Fotíte do Adobe RGB, alebo používate sRGB? Aké sú úskalia ak budem fotoť priamo do Adobe RGB? Nie sú problémy so zobrazením na monitore? Výsledná votografia po PP sa ukladá tiež do Adobe RGB?
Fotit jednoznacne do Adobe RGB, nakolko ma vacsi farebny gamut ako ma sRGB a potom pri priprave na tlac pracovat s farebnym profilom pre danu tlac. Na CMYK digitalnu tlac odporucam ISO Coated 300%.icc, ktory je idealnym kandidatom hlavne na certifikovane digitalne natlacky. Urcite sa vyhnite nejakym fogram, web coated a podobnym nezmyslom ale taktiez je dobre pre istotu pred pripravou tuto vec konzultovat s tlaciarom. Ak vam nevie povedat, tak rovno chodte k inemu tlaciarovi. ICC profily certifikovane podla ISO 12647 sa standartne v PS ci Lightroome nenachadzaju a je nutne ich stiahnut zo stranky http://www.eci.org
pouzivam RAW a nic nikdy neretusujem, tak ako to bolo tak to malo byt upravujem krivku, obcas trosku saturaciu a doostrenia. chcem zive kontrastne farby, co najvacsiu kvalitu, asi bude lepsie ked prejdem do sRGB , aspon to vyskusam a porovnam, bol som v tom ze adobeRGB je sirsi zaber farieb a teda automaticky lepsia volba, ale asi nie, ci ?
chod na workshop - alebo samoštuduj, lebo ked nechápeš ako to funguje tak adobeRGB ti spraví všade mimo PS a pár programov vygrcnute sive blivajzy
Fotit jednoznacne do Adobe RGB, nakolko ma vacsi farebny gamut ako ma sRGB a potom pri priprave na tlac pracovat s farebnym profilom pre danu tlac. Na CMYK digitalnu tlac odporucam ISO Coated 300%.icc, ktory je idealnym kandidatom hlavne na certifikovane digitalne natlacky. Urcite sa vyhnite nejakym fogram, web coated a podobnym nezmyslom ale taktiez je dobre pre istotu pred pripravou tuto vec konzultovat s tlaciarom. Ak vam nevie povedat, tak rovno chodte k inemu tlaciarovi. ICC profily certifikovane podla ISO 12647 sa standartne v PS ci Lightroome nenachadzaju a je nutne ich stiahnut zo stranky http://www.eci.org
Dakujem krasne za odpoved dufam ze tam najdem profil aj pre Aperture
chod na workshop - alebo samoštuduj, lebo ked nechápeš ako to funguje tak adobeRGB ti spraví všade mimo PS a pár programov vygrcnute sive blivajzy
nemam cas ani peniaze na workshop o niecom co mozem zistit tu za chvilku a zadarmo no vsak sa pytam toho kto pouziva APERTURE a adobeRGB ze ako to nastavit aby to nevygrcovalo sive blivajzy presne o to mi ide studoval som doteraz pol roka ATPL-ko a mam ucenia na 10 rokov dopredu dost tak som dufal ze sa najde nejaky dobrak
stiahol som si ten profil rozbalil a boli tam dva jeden eciRGB_v2_ICCv4.icc a druhy eci_v2.icc v popisku je len licencia a keci, aky je medzi nimi rozdiel, v Aperture som dal pouzit ten s kratsim nazvom
nemam cas ani peniaze na workshop o niecom co mozem zistit tu za chvilku a zadarmo no vsak sa pytam toho kto pouziva APERTURE a adobeRGB ze ako to nastavit aby to nevygrcovalo sive blivajzy presne o to mi ide studoval som doteraz pol roka ATPL-ko a mam ucenia na 10 rokov dopredu dost tak som dufal ze sa najde nejaky dobrak
zachvilku- tak oukej ani ja nemam cas nechápeš uplne základy, caf!
nazdar, doteraz som fotil do adobe RGB, dnes som bol v knihkupectve kde je knizka "majstrovstvo prace so svetlom" o autora knihy " -//- s DSLR" a natrafil som tam na sekciu adobe RGB vs sRGB, kde sa pise ze pokial nema fotograf namakany cely proces od importu cez zobrazenie az po tlac v adobeRGB tak to narobi viac skody ako uzitku, a vacsinou ze je vysledkom fotka bez vyraznych farieb, taka mlkva, bleda, nekontrastna, nakolko si ju software/tlaciaren premeni z adobeRGB do sRGB pricom to robi vacsinou zle,,,
viete sa k tomu vyjadrit, ako to je ? popripade ako "nastavit" Aperture 3, resp iMac obrazovku, resp tlaciaren aby to vsetko slapalo tak ako ma, tiez ma zaujima export na net, tam to asi nepojde dat v adobeRGB, resp je len velmi malo monitorov na ktorych by to spravne ukazalo farby (u ludi co navstevuju net) a tak ma zaujima sposob ako to spravit tak aby bol vysledok co najdokonalejsi v tom zmysle ze jednu verziu chcem na tlac v co najvyssiej kvalite a spektre farieb a druhu na net, ktora ma tiez zaujat a vyzerat co najlepsie na co najviac monitoroch
dakujem krasne , pekny den prajem
Presne to co pises - fotografia je pri AdobeRGB mdla, bez vyraznych farieb - odskusane pri pokuse fotit tu istu scenu v sRGB a AdobeRGB (Nikon D7000)
stiahol som si ten profil rozbalil a boli tam dva jeden eciRGB_v2_ICCv4.icc a druhy eci_v2.icc v popisku je len licencia a keci, aky je medzi nimi rozdiel, v Aperture som dal pouzit ten s kratsim nazvom
vyberal si v RGB verziach a je to viac menej jedno, to prve je iba update toho druheho, ktory je v podstate nepostrehnutelny
Presne to co pises - fotografia je pri AdobeRGB mdla, bez vyraznych farieb - odskusane pri pokuse fotit tu istu scenu v sRGB a AdobeRGB (Nikon D7000)
s tymto v ziadnom pripade nemozem suhlasit, ze fotografia je mdla, ked ma adobeRGB vacsi farebny gamut. Treba si skontrolovat kalibraciu monitora a vystupov(tlaciaren, etc) a treba rozlisovat ICC na vstupe a ICC na vystupe..
s tymto v ziadnom pripade nemozem suhlasit, ze fotografia je mdla, ked ma adobeRGB vacsi farebny gamut. Treba si skontrolovat kalibraciu monitora a vystupov(tlaciaren, etc) a treba rozlisovat ICC na vstupe a ICC na vystupe..
pocuj, a ked som mal doteraz v Aperture nastaveny profil adobeRGB, tak som neurobil krok spat ked som si to prepol na eciRGB ? viem , ako pise Jozef NR, nemam to nastudovane, takze iba ak mas cas samozrejma, ak to vies v jednoduchosti vysvetlit a poradit ako to vsetko spojazdnit v adobeRGB tak aby bolo vsetko fajn,
to co pise jan.zitniak je preto ze foti do adobeRGB a jeho program importuje do sRGB a teda mu to zhovadi fotku do seda, mdla,,, aspon tak to pisal ten pan v knizke ktoru som spominal vyssie,,,
hlavne co ma zaujima je ze ked mam v Aperture moznost profilu adobeRGB (a tisic dalsich profilov), tak mam radsej vybrat ten, alebo novo stiahnuty eciRGB ? chcem dosiahnut co najvyssiu kvalitu a rozsah farieb, dakujem
Ok, tiez som tak cital, ze ma vacsi farebny gamut. Uz na displeji samotneho fotaka je to vidno ...
a to vidno aj na vstavanom LCD displeji fotaka ...
fot do raw a na displej sa vyprdni ... kontroluj tam histogram a kompoziciu ... cim lepsi displej, tym vaecsie nestastie na dusi majitelov ... bo mu kladu vahu monitora
pocuj, a ked som mal doteraz v Aperture nastaveny profil adobeRGB, tak som neurobil krok spat ked som si to prepol na eciRGB ? viem , ako pise Jozef NR, nemam to nastudovane, takze iba ak mas cas samozrejma, ak to vies v jednoduchosti vysvetlit a poradit ako to vsetko spojazdnit v adobeRGB tak aby bolo vsetko fajn,
to co pise jan.zitniak je preto ze foti do adobeRGB a jeho program importuje do sRGB a teda mu to zhovadi fotku do seda, mdla,,, aspon tak to pisal ten pan v knizke ktoru som spominal vyssie,,,
hlavne co ma zaujima je ze ked mam v Aperture moznost profilu adobeRGB (a tisic dalsich profilov), tak mam radsej vybrat ten, alebo novo stiahnuty eciRGB ? chcem dosiahnut co najvyssiu kvalitu a rozsah farieb, dakujem
vysvetlim to tak trochu po lopate. jeden profil je na vstupe a druhy na vystupe. Ak fotis do adobe rgb, tak fotka obsahuje tych dat daleko viac, nakolko zaznamena viac farieb (dosiahnes tym aj vacsi dynamicky rozsah fotky).
No a potom je icc profil na vystupe. ak urobis vystup tiez adobergb a hodis to na web, tak to moze byt cele take posahane vygrcnute, nakolko prehliadace zvladaju iba sRGB a ta ich konverzia je divna, preto je dobre im prisposobit farebny profil. Ak ale ides do tlace, tak sRGB sa vyhnut uplne a fungovat v profile samotnej tlaciarne. Dokonca epson, canon atd. vydavaju aj profily k svojim tlaciarnam, aby fotky vytlacene v domacom prostredi vyzerali fo najlepsie. Ak davate tlacit uz niekde fotky, tak tam sa to tiez lisi od technologie. Tam uz vam da info tlaciar, alebo to byva uvedene na ich strankach ako napr. tu http://typoset.sk/podpora/specifikacia-dodavanych-dat My sme napriklad dostavali profily aj od jednotlivych casakov, ked sme robili inzeraty. Iny mal novy cas ako sme, ci pravda.
Ale aj tak jeden zo zakladov je spravne nakalibrovany monitor
Neexistuje odpoved na otazku ktory profil(sRGB vs AdobeRGB) je lepsi. Cim viac sa niekto zastava jedneho z nich, tym viac prejavuje svoje nespojite vedomosti v priestore profilov Je pravda, ze AdobeRGB zabera vacsi priestor, ako sRGB, ale je popisany tym istym mnozstvom cisiel. Z toho vyplyva, ze AdobeRGB je poisany viac skokovito, resp medzi jednotlivymi suradnicami je vacsi skok. Potom je mozne ho popisat v 16-bitovom mode. Hm, ale to aj sRGB. A sme opat na zaciatku. Popravde, ked mate naozaj dobry monitor a je spravne nastaveny, potom nadherny farebny snimok bude po prevode z jedneho profilu do druheho skoro identicky. Treba zdoraznit, ze po prevode, lebo jelita budu stale priradovat rozne profily tomu istemu snimku a budu sa rozplyvat nad jednotlivymi rozdielmi ... Ak nejake rozdiely po prevode mozno pozorovtat, potom treba skusit iny rendering. Ale ten perceptualny pri fotografii nesklame. A ak akj potom nejake budu, len tazko ich je vobec mozno slovne opisat, zvacsa sa strati sytost niektorych cistych farieb, ktora je ale u mnohych pozorovatelov naopak hodnotena pozitivne. Dost ma pobavilo, ze niekto konvertuje do CMYKu. No, ak s tym ide na osetovu tlac, prosim. Ale kde inde sa da vyuzit CMYK, ked naprosta vacsina tlaciarni pouziva povedma CcMmYKk, pripadne este nejake oranzove a zelen atramenty. Viete si taky profil obstarat? A potom este, viete si taky profil linearizovat? Ano, par citatelov tohto fora to mozno dokaze, otazka, co to so svojimi osobnymi skusenostami niekomu odporuci, ked je ovela jednoduchsie pouzit elegantny RGB. Dalsia nevedomost, co ma zaraza: Su profily na zzariadeniach nezavisle - napra sRGB, AdobeRGB a mnoho inych. A su profily vystupnych zariadeni. Mna by zaujimalo, ako si cteny predrecnik predsatvuje opatpovne vytlacenie nejakeho obrazku povedme o 30 rokov, ked budeme mat priradeny CMYK profil tlaciarne, ktora v tom case uz ani nebude existivat. Toto bolo zhrnutie problemu a jeho riesenia cez profily na tlaciarniach (a inych zariadeniach) nezavisle - teda sRGB, AdobeRGB a inych. Osobne by som uprednostnil AdobeRGB. Ale ja fotografie tlacim (resp vyrabam na minilabe) a preto mi pri takomto workflow vychdza vyhonejsie pouzivat sRGB. Niektore minilaby, presnejsie o Fujifil FRONTIER sa da povedat, ze su vacsinou nastaven tak, ze neprihliadaju k ziadnemu prilozenemu profilu a spravju sa k snimku tak, akoby tam bol sRGB. Predsatvte si obrazok s prilozenym AdobeRGB. Ten je sirsi, ako sRGB. Urezte z neho profil a maticu cisiel interpretujte cez sRGB profil. Zobrazeny, vytlaceny vysledok bude urcite mdly, teda s potlacenymi farbami. Ak vas niekto neustale bobarduje tym, ze do minilabu treba nosit obrazky skonvertovane do sRGB, tak to nie preto, ze je trulo, ale preto, ze je to vstupna technicka poziadavka. Mame aj taky mnilab, ktory akceptuje akykolvek prilozeny profil. Sam vykona ukon konverzie do svojho vystupneho profilu a ten pouzije pri tlaci. Vystupne profily tlaciarni, hlavne minilabov sa spravuju pomerne komplikovane a je mozne nastavit spustu parametrov. Vacsina obsluhujuceho presonalu ho vykonava bez vyznamnej znalosti celej problematiky zautomatizovane kazdy den aj niekolko krat a dobre. Aby vas este pomylilo, svetlocitlivy papier sa exponuje svetlom z troch svetelnych zdrojov R,G a B, ktore su emitovane LASER-mi s jednou presne urcenou vlnovou dlzkou. A dalsia info veduca k totalnemu pomateniu mysle je, ze naprosta vacsina ink-jetovych tlaciarni nema vacsi gamut, ten je proste iba iny, ako maju minilaby. Napriklad v tom, ze cim viac tklaciaren zaujme cistotou okrajovych farieb mylne vyhodnotenych ako vacsi gamut, tym menej dokaze taka tlaciaren vytlacit tercialne farby. Takze moderne stolove tlaciarne s jedovatymi vystupmi nedokazu vytlacit napr zoschnuty list stromu korektne. Niekomu sa to paci, ale takato kyselina fosforecna zmiesana so zabim slyzom nie je moja salka kavy.
sRGB vs. Adobe RGB
upravujem krivku, obcas trosku saturaciu a doostrenia.
chcem zive kontrastne farby, co najvacsiu kvalitu, asi bude lepsie ked prejdem do sRGB , aspon to vyskusam a porovnam, bol som v tom ze adobeRGB je sirsi zaber farieb a teda automaticky lepsia volba, ale asi nie, ci ?
dufam ze tam najdem profil aj pre Aperture
no vsak sa pytam toho kto pouziva APERTURE a adobeRGB ze ako to nastavit aby to nevygrcovalo sive blivajzy
studoval som doteraz pol roka ATPL-ko a mam ucenia na 10 rokov dopredu dost
jeden eciRGB_v2_ICCv4.icc a druhy eci_v2.icc
v popisku je len licencia a keci, aky je medzi nimi rozdiel, v Aperture som dal pouzit ten s kratsim nazvom
no vsak sa pytam toho kto pouziva APERTURE a adobeRGB ze ako to nastavit aby to nevygrcovalo sive blivajzy
studoval som doteraz pol roka ATPL-ko a mam ucenia na 10 rokov dopredu dost
a natrafil som tam na sekciu adobe RGB vs sRGB, kde sa pise ze pokial nema fotograf namakany cely proces od importu cez zobrazenie az po tlac v adobeRGB tak to narobi viac skody ako uzitku, a vacsinou ze je vysledkom fotka bez vyraznych farieb, taka mlkva, bleda, nekontrastna, nakolko si ju software/tlaciaren premeni z adobeRGB do sRGB pricom to robi vacsinou zle,,,
viete sa k tomu vyjadrit, ako to je ? popripade ako "nastavit" Aperture 3, resp iMac obrazovku, resp tlaciaren aby to vsetko slapalo tak ako ma,
tiez ma zaujima export na net, tam to asi nepojde dat v adobeRGB, resp je len velmi malo monitorov na ktorych by to spravne ukazalo farby (u ludi co navstevuju net) a tak ma zaujima sposob ako to spravit tak aby bol vysledok co najdokonalejsi v tom zmysle ze jednu verziu chcem na tlac v co najvyssiej kvalite a spektre farieb a druhu na net, ktora ma tiez zaujat a vyzerat co najlepsie na co najviac monitoroch
dakujem krasne , pekny den prajem
jeden eciRGB_v2_ICCv4.icc a druhy eci_v2.icc
v popisku je len licencia a keci, aky je medzi nimi rozdiel, v Aperture som dal pouzit ten s kratsim nazvom
viem , ako pise Jozef NR, nemam to nastudovane, takze iba ak mas cas samozrejma, ak to vies v jednoduchosti vysvetlit
viem , ako pise Jozef NR, nemam to nastudovane, takze iba ak mas cas samozrejma, ak to vies v jednoduchosti vysvetlit
No a potom je icc profil na vystupe. ak urobis vystup tiez adobergb a hodis to na web, tak to moze byt cele take posahane vygrcnute, nakolko prehliadace zvladaju iba sRGB a ta ich konverzia je divna, preto je dobre im prisposobit farebny profil. Ak ale ides do tlace, tak sRGB sa vyhnut uplne a fungovat v profile samotnej tlaciarne. Dokonca epson, canon atd. vydavaju aj profily k svojim tlaciarnam, aby fotky vytlacene v domacom prostredi vyzerali fo najlepsie. Ak davate tlacit uz niekde fotky, tak tam sa to tiez lisi od technologie. Tam uz vam da info tlaciar, alebo to byva uvedene na ich strankach ako napr. tu http://typoset.sk/podpora/specifikacia-dodavanych-dat
My sme napriklad dostavali profily aj od jednotlivych casakov, ked sme robili inzeraty. Iny mal novy cas ako sme, ci pravda.
Ale aj tak jeden zo zakladov je spravne nakalibrovany monitor
Je pravda, ze AdobeRGB zabera vacsi priestor, ako sRGB, ale je popisany tym istym mnozstvom cisiel. Z toho vyplyva, ze AdobeRGB je poisany viac skokovito, resp medzi jednotlivymi suradnicami je vacsi skok. Potom je mozne ho popisat v 16-bitovom mode. Hm, ale to aj sRGB. A sme opat na zaciatku.
Popravde, ked mate naozaj dobry monitor a je spravne nastaveny, potom nadherny farebny snimok bude po prevode z jedneho profilu do druheho skoro identicky. Treba zdoraznit, ze po prevode, lebo jelita budu stale priradovat rozne profily tomu istemu snimku a budu sa rozplyvat nad jednotlivymi rozdielmi ...
Ak nejake rozdiely po prevode mozno pozorovtat, potom treba skusit iny rendering. Ale ten perceptualny pri fotografii nesklame. A ak akj potom nejake budu, len tazko ich je vobec mozno slovne opisat, zvacsa sa strati sytost niektorych cistych farieb, ktora je ale u mnohych pozorovatelov naopak hodnotena pozitivne.
Dost ma pobavilo, ze niekto konvertuje do CMYKu. No, ak s tym ide na osetovu tlac, prosim. Ale kde inde sa da vyuzit CMYK, ked naprosta vacsina tlaciarni pouziva povedma CcMmYKk, pripadne este nejake oranzove a zelen atramenty. Viete si taky profil obstarat? A potom este, viete si taky profil linearizovat? Ano, par citatelov tohto fora to mozno dokaze, otazka, co to so svojimi osobnymi skusenostami niekomu odporuci, ked je ovela jednoduchsie pouzit elegantny RGB.
Dalsia nevedomost, co ma zaraza: Su profily na zzariadeniach nezavisle - napra sRGB, AdobeRGB a mnoho inych. A su profily vystupnych zariadeni. Mna by zaujimalo, ako si cteny predrecnik predsatvuje opatpovne vytlacenie nejakeho obrazku povedme o 30 rokov, ked budeme mat priradeny CMYK profil tlaciarne, ktora v tom case uz ani nebude existivat. Toto bolo zhrnutie problemu a jeho riesenia cez profily na tlaciarniach (a inych zariadeniach) nezavisle - teda sRGB, AdobeRGB a inych.
Osobne by som uprednostnil AdobeRGB. Ale ja fotografie tlacim (resp vyrabam na minilabe) a preto mi pri takomto workflow vychdza vyhonejsie pouzivat sRGB.
Niektore minilaby, presnejsie o Fujifil FRONTIER sa da povedat, ze su vacsinou nastaven tak, ze neprihliadaju k ziadnemu prilozenemu profilu a spravju sa k snimku tak, akoby tam bol sRGB. Predsatvte si obrazok s prilozenym AdobeRGB. Ten je sirsi, ako sRGB. Urezte z neho profil a maticu cisiel interpretujte cez sRGB profil. Zobrazeny, vytlaceny vysledok bude urcite mdly, teda s potlacenymi farbami. Ak vas niekto neustale bobarduje tym, ze do minilabu treba nosit obrazky skonvertovane do sRGB, tak to nie preto, ze je trulo, ale preto, ze je to vstupna technicka poziadavka.
Mame aj taky mnilab, ktory akceptuje akykolvek prilozeny profil. Sam vykona ukon konverzie do svojho vystupneho profilu a ten pouzije pri tlaci.
Vystupne profily tlaciarni, hlavne minilabov sa spravuju pomerne komplikovane a je mozne nastavit spustu parametrov. Vacsina obsluhujuceho presonalu ho vykonava bez vyznamnej znalosti celej problematiky zautomatizovane kazdy den aj niekolko krat a dobre.
Aby vas este pomylilo, svetlocitlivy papier sa exponuje svetlom z troch svetelnych zdrojov R,G a B, ktore su emitovane LASER-mi s jednou presne urcenou vlnovou dlzkou. A dalsia info veduca k totalnemu pomateniu mysle je, ze naprosta vacsina ink-jetovych tlaciarni nema vacsi gamut, ten je proste iba iny, ako maju minilaby. Napriklad v tom, ze cim viac tklaciaren zaujme cistotou okrajovych farieb mylne vyhodnotenych ako vacsi gamut, tym menej dokaze taka tlaciaren vytlacit tercialne farby. Takze moderne stolove tlaciarne s jedovatymi vystupmi nedokazu vytlacit napr zoschnuty list stromu korektne. Niekomu sa to paci, ale takato kyselina fosforecna zmiesana so zabim slyzom nie je moja salka kavy.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa