Chcela by som sa spytat, co by ste mi odporucili na fotenie v interieri? Chcem to najma na fotenie portretov,trapi ma najma to, ze fotky nemam nikdy dokonale ostre, pripadne su velmi zasumene, sedive so skaredymi tienmi na pozadi.Zvazujem kupu blesku, tak ak by ste mi vedeli poradit aky je vhodny na Nikon D70s, bola by som vdacna. Pripadne uvitam akekolvek ine navrhy. Berte to tak, ze som v tejto oblasti len zaciatocnik, tak budte zhovievavi, pls.
...no v prvom rade som spominala, ze stativ nie je moj naj kamarat a s tou automatikou mas tiez pravdu...no ako nahle prejde na manual, takmer vsetky fotky su rozmazane kvoli pohybu...verim, ze sa to da, pretoze mnoho fotogafov ma nadherne fotky a je mi jasne, ze ani im tie deti nesedia poslusne na zadku...len som este neprisla na to ako :)
...no v prvom rade som spominala, ze stativ nie je moj naj kamarat a s tou automatikou mas tiez pravdu...no ako nahle prejde na manual, takmer vsetky fotky su rozmazane kvoli pohybu...verim, ze sa to da, pretoze mnoho fotogafov ma nadherne fotky a je mi jasne, ze ani im tie deti nesedia poslusne na zadku...len som este neprisla na to ako :)
Vies ono je to tak. Na manual nestaci prejst ale treba ho aj nastavit. :) Pohyb ti zmrazi rychly cas takze ho treba adekvatne prisposobit.
No a asi skor ako blesk by som kupil na tvojom mieste bud 50/1.8 alebo 35/1.8. Ceny kukni tu napriklad
http://shop.ephoto.sk/katalog/objektivy/pevne.html?p=2
...vazne???ja ze to len staci prepnut:)...ale nie, skor som to myslela tak, ze s manualom sa mi malokedy vydaria fotky, ak sa bavime o pohybe...no vidim to na skusanie, skusanie a este raz skusanie...
...kazdopadne mam teraz velku dilemu, kedze som rozmyslala nad bleskom a nakoniec skoncim pri objektive?!?:)
Ja pri foteni drobca v byte blesk nepouzivam. Vyuzivam len svetelne objektivy. Par fotiek mam v galerke tak mozes kuknut.
ty jej nemut hlavu :-) Porovnavas kombinaciu FX snimaca s F1,4 objektivom a storocny D70, ktory od prirody vyraba mdle fotky. Portretny objektiv ano, ale potom nech foti pri okne. Alebo nech sa niekto obetuje a spravi zacinajucim dievcatam skolenie :-)
ak nestihas sledovat dve veliciny naraz (clona a cas) tak si prepni na prioritu clony. vtedy si nastavis clonove cislo ake potrebujes a cas dorata fotak. alebo priorita casu - tam je to opacne. ISO mozes kludne nechat aj na automatike. myslim, ze do hodnoty 800 to bude stale pouzitelne.
ale tie objektivy predsa len maju vela navrch. Kvalitne, svetelne objektivy su kontrastnejsie, ostrejsie, a maju lepsie farebne podanie..
- skus poriesit iny objektiv
- ak nie, tak ext. blesk
Inak tazko radit, ked si nenapisala cim fotis (objektivy), aky tam mas exif, ci v pc doupravujes foto...
Vela chlapikov co sme tu, tak venujeme velku cast i postprocesu, co je tiez dolezite, teda ked ti zalezi na vysledku
ty jej nemut hlavu :-) Porovnavas kombinaciu FX snimaca s F1,4 objektivom a storocny D70, ktory od prirody vyraba mdle fotky. Portretny objektiv ano, ale potom nech foti pri okne. Alebo nech sa niekto obetuje a spravi zacinajucim dievcatam skolenie :-)
Ale ved o tom rozpravame ze pri okne, alebo co okno da (pekne rozptylene), ako inak chces chytat najlepsie svetlo? ;)
ja mam slabost na fotografky, mna nepocuvaj :-) No a ja ani neviem co by som poradil. Ked mas skusenosti, odfotis to ako tak s hoci cim,ale ked ich nemas, nepomoze ti ani blesk ani objektiv.
ja mam slabost na fotografky, mna nepocuvaj :-) No a ja ani neviem co by som poradil. Ked mas skusenosti, odfotis to ako tak s hoci cim,ale ked ich nemas, nepomoze ti ani blesk ani objektiv.
...ak to bola narazka na moju neschopnost, tak diky moc :(...no predpokladam, ze ani jeden z vas nezacal rovno s dokonalymi fotkami alebo sa mylim?...a tie skusenosti nazbieras tiez len casom...a je len fajn ak ti ma kto poradit...no velmi sa mi pacil ten tvoj napad so skolenim i ked mam pocit, ze si to skor myslel ironicky:(
...kazdopadne ak by mal niekto zaujem o asistentku vymenou za drohocenne vedomosti a skusenosti, ochotne sa hlasim :) (naj Nitra, ci okolie)
ja som to nemyslel ako narazku na neschopnost. Len som konstatoval, ze je tazko radit. Idealne je fakt skolenie. Potom je uz len otazne aky mas k tomu vztah. Ono to fakt chce zacat od zakladu pochopit tie zakonitosti a potom sa ti aj lepsie bude rozhodovat co vlastne potrebujes dokupit. To sa ani neda povedat, ze kup blesk a mas vyhrane. Zalezi pre aky styl sa rozhodnes. Napriklad IceDive je vyznavac malej hlbky ostrosti a makkeho svetla. To sa da aplikovat aj pri okne. Ked chces atelierovu ´sterilitu´, potrebujes zase zacat bleskami. A hlavne ich vedet pouzit.
Chce to v prvom rade svetelný objektív (35 alebo 50mm so sveteľnosťou < f/2.8) a systémový blesk (hlavne nepáliť napriamo ale odrazom od stropu alebo steny).
Neviem ako fotis Ty ale tu je jedna na ukazku z interieru (taka do rodinneho albumu), kde som ani nemal stativ. Cas 1/40 clona 1,8, iso 200. Tiez bola Dominika velmi neposedna. Ja by som skor ako do svetiel, investoval do objektivu.
Fotenie v interieri
No a asi skor ako blesk by som kupil na tvojom mieste bud 50/1.8 alebo 35/1.8. Ceny kukni tu napriklad
http://shop.ephoto.sk/katalog/objektivy/pevne.html?p=2
...kazdopadne mam teraz velku dilemu, kedze som rozmyslala nad bleskom a nakoniec skoncim pri objektive?!?:)
- skus poriesit iny objektiv
- ak nie, tak ext. blesk
Inak tazko radit, ked si nenapisala cim fotis (objektivy), aky tam mas exif, ci v pc doupravujes foto...
Vela chlapikov co sme tu, tak venujeme velku cast i postprocesu, co je tiez dolezite, teda ked ti zalezi na vysledku
...kazdopadne ak by mal niekto zaujem o asistentku vymenou za drohocenne vedomosti a skusenosti, ochotne sa hlasim :) (naj Nitra, ci okolie)
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
[URL=http://img183.imageshack.us/i/dsc02973l.jpg/][IMG]http://img183.imageshack.us/img183/3897/dsc02973l.th.jpg[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa