az po tlac v adobeRGB tak to narobi viac skody ako uzitku, a vacsinou ze je vysledkom fotka bez vyraznych farieb, taka mlkva, bleda, nekontrastna, nakolko si ju software/tlaciaren premeni z adobeRGB do sRGB pricom to robi vacsinou zle,,,

viete sa k tomu vyjadrit, ako to je ? popripade ako "nastavit" Aperture 3, resp iMac obrazovku, resp tlaciaren aby to vsetko slapalo tak ako ma,
tiez ma zaujima export na net, tam to asi nepojde dat v adobeRGB, resp je len velmi malo monitorov na ktorych by to spravne ukazalo farby (u ludi co navstevuju net) a tak ma zaujima sposob ako to spravit tak aby bol vysledok co najdokonalejsi v tom zmysle ze jednu verziu chcem na tlac v co najvyssiej kvalite a spektre farieb a druhu na net, ktora ma tiez zaujat a vyzerat co najlepsie na co najviac monitoroch

dakujem krasne , pekny den prajem
prihlás sa na workshop, inak to nebude moc rýchlo dobre. Používaj RAW na upravu a exportuj do sRGB, Pri retuši (ked moc nezosvetľuješ a nestmavuješ) a nerozbíjaš kanály ti ani pánbožko nezistí či si to spracovával v PS takom alebo onakom priestore.

titinius
2011-07-15 16:58:02+02
príspevok od: Jozef Peniak
prihlás sa na workshop, inak to nebude moc rýchlo dobre. Používaj RAW na upravu a exportuj do sRGB, Pri retuši (ked moc nezosvetľuješ a nestmavuješ) a nerozbíjaš kanály ti ani pánbožko nezistí či si to spracovával v PS takom alebo onakom priestore.
pouzivam RAW a nic nikdy neretusujem, tak ako to bolo tak to malo byt
upravujem krivku, obcas trosku saturaciu a doostrenia.
chcem zive kontrastne farby, co najvacsiu kvalitu, asi bude lepsie ked prejdem do sRGB , aspon to vyskusam a porovnam, bol som v tom ze adobeRGB je sirsi zaber farieb a teda automaticky lepsia volba, ale asi nie, ci ?

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()