Ahojte, kedze castokrat chodim fotievat v noci a mimo mesto, bojujem hlavne pri velkej vlkhosti vzduchu a pri letnych nociach s rosenim objektivu.. Nepozna niekto nejake riesenie? Pomohol by fen, ale cca 5km kabel nemam, ze by som doma zapojil Pouzivam klasicky setovy..
Okuliarnáci vedia, že na to existujú prípravky, ktorými sa sklo ošetrí. Čo urobia s antireflexnou úpravou šošovky, ale nevie nikto. Vyskúšaj a daj nám vedieť
Ahojte, kedze castokrat chodim fotievat v noci a mimo mesto, bojujem hlavne pri velkej vlkhosti vzduchu a pri letnych nociach s rosenim objektivu.. Nepozna niekto nejake riesenie? Pomohol by fen, ale cca 5km kabel nemam, ze by som doma zapojil Pouzivam klasicky setovy..
Existuju spreje proti roseniu, ale neviem ako sa znasaju s optikou. No ked sa pouzivaju na okuliare... Mozno by to stalo za pokus na nejakom lacnom filtri.
Inak na ochranne okuliare funguje osvedceny trik - namazat zubnou pastou a zotriet, ale cez to by sa asi blbo fotilo.
skoncilo to roztopenim krytu a exploziou po ktorej som vyzeral asi ako Mona Lisa (chapte bez obocia.....a vlasov, a vlastne ochlpenia vratane flisovej bundy.
A teraz seriozne, ja by som tiez rad vedel nejaky typ. skusal som fotit v sklenikoch simulujucich dazdovy prales. teplo a vlhkost neznesitelne kazdych 30 minut to chce prestavku na cerstvom vzduchu. vsetko zarosene, hladacik, filter, objektiv som minul snad milion servitiek po tom co som premocil mikrovlakonvu utierku. ani dlhsi pobyt a aklimatiazacia fotaku nepomohli. nejaky spray alebo nieco podobne by bolo super, ale moze to poskodit predny clen objektivu?
Pridám sa k "babským" radám proti roseniu. Potápači poznajú, že pomáha napľuť do masky a vymyť. Ja by som to s objektívom neskúšal, ale ak to chceš risknúť... .
A trocha vážnejšie. rosenie spôsobuje vysoká vlhkosť a spolu s rozdielom medzi teplotou materiálu a vzduchu. Mal by si aspoň použiť silikagelové vrecká v taške pri technike a pred začatím fotenia ju nechať aklimatizovať, aby sa dostala na rovnakú teplotu, akú má vzduch, a až potom ju vybrať z tašky. Nemusela by sa ti tak potom rosiť.
Imho, ak sa ti to rosí, tak si určite mimo limitu tolerovaného výrobcom a koleduješ si o to, aby si si techniku zničil koróziou. Predpokladám, že by si si tú techniku nedával do vody, tak by si v takýchto podmienkach nemal ani fotiť. Prípadne použi nejaké podvodné púzdro uzavreté v suchom prostredí.
Existuju spreje proti roseniu, ale neviem ako sa znasaju s optikou. No ked sa pouzivaju na okuliare... Mozno by to stalo za pokus na nejakom lacnom filtri.
Inak na ochranne okuliare funguje osvedceny trik - namazat zubnou pastou a zotriet, ale cez to by sa asi blbo fotilo.
Ta zubna pasta je skvely napad. Hlavne preto, ze je abrazivna.
Akceptuj zákony fyziky a prispôsob sa im. Pred fotením vyhoď foťák na to chladné miesto v batohu. Nech sa teplota zrovná. Po 10 minútach je použiteľný. V zime je to dlhší interval, čím väčší teplotný rozdiel, tým väčší interval. Nech sa rosný bod neurobí na foťáku. Pri veľkých teplotných rozdieloch sa urobí rosný bod, ale na batohu. Fotil som v Tatrách na lyžovačke, potom v reštaurácii, tak presun na kúpalisko a žiadna rosa. Čo kúpalisko je extrém, vysoká vlhkosť. Či je to ok zisťoval som tak, že som sa dotkol foťáku či sa teplota zrovnala.
mam podobny problem pri "padani" rosy, ziadna zmena prostredia, jednoducho sa prudko ochladi vzduch a mozem to zabalit, ked necham krytku tak nie je problem, ale ak nieco vylezie a este dost blizko tak je obrovsky problem tu krytku zlozit
no neviem, niektore rady mozu byt OK, ale napriklad to, ze zoomnut objektivom lol.. nejaku pastu sa bojim pouzivat, asi bude najlepsie fotit po prechode nejakeho toho frontu a skratka vtedy, ked nebude vlhky vzduch, to sa da pekne odsledovat na shmu..
No ja mám taký istý problém. Natáčal som časozberné video a do rána padla rosa a bolo pofotené. Problém však vznikol ešte skôr a to už hodinu po začatí fotografovania. Niekedy je proste také obdobie keď strašne padá rosa a inokedy v horúcich nociac nie. Je pravdepodobné, že pomôže nejaký prípravok ktorý sa používa aj proti roseniu čelného skla auta. Najlepšie je si ho odskúšať na nejakom lacnom UV filtry, ale predpokladám, že by nemal byť agresívny pre akúkoľvek optiku... Ak nepomôže niečo takéto tak potom už je to skôr pre skúsenejšieho elektrikára Samotné fúkanie vetráčikom nemyslím, že pomôže. Celému problému by mala pomôcť myšlienka nejakým spôsobom udržať šošovku objektívu o pár stupňov teplejšiu ako je okolie. Môhol by postačiť zavesený odporový drôt okolo tubusu čo najbližšie k prednej šošovke a napájať ho nejakým stabilným prúdom (na toto nebude treba veľké výkony tak, že postačí 0,2 drôt a asi 0,3A). Vo vojenskej optike sa používa vyhrievanie šošoviek elektrickým prúdom, ale v bežnom živote to nie je až taký štandard. Alebo pod objektívom nechať svietiť nejakú 1W žiarovku, ktorú by nebol zlý nápad nejako zakryť aby nežiadúco neosvetľovala fotený objekt.
v rámci svojej práce som zrovna včera testoval prípravky proti roseniu okuliarových šošoviek. Čo sa týka antireflexných vrstiev, tak tieto prípravky sú pre AR vrstvy neškodné, no čo sa týka zobrazovacích vlastností, tak pre fotografiu sú totálne deštrukčné. Sklo sa síce odrosí v priebehu pár sekúnd, no na skle to zanechá ťažko čistiteľnú mastnú vrstvu. Zákony fyziky jednoducho neobídeme. Najlepším riešením proti roseniu je teda pomalá aklimatizácia techniky k danému prostrediu.
Nieco proti roseniu objektivu
http://www.zahradni-grily.com/doplnky-na-grilovani-lucifer/bateriovy-rozfoukavaci-fen-lucifer/
a ked sa moc zarosis, zalozis aj taborak
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/800000-824999/812614-an-01-sk-Plynovy_horak_tb21.pdf
skoncilo to roztopenim krytu a exploziou po ktorej som vyzeral asi ako Mona Lisa (chapte bez obocia.....a vlasov, a vlastne ochlpenia vratane flisovej bundy.
A teraz seriozne, ja by som tiez rad vedel nejaky typ. skusal som fotit v sklenikoch simulujucich dazdovy prales. teplo a vlhkost neznesitelne kazdych 30 minut to chce prestavku na cerstvom vzduchu.
vsetko zarosene, hladacik, filter, objektiv som minul snad milion servitiek po tom co som premocil mikrovlakonvu utierku. ani dlhsi pobyt a aklimatiazacia fotaku nepomohli.
nejaky spray alebo nieco podobne by bolo super, ale moze to poskodit predny clen objektivu?
A trocha vážnejšie. rosenie spôsobuje vysoká vlhkosť a spolu s rozdielom medzi teplotou materiálu a vzduchu. Mal by si aspoň použiť silikagelové vrecká v taške pri technike a pred začatím fotenia ju nechať aklimatizovať, aby sa dostala na rovnakú teplotu, akú má vzduch, a až potom ju vybrať z tašky. Nemusela by sa ti tak potom rosiť.
Imho, ak sa ti to rosí, tak si určite mimo limitu tolerovaného výrobcom a koleduješ si o to, aby si si techniku zničil koróziou. Predpokladám, že by si si tú techniku nedával do vody, tak by si v takýchto podmienkach nemal ani fotiť. Prípadne použi nejaké podvodné púzdro uzavreté v suchom prostredí.
http://www.zahradni-grily.com/doplnky-na-grilovani-lucifer/bateriovy-rozfoukavaci-fen-lucifer/
a ked sa moc zarosis, zalozis aj taborak
http://www.funpic.hu/en/categories/babies-children/40638_invisible-priest?mode=latest&position=10
Najlepším riešením proti roseniu je teda pomalá aklimatizácia techniky k danému prostrediu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa