skúsim uviesť môj dotaz na ostrosť ako príklad: mám hlbku ostrosti 10 cm, zaostrím na bod x, fotografia bude ostrá na x+10cm smerom od objektívu, to čo bude bližšie od bodu x k objektívu bude rozostrené ? vopred dakujem
Hlbka ostrosti je vlastne pole pred a za zaostrenou rovinou, ktora sa nam javi dostatocne ostra. Na jej velkost ma vplyv, ohnisko, nastavena clona a zaostrena vzdialenost. Exzistuju na to vzorce a aj pomocky (staci dat do vyhladavaca DOF calculator).
Zaciatok pola ostrosti je 1/3 pred zaostrenou rovinou a 2/3 za zaostrenou rovinou. Kontrolu hlbky ostrosti dosiahnes jednoducho stlacenim tlacitka na tele fotoaparatu, ktore pricloni objektiv na nastavenu clonu a v hladaciku skontrolujes obraz. Ak mas cas, mozes urobit viacero zaberov s roznou clonou alebo roznou vzdialenostou ostrenia. Niektore aparaty maju na to funkciu bracketing ostrenia.
ostrenie, hlbka ostrosti
Zaciatok pola ostrosti je 1/3 pred zaostrenou rovinou a 2/3 za zaostrenou rovinou. Kontrolu hlbky ostrosti dosiahnes jednoducho stlacenim tlacitka na tele fotoaparatu, ktore pricloni objektiv na nastavenu clonu a v hladaciku skontrolujes obraz. Ak mas cas, mozes urobit viacero zaberov s roznou clonou alebo roznou vzdialenostou ostrenia. Niektore aparaty maju na to funkciu bracketing ostrenia.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa