Zdravim Vas, chcem sa Vas opytat ako je to z minimalnou hodnotou ISO 200 na niektorych Nikonoch. Dosahuju porovnatelne vysledky ako pri ISO 100 na pri inych znackach. Konkretne sa jedna o Nikon D5000 a Canon EOS 500D. Viem, ze pri Nikone sa to da nastavit aj na ISO 100, ale ci to uz nie je len cisto softwareova vec.?
Nemyslím že je to len softwarová vec, a aj tak rozdiel medzi ISO 100 a 200 je úplne minimálny, aj keď som mal Eos 500D tak tam som stále fotil na ISO 200-400, 100 som použil fakt len málokedy. Na profi radách sa dá nastaviť aj ISO 50 (5Dmk II, 1Ds, D3/s/x), a poviem ti že to funguje :)
ber to pls. ako výhodu, ISO 50 a 100 využiješ len ak si profík, v ateliéri a občas na poludňajšom slnku. Na 90% je základné ISO 200 len výhoda!Nižšie ISO ako základné má možno o 1% až 2% menší dynamický rozsah o šum tam vôbec nejde:) NIkon D5000 je skvelý foťák nielen na začiatok - foť sním odušu a nerieš malichernosti:)
Kedy by si požil ISO 100? Myslím, že jedine v dákom ateliéry a určite skôr s niečim lepším... toto nerieš, toto je nepodstatné, medzi ISO 100 a 200 je fakt min. rozdiel ;-) A myslím, že na učenie fotografovania je D5000 viac než dobrá. Pekné svetlo
No co sa tyka tej stovky tak asi takto. Za mojich mladych casov sme pouzivali hlavne filmy s ISO 100 a ked sa fotilo nieco vecer tak sa davali ISO 400. Takze by som iba chcel povedat ze pouzitie ISO 100 je vsade. Zalezi uz na objektive a na technike fotenia. Ale dnesne zrkadlovky znesu skoro vsetko, tak sa niekedy az cudujem ked fotim na ISO 1600 ze sa ani uz nad tym nepozastavim ale rovno ho navolim. A v minulosti si pametam ze sme fotili na ilfordy s ISO 50 a vobec sme nerobili profi fotky:) No holt doba sa meni. Vobec sa nezatazuj akym ISOm fotis. Pokial ty a tvoje okolie budete spokojny s fotkami a ich kvalitou tak to mas vo vrecku:) Neviem preco sa dneska stale riesi hlavne sum pri 100% zvacsani. Kukaj na fotku tak jak ju mas a nic neries. A uzivaj si fotenia.
ja mám D3000 a ISO 100 využívam takmer stále...a to nefotím ani rok takže niesom ´profi´ ako niektorí spomínali...pri stovke redukuješ dosť šum aj keď na úkor ných vecí samozrejme (clona, uzávierka...) Pri Nikone v tejto triede rozdiel v tienoch pri 100 a 200 spoznáš (šum)...no ja keď som si kupoval tento prvý foťák, neriešil som rozhodne ISO, ale kompozíciu a podobné veci...veľa zdaru! :-)
No co sa tyka tej stovky tak asi takto. Za mojich mladych casov sme pouzivali hlavne filmy s ISO 100 a ked sa fotilo nieco vecer tak sa davali ISO 400. Takze by som iba chcel povedat ze pouzitie ISO 100 je vsade. Zalezi uz na objektive a na technike fotenia. Ale dnesne zrkadlovky znesu skoro vsetko, tak sa niekedy az cudujem ked fotim na ISO 1600 ze sa ani uz nad tym nepozastavim ale rovno ho navolim. A v minulosti si pametam ze sme fotili na ilfordy s ISO 50 a vobec sme nerobili profi fotky:) No holt doba sa meni. Vobec sa nezatazuj akym ISOm fotis. Pokial ty a tvoje okolie budete spokojny s fotkami a ich kvalitou tak to mas vo vrecku:) Neviem preco sa dneska stale riesi hlavne sum pri 100% zvacsani. Kukaj na fotku tak jak ju mas a nic neries. A uzivaj si fotenia.
Veru tak, súhlasím! Neviem prečo sa TU začne hneď riešiť to, že je tam veľa šumu a pod. ...predsa, hlavné je, že sa to páči autorovi ;-)
´majlouuu´ - len foť, foť, foť a nenechaj sa odradiť inými
Je jasne, ze by sa dal v takomto pripade pouzit ND filter, ale v tejto teme ide prave o to minimalne ISO, cize je jednoduchsie prepnut na ISO 100, nez mat minimum ISO 200+ND filter
Kedy by si požil ISO 100? Myslím, že jedine v dákom ateliéry a určite skôr s niečim lepším... toto nerieš, toto je nepodstatné, medzi ISO 100 a 200 je fakt min. rozdiel ;-) A myslím, že na učenie fotografovania je D5000 viac než dobrá. Pekné svetlo
Ja osobne využívam hlavne ISO 100 ...v poslednej dobe aj 80....
Pri ostatnom topeni som mal pozicany od beara manualny slave flash. Aj na najnizsom vykone svietil tak ze som musel ist na ISO 80 (S90) ...
praveze este nemam ani jednu z tych dvoch spominanych zrkadloviek, zatial som len majitelom Canonu G11, na ktorom je aj ISO 80. ale uvazujem nad kupou prvej zrkadlovky, ale neviem sa este rozhodnut, na tom Nikone ma na prvy pohlad zarazilo to ISO 200. niekto mi na zaciatok odporucal Nikon D3000 alebo Canon 1000D, miesto tych dvoch hore spominanych, ale to 1000D za mi zda uz dost stare a neviem ci bude nejakych nastupca a ci bude lepsi.?
Minimalna hodnota ISO 200 na Nikonoch
´majlouuu´ - len foť, foť, foť a nenechaj sa odradiť inými
... to mi stačí moja Škodovienka ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie