Fórum » O TECHNIKE

Cookin

Ultra TXF
2008-06-26 12:17:47+02
Chcel by som sa spýtať na vaše skúsenosti s filtrami cookin (štvorcovými). Čítal som,že vzhľadom na materiál z ktorého sú vyrobené ,sa ľahko poškriabu,nemajú antireflexné vrstvy atď. Zdajú sa mi ale praktické vzhľadom na variabilitu polohy a kombinácie.... diki za reakcie ivan

Berco
2009-02-01 11:30:52+01
Skoro som vytvoril novu temu s tymto istym nazvom.Tak isto ma zaujima vsetko okolo Cokin filtrov.Ak ma niekto skusenosti rad si ich precitam ci uz dobre alebo zle.Zaujalo ma ze dost sa vsade pise ze robia problemi s ostrostou.

stevonoz
2009-02-01 11:44:05+01
Sú to plastové sr... podľa mňa, je to pravda že sa strašne ľahko poškrabú, mam aj polarizáka ale nemá takmer nijaký efekt čo by mal mať, ale zas za tú cenu čo chceme?

Ultra TXF
2009-02-01 11:47:38+01
príspevok od: stevonoz
Sú to plastové sr... podľa mňa, je to pravda že sa strašne ľahko poškrabú, mam aj polarizáka ale nemá takmer nijaký efekt čo by mal mať, ale zas za tú cenu čo chceme?
Polarizačné a UV filtre mám HOYA HD,ide mi o prechodové a farevbné filtre.Viem,že sú ešte Lee filtre,ale to sú iné pálky :)

stevonoz
2009-02-01 11:58:46+01
ja som potom kúpil hama PRO polarizaka, to je oveľa lepšie. Vraj prechodové sú o to lepšie, že vieš to posúvať vertikálne pred objektívom čím získaš väčšie možnosti na experimentovanie. A farebné filtre bez problémov prihodíš v grafickom editore a môžeš skúšať všetky farby a odtiene na danej fotke a vyberieš tú čo sa ti potom najviac bude pozdávať. A ešte jedna dobrá rada infra filter nekupuj lebo sa ti dostane na senzor aj parazitné svetlo, čo prenikne vedľa filtra a už to nieje také aké by to malo byť.

dedo Milan
2009-02-01 12:04:49+01
Chlapci istú dobu som sa venoval problematike filtrov typu ´Cokin, Lee, Kood, Format...´ a to vyústilo k určitým uzáverom. Ide predovšetkým o to, že tak ako je to i s inými výrobkami, existujú lepšie, dobré a horšie. Vo fórach na českom nete boli filtre Cokin vo farebných mutáciách akceptované, ale ako píše Berco, sú veľmi zraniteľné. Čo sa týka filtrov Cokin ND a ND prechodových boli zamietnuté na celej čiare pretože skoro bez výnimky podávali ružový, pomerne ťažko odstrániteľný nádych. Ich výhodou je cena! Filtre Kood, Lee a Formatt sú farebne v poriadku, ale posledné dve značky sú dosť drahé, najmä Lee. V o všeobecnosti ľudia nevolia kupovať filtre Cokin, ale ako príslušenstvo držiaky Cokin, ktoré sú cenovo dobre a sú v širokej palete ponuky. Je ich možné rôzne kombinovať a upravovať. Tiež v púzdrach je možné prenášať filtre iných značiek. Je však potrebné zvážiť, ktorú velkosť filtrov kúpiť, aby sa pri použití objektívov pod 24mm môže objaviť vinetovanie okrajov. Radšej priplatiť a kúpiť väčší rozmer. Ideálne je ich vyskúšať pri kúpe so svojím najširším sklom a sme v obraze.

http://www.formatt.co.uk

Slavo Jancisin
2009-02-01 12:55:00+01
ja ich mám, na to čo fotím mi stačia, majú svoje chyby (plastové, ľachko sa škrabú a ak fotím v protisvetle tak to prasačinky na fotke). Polarizák nemám od Cokin-u, tak tu ti názor nepoviem. Na prechodových ND som žiaden ružovkastý nádych nemal

Berco
2009-02-01 13:00:19+01
No ako pozeram tak ziadne dobre skusenosti tam nie su.Tak asi ostanem u klasiky Sigma a Hoya.Inac este chcem povedat ze tuna , teda nie len tuna moc chvalia filtre Hoya.No ale co sa tyka technickeho prevedenia tychto filtrov ziadna slava.Velmi tazko sa tocia a velkou nevyhodou je ze nemaju zubky na zachytenie aj s predu filtra co pri nasadenej clone robi obrovske problemi.Sigma je v tomto predciznejsia a ma tam zubky co strasne pomaha pri jeho natacani.

quintes
2009-02-01 13:58:42+01
takze, k tym filtrom. Ak vymysli nejaka ina firma stvorcove filtre, ktore budu mat antireflexnu vrstvu, budu odolne voci poskriabaniu, a budu tak isto lacne-drahe ako cokin, tak si ich kupim. no ak fotograf ma cit k veciam,tak jednak si kupi original puzdro, ktore filtre ochrani, a bude s nimi zaobchadzat normalne, tak sa im nic nestane.co sa tyka nejakeho skreslenia obrazu, nezaznamenal som ziadne. alebo zhorsenie obrazovej kvality. dalej, co sa tyka ND filtrov, taktiez som nezaznamenal nejake problemy. a dalsia, posledna vec, kludne si kupujte kruhove filtre lepsich znaciek, ktorych efekt sa nebude dat regulovat. ja na cokin nedam dopustit.

Ultra TXF
2009-02-01 14:34:01+01
príspevok od: quintes
takze, k tym filtrom. Ak vymysli nejaka ina firma stvorcove filtre, ktore budu mat antireflexnu vrstvu, budu odolne voci poskriabaniu, a budu tak isto lacne-drahe ako cokin, tak si ich kupim. no ak fotograf ma cit k veciam,tak jednak si kupi original puzdro, ktore filtre ochrani, a bude s nimi zaobchadzat normalne, tak sa im nic nestane.co sa tyka nejakeho skreslenia obrazu, nezaznamenal som ziadne. alebo zhorsenie obrazovej kvality. dalej, co sa tyka ND filtrov, taktiez som nezaznamenal nejake problemy. a dalsia, posledna vec, kludne si kupujte kruhove filtre lepsich znaciek, ktorych efekt sa nebude dat regulovat. ja na cokin nedam dopustit.
UV,ND a polarizačné ma nezaujímajú ,mám nové Hoya HD a sú špicové.
Ide mi čisto len o štvorcové prechodové,myslím,že pokiaľ na nich nebudem krájať slaninu,ale pekne s nimi zaobchádzať :), tak voľačo hádam vydržia .

Ultra TXF
2009-02-01 14:34:53+01
Nakoniec aj keby nevydržali,tak za cenu jedného Lee filtra mám minimálne 3-4 Cokiny :)

Yamismo
2009-02-01 16:39:59+01
Prosim vas, ako je to teda s tym Infra od Cokinu? Urcite nie? Mozete mi doporucit nejake ine?

quintes
2009-02-01 16:43:10+01
príspevok od: Ultra TXF
UV,ND a polarizačné ma nezaujímajú ,mám nové Hoya HD a sú špicové.
Ide mi čisto len o štvorcové prechodové,myslím,že pokiaľ na nich nebudem krájať slaninu,ale pekne s nimi zaobchádzať :), tak voľačo hádam vydržia .
jasné že vydržia, prečo by nemali? Veď ako píšeš, nie je to denko ale filter. Ja som na cokin vsadil, a neľutujem. Naozaj. Mám v pláne dokúpiť ďalšie kúsky, a už sa len hrať s farbami. Radšej takto ako sedieť doma za pc a ťukať do photoshopu.

quintes
2009-02-01 16:46:16+01
príspevok od: Yamismo
Prosim vas, ako je to teda s tym Infra od Cokinu? Urcite nie? Mozete mi doporucit nejake ine?
záleží aký filter cokin (tuším je p007 štvorcový a neviem či aj kruhový nie je) a na aký fotoaparát. Ja ho mám a na eos 400d ho nedoporučujem! Radšej hoya. Táto téma sa tu už preberala, aj v nej bol spomenutý tuším link na porovnanie infra filtrov na rôzne fotoaparáty. Ale hľadať za teba to nebudem :-)

Berco
2009-02-01 16:56:18+01
Quintes - hod nieco do placu fotene cokinom.Lebo ak som si to zratal tak presustroval som vacsie peniaze a na skusku by to asi stalo za to.Dost ma oslovili tie vecerne teda zapad slnka a prechodove do siva.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-02-01 17:04:51+01
Predal som stovky filtrov Cokin, aj mnohym uzivatelom na ephoto.sk. Staznosti na farebny posun neutralnych filtrov bolo minimum. Filtre su nachylnejsie na poskriabanie, ale z toho isteho materialu su aj filtre Kood, Highgrade alebo Lee. Kvalitnejsie su sklenene filtre, ktor su omnoho drahsie. Na workshopoch ephoto.sk malo vela ucastnikov filtre Cokin a pouzivali ich bez problemov, takisto moji kamarati ako Izzino, Body, Azaziel... Niektore z fotiek od nich tu boli Foto Dna. Osobne mam celu sadu filtrov Cokin a pouzivam ich bez problemov. Kedze nemaju antireflexnu upravu (to nemaju ani ostatne prechodove filtre, dokonca ani kruhove od Hoya), treba davat pozor na reflexy.
Uvazujem, ze by som sa vibavil filtrami Lee alebo Formatt, pretoze som dospel k bodu, kedy mam spickovy fotoaparat a objektivy a k tomu by som mal mat aj zodpovedajuce filtre.

Ultra TXF
2009-02-01 17:23:21+01
Ale už nepredáš :)

quintes
2009-02-01 18:05:11+01
príspevok od: Berco
Quintes - hod nieco do placu fotene cokinom.Lebo ak som si to zratal tak presustroval som vacsie peniaze a na skusku by to asi stalo za to.Dost ma oslovili tie vecerne teda zapad slnka a prechodove do siva.
hodím, ale až zajtra :-) keď budem za svojim pc. Ako už písal Karol, veľa veľa foto s cokinom bolo foto dňa. A na stránke mafra.cokin.sk alebo tak nejak máš aj ukážky. Jedine s čím som nebol spokojný bol infra filter.

Slavo Jancisin
2009-02-01 20:23:56+01
prechodový Cokin P.121
www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=40294

prechodový Cokin P.125 S
www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=38781

dmedia
2009-02-01 20:58:50+01
Vo svojej triede a cene su to fajn filtre, pouzivam prechodove i ND, tie reci o nadychu sa omielaju po roznych forach, realita je ina. Jedine sklamanie bolo pri pouziti infra P007, ktory tiez mam, ale myslim si, ze to bolo i telom fotoaparatu a mojimi malymi skusenostami s infra filtrami. Jedna z fotografii s prechodovym filtrom:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=27316

Strana 1 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()