Fórum » O TECHNIKE

Ultrazoom alebo zrkadlo???

stokinger
2008-09-20 19:28:45+02
Som uplný laik vo svete fotografie a tak potrebujem radu. Chcem sa venovat fotografii najma fotit hmyz ale popritom aj ine co sa vyskytne, mam dilemu ci si zaobstarat ultrazoom alebo zrkadlo. Cena by mala byt okolo 10000 pripadne do 15000 v pripade zrkadla. Tak teda nový ultrazoom, alebo zrjadlo z z bazaru?? Poradte prosim, dik

stokinger
2008-09-20 19:37:45+02
a popripade by som poprosil aj nejake konkretne navrhy na kompakt alebo zrkadlo ako som povedal priorota je macrofotografia a poprotom aj ine veci, vsetrkym dakujem za radu...

2008-09-20 19:53:59+02
takze kup si napr canon 100macro sklo to mas podstate dva v jendom ( macro a portrety ) aj na koncertoch by si to vyuzil, a neake telo k tomu 400d 450 40.. ale to som napisal nad cenovy rozpocet ultrazoom nekupuj mas tam obmedzene moznosti ked kupis zrkadlovku tak si tam mozes dat hociaky objektiv, namacro aj daky blesk by sa ti hodil

cambo
2008-09-20 20:09:38+02
príspevok od: stokinger
a popripade by som poprosil aj nejake konkretne navrhy na kompakt alebo zrkadlo ako som povedal priorota je macrofotografia a poprotom aj ine veci, vsetrkym dakujem za radu...
nefotim dlho ale priklanam sa k svacovi.
kupil som pred dvoma mesiacmi canon 450d a teraz pred tyzdnom ku nemu canon 100 f2.8 macro usm. ucim sa s tym fotit nie je to take jednoduche. potrebujes na macro urcite stativ.
takze rozpocet len to co som napisal samozrejme kupovane na slovensku je okolo 35OOO,- tisic. takze rozmyslaj.

stokinger
2008-09-20 20:20:30+02
Ako student mam vyrazne obmedzeny rozpocet a nad 15lit. nemozem ist ja keby som neviem ako chcel preto sa pytam ci ultrazoom alebo zrkadlo v takejto cene keby mam viac financii neriesim ze ci ultrazoom ale rovno ze aku zrkadlovku ael dik za postreh

2008-09-20 20:26:29+02
Ako student mam vyrazne obmedzeny rozpocet a nad 15lit. nemozem ist ja keby som neviem ako chcel preto sa pytam ci ultrazoom alebo zrkadlo v takejto cene keby mam viac financii neriesim ze ci ultrazoom ale rovno ze aku zrkadlovku ael dik za postreh
pokiaľ máš obmedzený rozpočet tak choď do EVF a hľadaj tam kde je ´superzoom´ ... Ak si šikovný tak spravíš lepšie foto ako polovica zdejších ´macristov´ so zrkadlovkami .-)

cambo
2008-09-20 20:29:40+02
ja som to pochopil a preto som tak odpisal.
tolko to totiz stoji takze mas dilemu vyriesenu.
tiez sa chcem venovat macru ale radsej som pockal a kupil dobre sklo na macro.
bohuzial je to drahe ale co uz s kopaktom nic moc.

stokinger
2008-09-21 09:04:21+02
Tiez nad tym uvazujem kedze do zrkadla treba vlozit dost penazi a tie nemam a ako student ani este dost dlhy cas nebudem mat.Nevies poradit nieco konkretne???uvazujem nad olympusom.... alebo panasonic- fz50(najviac sa mi pozdva) kde je manualne ostrenie a tiez nad conon SIS aj ked fotky ktore nim boli robene ma zatial nepresvedcili...no zatial som fakt len v stadiu rozhodovania sa... Dik za radu....

stokinger
2008-09-21 09:05:03+02
Tiez nad tym uvazujem kedze do zrkadla treba vlozit dost penazi a tie nemam a ako student ani este dost dlhy cas nebudem mat.Nevies poradit nieco konkretne???uvazujem nad olympusom.... alebo panasonic- fz50(najviac sa mi pozdva) kde je manualne ostrenie a tiez nad conon SIS aj ked fotky ktore nim boli robene ma zatial nepresvedcili...no zatial som fakt len v stadiu rozhodovania sa... Dik za radu....
ˇ*s5is

stevonoz
2008-09-21 09:51:17+02
Keď EVF tak fujifilm Finepix a tam vyberaj. ja mam S9600 a teraz idem nato kupovať raynox telepredsádku 2,2X a macro predsádku so zväčšením 12X

rick01
2008-09-21 11:52:03+02
Ja som bol sprvu rozhodnutý pre DSLR Canon 450D. Ale keďže by som rád fotil zvieratá vo voľnej prírode (a nočnú oblohu), potreboval by som minimálne taký Canon 400/5.6 L USM a to je trochu mimo mojich finančných možností, keďže som tiež študent. Takže som si povedal, že DSLR je pre mňa ako amatéra zbytočný luxus a že fotky z EVF mi taktiež postačia (a zatiaľ stačia :).

Tak som sa nakoniec, pre denné foto rozhodol ísť do EVF - Panasonic fz-18 - kôli dlhému a svetelnému ohnisku - 504/f4 a kvalitnej optike (na EVF pomery). Na nočnú oblohu využijem astronomickú CCD kameru, ktorá je podstatne lepšia oproti DSLR.

Ja by som ti poradil ísť do EVF, za 1/5 ceny máš pri dobrom výbere porovnateľne kvalitný stroj ako DSLR. Pred pár dňami som skúšal tiež makro s tým mojim panasonicom a i keď na macro veľmi nie som, tak sa mi tie fotky celkom páčili (najnovšie tri foto v mojej galérii). Taktiež sa dajú dokúpiť predsádky, či filtre, tak ako u DSLR.

phill1225
2008-09-21 13:28:22+02
cenovy rozdiel medzi ultrazoomom a lacnejsou zrkadlovkou uz taky velky neni. zober si bud canon 400D alebo nikon 40. trebars na zaciatok iba setak objektiv, casom si nasporis prachy z brigad a kupis si lepsie sklo + dalsie hovadinky k tomu. kupis si teraz ultrazoom a tejto moznosi sa zbavis. Ja som pouzival rok EVF a nakoniec som si kupil predsa zrkadlo... s EVF nedosiahnes to co zo zrkadlom.

matus hrtan
2008-09-21 13:36:21+02
S5IS

vajaj
2008-09-21 13:48:17+02
Ja hlasujem za hocijake zrkadlo z nejakym obj (vyborny je 50mm 1,8) a v pripade makra su vhodne medzikruzky z HK za 200sk :) Nie je to sice velmi pohodlne, ale vysledky su super ked sa clovek posnazi.

rick01
2008-09-21 13:52:29+02
phill1225: to je pravda.

Je to o tom, koľko do toho chce človek investovať peňazí a aké prísne kritériá kladie na výstupy fotoaparátu. Taktiež rozhoduje čo bude človek fotiť, či sa zameria len na makro, (kde mu postačí telo DSLR za 10-15 tisíc a Canon 100/2,8 tuším, za cca 10 tisíc, možno ešte blesk a má vybavené), alebo chce fotiť wildlife zvieratá či všetko naraz. Tam potom idú ceny kvalitných objektívov takpovediac až do nebies. No a načo investovať 60 a viac tisíc do aparatúry, ktorá ma nebude živiť?

Ja som ako začiatočník dal prednosť EVF, keďže mi jeho parametre (hlavne kompaktnosť) a výstupy (teda aspoň zatiaľ :) stačia a fotky mi stačia maximálne tak A4.

DSLR sa v dnešnej dobe stáva hitom a kupujú si ho aj neznalí začiatočníci, ktorý s tým nevedia narábať a potom kolujú po fórach otázky typu, ´čo je to za špinu na hľadáčiku´ či prečo nie je možné nastaviť clonu 2,8 na objektíve s f5,6 a pod. ...

rick01
2008-09-21 14:04:34+02
Ten Canon S5 IS som mal tiež na zozname, keď som sa obzeral po EVF. Jeho výhodou bola cena, možnosť použiť bežné dobíjateľné batérie a aj výklopný displej by nebol na zahodenie. Na druhej strane má trochu horšiu optiku (viac vidieť aberácie optiky, ako u fz-18). Taktiež kamarám fotí so SONY H3 a tiež mu nemám, čo po optickej stránke čo vytknúť.
Doporučujem googliť a prečítať čo najviac recenzií a fór.

rick01
2008-09-21 14:18:14+02
A ešte ma napadlo, že by bolo vhodné si vždy pozrieť aj možnosť dokúpenia príslušenstva k fotoaparátu. Neviem, tuším Sony tam veľa možností na makro fotenie nemá.

bercy
2008-09-21 19:46:05+02
Pred nedavnom som tiez riesil takuto otazku. Nakoniec, pre mna ako zaciatocnika, bola vyhodnejsia cesta bez zrkadla a tak som kupil fz-18. Za pol roka ceny zrkadloviek utesene klesly, ale na prve digitalne kroky ju nepotrebujes. Ja som sa tiez zo zaciatku chcel venovat makru, a ake bolo moje prekvapenie ked ten ultrazoom som zacal vyuzivat coraz viac a viac. Ak by si chcel na zaciatok aspon polovicny zoom u zrkadla, tak vies ze tvoj rozpocet by isiel iba na objektiv. Takto sa nauciz vsetko potrebne (s nizsou kvalitou vyslednej foto), ale o rok si kupis zrkadlo, ktore vyuzijes naplno.

falco.tinnunculus
2008-09-21 20:58:52+02
ak canon powershot S5,tak pockaj kym pride jeho nastupca SX1 IS a SX10 IS a padnu ceny

Odpadlik5a
2008-09-26 09:48:38+02
Mam Panasonic FZ 50 na predaj. Ak chces, daj vediet. Dik

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()