Vďaka chlapci za rady.Na robotu mam doma EIZO 2000S a som spokojný. NB potrebujem na ukažku prace,prezentácie a pod.Na upravu fotiek len sem tam na nejakom workshope.Nepotrebujem ho dennodenne nosiť a preto ta 17
tak mam pred sebou W700 a je to brutalne velke a tazke. ano, ma to 600gb disk (2x300gb do raidu), ma to tablet (maly), full size klavesnicu s numerickou castou, ale neviem si predstavit to nosit so sebou.
Noo, nechcem pôsobiť vtipne po tu prečítanom, no prosil by som vás (evidentne znalých vecí okolo sw a hw) o radu. Mám NBook acer s intel duo core, ATI Mobility Radeon HD 2400 XT a 15,4´ WXGA Crystal Brite monitorom.... Nie je kupovaný pre úpravu fotografií - na to používam desktop... No predsa, niekedy ho vezmem so sebou a prezerám foto na monitore. A problém? Ma monitore (resp. cez oládacie panely sa mi nedá nastaviť gamma - nie je tam ponuka Adobe gamma. Zobrazenie fotografií je slušne povedané nevyhovujúce a dosť mi to vadí. Používam PS CS2. Ako softwarovo menej zdatný som sa dal hľadať riešenie cez web - po vytrvalom úsilí a stiahnutí niekoľko desiatok MB ovládačov sú moje výsledky nulové. A pardon: používam VISTA home premium - no neviem, či to nejako súvisí s týmto stavom, preto vás prosím o radu...
Noo, nechcem pôsobiť vtipne po tu prečítanom, no prosil by som vás (evidentne znalých vecí okolo sw a hw) o radu. Mám NBook acer s intel duo core, ATI Mobility Radeon HD 2400 XT a 15,4´ WXGA Crystal Brite monitorom.... Nie je kupovaný pre úpravu fotografií - na to používam desktop... No predsa, niekedy ho vezmem so sebou a prezerám foto na monitore. A problém? Ma monitore (resp. cez oládacie panely sa mi nedá nastaviť gamma - nie je tam ponuka Adobe gamma. Zobrazenie fotografií je slušne povedané nevyhovujúce a dosť mi to vadí. Používam PS CS2. Ako softwarovo menej zdatný som sa dal hľadať riešenie cez web - po vytrvalom úsilí a stiahnutí niekoľko desiatok MB ovládačov sú moje výsledky nulové. A pardon: používam VISTA home premium - no neviem, či to nejako súvisí s týmto stavom, preto vás prosím o radu...
Notebookove LCD su najhorsie panely na upravu fotiek.
Asi mas na mysli ostre prechody pri postupnej zmene farby. To nezmenis inak, nez kupou ineho laptopu s omnoho lepsim (a drahsim) panelom. Trochu s farbami pomaha sonda, ale neriesi farebny rozsah monitora.
90% LCD je vyrobenych TN technologiou, ktora je na fotky uplne nevhodna. Pouziva 6bitove farby, na fotky treba aspon 8bitove. Napisal by som viac, ale da sa o tom pocitat aj cez google ;) + mi mozog akurat nefici, uuunava :(
Ďakujem za príspevok - tie prechody sú pozorovateľné (256 odtieňov tmavá-svetlá - EIZO Test..) v bielej, azúrovej, zelenej a žltej farbe a až tak nerušia. Čo ma ruší, je farebné podanie - mám pocit, že akosi ´preráža´ modrý kanál a spôsobuje neprirodzené podanie obrazu. Problémom je, že neviem nájsť spôsob, ako to nastaviť (nemám to v ponuke ovl. panel ani graf. karty ani monitora), vôbec to neviem nájsť...
Nechcem vás nijako zaťažovať, ale nie som ani žiadny ´hacker´ aby som to vedel vyriešiť ( do počítačov sa starám len ak nepracujú tak, ako potrebujem ..), tak vás prosím ak máte ešte nejaký nápad, napíšte ho - trebárs do súkr. správy..
ďakujem :o) viator
A ešte som zabudol....
Moje poďakovanie patrí aj správcom(ovi)? ephota. Možnosť účastniť sa na ňom mi uľahčilo (urýchlilo) mnohé, čo by som inak musel riešiť sám. Mám dobrý pocit z úrovne a ústretovosti, ktorej sa mi dostáva, budem sa snažiť oplatiť to...
nechcem hovorit... ale ja na mojom notebooku mam ovela lepsi displej na fotky ako na mnohych PC, ktore som videl.. je vsak urceny na grafiku :) hladaj profesionalne mobilne stanice ;)
Ako je to z rozlisenim displayov u notebookov? Oplati sa vrazat peniaze do notebooku s WSXGA(1680x1050) displayom nap. Lenovo ThikPad SL500, alebo je to stale rovnaka bieda ako pri beznych WXGA(1280x800) nap. vacsina notebookov do 30000. Predsa len tych klasickych WXGA notebookov je viac a su podstatne lacnejsie...
ja som prave zmensil na spominane rozlisenie... uz ma boleli oci z malych pismien... a na tom rozliseni 1680x1050 su pismena na 15,4 palcovom nb akuratne :) no ale rozlisenie 1920x1080 si neviem pri editacii videa a fotiek vynachvalit :) ...no ajtak neoporucam dat extremnu sumu za notebook kvoli displayu... skor si kupit 30 palcovy apple monitor :)
Mozno nie tak rozlisenie je dolezite, ale pozorovacie uhly. Ak mas peniaze na WSXGA+ tak urcite kup. Ja som tuto chybu spravil a kupil WXGA a poviem ti tie pozorovacie uhly su strasne +- 45 horizonatal a +- 30 vertikal. Uplna hroza. Na WSXGA+ mas cca+- 80 horizontal, +- 60 vertical.
Mozno nie tak rozlisenie je dolezite, ale pozorovacie uhly. Ak mas peniaze na WSXGA+ tak urcite kup. Ja som tuto chybu spravil a kupil WXGA a poviem ti tie pozorovacie uhly su strasne +- 45 horizonatal a +- 30 vertikal. Uplna hroza. Na WSXGA+ mas cca+- 80 horizontal, +- 60 vertical.
Rozlisenie nema nic s pozorovacimi uhlami, je to len vec technologoie vyroby panlu, hlavne podsvietenia, upravy medzibunkoveho priestoru a celkovej upravy prednej krycej plochy. Ak by napr. v notebookoch boli S-PVA paneli, mali by pozorovaci uhol cez 170°, ovsem risdne by zrali prud a notebook by malo vydrzal na bateriu + vysoka cena technologie.
Nadej na zlepsenie je prechod z trubicoveho podsvietena na LED a neskor na OLED. Zatial su to ale velmi drahe technologie.
Co poviete na Lenovo ThinkPad W700, notebook special pre fotografov.Okrem citacky kariet ma integrovany tablet.17 display s plnym HD rozlisenim ponuka 72% Adobe RGB farebneho priestoru.Aby boli farby naozaj skutocne ma to este kalibracnu sondu X-Rite a software HueyPRO.Zakladom je Core2Duo T9400.2GB RAM,Nvidia QuatroFX2700 s 512MB a 160GB HD.Ma len malu chybicku ze kostuje 3000USD.
Notebook pre fotografa
na ukazku prace su 2 omnoho lepsie moznosti:
kvalitnejsia - tlacene fotografie vo formate A4, alebo A3, alebo objemnejsia - website ;)
Asi mas na mysli ostre prechody pri postupnej zmene farby. To nezmenis inak, nez kupou ineho laptopu s omnoho lepsim (a drahsim) panelom. Trochu s farbami pomaha sonda, ale neriesi farebny rozsah monitora.
90% LCD je vyrobenych TN technologiou, ktora je na fotky uplne nevhodna. Pouziva 6bitove farby, na fotky treba aspon 8bitove. Napisal by som viac, ale da sa o tom pocitat aj cez google ;) + mi mozog akurat nefici, uuunava :(
Nechcem vás nijako zaťažovať, ale nie som ani žiadny ´hacker´ aby som to vedel vyriešiť ( do počítačov sa starám len ak nepracujú tak, ako potrebujem ..), tak vás prosím ak máte ešte nejaký nápad, napíšte ho - trebárs do súkr. správy..
ďakujem :o) viator
Moje poďakovanie patrí aj správcom(ovi)? ephota. Možnosť účastniť sa na ňom mi uľahčilo (urýchlilo) mnohé, čo by som inak musel riešiť sám. Mám dobrý pocit z úrovne a ústretovosti, ktorej sa mi dostáva, budem sa snažiť oplatiť to...
Nadej na zlepsenie je prechod z trubicoveho podsvietena na LED a neskor na OLED. Zatial su to ale velmi drahe technologie.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa