skusam pochopit ako pouzivat automaticky rezim mojho externeho blesku, k spravnemu fungovaniu vsak najprv na blesku potrebujem nastavit DIN/ASA hodnotu filmu... existuje nejaky prepocet DIN/ASA na ISO ?
Dakujem
Toto najdes hocikde v knihach-tabulka, internet atd. Ale je to takto: ASA a ISO su identicke hodnoty, ked ma film citlivost 200ASA, tak aj 200ISO. K DIN je nasledovny prevod: 15DIN-50ISO, 21DIN-100ISO, 24DIN-200ISO, 27DIN-400ISO,30DIN-800ISO, inac mas to na kazdom filme napisane :) A ked mas blesk systemovy, t.j. spolupracuje s telom fotaku, tak sa ti nastavi sam, fotoaparat si to precita z filmoveho puzdra...ked mas obycajny s nejakou automatikou, tak si musis nastavit podla hodoty filmu.
no ale ja nepouzivam film, pouzivam digi zrkadlovku... blesk nemam systemovy, ma urcite automaticke prepocty intenzity, ale potrebuje vstupne hodnoty: ASA, f, vzdialenost...
U digi je to podobne, nastavis si iso na fotaku a take iste si das na blesku, ked mas na nom automatiku klasicku tak si das na blesku napr. iso 200 aj na fotaku takisto 200iso, na blesku podla tabulky ti urci ze mas nastavit clonu napr. 5.6, das si fotak do manualu tam si das napevno clonu 5.6 a synchro cas napr. 1/125, podla fotoaparatu a fotis, blesk ti bude davat intenzitu ako keby si mal film s iso200 a k clone 5.6 bude davat dobu zablesku, to je vsetko. Pozor ale u digitalu je trochu problem, mozu ti vychadzat pre alebo podexponovane fotky oproti filmu, ktory je pruzny a vykyvy v expozicii zvlada lepsie, toto si doladis clonou, pridas, uberes podla toho ako ti to bude vychadzat. Preto je lepsie robit systemovym bleskom s i-ttl napr. Ale da sa aj takto, nikedy som takto robil Nikon D70+Metz BCT4, a neboli to az take zle vysledky.
no vdaka, prave som pomocou Tvojej rady nafotil Sherifa Luna (http://www.youtube.com/watch?v=74rJph-OBzY) :-)
Tento blesk (Vivatar 283) som kupil ako ´vedlajsi produkt´ s brasnou na fotak na blsom trhu :-)
DIN, ASA vs ISO
Kazdopadne diky moc
Tento blesk (Vivatar 283) som kupil ako ´vedlajsi produkt´ s brasnou na fotak na blsom trhu :-)
Diky moc
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa