Dnes mi prišla moja prvá zrkadlovka Canon 450D + 18-55IS a skúšal som prvé zábery.
Keď som chcem nastaviť clonu tak mi niekedy nešla nastaviť akoby som chcel,napríklad išla iba 5.6 a viac alebo niekedy aj 5 ,podarilo sa mi aj 3.5,ale to iba raz skúšal som na úplny manuál alebo fotenie s prioritou clony.Niekedy mi nešiel nastaviť ani čas poriadne.Je to normálne?Ak áno tak sa nesmejte snes som fotil prvý krát so zrkadlovkou... :)
Minimalna nastavitelna clona (pri 18-55IS) zalezi od ohniskovej vzdialenosti (zoomu) objektivu. Na sirokom konci (18mm) ma 3.5 na opacnom (55mm) 5.6. Je to teda normalne a (verim ze) nikto sa nesmeje ;-)
Clonou Ta limituje objektiv, casom uzavierka (na 450D mozes s bleskom fotit len 1/200s a dlhsi cas - ak mas externy blesk cez fast sync flash sa daju pouzit aj kusok kratsie casy).
Skus si precitat manual, na vacsinu zakladnych otazok tam najdes odpoved.
presne ako mrco pise: na kratkom ohnisku (18mm) mas clonu 3.5 a na dlhom (55) je to 5.6. toto je nevyhoda objektivov, ktore maju za ohniskovou vzdialenostou pri tom ´f´ viacero cisiel. cize ja mam Tamron 17-50 f/2.8, co znamena,ze na vsetkych ohniskovych vzdialenostiach (od 17 az po 50) je minimalne 2.8. Ved aj preto predacovia ponukaju fotaky s roznym objektivom, ci bez neho.
Ja som si čítal manuál :)Ale nenašiel som tam nič také,že pri 18mm je minimálne 3.5 a pri 55mm je 5.6.
A ešte by som sa chcel opýtať na ´rozmazanie pozadia´.Keď nastavím clonu 5.6 pri 55mm(lebo vtedy je najväčšie rozmazanie -tak to píšu v manuále) tak to bude rozmazané?Ešte som moc neskúšal vonku lebo prší...ale vnútri s bleskom to nebol nič moc,čakal som väčšie rozmazanie.Podobné som na na ultrazoome.Ako na to ay bolo čo najväčšie?
Ďakujem za rady.
fotografovany objekt musi byt co najdalej od pozadia. V interieri na to budes potrebovat svetelnejsi objektiv. Najlacnejsia moznost, cez ktoru presla vacsina Canonistov je objektiv 50/1.8.
... takto to dopadne vtedy, ked si niekto kupi nieco, o com sa dopredu neinformoval a caka zazraky... ;) :D
Canon 18-55 IS f/3.5-5.6 = 18/3.5 az 55/5.6 ;)
cim dlhsia ohniskova vzdialenost + cim nizsia clona + cim blizsie objekt zaostrenia, tym rozostrenejsie pozadie ;)
presne ako pise achberger. najskor si sa mal informovat nielen o kvalitach (nedostatkoch) tela ale aj ´moznostiach´ objektivu. nie nadarmo namiesto ten setak ludia kupuju radsej ten TAMRON. Tiez prides na to, ze: cena dobreho objektivu sa zvysuje o cenu toho (uz kupeneho) lacneho.
ja som tiez kupil so setakom 18-55 ale zistil som ze ten objektiv je fakt iba nato aby nesadal prach na zrkadlo:) kupil som 50/1.8 a teraz uz asi 90 percent fotiek fotim s nim a neda sa to porovnat..... i ked sem tam mi treba mensie ohnisko :)
SHoDaN: mas uplnu pravdu stou cenou ale na zaciatok myslim ze setak celkom postaci aj ked z fotkami asi velmi spokojny nebude :(
Ja to tvrdim z vlastnej skusenosti. 350Dcko som kupil so setakom a rychlo som sa presvedcil, ze lepsie je kupovat telo bez tohto ´superobjektivu´. 40Dcko som uz kupoval samostatne a prikupil Tamrona 17-50 f/2.8
No ďakujem.Ja som si aj pozeral fotky čo ten fotoapárát s tým objektívom dokáže.Dnes som trochu viac fotil lebo bolo celkom pekne :) a som celkom spokojý oproti ultrazoomu je to o hodne lepšie.Plánujem si kúpiť makro objektív Canon 100/2.8 keď budú financie,som len študent a robím po brigádach,tak keď našetrím zatial mi to hadám postačí,aspoň na na tom 18-55IS naučím fotiť a potom ho predám alebo čo. :)
Zdravím vás tu vo spolok.
Tak teda aký by ste mu odporučili kúpiť objektív?Ten 50/1.8II?
Alebo nejaký iný.Pýtam sa preto lebo ja pojdem o chvíľu ťiež kupovať a aby som tiež vedel že aký mám kúpiť.
Dík za radu.
ta 50 tka je dobra lacnaa za tie peniaze sa neda ocakavat neake kovove telo ej to plastove :) ael fotky z toho lezu pekne :) a zalezi co chces fotit s 50 tkow neodfotis vtaciky a z 300 zasa neodfotis neaku budovu teda ak stojis od nej 5m ...
Clona - je to normálne?
Skus si precitat manual, na vacsinu zakladnych otazok tam najdes odpoved.
A ešte by som sa chcel opýtať na ´rozmazanie pozadia´.Keď nastavím clonu 5.6 pri 55mm(lebo vtedy je najväčšie rozmazanie -tak to píšu v manuále) tak to bude rozmazané?Ešte som moc neskúšal vonku lebo prší...ale vnútri s bleskom to nebol nič moc,čakal som väčšie rozmazanie.Podobné som na na ultrazoome.Ako na to ay bolo čo najväčšie?
Ďakujem za rady.
Canon 18-55 IS f/3.5-5.6 = 18/3.5 az 55/5.6 ;)
cim dlhsia ohniskova vzdialenost + cim nizsia clona + cim blizsie objekt zaostrenia, tym rozostrenejsie pozadie ;)
caka ta dlha cesta, drzim palce.
Tak teda aký by ste mu odporučili kúpiť objektív?Ten 50/1.8II?
Alebo nejaký iný.Pýtam sa preto lebo ja pojdem o chvíľu ťiež kupovať a aby som tiež vedel že aký mám kúpiť.
Dík za radu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa