Fórum » O TECHNIKE

domaci fotoatelier pre nadsenca

hatamrc
2010-11-26 12:19:10+01
Ahojte ,uvedomujem si ze mozno tu takychto tem bolo uz na kila ,no aj tak skusim .. Situacia je asi taka ,ze sa mi doma uvolnila jedna mala miestnost sirka asi 3m, vyska nieco cez 2 (uvedomujem si ze vyska je mala ,no zatial nemam inu moznost),dlzka asi 4m ..a tak ma napadlo ze by som si tam zriadil "nieco ako domaci atelier,alebo miesto kde by som mohol realizovat rozne svoje experimenty ,pripadne sa co to naucit, zdokonalit, odskusat si ) a tak ma napada ,otazka ..co by ste mi odporucili v atelieri mat? .kedze som student disponujem nizkym rozpoctom (tradicne),no o to vacsou chutou sa nieco naucit. K dispozicii mam momentalne telo ,nejake tie objektivy (tie v tejto teme riesit nebudem) ,jednu ex580 a dva halogeny 150 a 250w Moju otazku by som teda formuloval nasledovne,co spravit aby som mal dostatocne svetlo .Vie mi odporucit niekto ,co vsetko konkretne potrebujem ,na ake take nasvietenie tohto priestoru Jasne mi je ze s tym co mam nevystacim a tak preto sem smerujem svoju otazku Je mi jasne ze budem potrebovat aj produktovy stol ,ale ten si s trochou stastia vykonstruujem sam ,rad by som sa zameral na nejake tie portrety ,pripadne male predmety fotene na produktovom stole ,pripadne nejake experimenty a podobne A preto sa pytam na nejake lacnejsie riesenie na zaciatok ,co by mi mohlo postacovat ? Dakujem

Emilio
2010-11-26 13:57:42+01
pozri
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=5397

kecal
2010-11-26 14:02:45+01
tie halogény u fajn - na kúrenie .-)

lu_boss
2010-11-26 14:14:36+01
Holegeny maju len jednu jedinu vyhodu - vidis kam svietia :-)
Pouzivam ich aj ja (kupil som lacne stativy na inzerat, tie stare lampy mi pribalili ako bonus), zvycajne na nasvietenie pozadia.
Uz to tu niekde bolo rozoberane - nevyhody halogenov - elektriku zeru ako tank naftu, rozpalia sa do nepricetnosti a tazko sa korektne farebne vyvazuju.
Skor len ako nutne zlo.
Inak, je na trhu kniha (napriklad tu: http://www.gorila.sk/product/308781), ta Ti moze pomoct.

tomasqo
2010-11-26 15:20:00+01
Od halogenov som upustil;-)

momasko
2010-11-26 15:37:59+01
kup dazdnik a odrazku a mas vystarane na zaciatok...ak teda pouzijes blesk...tiez to mam zatial tak riesene a momentalne nepouzivam nic ine kedze penazi nieje na zvys a momentalne mam ine priority...vystacit sa s tam da pokial sa chce...halogeny by som nepouzival hlavne na portret...tie co mas su myslim slabe a modelka by sa na nich mohla akurat tak opalovat...tie by boli fajn mozno na tu produktovu fotografiu tomu sa ale ja nerozumiem...drzim teda palce...

hatamrc
2010-11-26 17:53:37+01
Dakujem vam za reakcie ,uvedomujem si ze halogeny su ´nehumanne´ riesenie ,skor som myslel ze nimi by som nasvetloval len pozadie ,a kedze v tej miestnosti nie je poriesene nejako extra kurenie a ide zima ,trosku aj podkurime za cenu rychleho otacania elektrohodin .
Pozriem si podrobne aj tu temu aj knizku skusim splasit
Uvazoval som ,ze by som kupil este jeden blesk ,nejaky neorigo ,a dialkove odpalovanie ,a ze mozno dva blesky ,jedna odrazovat dosky, nejaky ten dazdnik ,plus tie halogeny na kurenie a nasvietenie pozadia by nemusela byt az taka zla kombinacia, kedze na nejake kvalitne svetla momentalne nie su financie

upir13
- moderator
2010-11-26 18:26:50+01
nerozmyslal si nad pouzitim veci s nazvom ujo google a kamarat ebay???

za cenu za ktoru kupis druhy blesk kupis komplet cele nasvecovanie.
ja mam doma nejaku znacku mojho-otca-kona-brat a 3x150W zableskove hlavice, s 2x softboxom s 3 dazdnikmi, stativmi a taskou ma stali strasnych 330 eur (To mas cenu za blesk). Mam s nimi nacvakanych niekolko tisic fotiek a stale dobre funguju. Planujem ich vymenit ked si prestahujem atelier z izby do normalnych priestorov.

samozrejme dobre riesenie je druhy blesk, radiove odpalovace podobnej znacky ako som uz pomenul, stativ a 2-3 rozne dazdniky a mas vystacene :-D

ShaneSVK
2010-11-26 18:49:37+01
V pripade ze trvas na tych halogen uprav ich takto .)
http://www.diyphotography.net/cold-halogen-lights
pomerne low cost riesenie ale rozhodne si vies spravit lepsie nasvietenie co sa tyka teploty bielej. Snad navod pomoze.

hatamrc
2010-11-27 01:00:22+01
Samozrejme ze som sledoval google a hladal najskor tam ,no potom mi napadlo ,ze predsa tu najdem mozno lepsiu odovzu a ochotu poradit ,za co mimochodom aj dakujem
upir13- nevies mi presne povedat o co presne ide, tiez by som pristal na takyto set ,a a asi by som tym vyriesil viacero veci ako s dalsim ext. bleskom
ShaneSVK : dakujem za radu ,skusim sa na to pozriet, ak nanajdem nieco ine zaujimave, budem kurit halogenmi

ShaneSVK
2010-11-27 13:52:17+01
príspevok od: hatamrc
Samozrejme ze som sledoval google a hladal najskor tam ,no potom mi napadlo ,ze predsa tu najdem mozno lepsiu odovzu a ochotu poradit ,za co mimochodom aj dakujem
upir13- nevies mi presne povedat o co presne ide, tiez by som pristal na takyto set ,a a asi by som tym vyriesil viacero veci ako s dalsim ext. bleskom
ShaneSVK : dakujem za radu ,skusim sa na to pozriet, ak nanajdem nieco ine zaujimave, budem kurit halogenmi
Ak mas uz halogeny ta prestavba ako je v tom linku je pomerne jednoducha a nemusis kurit ani minat miliony za elektriku a ak tam pouzijes day light ( cool white ) tak mas aj jednoduche vyvazenie bielej a pomerne verne farby. Nedavno som riesil zmenu osvetlenia na pracovnom stole kde bola warm white a nedalo sa dobre rozoznavat kvoli tomu farby kedze to bolo nazltle... Keby si chcel riesit tu prestavbu co je v tom linku a mas otazky ohladom toho tak kludne PM(SS). Ja osobne som to riesil uplne inak ja som si vyrabal komplet studiove blesky podomacky a su prenosne na 12v aku akurat este doriesujem parabolu nech to funguje ako ma potom urcite hodim k tomu nejake info :)

hatamrc
2010-11-28 00:52:19+01
No uvazujem ze skusim tu prestavbu ,co to spravi ,za vyskusanie nic nedam ,hlavne ak na tom s financiami nie som najlepsie .tak to vyrobenie vlastnych bleskov vyzera velmi zaujimavo ,len ci to nie je take narocne ze by sa oplatilo uvazovat o kupeni nejaj lacnejsej alternativy

TTL
2010-11-28 11:37:46+01
Len pri prestavbe treba pouzit nejake rozumne ziarivky, aby si neskoncim s uplne nespojitym spektrom - http://fyzweb.cz/clanky/index.php?id=109&id_casti=60 - To by sa na fotografiu velmi nehodilo. Treba pockat kym budu aspon 30 W LED :)

hatamrc
2010-11-28 12:10:32+01
NO este som sa nerozhodol ako by som to poriesil ...ale rozmyslam tiez nad tym ze na nasvietenie pozadia pouzijem nejake halogeny ,a na objekty kupim nejake dva neoriginalne blesky ,videl som aj tu na fore predaval niekto soligory ,a budem ich odpalovat na dialku(mali vsetky manualne funkcie ,takze by to mohlo stacit)
a tak by ste mi mohli poradit nejaky set na dialkove odpalenie blesku ,kto mate neico odskusane

aerov
2010-11-28 12:25:14+01
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250600452752
mám toto. Spoľahlivosť 100% cena v prepočte 20E poštovné zdarma:)akurát tento shop prestal posielat na slovensko, ale je toho plný ebay:) a keď si kúpiš ešte káblik za necele 4E tak to mas aj ako dialkovu spust:) + funguje to aj na zábleskové svetlá:)

hatamrc
2010-11-28 12:31:10+01
Dakujem podla toho co tam citam tak to podporuje len originalne blesky ,alebo sa mylim? ....potrebujem odpalit ten 580ex a ,asi teda dva neoriginalne by som riesil

ShaneSVK
2010-11-28 12:49:52+01
Dakujem podla toho co tam citam tak to podporuje len originalne blesky ,alebo sa mylim? ....potrebujem odpalit ten 580ex a ,asi teda dva neoriginalne by som riesil
Neoriginal blesky zvacsa odpalit vies na manualne nastavenia. Ja mal v tomto smolu neboli v tej dobe financie a siahol som po Nissin Di622. Blesk za malo penazi s TTL ale odpalit radiom dialkovo ho bolo mozne az po prestavbe.

ShaneSVK
2010-11-28 12:51:44+01
príspevok od: TTL
Len pri prestavbe treba pouzit nejake rozumne ziarivky, aby si neskoncim s uplne nespojitym spektrom - http://fyzweb.cz/clanky/index.php?id=109&id_casti=60 - To by sa na fotografiu velmi nehodilo. Treba pockat kym budu aspon 30 W LED :)
Na 30W Led si este pockame :D Ono teraz velmi oblubene Warm White ziarivky su totalne nevhodne nakolko svietia do zlta a maju divne podanie farieb ako si sam spomenul danym linkom momentalne mam Cool White na pracovnom stole a vyvazenie farieb je schopne a pri cene do 15€ / ks pre nasvietenie pozadia je to fajn ak chce pouzit v kombinacii so zableskami. Keby tam dal tie Warm white tak by sa pri vyvazovani bielej dobre zapotil :D

hatamrc
2010-11-28 15:42:26+01
no uvedomujem si ze budem musiet asi manualne nastavovat odpalenie ,ale to by nemal byt nejaky extra problem ....viete mi odporucit nejake neorignalne blesky ,ktore nie su take drahe ako klasika canonacka, s ktorymi mate dobre skusenosti?

MarekSvancara.com
2010-11-28 16:05:08+01
no uvedomujem si ze budem musiet asi manualne nastavovat odpalenie ,ale to by nemal byt nejaky extra problem ....viete mi odporucit nejake neorignalne blesky ,ktore nie su take drahe ako klasika canonacka, s ktorymi mate dobre skusenosti?
http://www.youtube.com/watch?v=-SFilMJikCA a
http://www.youtube.com/watch?v=Hme-Q8turdA

hadam pomohlo

Strana 1 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()