Fórum » O TECHNIKE

mohol som poskodit?

2008-07-29 20:08:57+02
nedavno sa mi stala taka vec - na rozpaleny objektiv (prazilo slnko) som nasroboval pomerne chladny polarizacny filter. Urobil som par zaberov, filter sa medzi tym stihol zohriat a dilatovat, takze som mal problem ho odsrobovat... pri tom srobovani som zabral natolko, ze som pohol ostriacim prstenom na objektive napriek tomu, ze bol prepnuty na automatiku... mohol som si tak rozladit presnost zaostrovania? dakujem

majklname
2008-07-29 20:42:16+02
ja vzdy ked nakrucam filtre tak si prepnem na manual, ja si myslim ze na manualy je mensia sanca poskodit objektiv nakolko pri prepnuti prepinaca sa vlastne vypnu ostriace motorceky a ide lahsie ostriaci prstenec a neotaca kolieska motorcekov. myslim si ze pri odkrucani na automatike je vacsia sanca poskodit, ale nie som si isty je to len moja dedukcia mozno sa mylim ak niekto o tomto vie viacej rad sa poucim dikes

2008-07-29 20:47:23+02
no pozri, ak ide len o tocenie koliesok, tak by to malo byt v pohode... ani prevodovku auta nedodrbes, ked ho musis roztlacat pri starte... ja som skor myslel na rozladenie - predpokladam ze v mechanizme su nejake referencne body podla ktorych procesor sleduje a upravuje poziciu prstenca... si som ich nemohol nejak posunut, alebo nejak inak posrat

majklname
2008-07-29 21:13:32+02
no jasne len tiez si niesom isty co je bezpecnejsie kedy nakrucat alebo odkracut filtre pri Automatike alebo Manuale. urcite je nieco bezpecnejsie , to skor karol by vedel povedat...

2008-07-29 21:18:07+02
bezpecnejsie je urcite na manuale, o tom niet pochyb

quintes
2008-07-29 23:56:16+02
motorček je riadený signálmi podľa toho, ako automatika potrebuje ostrit. Buď točí doľava alebo doprava, kým mu nepovie stop. Nemalo by sa nič stať, motorčeku ak ostrí a pracuje ďalej, je to len mechanizmus a ten funguje na základe toho, čo foťák povie a vidí. Môj názor

2008-07-29 23:59:55+02
quintes, ako som nad tym tak rozmyslal, vlastne senzor ktory je za ostrenie zodpovedny je vo fotaku, nie v objektive, cize mas asi pravdu

dusan1973
2008-07-30 10:42:00+02
Pri takomto násilnom pootočení poškodíš jedine motorček v objektíve nakoľko s telom je spojený len kontaktmi čiže ak sa niečo stalo tak len s objektívom. Záleží ale aj od objektívu napr. objektívy od canonu s USM to majú v popise že sa dá manuálne zasiahnuť do ostrenia aj keď je prepnuté na automatiku.

2008-07-30 18:43:16+02
je to canon 70 - 300 IS USM... funguje dalej akoby sa nic nestalo, len ma zalial studeny pot ked sa mi s filtrom pohol cely prsten...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-07-30 19:27:50+02
Ak vsetko bezi v poriadku, tak je objektiv na 99% OK. Este by som vyskusal, ci zaostruje na nekonecno a ci je aj minimalna zaostrovacia vzdialenost totozna s udavanou hodnotou.
Co sa tyka nakrusania/odkrucania filtrov, doteraz som si nevsimol, ako to robim. Niekde je lepsie podrzat ostriaci prstenec,inde je to jedno. Neprepinam zaostrovanie kvoli nasadzovaniu filtra.Problem nastava ak je filter prisilno zatiahnuty alebo nasledkom padu sa deformoval, ci povyskocil zavit. Vtedy je lepsie zverit demontaz servisu.

2008-07-30 19:46:52+02
filter aj objektiv su v poriadku, ako vravim, ked som ho nasroboval, mali obrovsky teplotny rozdiel... nezatahoval som na fest, len zlahka na doraz, ale dilatacia urobila svoje... zavity su tam velmi jemne a oceľ dilatuje az do 1% pri niektorych druhoch... kazdopadne, moj fotak podozrievam od zaciatku ze nezaostruje uplne eňňo tutti... asi si to dam doladit ked pojdem na slovensko... aj poupratovat v krabici...

dakujem

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()