Písal som list Ježiškovi, nech mi donesie nejaký stredný formát / analógový, môže byť aj použitý cez ebay. Odpovedal mi, že si mám vybrať niečo okolo 2.000 USD:
* pouzity Hasselblad 500 C/M alebo 503 CW
* pouzita Mamiya 7 II
* pouzita Mamiya RZ67 a vyssie
čo by ste mu odpovedali?
Kto sú to tí noví digitálisti? To sú tí, ktorí nepričuchli k analógu? Uf, to mám potom šťastie, že do toho vreca nepôjdem, ešte by som mohol dostať nejakú fóbiu... :-)
To cvakanie nie je v technike, ale v nás. Ale ak by si si to chcel silou mocou pomerne lacno skúsiť, mám na predaj funkčnú CF kartu s kapacitou 32 MB. Tá ťa naučí necvakať aj s digitálom :-))) Ponúkni cenu :-)))
Kto sú to tí noví digitálisti? To sú tí, ktorí nepričuchli k analógu? Uf, to mám potom šťastie, že do toho vreca nepôjdem, ešte by som mohol dostať nejakú fóbiu... :-)
Stratený, všetci ´noví´ digitálisti sú ´všetci bez rozdielu vlastniaci digitálny foťák´. Tak som naznačil, že nie všetci ´len cvakajú´, ale ´podaktorí´ tiež rozmýšľajú čo je návyk z analógu. Neboj sa fóbia Ti nehrozí, akurát ak ´niekto´ fotí ako s guľometom, však niečo z toho doma vydolujem, sa zahlcuje ´väčšinou´ balastom a skôr, alebo neskôr sa z toho jemne povedané zjančí.
Ahoj ja by som volil Mamiyu kvôli spoľahlivosti. Neviem či si už fotil na väčší format filmu ale ak zoženieš napr. 15 DIN čb film tak budeš prekvapeny kvalitou a ostrosťou. Pozri čo píše dmedia - vidieť že naozaj fotil aj pred digitálom. Pre info obyčajný 15 DIN film 24x36 mm zodpovedá približne 30 MPix fotoaparátu. Na analógu vymeníš film a si kvalitou niekde inde. Pokiaľ vieš jazyk nečítaj slovenské recenzie tie sú úplne opačné ako napr. nemecké.
hm, pre mna je to jednoznacny vyber - Hasselblad na 100%. Kvalita fotky ovela viac zalezi od objektivov ako od tela, a hasselblad je spicka ... :) + stvorcovy format je pecka
Dakujem vsetkym diskutucim za nazory a odporucania, vidim, ze rozhodnutie skusit si stredny format este chvilu musi dozriet - predovsetkym si budem musiet premylsiet ten PP (vdaka kubrak).
.
Cielom je akysi nostalgicky navrat k ´hardcore´ fotografie, kedy si fotograf dopredu premyslel vestky suvislosti s fotografiou vopred, kompoziciu, atd ... co pri dnesnej digitalnych cvakoch sa akosi vytraca.
Nieco ako analogovy gramafon u hardcore audiofilov ...
.
Ale ason sa tato tema nezvrhla na diskusiu nikon versus canon, tych moznosti je viacej.
.
To vlakno snad niekedy pomoze dalsim pri rozhodovani okolo ´stredneho formatu´.
D.
Tak ako? Rozhodol si sa pre nieco ci si sa na to vykaslal? Ten PP by som tak tragicky nevidel. Na sk su ludia co vyvolavaju aj skenuju diaky zo strednych formatov.
Ja fotim na pentacon six, ku podivu nemam s nim ziadne problemy, iba raz bol jeden film cely poprekrivany, tolko len na uvod. S vyberom ti moc neporadim ale hlavne mysli pri vybere aj na PP, ci si budes film scanovat alebo fotky vyvolavat klasickym procesom, nepoznam ani zvacsovak do ktoreho das vacsie policko ako 6x6, mozno Kaiser zvacsovaky, to by som si urcite zitil a pokial to chces scanovat a chces naozaj kvalitny vysledok tak dobry scaner ta vide to co chces vrazit do fotaku, ja len aby si potom nebol sklamany ked budes mat super fotak a nebudes moct vyuzit jeho potencial
A vždy budeš mať oskenovaný výsledok , ktorý bude aj tak neporovnateľný s výsledkom z mokrého precesu....bohužiaľ , tiež som tomu nechcel veriť....pohlad na dve A3-ky vyhotovené oboma spôsobmi ma raz navždy presvedčili.....Mokrú vyhotovil profík ,(nechcem robiť reklamu že Ajvenhóu)...druhá prešla bubnom a profi printom.....
To cvakanie nie je v technike, ale v nás. Ale ak by si si to chcel silou mocou pomerne lacno skúsiť, mám na predaj funkčnú CF kartu s kapacitou 32 MB. Tá ťa naučí necvakať aj s digitálom :-))) Ponúkni cenu :-)))
))))))))))))))))))))))))) To je napad, tomuto sa hovori zhodnotenie . \"Analogovy\" uzitok z pamatovej karty, ktoru standardne potazmo predas za 2 eura
A vždy budeš mať oskenovaný výsledok , ktorý bude aj tak neporovnateľný s výsledkom z mokrého precesu....bohužiaľ , tiež som tomu nechcel veriť....pohlad na dve A3-ky vyhotovené oboma spôsobmi ma raz navždy presvedčili.....Mokrú vyhotovil profík ,(nechcem robiť reklamu že Ajvenhóu)...druhá prešla bubnom a profi printom.....
To je mozne, ja si fotky z filmu robím len mokrym procesom, ale rad by som si dal niektore aj do digitalnej podoby, teraz som skusal, resp. priatelka mi oskenovala pozitiv 30x30cm na takom lepsom skeneri (co maju v praci : ) ), vid. vysledok: www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/162096/edit/ ale zistil som ze touto cestou sa da ist asi len v pripade vacsich zvacsenin, nakolko sken pozitivu napr.18x18 je dost napadny. Aj tak to ale nie je to co na papieri...
Ja osobne mám skúsenosť s Pentaconom six (po otcovi) a PENTAXom 645 a autofokusovým PENTAXom 645N, ktoré som kúpil na ebay. Pentacon - nie je to nič extra, ale predsa len je to stredný formát - na spoľahlivosť v mraze by som určite nestavil ani cent. Ale predsa len je to stredný formát - v teple sa s ním dajú urobiť dobré fotky, ale. PENTAX 645 - podľa mňa je to výborný stroj - VEĽMI dobre sedí v mojej ruke. Hľadáčik je výborný - veľký. Niektorí ľudia tvrdia, že je tmavý - ja to rozhodne nejak tragicky nevidím, možno som ešte dosť mladý, možno mám dobré oči - neviem - fotil som aj v lese - bolo úplne zamračené - popŕchalo a ja som stále bez nejakých problémov zaostril makroobjektívom s f/4 tam, kde som chcel... Čo sa týka objektívov - tie manuálne s prívlastkom A sú jednoducho krásne - svojím dizajnom, vyhotovením, ľahučko sa s nimi zaostruje, ale nie príliš ľahko - jednoducho tak akurát. Mám skúsenosť s FA 45mm (po prepočítaní na kinofilm je to ohnisko 28mm), A 75mm (45mm na kinofilme), A 120mm makro (70mm na kino), FA 150mm (portéťák 85mm), A 200mm (135mm na kino). Všetky považujem za veľmi vydarené. Najviac mi k srdcu prirástol 120mm makro. Fotím s ním syna a považujem ho za jednoducho skvelý portrétny objektív, o makre ani nehovoriac. Všetky sa dajú zohnať na ebay za dobré peniaze. Čo sa týka fotiek - dávam si ich robiť do Prahy k jednému staršiemu pánovi - je to drahé, ale ak človek necvaká ako oživot, ale dáva si pozor, tak sa to dá zvládnuť. A ešte zmienka k autofokusovej verzii 645N - vo všetkých ohľadoch je to zlepšená originálna 645 - skvelá funkcia je záznam expozičných dát na okraj filmu... Zaostrovanie je rýchle a presné, hľadáčik je jasnejší - jednoducho radosť fotiť - vrelo odporúčam. A ešte čo sa týka prípadnej dilemy 645 vs. 67 - už 645 je tak veľký formát, že nejaká metrová fotka od človeka, ktorý TO vie robiť (mysím vyvolať film a urobiť fotku) bude tak dobrá, že nebudeš cítiť nejaké manko. Ale zas vieš ako to je - čím väčší film, tým lepšie Treba sa rozhodnúť, či chceš autofokus, či budeš robiť gigantické zväčšeniny, či ti záleží na tom, či na jeden film urobíš 10 (67 - ak ma pamäť neklame) fotiek alebo 16 (645). Ja som sa, vzhľadom na to, že pri fotení dieťaťa je jednoducho väčší \"odpad\" ako pri fotení Lomnického štítu (napr.), rozhodol pre 645... Držím palce pri výbere.
návrat k starým časom za 2litre.. Hm.. Ja by som si kúpil yashicu kvalitný skener a až potom ak by som videl výsledky by som šiel vyššie.. Je to len môj názor
Stredný formát - analóg... výber
.
Cielom je akysi nostalgicky navrat k ´hardcore´ fotografie, kedy si fotograf dopredu premyslel vestky suvislosti s fotografiou vopred, kompoziciu, atd ... co pri dnesnej digitalnych cvakoch sa akosi vytraca.
Nieco ako analogovy gramafon u hardcore audiofilov ...
.
Ale ason sa tato tema nezvrhla na diskusiu nikon versus canon, tych moznosti je viacej.
.
To vlakno snad niekedy pomoze dalsim pri rozhodovani okolo ´stredneho formatu´.
D.
To je napad, tomuto sa hovori zhodnotenie
ale zistil som ze touto cestou sa da ist asi len v pripade vacsich zvacsenin, nakolko sken pozitivu napr.18x18 je dost napadny. Aj tak to ale nie je to co na papieri...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa