Fórum » O TECHNIKE

Výhra v podobe viac MPX(?)

Misoo79
2011-04-18 19:45:58+02
Zdravím, ak tu je niekde podobná téma, tak sa vopred ospravedlňujem, ale nenašiel som ju. Chcel by som sa spýtať ako to je s rozlíšením snímačov. Aké (ne)výhody so sebou prináša vyšší počet pixelov na rovnakej ploche? Ako príklad môže poslúžiť Canon eos 60D a Nikon D90. Canon na menšom čipe tlačí viac pixelov a to so sebou musí prinášať nevýhodu a mňa zaujíma akú

lubco
2011-04-18 20:11:16+02
príspevok od: Misoo79
Zdravím, ak tu je niekde podobná téma, tak sa vopred ospravedlňujem, ale nenašiel som ju. Chcel by som sa spýtať ako to je s rozlíšením snímačov. Aké (ne)výhody so sebou prináša vyšší počet pixelov na rovnakej ploche? Ako príklad môže poslúžiť Canon eos 60D a Nikon D90. Canon na menšom čipe tlačí viac pixelov a to so sebou musí prinášať nevýhodu a mňa zaujíma akú
Na väčší pixel dopadne viac svetla ako na menší, čiže menej šumu. A na väčšie pixely sa aj objektívom lepšie kresli

Crazy41
2011-04-18 20:23:22+02
vacsie rozlisenie = viac sumu pri vyssich iso ale viac detailov a preveri viac kvalitu objetivov (ale to asi nebude taky rozdiel v kresbe pri hentych aparatoch)

MatoBello
2011-04-18 20:27:30+02
príspevok od: lubco
Na väčší pixel dopadne viac svetla ako na menší, čiže menej šumu. A na väčšie pixely sa aj objektívom lepšie kresli
Teoreticky to je síce pravda, ale v tomto prípade má canon 60D lepší obraz ako Nikon D90 napr. na vyšších citlivostiach. Snímač Canonu má sice viacej MPX ale je technologicky prepracovaný - vývoj ide stále dopredu

inkubbus
2011-04-18 20:31:49+02
bez megapixlov sa fotit, da, da, da...

Trevor
2011-04-18 20:32:50+02
Ono to je závyslé aj od iných faktorov (spomínaný šum), nie len o veľkosti Mpx milý páni...
Mal som D3000, ktorá má 10,2Mpx a snímač 23,6 x 15,8 mm a šumela viac, ako môj terajší čip na D7k ktorý má 23,6 x 15,6 mm (je menší) a efektívny počet 16.2Mpx...

Trevor
2011-04-18 20:33:44+02
oprava: *...ako môj terajší SNÍMAČ na...*

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-18 20:39:15+02
No nic z toho co tu bolo povedane neplati. Jediny sa trafil MatoBello. Vsetci zohladnuju len velkost pixelu a tym dany zisk, ale nie je v tom zahrnuta technologia snimaca a hlavne to co je za nom. Sucasne nove zrkadlovky, napr. Nikon D7000 vdaka novym technologiam dokazuju, ze viac MPx neznamena viac sumu, ale naopak a k tomu este vacsi dynamicky rozsah.
No a toto cele mozes takmer znegovat na kompaktoch, kde je menej skutocne viac.

lubco
2011-04-18 20:48:36+02
príspevok od: MatoBello
Teoreticky to je síce pravda, ale v tomto prípade má canon 60D lepší obraz ako Nikon D90 napr. na vyšších citlivostiach. Snímač Canonu má sice viacej MPX ale je technologicky prepracovaný - vývoj ide stále dopredu
nikdy som ani jeden z týchto aparátov neskúšal, tak neviem s istotou povedať. Ale C 60D je omnoho mladší stroj tak je to možné . Objektívom sa na vačšie pixely bude stále lepšie kresliť bez ohľadu na technologickú prepracovanosť.

MatoBello
2011-04-18 21:11:24+02
príspevok od: lubco
nikdy som ani jeden z týchto aparátov neskúšal, tak neviem s istotou povedať. Ale C 60D je omnoho mladší stroj tak je to možné . Objektívom sa na vačšie pixely bude stále lepšie kresliť bez ohľadu na technologickú prepracovanosť.
To je pravda - čo sa týka objektívov tak čím viac MPX tým je potrebný kvalitnejší objektív. Je to vidno na najnovších 16-18 MPX zrkadlovkách kde setové objektívy fungujú na hranici svojich možností.

wlad
2011-04-18 21:22:14+02
To je pravda - čo sa týka objektívov tak čím viac MPX tým je potrebný kvalitnejší objektív. Je to vidno na najnovších 16-18 MPX zrkadlovkách kde setové objektívy fungujú na hranici svojich možností.
ani by som nepovedal - vid kategoriu Resolution

http://www.dxomark.com/index.php/Lens-with-Camera/Compare/Compare-lenses/%28lens1%29/205/%28lens2%29/175/%28lens3%29/223/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikkor/%28brand2%29/Nikkor/%28brand3%29/Nikkor/%28camera1%29/614/%28camera2%29/614

lubco
2011-04-18 21:24:39+02
tu sa asi nezhodneme , vlastním aj jeden APSC 10Mpx foťáčik aj setový objektív 18-55 a tam si myslím že je to už ďaleko za hranicami možností toho objektívu (možno 3-5Mpx by mu ešte išlo). Nechcem vidieť čo to robí na 18Mpx APSC, ale musí to byť dobrá olejomalba

PeCh
2011-04-18 21:37:12+02
To je síce pravda ale pokiaľ nie si "pixel peeper", tak ti to nemusí vadiť. Pri tlači na A4 nezbadáš rozdiel medzi 18 MPx a 8 MPx, takže väčšinou stačí fotiť na menšie rozlíšenie. Niekto tvrdí, že na A4 je všetko od 5 MPx nerozoznateľné. V takomto prípade nezbadáš rozdiel v tom, či je fotka super ostrá pri mierke 1:1, alebo nie.

BTW v akom rozlíšení si pozeráš fotky? Aj moderné telky majú rozlíšenie len 2 MPx a nikomu sa nezdajú neostré. Tlačil si niekedy 2MPx fotku, rozoznal si pixle?

MPx majú význam vtedy, keď chceš robiť výrezy a máš dobrý objektív. Inak dobrý objektív má aj iné prednosti ako ostrosť: bokeh, podanie farieb, kontrastu...

Inak to berte trochu off-topic. Tiež mám rád super ostré objektívy, ale ostrosť beriem trocha s rezervou.

Misoo79
2011-04-18 21:51:23+02
Takže 18-55tka mi bude kaziť kvalitu obrazu len pri plnom rozlíšení, alebo aj pri nižších hodnotách? Plánujem kúpiť eos 60D, no na určitý čas sa budem musieť uspokojiť len s 18-55tkou. Rád by som vedel, čo mám očakávať.

lubco
2011-04-18 22:13:15+02
príspevok od: Misoo79
Takže 18-55tka mi bude kaziť kvalitu obrazu len pri plnom rozlíšení, alebo aj pri nižších hodnotách? Plánujem kúpiť eos 60D, no na určitý čas sa budem musieť uspokojiť len s 18-55tkou. Rád by som vedel, čo mám očakávať.
bude ti ju kaziť vždy. Budeš veľmi sklamaný keď za tie peniaze to bude dosť zlé. Aj ja som kedysi kupoval prvú DSLR a hádaj čo som si kúpil - jasné že 18-55. A banoval som tie peniaze. Bol som dosť sklamaný (vtedy som nevedel že to môže byť len objektívom). A potom som zohnal nejaký starý pevny manual za 15 eur a až vtedy som bol spokojný. Nemal som skoro žiadne korunky a kebyže vtedy čosi o tom viem tak jednoznačne by som ináč nakupoval - staršie bazárové telo + lacné pevné sklo.

Kaiman81
2011-04-18 22:27:58+02
To si musel založiť na to nové vlákno??? na nete je o tom toho kvantum...

MatoBello
2011-04-18 22:30:20+02
príspevok od: PeCh
To je síce pravda ale pokiaľ nie si "pixel peeper", tak ti to nemusí vadiť. Pri tlači na A4 nezbadáš rozdiel medzi 18 MPx a 8 MPx, takže väčšinou stačí fotiť na menšie rozlíšenie. Niekto tvrdí, že na A4 je všetko od 5 MPx nerozoznateľné. V takomto prípade nezbadáš rozdiel v tom, či je fotka super ostrá pri mierke 1:1, alebo nie.

BTW v akom rozlíšení si pozeráš fotky? Aj moderné telky majú rozlíšenie len 2 MPx a nikomu sa nezdajú neostré. Tlačil si niekedy 2MPx fotku, rozoznal si pixle?

MPx majú význam vtedy, keď chceš robiť výrezy a máš dobrý objektív. Inak dobrý objektív má aj iné prednosti ako ostrosť: bokeh, podanie farieb, kontrastu...

Inak to berte trochu off-topic. Tiež mám rád super ostré objektívy, ale ostrosť beriem trocha s rezervou.
Jasné - tak som to aj myslel. Rozdiel je naozaj vidieť len pri väčšom priblížené fotografie. Pri klasickom prezeraní alebo normálnej tlači je asi nemožné zistiť rozdiel v ostrosti.

Tiež si myslím že bokeh, farby a kontrast sú často dôležitejšie ako absolutna ostrosť.

Crazy41
2011-04-18 22:32:34+02
príspevok od: PeCh

6MPx staci este v poho aj na A3, absolutne to nepoznat na kvalite

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()