Som v tejto oblasti amater preto žiadam o radu skusenejších a chcel by som sa poaradiť aky foťak by ste odporučili na profesionalne fotenie svatieb a iných oslav poprosim značku a typ ja uvažujem nad nikon a canon niečo do 50 000.
Ďakujem všetkym prof.za rady.
...už len to spojenie....amatér chce techniku na profesionálne fotenie svatieb.....
Chápem to tak,že sa chceš začať živiť fotením ......
.....do 50.000,- .......len telo alebo aj objektívy,blesk,príšlušenstvo......
Trochu špecifikuj a počkaj na rady skúsenejších....možno zareagujú.
do 50000,-??
Takze telo C450D 40D nikon D80 pentax K10D blesk a uz mas 30000 fuc. Za 20 ziadny super zazrak objektiv nekupis takze tamron 17-50/2.8 a nejake pevne sklo napr 50mm a tvoj rozpocet je zrazu v kybli. dalej by si mal mat nejaky program na upravu fotiek a nejaky monitor dalsich veeela penazi.
Ono by to fotenie chcelo asi vacsi rozpocet...
A z toho vypliva ze kasli na profi fotenie svadieb a na zaciatok si kup nejake to zrkadlo a nejaky objektiv a nauc sa tym fotit.
Fotit svadby a oslavy tiez nieje take jednoduche a podla mna je to dost aj fyzicky narocne.
hehe :D :D :D dalsi, ktory si mysli, ze fotit svadby je lahke a financne zaujimave.
tak si to zoberme z Nikon strany. minimum vyzera asi takto:
D80 + grip s pridavnou bateriou (na svadbe rataj s min 1000 zabermi), k tomu aspon Tamron 17-50 a blesk SB-600. potrebujes este macro objektiv (napr. sigma 105/2.8) na detaily obruciek, portretak (nikkor 85/1.8) na aranzovane fotografie a na portrety, sirokac (tokina 12-24/4) na prostredie a skupiny ludi, niektori este odporucaju aj telezoom (tamron/sigma/nikkor 70-200/2.8).
k tomu vsetkemu potrebujes este jedno zalozne telo, jeden zalozny blesk a v idealnom pripade aj zalozny zakladak pre pripad poruchy. tam ti postaci aj D50.
teraz si zrataj, kolko ta to bude stat penazi a zacni pocitat, kolko svadieb musis nafotit, aby sa ti vratili naklady + aby si nefotil a neupravoval fotografie zadarmo. kedze ta vsak nik nepozna, tvoja trhova cena je nulova. ako chces presvedcit ludi, ktori o tebe nikdy v spojitosti so svadobnou fotografiou nepoculi, aby si u teba objednali fotenie? ak pojdes zadarmo, mozno ti to vyjde, ale ak ti to nevyjde, uz ta nik nebude chciet ani zadarmo.
inak si si tu urobil krasnu reklamu tym tvojim prispevkom ;)
a to ked si amater tak fotak aj za 200 tisic z teba dobreho fotografa svadieb nespravi, najprv sa musis naucit dobre fotit svadby a tak ako achberger.info napisal, musis mat meno aby si natom mohol zarabat.
Svadby su v pohode da sa na tom dobre zarobit ale musis podat aj kvalitu, inak sa mozes rozlucit s peniazmi za techniku a podobne ak nebudes fotit kvalitne a nebudu spokojny sa ti peniaze nevratia lebo ta uz nebudu volat
Dik za info neviem ako to na Slovenku beži lebo už niekoľko rokov paracujem v anglicku.Chcem sa vratit domov a niečo skusiť niekde investovať s dlhodobeho hľadiska takže tych 50000 tisic je len na telo a zrkadlo popripade blesk.
Začal som študovať na internete kupil som si pan lumix a začalo ma baviť fotiť.
Sťuhujem si rozne knihy e-book ohľadom fotenia a chcem sa niečo naučiť a rozhodne ked sa do niečoho pustim len tak ľahko sa nevzdam.
Nechcel som robiť reklamu iba sa rozhodujem medzi tymito značkami.
Ďakujem za pochopenie.
50.000 Ti na vybavu na svadobnu fotku stacit nebude. Potrebujes aj zalozny fotoaparat, ak sa Ti s hlavnym nieco stane, zalozny blesk, objektiv.
Take minimum by som bral Canon 30D+400D = cca 30.000
Blesky 580ex+430ex = 15.000
Objektivy: 17-50/2.8, 24(28)-70/2.8, 85/1.8 = minimalne 45.000
Prislusenstvo: odrazove dosky, stativ, taska
To ani nehovorim o studiovom vybaveni.
Skus najprv nejake zakladne vybavenie (to co Ti neskor moze robit zaloznu techniku) a prihlas sa na zopar workshopov a nauc sa fotografovat, svadobna fotka je na zaciatok prilis velke susto. Pripadne si to vyskusaj ako pomocny fotograf pri skusenosom fotografovi.
ja bys om si kupil neaky sirokac 10-22 neni moc svetli ale da sa s nim blesk 580ex alebo ex2 telo 40d alebo 30d potom baterky alebo aspon grip popripade externu baterku na blesk a hodne svetle sklicka 50 f1.4 a hodne nervov a nieco na nohy aby ta neboleli lebo cely den behat stat hore dole a nezabudni neake karty popripade fotobanku ale ako napisal bear tak najprv chod s dakym fotografom aby si vedel co a ako a nezabudni na taku jednu vec ze tie fotky musia byt dobre lebo to je predsa ich den na ktory nezabudnu a ked budu fotky naprt tak asi nebudu moc nadseny
Tento navrh sa mi zda najrozumnejši aj ked nemyslim si že fotit svadby je lahke žiadna robota nie je ľahka o tom už dačo viem.Kľudne obetujem aj 100 000 alebo aj viac.Skusim si to prepočitať tu v UK a na Slovensku kde to vide lepšie.Myslíš že tie objektivy možem kupiť aj použite alebo radšej nove.
No na Slovensku fotí svatby hocikto,mal som česť s pár ľudmi,ktorí ani nevedeli poriadne čo je hĺbková ostrosť a fotili.
Mali zopár zabehaných schém záberov (pri strome,na lavičke,ruka v ruke,čupiaca navesta,fdoto na schodoch atď.,zopár miest ...často jeden park :)
V ruke najlacnejšiu zrkadlovku a jeden objektív,v parku na pravé poludnie ,
pečúce slnko,bez mráčika.Polovica tváre nevesty v tieni,polovica na slnku......bez odrazných dosiek,nechcem vidieť ten výsledok ....toho som bol svedkom pred 3 týždňami v sade J.Kráľa pri Auparku .....
Tá fotografka bola mladá baba,ktorá už na pohľad nerozumela tomu čo robí.....
Slovenský ľudia nie sú moc nároční a v podstate nevedia ani čo od tých fotiek majú očakávať...teda aspoň na úzku skupinu ľudí možno v Blave a väčších mestách kde je aká taká konkurencia.....fotením po dedinských svatbách sa živia úplní amatéri........a by ste sa čudovali jak to vynáša........
vazeni pani profici,a preco nefotite tie svadby vy? Hm? Ci ako,nevesta a zenich nemaju cely den na cakanie idealneho pocasia? Alebo sa im zda vela platit fotografa a dalsieho poskoka s odrazovymi doskami? Ved chodte fotit aj vy na tie dediny,zarabajte,a neberte chut do roboty cloveku,ktoreho schopnosti ani nepoznate. Jemu mozno staci 50tis,a ma talent,vam nestaci ani 150tis,lebo vam mozno ten talent chyba. Boze ludia,normalne citit z vas strach z konkurencie,alebo sa mylim?! Alebo o co vam presne ide?
vazeni pani profici,a preco nefotite tie svadby vy? Hm? Ci ako,nevesta a zenich nemaju cely den na cakanie idealneho pocasia? Alebo sa im zda vela platit fotografa a dalsieho poskoka s odrazovymi doskami? Ved chodte fotit aj vy na tie dediny,zarabajte,a neberte chut do roboty cloveku,ktoreho schopnosti ani nepoznate. Jemu mozno staci 50tis,a ma talent,vam nestaci ani 150tis,lebo vam mozno ten talent chyba. Boze ludia,normalne citit z vas strach z konkurencie,alebo sa mylim?! Alebo o co vam presne ide?
No tak teraz si to vystihol.Suhlasim s tebou na slovensku je strach s konkurencie tu v anglicku nieco take nepoznaju.Mne nejde o to kolko investujem to sa uvidi postupom casu ide tu o princip a ako zacat a zbitocne nepreplatit.
Ja dobre viem ze vsetko sa naraz neda ale pokusim sa o to.
to je pekne ze ti nejde o to kolko do toho investujes, ale musis si uvedomit ze ak si doteraz nemal zrkadlovku a teraz chces kupit tak musis urobit strasne vela fotiek aby si sa stym fotakom zoznamil a vedel co mozes od neho ocakavat... a zase je dost pravdepodobne ze kedze o tebe nepoculi tak ta nezavolaju fotit svadbu, a radsej by som isiel s nejakym profi ako pomocny sa s nim dohodnut aspon budes vidiet ako sa co foti a ti moze aj vysvetlit, ale takto aby si zacal sam fotit tak to chce odvahu, a fakt stastie aby ta svadba bola dobre nafotena... vies aj za 200tisic fotak z teba nespravi kvalitneho fotografa to chce len prax, a najlepsie s nikym kto foti svadby dlhsie
je to tak,no ja ta nebudem odradzat,len povzbudzovat. Ale je pravda,ze mas co robit,ak si zrkadlovku nemal este v ruke.a 50tis ti je malo,ja som investoval uz 90tis,a na svadbu by som sam nesiel,leda tak na skusku s profikom.a co sa ponuk tyka,je to na tebe.ale pocitaj s tym,ze to nebudes mat vobec lahke.
...quintes ja nie som profík,ale vieš ,že sú určité veci a zásady pri fotení,ktoré nepustia....... nie nevesta nemusí a ani nemá čas čakať na ideálne počasie,práve preto je tu tá výbava dôležitá,aby sa s tým fotograf vedel vysporiadať a vtedy to chce odrazovú dosku a často jedna ani nestačí....
....vôbes nepodceňujem dediny....mám ich rád na rozdiel od mesta......
Ani neodrádzam dotyčného ani nemám strach z konkurencie...je sa fotením neživím.
Len ako aj ostatní písali,je to trochu komplikovanejšie a chce to aspoň bazálnu techniku.... trebárs telo a setový objektív,k tomu nejaký portrétny objektív,učtite blesk a nejaké difuzery,najjednoduchšiu sadu odrazných dosiek,
brašnu akm to všetko uloží......to je to minimum ..musiš uznať.....
O čo mi ide? Aby nebol sklamaný a nemal zbytočne veľké očakávania pretožer je to veľmi ťažké,ak to chce robiť na úrovni.
Inak ja mu prajééééém.....a ak sa budem ešte raz ženiť,možno si ho zavolám ....žiadny problém.
Ked som sa zenil,tak som si zavolal fotografa, o kotorom som vedel,ze fotografiu studoval, foti rozne akcie a mal aj vystavu. Ked mi doniesol vysledne foto a po zhliadnuti,som rozmyslal,ci si tie peniaze od neho nevypytam naspat. Sklamanie, ako sa patri. Mal cas na vsetko a predsa to pohnojil. Takze ani ta najlepsia technika tie fotky nezachranila.
Prosim o radu
Chápem to tak,že sa chceš začať živiť fotením ......
.....do 50.000,- .......len telo alebo aj objektívy,blesk,príšlušenstvo......
Trochu špecifikuj a počkaj na rady skúsenejších....možno zareagujú.
sice to nie je o fototechnike ale o tom,co by si mal vediet
Takze telo C450D 40D nikon D80 pentax K10D blesk a uz mas 30000 fuc. Za 20 ziadny super zazrak objektiv nekupis takze tamron 17-50/2.8 a nejake pevne sklo napr 50mm a tvoj rozpocet je zrazu v kybli. dalej by si mal mat nejaky program na upravu fotiek a nejaky monitor dalsich veeela penazi.
Ono by to fotenie chcelo asi vacsi rozpocet...
A z toho vypliva ze kasli na profi fotenie svadieb a na zaciatok si kup nejake to zrkadlo a nejaky objektiv a nauc sa tym fotit.
Fotit svadby a oslavy tiez nieje take jednoduche a podla mna je to dost aj fyzicky narocne.
tak si to zoberme z Nikon strany. minimum vyzera asi takto:
D80 + grip s pridavnou bateriou (na svadbe rataj s min 1000 zabermi), k tomu aspon Tamron 17-50 a blesk SB-600. potrebujes este macro objektiv (napr. sigma 105/2.8) na detaily obruciek, portretak (nikkor 85/1.8) na aranzovane fotografie a na portrety, sirokac (tokina 12-24/4) na prostredie a skupiny ludi, niektori este odporucaju aj telezoom (tamron/sigma/nikkor 70-200/2.8).
k tomu vsetkemu potrebujes este jedno zalozne telo, jeden zalozny blesk a v idealnom pripade aj zalozny zakladak pre pripad poruchy. tam ti postaci aj D50.
teraz si zrataj, kolko ta to bude stat penazi a zacni pocitat, kolko svadieb musis nafotit, aby sa ti vratili naklady + aby si nefotil a neupravoval fotografie zadarmo. kedze ta vsak nik nepozna, tvoja trhova cena je nulova. ako chces presvedcit ludi, ktori o tebe nikdy v spojitosti so svadobnou fotografiou nepoculi, aby si u teba objednali fotenie? ak pojdes zadarmo, mozno ti to vyjde, ale ak ti to nevyjde, uz ta nik nebude chciet ani zadarmo.
inak si si tu urobil krasnu reklamu tym tvojim prispevkom ;)
Svadby su v pohode da sa na tom dobre zarobit ale musis podat aj kvalitu, inak sa mozes rozlucit s peniazmi za techniku a podobne ak nebudes fotit kvalitne a nebudu spokojny sa ti peniaze nevratia lebo ta uz nebudu volat
Začal som študovať na internete kupil som si pan lumix a začalo ma baviť fotiť.
Sťuhujem si rozne knihy e-book ohľadom fotenia a chcem sa niečo naučiť a rozhodne ked sa do niečoho pustim len tak ľahko sa nevzdam.
Nechcel som robiť reklamu iba sa rozhodujem medzi tymito značkami.
Ďakujem za pochopenie.
Take minimum by som bral Canon 30D+400D = cca 30.000
Blesky 580ex+430ex = 15.000
Objektivy: 17-50/2.8, 24(28)-70/2.8, 85/1.8 = minimalne 45.000
Prislusenstvo: odrazove dosky, stativ, taska
To ani nehovorim o studiovom vybaveni.
Skus najprv nejake zakladne vybavenie (to co Ti neskor moze robit zaloznu techniku) a prihlas sa na zopar workshopov a nauc sa fotografovat, svadobna fotka je na zaciatok prilis velke susto. Pripadne si to vyskusaj ako pomocny fotograf pri skusenosom fotografovi.
Mali zopár zabehaných schém záberov (pri strome,na lavičke,ruka v ruke,čupiaca navesta,fdoto na schodoch atď.,zopár miest ...často jeden park :)
V ruke najlacnejšiu zrkadlovku a jeden objektív,v parku na pravé poludnie ,
pečúce slnko,bez mráčika.Polovica tváre nevesty v tieni,polovica na slnku......bez odrazných dosiek,nechcem vidieť ten výsledok ....toho som bol svedkom pred 3 týždňami v sade J.Kráľa pri Auparku .....
Tá fotografka bola mladá baba,ktorá už na pohľad nerozumela tomu čo robí.....
Slovenský ľudia nie sú moc nároční a v podstate nevedia ani čo od tých fotiek majú očakávať...teda aspoň na úzku skupinu ľudí možno v Blave a väčších mestách kde je aká taká konkurencia.....fotením po dedinských svatbách sa živia úplní amatéri........a by ste sa čudovali jak to vynáša........
Ja dobre viem ze vsetko sa naraz neda ale pokusim sa o to.
....vôbes nepodceňujem dediny....mám ich rád na rozdiel od mesta......
Ani neodrádzam dotyčného ani nemám strach z konkurencie...je sa fotením neživím.
Len ako aj ostatní písali,je to trochu komplikovanejšie a chce to aspoň bazálnu techniku.... trebárs telo a setový objektív,k tomu nejaký portrétny objektív,učtite blesk a nejaké difuzery,najjednoduchšiu sadu odrazných dosiek,
brašnu akm to všetko uloží......to je to minimum ..musiš uznať.....
O čo mi ide? Aby nebol sklamaný a nemal zbytočne veľké očakávania pretožer je to veľmi ťažké,ak to chce robiť na úrovni.
Inak ja mu prajééééém.....a ak sa budem ešte raz ženiť,možno si ho zavolám ....žiadny problém.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa