Fórum » O TECHNIKE

Slnecna krytka / clona

clubpeto
2008-07-07 20:37:57+02
DObry den, Chcel by som sa spytat ci existuje nejaka slnecna clona/krytka na Nikon D40 s objektivom Objektiv 18-55 II AF-S DX a

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-07 20:54:46+02
Samozrejme exzistuje, myslim, ze je to HB-35 (mozno sa milim, taham to z hlavy), je vsa pomerne malo ucinna, kedze sa jedna o plastovy pasik siroky 2 cm.

clubpeto
2008-07-07 20:58:59+02
príspevok od: Karol Srnec
Samozrejme exzistuje, myslim, ze je to HB-35 (mozno sa milim, taham to z hlavy), je vsa pomerne malo ucinna, kedze sa jedna o plastovy pasik siroky 2 cm.
a kde by som ho zohnal..nejaky e-shop alebo pod , ? neviem ake na ten objektyv pasuju....podla coho to mam hladat ?

clubpeto
2008-07-07 21:03:50+02
na nikor objektivy pasuju len clony znacky nikor ?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-07 21:06:56+02
Pre kazdy objektiv, jedno aka znacka, sa dnes ponuka takmer vyhradne orig. slnecna clona, vyratana pre konkretny objektiv a s bajonetovym upevnenim.

zdenoxl
2008-07-07 21:15:45+02
Pre kazdy objektiv, jedno aka znacka, sa dnes ponuka takmer vyhradne orig. slnecna clona, vyratana pre konkretny objektiv a s bajonetovym upevnenim.
Karol, videl si slnecnu clonu, ktora sa dodava ku kompaktu Sony DSC H9? Tak to je sila! Treba ju namontovat na nejaky pridavny aparat a vobec sa nedava na objektiv, ale na zavit tela z ktoreho sa objektiv vysuva. Podla mna absolutne neucinne a este nie je ani z vnutra potiahnuta tym semisom, ci co to je. Na co to tam vobec k tomu davaju?!

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-07 21:27:16+02
príspevok od: zdenoxl
Karol, videl si slnecnu clonu, ktora sa dodava ku kompaktu Sony DSC H9? Tak to je sila! Treba ju namontovat na nejaky pridavny aparat a vobec sa nedava na objektiv, ale na zavit tela z ktoreho sa objektiv vysuva. Podla mna absolutne neucinne a este nie je ani z vnutra potiahnuta tym semisom, ci co to je. Na co to tam vobec k tomu davaju?!
Na vacsinu mensich ultrazoomov sa davaju slnecne clony, filtre a predsadky pomocou distancneho/redukcneho kruzku pripevneneho na telo. Objektiv sa pohybuje vo vnutri tohoto kruzku. Ak by sa toto prislusenstvo namontovalo na objektiv, ktory sa niekedy riadne vysuva, mohol by sa pri manipulacii poskodit objektiv. To vie vela majitelov kompaktov, ktorym fotak spadol aj z amlej vysky a poskodil sa prave objektiv. Riesenie je to nie prilis stastne ale vzhladom na konstrukciu objektivu nevyhnutne. Niektore ultrazoomy maju robustnejsie konstruovane objektivy a na ne uz sa daju priamo pripebnit filtre a pod.

zdenoxl
2008-07-07 21:48:39+02
Na vacsinu mensich ultrazoomov sa davaju slnecne clony, filtre a predsadky pomocou distancneho/redukcneho kruzku pripevneneho na telo. Objektiv sa pohybuje vo vnutri tohoto kruzku. Ak by sa toto prislusenstvo namontovalo na objektiv, ktory sa niekedy riadne vysuva, mohol by sa pri manipulacii poskodit objektiv. To vie vela majitelov kompaktov, ktorym fotak spadol aj z amlej vysky a poskodil sa prave objektiv. Riesenie je to nie prilis stastne ale vzhladom na konstrukciu objektivu nevyhnutne. Niektore ultrazoomy maju robustnejsie konstruovane objektivy a na ne uz sa daju priamo pripebnit filtre a pod.
Jedina vyhoda tejto konkretnej clony je teda asi ochrana objektivu. Mas pravdu, ze ak takyto kompakt spadne na zem s vysunutym objektivom, tak je asi amen!Takato clona moze vyrazne zabranit poskodeniu. Ale stale pochybujem o jej ucinku, kedze objektiv vysuvas z cca 30mm ohniska az do 450mm a clona ma nemennu polohu.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-07 21:53:02+02
Clona je stavana tak, aby bola max. ucinna ale nesposobovala vinetaciu na sirokaci, preto pri velkorozsahovych objektivoch je jej ucinnost obmedzena aj ked je tvarovana, cez vyrezy pre sirokac moze na tele prechadzat svetlo.

clubpeto
2008-07-07 23:53:08+02
konkretne tato clona mi nan bude pasovat ?

Nikon HB-34

dikes

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-08 07:07:52+02
Original clona je HB-33, ktora sa uz nevyraba. S prichodom verzie VR prisla nova clona HB-45, ktora tam tiez pasuje.

Even
2008-07-08 07:57:36+02
Na objektíve 18-55 II AF-S DX mám clonu HB-45.

SHoDaN
2008-07-08 09:04:12+02
Ja som zhanal slnecnu clonu LH850-01 na Sigmu 70-200mm f/2.8 EX DG HSM. Po konzultacii s Karolom som si ju objednal u dovozcu pre SR.

dmedia
2008-07-08 22:59:17+02
HB33 sa uz naozaj nevyraba, predcasom som ju zhanal kamosovi. Nahrada je Nikon HB-45 BAJONETOVÁ SLUNEČNÍ CLONA PRO AF-S DX 18-55II/18-55VR cca 500sk s dph, ta HB33 bola o nejaku 100-ku lacnejsia. Mozno ju este niekto ma na predajni, zalezi v akej lokalite sa nachadzas.

radeck
2008-08-01 10:06:37+02
zaujimava stranka, kde si mozte stiahnut sablonu na vyrobu papierovej clony na mnozstvo objektivov... http://www.lenshoods.co.uk/

sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-05 10:17:38+01
Mam podobny problem, chel by som slnecnu clonu na canon 18-55mm IS a neviem si rady. Su lepsie take nevyrezavane alebo s vyrezmy? A este sa chcem spytat ci sa ta clona da pouzit zaroven s UV filtrom, teda ci sa nasadza nan alebo ako. dakujem

duroslav
2009-01-05 12:03:43+01
príspevok od: sankiakis
Mam podobny problem, chel by som slnecnu clonu na canon 18-55mm IS a neviem si rady. Su lepsie take nevyrezavane alebo s vyrezmy? A este sa chcem spytat ci sa ta clona da pouzit zaroven s UV filtrom, teda ci sa nasadza nan alebo ako. dakujem
Lepšia je pochopiteľne bez výrezov, lebo toho viacej zacloní. Tie výrezy sú kvôli tomu, aby (na širokých ohniskách) clona nezasahovala do zorného poľa.
Bajonet na clonu je z vonkajšej strany objektívu, takže filter tam dáš v pohode - jedno aj druhé sa nasadzuje nezávisle na sebe.

sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-05 14:48:38+01
príspevok od: duroslav
Lepšia je pochopiteľne bez výrezov, lebo toho viacej zacloní. Tie výrezy sú kvôli tomu, aby (na širokých ohniskách) clona nezasahovala do zorného poľa.
Bajonet na clonu je z vonkajšej strany objektívu, takže filter tam dáš v pohode - jedno aj druhé sa nasadzuje nezávisle na sebe.
Takze ked mam rozsah len 18-55 bude mi lepsia ta bez vyrezov? Hladal som na nete a neviem ako ich hladat, mam hladat len podla priemeru alebo podla nejakych oznaceni?

duroslav
2009-01-05 15:01:36+01
príspevok od: sankiakis
Takze ked mam rozsah len 18-55 bude mi lepsia ta bez vyrezov? Hladal som na nete a neviem ako ich hladat, mam hladat len podla priemeru alebo podla nejakych oznaceni?
Nabudúce sa musíš pri hľadaní viac snažiť.
Len tak námatkovo som skúsil pozrieť na oehling.cz a pri objektívoch informáciu je tam informácia o tom, ktorá clona je vhodná pre daný typ objektívu.
Konkrétne na ten 18-55 treba teda clonu EW-60C

sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-05 20:48:44+01
príspevok od: duroslav
Nabudúce sa musíš pri hľadaní viac snažiť.
Len tak námatkovo som skúsil pozrieť na oehling.cz a pri objektívoch informáciu je tam informácia o tom, ktorá clona je vhodná pre daný typ objektívu.
Konkrétne na ten 18-55 treba teda clonu EW-60C
A to je jedina ktora nan pasuje? Zda sa mi nejaka mala:)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()