Omylom som si zmazal temu, takze este raz.
Chcem sa Vas spytat na tento portretny objektiv. Je to podla Vas dobra volba? Hlavne by ma zaujimalo, ako kresli pri najnizsich clonach, ci nie je treba pre skreslenie viac priclonit atd. Mate s nim niekto osobne skusenosti?
Ja sice tento objektiv nemam a canon uz vobec nie ale dostali sa mi do ruk fotky z Canon 85/f1.8 fotene na plnu dieru a bolo to dost zle. Velmi makka kresba bez detailov, dost velka chromaticka abernacia.. na 2.5..2.8 to uz bolo pouzitelne. Canon 100/f2.8 macro mal perfektnu kresbu uz na plnej diere, bez akychkolvek optickych vad..
Mám nikon 85, f1,8 ale mám skúsenosť aj s Canonom. Obidva sú veľmi dobré. Pri úplne otvorenej clone sú síce málinko mäkšie, ale veď predsa o to ide :)
Pri f2,8 sú porovnateľné s tým makrom. Ak nechceš aj makro, siel by som do 85-ky. 100-ka na crope je už moc tele v niektorých situáciách.
A ak by som sa mala rozhodovať medzi 50/1,4 a 85/1,8 na Canon 40D, ktorá voľba by bola lepšia? Mám síce 50/1,8, čo je za tú cenu super objektív, ale mám možnosť zohnať lacno z USA niečo lepšie, na macro sa nechystám.
A ak by som sa mala rozhodovať medzi 50/1,4 a 85/1,8 na Canon 40D, ktorá voľba by bola lepšia? Mám síce 50/1,8, čo je za tú cenu super objektív, ale mám možnosť zohnať lacno z USA niečo lepšie, na macro sa nechystám.
Mám nikon 85, f1,8 ale mám skúsenosť aj s Canonom. Obidva sú veľmi dobré. Pri úplne otvorenej clone sú síce málinko mäkšie, ale veď predsa o to ide :)
Pri f2,8 sú porovnateľné s tým makrom. Ak nechceš aj makro, siel by som do 85-ky. 100-ka na crope je už moc tele v niektorých situáciách.
Myslim, ze ak su pri otvorenej clone len ´malinko mäksie´, tak to by mi asi vobec nevadilo. Rozmyslal som aj nad 50 f/1,8 ale ta sa mi zda na portrety dost siroka. Moj crop faktor je 1, kedze fotim na kinofilm. Nad tou 100-kou som nerozmyslal, jedine, ze by bola PODSTATNE lepsia, ako ta 85-ka. Ale makro som zatial vobec ani neskusal.
Ja som mal 50/1.8 fotilo to za tú cenu super, akurát ostrenie pomalé, spracovanie bakelit, kedže som kúpil 60/2.8 macro tak som ho predal, teraz mám aj 85/1.8 spracovanie super , ostrenie USM , kvatila výborná.
Pouzivam tu 85/1.8 velmi casto a mozem len odporucit. Na plnu dieru nevidim ziadnu makkost. Ked to zaostrim na mihalnice tak su super ostre, bokeh netreba opisovat, je dokonaly. V recenziach sa casto spomina vyrazna aberacia. Bal som sa jej, no zatial som ju este vobec nemusel riesit.
Chcel som sklo, ktore je pouzitelne na plnu dieru a mam ho. Ak nefotis makro, tak nie je co riesit.
Ja sice tento objektiv nemam a canon uz vobec nie ale dostali sa mi do ruk fotky z Canon 85/f1.8 fotene na plnu dieru a bolo to dost zle. Velmi makka kresba bez detailov, dost velka chromaticka abernacia.. na 2.5..2.8 to uz bolo pouzitelne. Canon 100/f2.8 macro mal perfektnu kresbu uz na plnej diere, bez akychkolvek optickych vad..
treba s tým asi vedieť fotiť. Fotky z mojej 85tky su megapoužiteľné aj na clonách F1,8 - F2,2 ta aberácia sa mi prejaví v 2% prípadov. pre fotenie na clonách F1,8-2 som ju kupoval s macrom vživote nikdy a ešte raz nikdy ani ked sa rozkrájaš a zavesíš na konár ako netopier nenafotíš taký portét / fotku ako s 85F1,8 na F1,8. odkedy mám 85tku tak zo stovkou fotím len a len makro. len sa neviem rozhodnúť či je 85tka lepšia na FF alebo na APS-C. Inak to je taká istá kravina s tým macrom a 85tkou akoby som povedal že s 24-70L nafotím to isté ako s 24 F1,4L. no nenafotím ani ked sa pos...
treba s tým asi vedieť fotiť. Fotky z mojej 85tky su megapoužiteľné aj na clonách F1,8 - F2,2 ta aberácia sa mi prejaví v 2% prípadov. pre fotenie na clonách F1,8-2 som ju kupoval s macrom vživote nikdy a ešte raz nikdy ani ked sa rozkrájaš a zavesíš na konár ako netopier nenafotíš taký portét / fotku ako s 85F1,8 na F1,8. odkedy mám 85tku tak zo stovkou fotím len a len makro. len sa neviem rozhodnúť či je 85tka lepšia na FF alebo na APS-C. Inak to je taká istá kravina s tým macrom a 85tkou akoby som povedal že s 24-70L nafotím to isté ako s 24 F1,4L. no nenafotím ani ked sa pos...
Jozef tuším ty si spomínal haprovanie a focus shift pri krátkych zaostrovacích vzdialenostiach nie? s tým ako? ))) lebo ja som naklonený k sigme 85 1.4 (tiež nečakám zázraky od AF) ale tento canon ma stále láme cenou..............
Jozef tuším ty si spomínal haprovanie a focus shift pri krátkych zaostrovacích vzdialenostiach nie? s tým ako? ))) lebo ja som naklonený k sigme 85 1.4 (tiež nečakám zázraky od AF) ale tento canon ma stále láme cenou..............
ano na tie najbližšie zaostrovacie vzdialenosti tak okolo 1m to robí 1-2 cm FF na 5D II, na 40D je to presné aj na krátko (ak je na 5D II iba hlava v zábere napr tam je FF a pod ak fotíš pol postavu a celú postavu tak už sa nič nedeje a AF je nepiestrelný... robí to aj kamošova 85tka - tiež ma 5D) ale dá sa na to docela zvyknúť . Sigma 50tka mi robí to isté, tá je na takto moc blízko dokonca nejaká mäkkšia. Tá bohužiaľ má dosť nepresný - strmý chod AF takže úplne nepriestrelná nieje nikdy, no z mojich porovnaní mi vyšlo že lepšie v tej cene ako tá sigma 50tka nič nie je. Sigmu 85tku chcem aj ja ale to zatiaľ nemám prioritu ta EF 85tka F1,8 je celkom slušná a dosť tej mojej 85tke pomohla slnečná cona, má lepší kontrast v 90% situácií zrazu, škoda že som ju kupil až čil...
ešte som zabudol -ak máš na tu sigmu 85tku šetriť rok tak to si radšej kup bazarový Canon foť sním a potom ho vymeníš, teraz ich je dosť v bazaroch. Aspon si nacvičíš techniku, na F1,8 to ni eje žiadna sranda. Ja by som bez 85tky nebol už, síce ju používam tak na 10% fotení ale vtedy to stojí za to. Vonku na daylighte je neprekonateľná.
ešte som zabudol -ak máš na tu sigmu 85tku šetriť rok tak to si radšej kup bazarový Canon foť sním a potom ho vymeníš, teraz ich je dosť v bazaroch. Aspon si nacvičíš techniku, na F1,8 to ni eje žiadna sranda. Ja by som bez 85tky nebol už, síce ju používam tak na 10% fotení ale vtedy to stojí za to. Vonku na daylighte je neprekonateľná.
na sigmu mám našetrené. predal som 70-200. len stále váham.... predsa f1.4 ja som taký bokehfil vieš ))))))) ale 85 1.8 je zas zadarmo.
na sigmu mám našetrené. predal som 70-200. len stále váham.... predsa f1.4 ja som taký bokehfil vieš ))))))) ale 85 1.8 je zas zadarmo.
tak ked máš tak neváhaj zober 5D II či s čím to fotíš a hajde do obchodu! Na druhý den s babou vonka (nevadí že sneží mrzne) dačo nafotiť. Ideálne zobrať ju s e-shopu ab si ju mohol naozaj v terene vyskušať. a chytro daj referencie na jar / v lete počas svadobnej sezony by som ju kupil ak ti bude dobra
Reagoval si na moj 2 roky stary prispevok, no suhlasim s tebou s tym Canonom 85/1.8 to nebola moja skusenost, boli to fotografie od jedneho chlapika ktory nas s manzelkou tym sklom fotil a bud mal nieco s telom alebo objektivom ale fotky boli presne take ako som ich opisal. V sucasnosti sam fotim 85/1.8 ale od Nikonu a to sklo je pouzitelne od plnej diery a aj ked mam 70-200/2.8, radsej si zoberem malu a lahku 85/1.8
tak ked máš tak neváhaj zober 5D II či s čím to fotíš a hajde do obchodu! Na druhý den s babou vonka (nevadí že sneží mrzne) dačo nafotiť. Ideálne zobrať ju s e-shopu ab si ju mohol naozaj v terene vyskušať. a chytro daj referencie na jar / v lete počas svadobnej sezony by som ju kupil ak ti bude dobra
kde by som ja chcel 5D si sa zbláznil? ))))))))))))))))))))) ostatné všetko sedí, budem sa snažiť teda ))))))))
Canon 85mm f/1,8 USM
Chcel som sklo, ktore je pouzitelne na plnu dieru a mam ho. Ak nefotis makro, tak nie je co riesit.
lebo ja som naklonený k sigme 85 1.4 (tiež nečakám zázraky od AF) ale tento canon ma stále láme cenou..............
lebo ja som naklonený k sigme 85 1.4 (tiež nečakám zázraky od AF) ale tento canon ma stále láme cenou..............
ostatné všetko sedí, budem sa snažiť teda
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa