Fórum » O TECHNIKE

Video digitalnou zrkadlovkou

jafotic
2011-09-26 11:57:58+02
Zakladam tu novu temu, aj ked som sa nato pital v inej teme (canon 550d a video..)
Ide oto ze som sa rozhodol zriesit nejaku digitalnu zrkadlovku na natacnaie videa (svadby a stuzkove..) Trosku fotim a bavi ma to. Chcem si trosku tym aj privyrabat casom zivit.
Na profi kameru nemam a tak ma napadla moznost natacat video pomocou DSLR.
Najradsej by som bral Canon, leno mam canon objektivy (a 5D mkII je vraj spica aj za horsich svet podmienok..) ale cena je privelka..
Potom som na zaklade ephota nasiel recenziu ako natacat video s dslr a velmi dobre vysiel Panasonic DCM GH1 ktory nataca HD video, pocas natacania funguje AF a obraz je vidiet dokonca aj v hladaciku. Cena je cca 800€
Zaujimali by ma skusenosti, ci sa vobec oplati ist touto cestou, skusenosti s prace a pod.

ps:stale uvazujem medzi tym panasonicom a canon 550d.. (koli sklam a nizsej cene)
Dakujem za vsetky rady.

ma3os
2011-09-26 12:23:53+02
príspevok od: jafotic
Zakladam tu novu temu, aj ked som sa nato pital v inej teme (canon 550d a video..)
Ide oto ze som sa rozhodol zriesit nejaku digitalnu zrkadlovku na natacnaie videa (svadby a stuzkove..) Trosku fotim a bavi ma to. Chcem si trosku tym aj privyrabat casom zivit.
Najradsej by som bral Canon, leno mam canon objektivy (a 5D mkII je vraj spica aj za horsich svet podmienok..) ale cena je privelka..
Potom som na zaklade ephota nasiel recenziu ako natacat video s dslr a velmi dobre vysiel Panasonic DCM GH1 ktory nataca HD video, pocas natacania funguje AF a obraz je vidiet dokonca aj v hladaciku. Cena je cca 800€
Zaujimali by ma skusenosti, ci sa vobec oplati ist touto cestou, skusenosti s prace a pod.

ps:stale uvazujem medzi tym panasonicom a canon 550d.. (koli sklam a nizsej cene)
Dakujem za vsetky rady.
No to je tym, ze GH1 nie je DSLR, ale mirrorless 4/3. GH1 ma myslim aj plynulu clonu, takze je dobre pouzitelny na automate. Preco ale chces tocit fotakom, ked chces tocit na automate? Mas aj kamkordery za 800€... ktore dokonca robia aj 5.1 zvuk...

jafotic
2011-09-26 12:36:32+02
Ano ale obrazovo su kvalitou natom tak dobre ako video z DSLR ? Ja som pocul ze nie.. Az tie proficka za 3-4 tisic. Tak neviem co je natom pravdy..
Ide mi len o nieco co bude robit dobre videa a nebude to stat niekolko tisic eur a pret som sa pozastavil na clanku tu na ephote ohladom lacneho natacania videa cez DSLR, ktore je kvalitne a zaroven lacne. Co je premna na zaciatok dkolezite..

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-09-26 12:38:34+02
Co takto Sony kamery postavene na APS-C systeme NEX?

pufko
2011-09-26 12:44:15+02
Mna by zaujímalo ako chceš v klúčových momentoch , ktorých je tam neurekom aj fotoť aj točiť video ??? Ja som bol pred rokom na jednej svadbe kde točila video tetula, ktorá mala mini kameru, síce nejakej vyššej rady, ale mal som z toho obavy, tetula navyše priznala že má aj nejakú poloprofi kameru , ale tá je pre nu dosť ťažka a už je aj trochu zastaralá. Dva týždne som bol znovu na svadbe kde točil nejaký ujo od TN , ktorý mal síce profi kameru, ale vysledky dvoch spomenutých ludí tak rozdielne, že na mieste toho pána z TN by som sa prepadol pod zem, postrihané piate cez deviate, zvuk často nezrozumitelný , tam kde mala byť vložená nejaká hudba nechal pôvodný zvuk, ked vložil miesto povodného zvuku piesen tak zvolil niečo úplne odveci...

Z toho čo by si chcel vyčarovať ty s jedným prístrojom by sme ale asi všetci padli na riť a to bez debaty...

jafotic
2011-09-26 12:44:16+02
príspevok od: Karol Srnec
Vyzera to zaujimavo, idem do rpace tak nestiham teraz pozriet, ale ked pride prebehnem aj tuto varinatu (cena je vlemi dobra).
Dakujem

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2011-09-26 13:02:41+02
jedine 5D2 ti umožňuje manuálne nastavenie hodnôt clony. Všetko nižšie je už riešené automaticky, takže ak budeš točiť v horších svetelných podmienkach, priprav sa na veľmi nízku dof a vysoký šum.

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2011-09-26 13:04:09+02
...a tiež si nechcem ani predstaviť, koľko kariet zaplníš za jednu stužkovú alebo svadbu, kde sa záznam ráta na hodiny

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-09-26 13:19:03+02
Kazdemu, kto chce tocit video so zrkadlovkou, odporucam pozriet si DVD od F-Stop Academy. Velmi rychlo ho prejde predstava o nenarocnom nakrucani hollywoodskych trhakov v domacich podmienkach.

Ako kazda druha tema o svadbe. Riesi sa tu, ako amater chce tocit (fotit) a hlavne zarabat, bez potrebnych skusenosti a financnych investicii. Ale nebudem to dalej pitvat, je to o vzdahu fotograf/kameraman vz. mladomanzelia. Kto si co zaplati, to vacsinou dostane.

bear
- moderator
2011-09-26 13:26:12+02
Ak je 5D mark II prilis drahy, tak kamera postavena na NEX za +5000 EUR bude tiez prilis draha.

samo
2011-09-26 13:27:27+02
Moj nazor je asi taky, ze zrkadlovka je vhodna tak max. na tocenie videa podla scenara. Kde v pripade potreby mozes nevydarene sceny zopakovat a pod. Pochopitelne da sa dosiahnut super kvalita, ale chce to mat vsetko dokladne pripravene. V konecnom dosledku potom doplnky k zrkadlovke na „skomfortnenie“ pouzivania budu stat viac ako profi kamera. Neviem si predstavit natacat nejaku svadbu, stuzkovu alebo cokolvek ine akcnejsie a reportazne pomocou 5D MKII, hoci je to super stroj.

JOK3R
2011-09-26 13:41:03+02
príspevok od: samo
Moj nazor je asi taky, ze zrkadlovka je vhodna tak max. na tocenie videa podla scenara. Kde v pripade potreby mozes nevydarene sceny zopakovat a pod. Pochopitelne da sa dosiahnut super kvalita, ale chce to mat vsetko dokladne pripravene. V konecnom dosledku potom doplnky k zrkadlovke na „skomfortnenie“ pouzivania budu stat viac ako profi kamera. Neviem si predstavit natacat nejaku svadbu, stuzkovu alebo cokolvek ine akcnejsie a reportazne pomocou 5D MKII, hoci je to super stroj.
To že si to nevieš predstaviť zjavne neznamená že to nie je možné a na profi úrovni

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-09-26 13:43:06+02
príspevok od: bear
Ak je 5D mark II prilis drahy, tak kamera postavena na NEX za +5000 EUR bude tiez prilis draha.
Mylel som tym VX10 a VX20. S objektivom za 2000€.

samo
2011-09-26 17:52:56+02
príspevok od: JOK3R
To že si to nevieš predstaviť zjavne neznamená že to nie je možné a na profi úrovni
Ďakujem za potvrdenie mojich slov tým priloženým obrázkom.

JOK3R
2011-09-26 18:24:25+02
príspevok od: samo
Ďakujem za potvrdenie mojich slov tým priloženým obrázkom.
Určite máš pravdu, ide to komplikovane, príslušenstvo na točenie videa človeka stojí oveľa viac ako samotný fotoaparát, ale výsledky stoja za to. Zrejme je to dobré riešenie pre fotografov ktorí vlastnia veľa kvalitných objektívov a predajom objektívov a kúpou profi kamery by dosť finančne stratili.
Ja tajne dúfam že Nikon vyrobí v dohľadnej dobe rodinnú videokameru ktorá bude kompatibilná s terajšími nikon objektívmi, ale to som asi moc optimista Aj keby nikon nejakú kameru dal na trh, na 99% by zaviedol nový "štandard" ako to spravil pri poslednom predstavení V1 a J1 :-/

wlad
2011-09-26 20:16:55+02
Určite máš pravdu, ide to komplikovane, príslušenstvo na točenie videa človeka stojí oveľa viac ako samotný fotoaparát, ale výsledky stoja za to. Zrejme je to dobré riešenie pre fotografov ktorí vlastnia veľa kvalitných objektívov a predajom objektívov a kúpou profi kamery by dosť finančne stratili.
Ja tajne dúfam že Nikon vyrobí v dohľadnej dobe rodinnú videokameru ktorá bude kompatibilná s terajšími nikon objektívmi, ale to som asi moc optimista Aj keby nikon nejakú kameru dal na trh, na 99% by zaviedol nový "štandard" ako to spravil pri poslednom predstavení V1 a J1 :-/
http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Lens-Adapters/3613/FT1-Mount-Adapter.html

djpali
2011-09-26 20:27:13+02
príspevok od: branislavbuzek
jedine 5D2 ti umožňuje manuálne nastavenie hodnôt clony. Všetko nižšie je už riešené automaticky, takže ak budeš točiť v horších svetelných podmienkach, priprav sa na veľmi nízku dof a vysoký šum.
caf, na svojom 7d menim clonu za jazdy...

djpali
2011-09-26 20:31:11+02
príspevok od: jafotic

Dakujem za vsetky rady.
caf chlape, rovno na to zabudni, nie je to mozne... isty cas som sa tymto zaoberal, je mozne nieco predkrutit, alebo nakrutit par zaberov na ulici ako to robia aj sucasne teamy kameramanov, jeden kruti na kameru a kopec typkov som videl s kolajnicami a 5d alebo 7d jak robili dokrutky. Realne celu svadbu nenakrutis. Len by si potreboval karty za 1000 EUR aby si pokryl len to dolezite. Nehovorim o tom ze najkrajsie video krutis na lkovych sklach alebo hodne svetelnych sklach, inak je to bieda. Stabilizacia videa neni (dokupis nejaky flycam a budes potrebovat rovno lepsi s externym hladacikom externym displayom, preco rovno ne roboticku ruku), automaticke vyvazovanie bielej neni, rovno zabudni na toto cele...

ak by si si myslel ze trepem, krutil som uz cokolvek, napriklad http://www.vimeo.com/12956636 som krutil pre kamosov s mojim 7D, trvalo to cely den a robil som to sam a aj tak som nedosiahol ani spolovice taky vysledok ako som mohol keby som mal assist, 2 - 3 fotaky alebo kamery, viac casu, toto bolo krutene 5 objektivmi a kazdu cinnost som krutil z roznych uhlov na x krat aby to malo atmosferu.

djpali
2011-09-26 20:35:47+02
kamera nejaka canonka ktorou krutis obraz porovnatelny s 5dmk2 napriklad stoji asi 7 litrov. S tym ze kamera uz ma vsetko, priestor, kvalitne sklo s roznym aj sirokym rozsahom, filtre vstavane, stabilizaciu, baterie stavane na dlhu zataz, externe svetlo, mikrofon atd...

toto vsetko na kanon alebo nikon ta bude stat tolko ze bude to porovatelne s tou kamerou. Zrkadlovka na krutenie svadby iba na dokrutky, na realne krutenie svadby nehrozi... dokazala by to vyriesit jedina vec, viac fotografov s kanonmi a nikonmi ktori by to krutili naraz, tak by to mozno slo.

djpali
2011-09-26 20:38:12+02
Kazdemu, kto chce tocit video so zrkadlovkou, odporucam pozriet si DVD od F-Stop Academy. Velmi rychlo ho prejde predstava o nenarocnom nakrucani hollywoodskych trhakov v domacich podmienkach.

Ako kazda druha tema o svadbe. Riesi sa tu, ako amater chce tocit (fotit) a hlavne zarabat, bez potrebnych skusenosti a financnych investicii. Ale nebudem to dalej pitvat, je to o vzdahu fotograf/kameraman vz. mladomanzelia. Kto si co zaplati, to vacsinou dostane.
ono si to nevyskusaju, ale rovno zacnu ponukat sluzby. Ja som krutil braskovi jak jazdia downhill na jasnej, krutili sme 3 dni a video som nezostrihal lebo chybal material a to som mal svalovicu este dalsie 3 dni co som vsetko musel vlacit. A vysledok mal byt len 3 minuty... nemaju potuch.

btw. toto som krutil svojim 7d http://www.vimeo.com/12956636 pre kamosov, cely den a pripraveny scenar a boli sme dvaja.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()