Fórum » O TECHNIKE

DSLR a mráz

matrosx
matrosx 2010-12-13 18:01:58+01
Plánujem stráviť s Nikonom pár hodín(asi 5) vonku(asi bude mrznúť).Plánujem vymieňať objektívy. Je niečo čomu by som sa mal vyvarovať? Okrem toho,že pri prechode do tepla a naopak by mal byť v brašni kvôli kondenzácií.Ď.

Jenda
2010-12-14 14:01:47+01
príspevok od: MartinH
mna by skor zaujimalo, ake rukavice pouzivate.. minuly rok s d90 som to nepocitoval, ale teraz ked som drzal v rukach d7000 par hodin, mi isli ruky odpadnut..
North Face

Jenda
2010-12-14 14:02:30+01
príspevok od: Paulie
tiež zvažujem Lowepro alebo North Face - Etip glove
Mam tie THF , spokojnost velika

SteveS
ocenenie redakciou 2010-12-14 15:13:11+01
Vraj na digicirkusoch zmrzne aj display, ale moje skúsenosti vravia čosi iné ...
pre zaujímavosť moja úplne aktuálna (z inej značky a typu) je teraz z nedele, spred 2 dní :

Výška 4000m / teplota -25°C / vetor ako sv.ňa ...
Pocitová teplota (subjektívne preháńam) - 100;C
( Na jednom zdravotníc. portáli sa udáva že mráz -10°C sa pri vetre 64km/h pocitovo a účinkami rovná až mrazu -30°C, čo je 3x viac ako reálne nameraný fakt )

Foťák to prežil ale moje uši nie (teraz objektívne nepreháńam), to je realita
Olympus, malý kompakt do vrecka striedavo vyberaný a vkladaný do púzdra po 3-4 fotkách, s menšou námahou pri štartovaní fotil aj zoomoval v pohode. Fotky sú už v PC a foťák je v poriadku. Pri fotení s ním sme sa striedali dvaja, lebo prsty za moment, po troch fotkách po sebe úplne stvrdli a po každom fotení ich opakovane trebalo oživovať a rozprúdiť v nich krv aspoń 5-10min ohrievaním a mrvením. Moje uši (čo som vôbec necítil a nevedel, naopak, telo som mal v termo-pohode) sa ale foťáku nevyrovnali ... pár nevedomých a nenápadných vykuknutí spod čapice a goliera si odniesli nepríjemným omrznutím. Práve si liečim pluzgiere. Takže porazený konštatujem, že digitálna technika versus mráz = palec hore
A záver? Viac dávať pozor na seba ako na digicirkus !!! )))

PS pre úplnost : Moj canon v menej extremnych podmienkach fungoval v pohode aj pri dlhodobejších cykloch fotenia. Deń pred uvedenou akciou mi vypovedal službu, našťastie, boli by mi iste omrzli aj prsty, hore bol super západ slnka
.

tomis.ales
2010-12-14 15:21:35+01
príspevok od: SteveS
Vraj na digicirkusoch zmrzne aj display, ale moje skúsenosti vravia čosi iné ...
pre zaujímavosť moja úplne aktuálna (z inej značky a typu) je teraz z nedele, spred 2 dní :

Výška 4000m / teplota -25°C / vetor ako sv.ňa ...
Pocitová teplota (subjektívne preháńam) - 100;C
( Na jednom zdravotníc. portáli sa udáva že mráz -10°C sa pri vetre 64km/h pocitovo a účinkami rovná až mrazu -30°C, čo je 3x viac ako reálne nameraný fakt )

Foťák to prežil ale moje uši nie (teraz objektívne nepreháńam), to je realita
Olympus, malý kompakt do vrecka striedavo vyberaný a vkladaný do púzdra po 3-4 fotkách, s menšou námahou pri štartovaní fotil aj zoomoval v pohode. Fotky sú už v PC a foťák je v poriadku. Pri fotení s ním sme sa striedali dvaja, lebo prsty za moment, po troch fotkách po sebe úplne stvrdli a po každom fotení ich opakovane trebalo oživovať a rozprúdiť v nich krv aspoń 5-10min ohrievaním a mrvením. Moje uši (čo som vôbec necítil a nevedel, naopak, telo som mal v termo-pohode) sa ale foťáku nevyrovnali ... pár nevedomých a nenápadných vykuknutí spod čapice a goliera si odniesli nepríjemným omrznutím. Práve si liečim pluzgiere. Takže porazený konštatujem, že digitálna technika versus mráz = palec hore
A záver? Viac dávať pozor na seba ako na digicirkus !!! )))

PS pre úplnost : Moj canon v menej extremnych podmienkach fungoval v pohode aj pri dlhodobejších cykloch fotenia. Deń pred uvedenou akciou mi vypovedal službu, našťastie, boli by mi iste omrzli aj prsty, hore bol super západ slnka
.
Mne na Elbruse omrzol palec na nohe(uz sa mi ho nechcelo masirovat ako ten druhy), tri tyzdne som si ho necitil a este po roku to nebolo OK.
Takze to mozem zhrnut takto. Srat na fotak, vsimat si treba hlavne seba, to znamena ze ak si v pohode, fotak urcite tiez

SteveS
ocenenie redakciou 2010-12-14 16:17:18+01
príspevok od: tomis.ales
Mne na Elbruse omrzol palec na nohe(uz sa mi ho nechcelo masirovat ako ten druhy), tri tyzdne som si ho necitil a este po roku to nebolo OK.
Takze to mozem zhrnut takto. Srat na fotak, vsimat si treba hlavne seba, to znamena ze ak si v pohode, fotak urcite tiez
Učíme sa celý život, čo už ... a tá kôpka techniky sa zdá byť veru naozaj odolnejšia, aj napriek varovaniam výrobcov. Mali by do návodu a reklamačných podmienok napísať :
Stav fotopaparátu kontrolujte a testujte v mraze priebežne na svojich ušiach, prstoch a palcoch :- )))

leto
2010-12-14 16:43:59+01
príspevok od: bonifacko
U mna je to v pohode. Mama bola češka.
respekt

Paulie
2010-12-14 17:52:49+01
príspevok od: Jenda
OK, pôjdem ich omrknúť do šopu, cenovo sú na tom cca rovnako s lóvepro ale vyzerajú byť solidnejšie.

MartinH
2010-12-14 17:59:48+01
príspevok od: Jenda
model? nazov? typ?

Jenda
2010-12-14 18:10:26+01
Ja ich pouzivam aj na bike, ked nie je moc velika zima.Tak okolo nuly je to v pohode.
http://www.hudy.cz/obleceni/doplnky/rukavice/75687,etip-glove.html?&fBr=4&fPt=5756
mam aj tieto http://www.hudy.cz/obleceni/doplnky/rukavice/72995,pamir-windstopper--men.html?&fBr=4&fPt=5756
ale tie su uz trosku hrubsie,sice su s WS ale uz v nich nemam taky cit.

mikimajky
2010-12-14 18:23:17+01
Ono určite keď to v japonsku narvu do kontajnera a na loď určite to nevykuruju.
A to iste platí aj ked sa to tu v europe rozváža z centrálnych skladov do obchodov si myslím že tie dodávky a kamiony určite nemajú nákladný priestor vykurovaný a technika transport prežije.

Dnes je celý den pod nulou asi -5 a myslím že ak dnes niečo viezli do nay napr. to zajtra kúpiš v pohode.

Paulie
2010-12-14 19:36:58+01
príspevok od: mikimajky
Ono určite keď to v japonsku narvu do kontajnera a na loď určite to nevykuruju.
A to iste platí aj ked sa to tu v europe rozváža z centrálnych skladov do obchodov si myslím že tie dodávky a kamiony určite nemajú nákladný priestor vykurovaný a technika transport prežije.

Dnes je celý den pod nulou asi -5 a myslím že ak dnes niečo viezli do nay napr. to zajtra kúpiš v pohode.
z časti máš pravdu, len treba rozlišovať prenášanie/skladovanie a používanie/prevádzku v mínusových teplotách

matrosx
2010-12-20 17:37:14+01
úplne bezproblémové fotenie,až na zmrznuté prsty,vonku asi -10,aj sa mi podarilo dýchnuť na hladáčik a všetko o.k. Problém asi nastane len pri extrémoch,ako okamžitý prechod do poriadne vykúrenej miestnosti.

bonifacko
2010-12-20 18:53:39+01
Včera som bol na hrebeni, v lesoch nad račou, asi tak -8 st. C. No mam iny problem. DSLR v ruksaku, na nohach bežky. Je to parada, akurat si človek musi davat pozor, aby nepadol. Telo je v malom batohu a všetko ešte v ruksku. Hadam sa to nerozbije.
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=912553

paldixy
2010-12-20 20:01:15+01
Nie je problém.Mne napr pracovala E-520 ako hodinky aj s telkáčom. Robil som káblovou spúšťou a na rukách hrubšie rukavice od Číňana.Občas som si spúšť aj s rukavicou strčil do vrecka kabáta.Nedotýkal som sa kovových súčastí foťáku aj tela.Zaostrené som mal na miesto,kde mi vták určite prisadne a stalo sa. Horšie boli na tom nohy, ale mám dobré boty so termo ponožkami klimatex.Vydržal som takto 2 1/2 hodiny, ruky v pohode nohy oziabali, ale inak v pohode.A ešte to najdôležitejšie teploty od -10 až -13 st .C. A bol aj vietor. Vyvraciam týmto varovania výrobcu,že len do - 6 st. C. Po skončení fotenia zabalím fotoaparát do mikroténového sáčka na mieste, vytlačím poriadne vzduch.Doma vyberiem po asi 3 - hodinách foťák z batohu a pracujem. Žiadne vyzráženie nevidím ani na displeji a ani na objektíve. Pravda na horách sú iné podmienky. Tam zasa poslúži termo oblečenie zn. Alpinus /trochu drahšie, ale vodeodolné a hlavne vetruodolné a pritom priedušný mikrosystém hydrotex.

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()