Plánujem stráviť s Nikonom pár hodín(asi 5) vonku(asi bude mrznúť).Plánujem vymieňať objektívy. Je niečo čomu by som sa mal vyvarovať? Okrem toho,že pri prechode do tepla a naopak by mal byť v brašni kvôli kondenzácií.Ď.
Kde budeš fotiť? Ak v blízkosti CD-Rómskej osady, vyvaroval by som sa osadníkov. Inak Ti nič vážneho nehrozí ... osobné skúsenosti (aj s osadníkmi aj s teplotami po -20)
Plánujem stráviť s Nikonom pár hodín(asi 5) vonku(asi bude mrznúť).Plánujem vymieňať objektívy. Je niečo čomu by som sa mal vyvarovať? Okrem toho,že pri prechode do tepla a naopak by mal byť v brašni kvôli kondenzácií.Ď.
Ja som so svojim Nikonom D5000 a dvoma objektivmi - 35mm a kitovy 18-55mm nemal ziadny problem. Dokonca som mal fotak vo fujavici na stative, cvakal cez kablovu spust a bez problemov. Prvy vylet co som bol, trval asi 3 hodiny a bol som v mraze cca -10, pri vetre pocitovo aj ovela menej. Baterka - bez problemov, vymena objektivov - bez problemov. Jedine na co si davaj pozor je aby si si nenadychal na hladacik, displej alebo objektiv, lebo to okamzite mrzne a nemas sancu to dat dole bez poskriabania. Tiez ak bude snezit, neotacat fotak snimacom nahor pri vymene objektivov - banalna kravina, ale veeelmi lahko sa clovek pozabudne, hlavne ked ma pred sebou nejaky super zaber . Fotak som vzdy po spraveni zaberu/zaberov dal nazad do brasny (obyc. Lowepro). A posledna vec - hole ruky na stativ fakt primrzaju, takze obalit, alebo dobre (nesmykave rukavice aj pri manipulacii Pekne (mrazive) svetlo!
minulu zimu si von s\" Nikonom\" nechodil..?ci sa len nudis?
zimu zvláda v pohode. jediná vec čo môže robiť problém (ak by si mal telo i objektív utesnené voči vlhkosti neriešiš nič je aby bol foťák studený keď s ním začneš fotiť von, lebo aj bude rozohriaty a bude snežiť tak sa ti na ňom budú vločky topiť čo je nepríjemné. aj to sa mi už na D5000 stalo a prežila
no po druhý krát som ho mal vonku 10-15 minút pred fotením a pekne sa po ňom vločky šmýkali dole. dalšia vec je baterka, ideálne je ak máš dve..jednu stále drž niekde v teplom vrecku pri sebe lebo ak je baterka dlhodobo vystavená chladu môže sa rýchlo vybiť.
inak už nič, dobrá rada tu padla, nemeniť objektívy bajonetom hore keby ti pľasla na zrkadlo vločka tak si dofotil... ináč moja D5000 už schytala pri celonočných expozíciách aj rannú rosu a z filtra na objektíve som ráno vylieval vodu
fotil som s Canonom 7D vo vyskach takmer 5000 m, kde bolo do -20 stupnov a vsetko v pohode, aj baterie sa dobre drzali. Ako bolo spomenute, pri prechode zo zimy do tepla a opacne, treba pockat kym sa odkondenzuje a potom cvakat.
Jediné čo by ti malo vadiť je to, ak sa ti zarosí pri prechode zo zimy do tepla. Vtedy vyber baterku, otvor všetky možné dvierka a nechaj vetrať. Určite si neprezeraj fotky a nehraj sa s foťákom. PS: koncom januára sa opäť chystám do Bavorského lesa kde bude maximálna predpokladaná teplota cca -6/ -10°C. Potom dám vedieť ako to dopadlo.
otestovane do -20, tento tyzden v Alpach, aj cez snehovu vichricu...takze sa neboj... pri +50 sa mi v lete roztiahli gumicky na zaostovacom prstenci na 24-70, ale inak slape v pohode
Je dobré pri prechode zo zimy do tepla nechať foťák v brašne, aby sa pomaly vyrovnala teplota foťáku s okolitým prostredím. Taktiež môžeš foťák pred príchodom do tepla z fotenia v mrazivom počasí zabaliť do mikroténového sáčku a vzduchotesne uviazať, tak by sa nemal toľko zarosiť.
DSLR a mráz
jediná vec čo môže robiť problém (ak by si mal telo i objektív utesnené voči vlhkosti neriešiš nič
aj to sa mi už na D5000 stalo a prežila
no po druhý krát som ho mal vonku 10-15 minút pred fotením a pekne sa po ňom vločky šmýkali dole.
dalšia vec je baterka, ideálne je ak máš dve..jednu stále drž niekde v teplom vrecku pri sebe lebo ak je baterka dlhodobo vystavená chladu môže sa rýchlo vybiť.
inak už nič, dobrá rada tu padla, nemeniť objektívy bajonetom hore
ináč moja D5000 už schytala pri celonočných expozíciách aj rannú rosu a z filtra na objektíve som ráno vylieval vodu
PS: koncom januára sa opäť chystám do Bavorského lesa kde bude maximálna predpokladaná teplota cca -6/ -10°C. Potom dám vedieť ako to dopadlo.
pri +50 sa mi v lete roztiahli gumicky na zaostovacom prstenci na 24-70, ale inak slape v pohode
K povodnej otazke, treba si dat pozor aby do bajonetu nenasnezilo. Inak nic zasadne.
a osobné skúsenosti pri -16 a 2,5 hodinovom fotení astrofoto - nič nehrozí ak sa nič nekondenzuje /hlavne vovnútri/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa