Fórum » O TECHNIKE

Problem s RAW

quintes
2008-06-25 21:04:32+02
Vie mi niekto poradit, preco fotak ked foti do raw nefoti na rozlisenie 3888*2592, ale namiesto toho foti na 1936*1288? aj ked mam nastavene v menu fotaka RAW,a k nemu mi ukaze to vacsie rozlisenie,aj tak foti do toho mensieho. Ak dam fotit do L,tak uz to vacsie rozlisenie nerobi problemy... Mam Canon EOS 400D Vdaka za radu

majklname
2008-06-26 01:34:39+02
cafko mne sa stalo toto iste ale normalne som nastavil vo fotaku RAW odfoti mi to 3888x2592 ale ked to konvertujem do jpg v zoner photo studio 10 tak mi to hodi do toho mensieho rozlisenia, ale ked to konvertujem cez Photoshop CS3 do jpg tak mi to hodi do povodnej velkosti RAW 3888x2592, neviem preco je to tak ale je to tak otestuj a uvidis. inak ti neviem pomoct...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-06-26 09:14:20+02
Vb zoneri to ide dvomi sposobami, bud kliknes na fotku a otvori ju v editore v mensom rozliseni (a farebnej hlbke), alebo v editore mas ´Ziskat v plnem rozliseni´ a este aj ´Ziskat z Canon RAW´.

SHoDaN
2008-06-26 10:23:03+02
Presne ako vravi Karol. Fotak to v RAWe nafoti v plnom rozliseni, ale urcity soft v compe ti to zmensi.

quintes
2008-06-26 10:35:02+02
tak to som zvedavy,ci mate pravdu..otvorim to v photoshope,tam to je jasne,otvori hned raw kameru,ale rozlisenie by malo byt povodne.zaujiamve je,ze v zoneri niektore cr2 otvori v mensom,a niektore v povodnom rozliseni.mam ich nahladovo otvorene vsetky,v malych okienkach vedla seba,a po dvojitom kliknuti na obrazok sa otvori v novom okne,a posuvanim kolecka na mysi prezeram fotky,vsetky su cr2,ale to rozlisenie je raz take,raz take.sory za stupidny vyklad,ale chcem predist nezhodam.

2008-06-26 16:03:37+02
zoner zasadne otvara rawka do polovocnych nahladov...treba ´ziskavat z RAW´

quintes
2008-06-26 16:54:47+02
ja uz neviem,ci pisem arabsky,alebo japonsky. Ako je potom mozne,ze jedna foto ma mensie rozlisenie,a dalsia,z toho isteho dna,hned fotena za tym prvym foto,mi v zoner 10 v dolnom pravom rohu vypise rozlisenie ako raw. Toto je moj problem.

SHoDaN
2008-06-26 18:40:27+02
hod niekam na web povodne RAWy, ktore su rozdielnej velkosti. lepsie raz vidiet,ako tyzden o tom pisat

2008-06-26 19:00:09+02
príspevok od: quintes
ja uz neviem,ci pisem arabsky,alebo japonsky. Ako je potom mozne,ze jedna foto ma mensie rozlisenie,a dalsia,z toho isteho dna,hned fotena za tym prvym foto,mi v zoner 10 v dolnom pravom rohu vypise rozlisenie ako raw. Toto je moj problem.
Reklamuj to

quintes
2008-06-26 20:38:35+02
...neznalost neospravedlnuje...no aj tak si sypem tri kila popola na hlavu, pretoze su veci, ktore sa odpustit nedaju...no ja hladam silu v tom, ze si priznam to, ak nieco urobim zle, alebo ak nieco prehliadnem,ako aj v tomto pripade... ziadam od administratora ban na 20 dni, alebo max pocet fotiek na 5,chcem trest, ten najvyssi, trest smrti a k tomu od kazdeho 0 za kazdu moju fotku..

zoner ukazuje spravne zmenseninu, full rozlisenie je na foto s koncovkou jpg..

do stredu namestia nabit kol, a priviazat ma nan, a chcem hnile vajcia a paradajky na hlavu..

marianz
2008-06-27 09:29:17+02
caute, citam vase zufale dohady tak sa to pokusim vysvetlit. Kedze som si napisal vlastny RAW konvertor tak o tom nieco viem. :-) Totizto Canon pouziva .cr2 subory ktore su zalozene na TIFF zaklade ktory umoznuje ulozit viac stranok (obrazkov). Takto v jednom subore su RAW data zo snimaca v plnom rozliseni (o nieco viac ako 3888*2592), ako aj 2x zmenseny jpeg (ten 1936*1288) a este nejake nahlady (okolo 100x67). Zoner ako aj spusta inych programov bezne otvara .cr2 len tu cast suboru kde je ulozeny JPEG a to z pohodlnosti pretoze nemusi robit narocnu RAW konverziu (RAW ako taky je skaredy, tmavy, ciernobiely kym sa neurobi demosaicing, WB, gamma ...). Z toho dovodu je zbytocne fotit do RAW + JPEG koli nahladu farieb, lebo ten JPEG uz je obsiahnuty v .cr2, staci ho len otvorit v tom polovicnom rozliseni.

2008-06-27 12:36:58+02
príspevok od: marianz
caute, citam vase zufale dohady tak sa to pokusim vysvetlit. Kedze som si napisal vlastny RAW konvertor tak o tom nieco viem. :-) Totizto Canon pouziva .cr2 subory ktore su zalozene na TIFF zaklade ktory umoznuje ulozit viac stranok (obrazkov). Takto v jednom subore su RAW data zo snimaca v plnom rozliseni (o nieco viac ako 3888*2592), ako aj 2x zmenseny jpeg (ten 1936*1288) a este nejake nahlady (okolo 100x67). Zoner ako aj spusta inych programov bezne otvara .cr2 len tu cast suboru kde je ulozeny JPEG a to z pohodlnosti pretoze nemusi robit narocnu RAW konverziu (RAW ako taky je skaredy, tmavy, ciernobiely kym sa neurobi demosaicing, WB, gamma ...). Z toho dovodu je zbytocne fotit do RAW + JPEG koli nahladu farieb, lebo ten JPEG uz je obsiahnuty v .cr2, staci ho len otvorit v tom polovicnom rozliseni.
dakujem, zase som sa nieco dozvedel

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()