zdravím neviem sa rozhodnúť či si kúpiť Medzikrúžky Bower pre Canon EOS s AF alebo RAYNOX DCR-250 MAKRO PREDSÁDKA poradte mi prosím niekto kto s tým máte skúsenosť objektív zatiaľ kupovať nechcem uvidím ako to pôjde s týmto zatiaľ. díky
Kruzky znizuju svetelnost a kedze v nich nie je ziadna optika, tak by nemali znizovat opticku kvalitu Predsadka je opticky clen a teda znizuje opticku kvalitu, ale niekedy moze byt predsadka lepsia ako kruzky. Tie Raynox by mali byt kvalitne Kazdopadne nech sa radsej vyjadri dakto kto s tym ma skusenosti a foti makro
osobne pouzivam medzikruzky ,ale kenko s prenosom AF..makro sa s tym da v pohode a dobre nafotit,ale musis ratat s obmedzenim, ako je nizsia svetelnost sustavy,oproti makroobjektivu,nemoznost zaostrit na nekonecno..je dobre to pouzivat so svetelnym objektivom,najlepsie s pevnym ohniskom..s raynox predsadkou skusenosti nemam..
Medzikruzky sice kvalitu neznizuju, naozaj nemaju ziadnu optiku. Pouzitie medzikruzkov vsak nepriamo znizi kvalitu tym, ze bezne objektivy maju optiku korigovanu na vzdialenost cca pol metra a viac, pri zaostreni na par centimetrov uz tuto kvalitu nedosahuju. To je jeden z dovodov, preco sa zvykne pouzivat reverzny kruzok na opacne nasadenie objektivu, cize filtrovou stranou k telu fotoaparatu. Najidealnejsim riesenim je samozrejme makroobjektiv, okrem toho, ze dosahuje kvalitu i pri zaostreni na malu vzdialenost, je mozne plynule ostrenie od nekonecna po makro.
Ahoj, Raynoxom DCR-250 fotím približne pol roka, a za tú dobu sa mi osvedčil, keďže nemám makroobjektív je to veľmi dobrá možnosť ako fotiť makro, cenovo dostupná, kvalitná, s dobrými výsledkami no trochu náročnejšou manipuláciou. Záleži najmä od objektívu, na ktorý ho nasadíš (tiež fotím s 50mm)
Pridávam fotku, nedávnu topku fotenú Raynoxom kde v jednom z posledných komentárov to popisujem v mojej galérii môžeš nájsť ešte ďalšie fotky fotené týmto spôsobom
ja sa chcem spytat preco je s tym Raynoxom tazke odfotit pohybujuci sa subjekt? AF si s tym neporadi?
a tiez sa chcem spytat ci pri tych makrokruzkoch je vobec potrebne to ostrenie na nekonecno? ved pri makre sa nikdy neostri na nekonecno, ale co najblizsie, ci?
Pre klasicku makrofotografiu su medzikruzky uz davno prekonanym prislusenstvom. Maju viac nevyhod ako vyhod. Dnes sa da pouzity makrac kupit za relativne nizku cenu (napr. Sigma 50/2,8, alebo Tamron 90/2,8). Medzikruzky boli zaujimave pred 20 rokmi, ked makroobjektivov nebolo, alebo boli priserne drahe. Svoj vyznam ale stale maju, ni ako lacnejsia alternativa k makroobjektivu, ale ako jeho doplnok. Ked fotograf potrebuje este vacsie zvacsenie. SUper je mat medzikruzok k teleobjektivu a fotit nim hmyz z dialky.
ja sa chcem spytat preco je s tym Raynoxom tazke odfotit pohybujuci sa subjekt? AF si s tym neporadi?
a tiez sa chcem spytat ci pri tych makrokruzkoch je vobec potrebne to ostrenie na nekonecno? ved pri makre sa nikdy neostri na nekonecno, ale co najblizsie, ci?
S Raynoxom je to hlavne preto ze je tam dost mala hlbka ostrosti, tym padom pri vacsich ohniskach moze byt problem udrzat v ruke aj staticky subjekt...
ak máš na 50-tke nasadený raynox, tvoja možnosť zaostrenia sa pohybuje v rozmedzí zopár centimetrov (50mm+dcr 250 = 4 centimetre a nejake milimetre... objekt je zaostritelny priblizne od 9cm do 13cm, teda veľmi obmedzujúci priestor v ktorom sa môžeš hýbať). V tomto priestore sa dá bez problémov zaostrovať s AF, ale keď zájdeš za hranicu nezaostrí čo sa na mojej 50/1,8 prejaví dosť hlučne , preto je oveľa lepšie prepnúť na MF a ostriť pohybom dopredu a dozadu, najlepšie cez live view... ak potrebujem širšiu scénu, ale nie až minimálny bod zaostrenia objektívu bez raynoxu, tak urobím pár snímkovú makro panorámu, to sa mi celkom osvedčilo, samozrejme statické objekty, zátišie... napríklad táto
na raynox je ale najlepší zoom, kde si lepšie koriguješ zväčšenie, a myslím že tam bude aj väčší rozsah zaostrenia, skúsenosti ale nemám žiadne, fotím len s 50.. 17-85 mi vyhadzuje error, no tam je raynox aj tak nepoužiteľný, výrazná vinetácia...
Chalani, potreboval by som poradiť. Mám objektív Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 AF, so zaostrovacou vzdialenosťou cca 80 cm. )Foťák a200). Keď si kúpim medzikúžky 13mm, 20mm a 36mm a predpokladám že pri nastavení clony na tele foťáku zaraguje aj objektív, o koľko môžem čakať že sa mi zmenší zaostrovacia vzdialenosť...? Mám čakať že výsledný efekt bude len súčtom medzikrúžkov, alebo tam pôjde aj o niečo viac? Ide totiž o to, že ak sa mi má za 80€ zmenšiť zaostrovacia vzdialenosť o cca 7 cm, tak sa na to asi rovno vykašlem...Alebo je to všetko inak? Ďakujem za rady, či kúpiť, alebo nie...
Chalani, potreboval by som poradiť. Mám objektív Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 AF, so zaostrovacou vzdialenosťou cca 80 cm. )Foťák a200). Keď si kúpim medzikúžky 13mm, 20mm a 36mm a predpokladám že pri nastavení clony na tele foťáku zaraguje aj objektív, o koľko môžem čakať že sa mi zmenší zaostrovacia vzdialenosť...? Mám čakať že výsledný efekt bude len súčtom medzikrúžkov, alebo tam pôjde aj o niečo viac? Ide totiž o to, že ak sa mi má za 80€ zmenšiť zaostrovacia vzdialenosť o cca 7 cm, tak sa na to asi rovno vykašlem...Alebo je to všetko inak? Ďakujem za rady, či kúpiť, alebo nie...
je na to vypocet....z hlavy ho neviem skus pogooglit
Ďakujem ti, veľmi praktická stránka. I keď inde mi poradili, že nech do toho radšej nejdem, lebo na medzikrúžky mám moc tmavý objektív (čo je objektívny fakt ), v ktorom bude po nasadení krúžkov už úplná tma, "nezlúčiteľná s fotením"... Alebo ísť na to cez makro predsádku? Ale ešte raz, dík za radu.
Ďakujem ti, veľmi praktická stránka. I keď inde mi poradili, že nech do toho radšej nejdem, lebo na medzikrúžky mám moc tmavý objektív (čo je objektívny fakt ), v ktorom bude po nasadení krúžkov už úplná tma, "nezlúčiteľná s fotením"... Alebo ísť na to cez makro predsádku? Ale ešte raz, dík za radu.
V tomto vlákne ešte nebola spomenutá jedna celkom dôležitá vec a to je, že medzikrúžky sú efektívnejšie pri kratších ohniskách a predsádky zase pri dlhších ohniskách, tuším, že nejak do 150 mm sa ešte zmestia skôr medzikrúžky a ptm už radšej predsádku (ked aj vyskúšaš tie vzorce na výpočet zaostrovacej vzdialenosti a zväčšenia to uvidiš). Ja osobne fotím 99% fotiek makro tak už čo to som poskúšal. Mám doma obdobu toho tamronu ale od sigmy 70-300, skúšal som aj medzikrúžky (s AF) aj predsádku, s medzikrúžkami som nedokázal poriadne zaostriť kvôli tej tme, s predsádkou to bolo lepšie ale to je boj s hĺbkou ostrosti a kvalita tiež upadá. Celé toto provizorné riešenie je oproti makroobjektívu, ktorý mám (sigma 105mm) neopísateľné utrpenie. Na druhej strane s tou sigmou si tie medzikrúžky zase neviem vynachváliť. Ja by som každému radil radšej našetriť na makroobjektív a až potom k nemu medzikrúžky ak by si to žiadalo ešte väčšie zväčšenie. Ešte by som rád niečo povedal k reverznému krúžku, je použiteľný iba pri zoomovacích objektívoch (pri zaostrovaní je potrbný zoom), ktoré majú manuálne nastavenie clony, existujú síce reverzné krúžky s prenosom AF, ale stoja kopu peňazí a je to taká obludná vec s káblami
to je pravda, ale predsadky zas uberaju na optickej kvalite naj riesenie pre teba by bolo kupit nejake stare pevne svetelne sklo (50-ku napr) k tomu lacne medzi kruzky bez elektroniky a hral by si sa manualne....pri makre sa to da aj sotrenie a aj clonu by si si ovladal
Medzikrúžky
1) www.ephoto.sk/forum/1/5884/makro-objektiv-alebo-medzikruzky/
2) www.ephoto.sk/forum/1/3732/makro-predsadky-ano-nie/strana-2/
Mám raynox 150, ale už aj makro objektív. S tým raynoxom sa dá celkom fajn fotiť makro s teleobjektívom, ale obmedzujúca je najmä veľmi malá hĺbka ostrosti pri dlhších ohniskách a konštantná vzdialenosť od objektu, ale na vyskúšanie fajn a mnohé fotky sú celkom použiteľné. S medzikrúžkami skúsenosti nemám.
Fotené s 50-200 + raynox 150:
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/183212/chranene/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/170455/slimacik/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163792/helikopterka/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163791/fesanda/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/152521/tkac-bez-nohy/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163790/cakanie/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163289/sestry/
Pridávam fotku, nedávnu topku fotenú Raynoxom kde v jednom z posledných komentárov to popisujem
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/297576/snail/
ak by si mala nejaké otázky rád pomôžem
www.ephoto.sk/uzivatel/e3886af3dd7b585aaa2beacb4ef501581654121c/fotografie/267501/royal-watch/
na raynox je ale najlepší zoom, kde si lepšie koriguješ zväčšenie, a myslím že tam bude aj väčší rozsah zaostrenia, skúsenosti ale nemám žiadne, fotím len s 50.. 17-85 mi vyhadzuje error, no tam je raynox aj tak nepoužiteľný, výrazná vinetácia...
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/macro-extension-tubes-closeup.htm
snad pomoze
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/macro-extension-tubes-closeup.htm
snad pomoze
Ale ešte raz, dík za radu.
Mám raynox 150, ale už aj makro objektív. S tým raynoxom sa dá celkom fajn fotiť makro s teleobjektívom, ale obmedzujúca je najmä veľmi malá hĺbka ostrosti pri dlhších ohniskách a konštantná vzdialenosť od objektu, ale na vyskúšanie fajn a mnohé fotky sú celkom použiteľné. S medzikrúžkami skúsenosti nemám.
Fotené s 50-200 + raynox 150:
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/183212/chranene/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/170455/slimacik/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163792/helikopterka/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163791/fesanda/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/152521/tkac-bez-nohy/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163790/cakanie/
www.ephoto.sk/uzivatel/uzivatel-rastislav/fotografie/163289/sestry/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy