Zdravím, uvažujem o kúpe externého blesku k mojej D40-tke. Po prelúskaní fóra som sa rozhodol, že najlepšie riešenie bude originál Nikon SB-600 (pomer cena-výkon). Jedno čo ma však trápi je automatická synchronizácia s krátkymi časmi uzávierky - FP. V návode sa uvádza, že D40 je kompatibilná so systémom CLS, ale nikde som sa nedočítal, či je schopná s týmto bleskom fotiť aj kratšie časy ako X-sync (1/500), prípadne, kde to nastaviť. Pýtam sa preto, lebo s bleskmi nemám skúsenosti a nechcem kupovať mačku vo vreci. Pozn. doteraz som len tak na hranie používal SB-23 a tá zvládala aj 1/4000s. Ďakujem.
Takže ak som správne pochopil: povedzme, že za slnečného dňa mi pri malom zaclonení vide čas na 1/1000 a ak budem chcieť si trocha blesknúť, aby som presvetli tiene, blesk mi automaticky prejde z TTL modu do manuálu a silu záblesku si budem musieť regulovať sám manuálne?
Takže ak som správne pochopil: povedzme, že za slnečného dňa mi pri malom zaclonení vide čas na 1/1000 a ak budem chcieť si trocha blesknúť, aby som presvetli tiene, blesk mi automaticky prejde z TTL modu do manuálu a silu záblesku si budem musieť regulovať sám manuálne?
ano a nie ... D40 ma elektronicky blok na x-sync 1/500. Ked zisti pritomny TTL blesk (napriklad aj SB-600), tak nepojde na kratsi cas so zapnutym bleskom.
Jediny sposob ako ho dostat na kratsi cas je pripojit ´tupy´ blesk. cize blesk ktory odpaluje len strednym kontaktom a nema TTL piny (alebo nekompatibilne, napriklad blesk na Canon), dobry priklad je blesk pripojeny cez lacny radiovy odpalovac. Vtedy sa fotak tvari, ze blesk NIEJE pripojeny a povoli vsetky casy uzavierky a zaroven aj odpaluje sync kontakt (toto robi VZDY pri kazdej expozicii).
Automaticky ti neprejde, v TTL fotak nepusti cez 1/500 (sice tymto si nie som uplne isty, ale Nikon sa tak obvykle chova). Bud budes moct pouzit rezim blesku A resp. M, alebo budes musiet na patici blesku prelepit kontakty okrem stredoveho. Je totiz mozne, ze ked fotak zdetekuje SB-600, tak ani v A/M nepusti cez 1/500. Presne to neviem; skus vyhladat na webe diskusie o D70/D70s/D50, ten mal rovnaku zavierku.
Tento sposob nefunguje. Aj ked umoznis fotaku pouzit kratky cas, blesk bude bliskat len v rezime vhodnom pre klasicke snimanie a nie High Speed. Ak Nikon D40 nema funkciu HSS, tak ho niako nedonutis v nej snimat.
Pri tvojom sposobe by boli na fotkach cierne nenaexponovane pasy.
4 kontakty musia byt prerusrnr, napr. tymto
http://cgi.ebay.co.uk/Flash-Hot-Shoe-Adapter-PC-Sync-Socket-CANON-NIKON-/230541857919?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item35ad5d947f
Tento sposob nefunguje. Aj ked umoznis fotaku pouzit kratky cas, blesk bude bliskat len v rezime vhodnom pre klasicke snimanie a nie High Speed. Ak Nikon D40 nema funkciu HSS, tak ho niako nedonutis v nej snimat.
6 MPix CCD co pouzival Nikon medzi D70 a D40 maju elektronicku zavierku a teda dokazu synchronizovat na hocijaky cas.
Dobre, vďaka chalani, vidím to tak, že asi jediná rozumná vec ako si poradiť s tieňmi za slnečného dňa, bez zdĺhavého nastavovania sily blesku, bude použitie nejakej odrazky alebo lepšieho tela :)
Podla tohto zdroja: http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/886 by mala D40 synchronizovat na kratke casy v rezime blesku Auto FP (SB-600/700/800/900). So vstavanym bleskom len do 1/500 s.
Karol, najprv si pozri dane veci nez odpovies. Tuto feature zdielaju D70/D50/D40. Vsetky 3 maju 6MP CCD chip s elektronickou uzavierkou pre casy kratsie ako cca 1/100.
´Shutter speeds above 1/90 on the D40 are done electronically by the sensor, not by the shutter opening time.´
Podla tohto zdroja: http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/886 by mala D40 synchronizovat na kratke casy v rezime blesku Auto FP (SB-600/700/800/900). So vstavanym bleskom len do 1/500 s.
6 MPix CCD co pouzival Nikon medzi D70 a D40 maju elektronicku zavierku a teda dokazu synchronizovat na hocijaky cas.
Zavierka je kombinovana mechanicko elektronicka, ale v tom co pises mas pravdu, aspon podla nizsie uvedeneho zdroja:
As with the other Nikon bodies that use this sensor, flash sync on the D40 is arbitrarily limited to 1/500 (with non-TTL sources you can shoot flash at any shutter speed). Shutter speeds above 1/90 on the D40 are done electronically by the sensor, not by the shutter opening time. This allows for use of a less complex, lower-cost shutter, but it introduces the propensity for blooming when you include a very bright light source like the sun in the frame. D40x users will be slightly disappointed to learn that the all-mechanical shutter necessary for that camera´s sensor means flash sync is limited to 1/200. Unfortunately, TTL FP is not supported on the D40x.
FP na SB600+D40
Inak aj X-Synch 1-500 je mimoriadne dobra.
Jediny sposob ako ho dostat na kratsi cas je pripojit ´tupy´ blesk. cize blesk ktory odpaluje len strednym kontaktom a nema TTL piny (alebo nekompatibilne, napriklad blesk na Canon), dobry priklad je blesk pripojeny cez lacny radiovy odpalovac. Vtedy sa fotak tvari, ze blesk NIEJE pripojeny a povoli vsetky casy uzavierky a zaroven aj odpaluje sync kontakt (toto robi VZDY pri kazdej expozicii).
http://cgi.ebay.co.uk/Flash-Hot-Shoe-Adapter-PC-Sync-Socket-CANON-NIKON-/230541857919?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item35ad5d947f
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=112391
´Shutter speeds above 1/90 on the D40 are done electronically by the sensor, not by the shutter opening time.´
http://bythom.com/d40review.htm
As with the other Nikon bodies that use this sensor, flash sync on the D40 is arbitrarily limited to 1/500 (with non-TTL sources you can shoot flash at any shutter speed). Shutter speeds above 1/90 on the D40 are done electronically by the sensor, not by the shutter opening time. This allows for use of a less complex, lower-cost shutter, but it introduces the propensity for blooming when you include a very bright light source like the sun in the frame. D40x users will be slightly disappointed to learn that the all-mechanical shutter necessary for that camera´s sensor means flash sync is limited to 1/200. Unfortunately, TTL FP is not supported on the D40x.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa