Zdravím. Nedávno som tu čítal rozsiahlu diskusiu o zmysle ultra rýchlych kariet pri sériovom snímaní. Keďže mám jednu k dispozícii, otestoval som ju a porovnal s pomalšou. Možno to niekomu pomôže.
Porovnával som dve karty SanDisk SandDisk Ultra 32MB a SanDisk Extreme Pro 32MB
Karta s označením Ultra dokáže podľa ATTO Disk benchmark zapisovať max. rýchlosťou asi 13MB/s, karta Extreme Pro až 66MB/s. V prípade čítania je to 43MB/s oproti 87MB/s.
Čo to znamená v praxi? Fotoaparát Nikon D5100 - fotenie vo formáte JPEG Fine - pri sériovom snímaní obe karty stíhajú zapisovať rýchlejšie ako fotoaparát fotí, čiže môžete sériovo snímať plnou rýchlosťou (cca. 4 snímky / sekundu) do nekonečna - resp. fotoaparát dovoľuje nasnímať max. 100 snímkov, potom zastaví.
Fotoaparát Nikon D5100 - fotenie vo formáte RAW - pri sériovom snímaní pomalšia karta zvládne 11 snímok plnou rýchlosťou a následne jej trvá asi 15 sekúnd, kým všetko zapíše a vyprázdni buffer. Oproti tomu rýchlejšia karta odfotí plnou rýchlosťou 18 snímok a buffer sa vyprázdni len za 5 sekúnd - čiže pokračovať môžete oveľa skôr. Rozdiel je aj v rýchlosti, ako fotoaparát sníma po zaplnení bufferu, lebo rýchlejšia karta ho rýchlejšie vyprázdňuje. S pomalšou kartou tak 100 snímok nafotíte za 1 minútu a 53 sekúnd, s rýchlejšou to stihnete už za 54 sekúnd - čo je dosť postatný rozdiel. Podľa všetkého tento fotoaparát nedokáže naplno využiť rýchlosť rýchlejšej karty - hranica bude asi niekde v polovici (45-50MB/s), čiže teoreticky k tomuto foťáku stačí aj karta s takouto rýchlosťou zápisu. Rýchlosť na maximum samozrejme využijete v čítačke - podmienka je samozrejme rozhranie USB 3.0 alebo niečo obdobné.
Toľko moje merania. Ak niekoho zaujíma niečo iné, kľudne sa pýtajte.
Pekne tam vidno, ako slovo Extreme, nemusí nutne znamenať, že extrémne rýchla, hlavne pri SD kartách
Na fotakoch, co podporuju SD karty su najrychlejsie. Na Canon fotakoch, co maju CF aj SD, ma SD karta vyrazne redukovanu rychlost (asi je SD sloty pripojeny cez pomalsi interface). Preto sa napriklad do 1D/1Ds, alebo 5D mark III nema vyznam kupovat extremne rychle SD karty, ale xxxD, 60D, 6D ich vedia vyuzit.
mozno narazas na moju temu o Sony A57 a Sandiskoch, tiez mam absolutne rovnaky zaver ako ty i ked jeho aplikacia na iny fotak vyznieva trosicku inak hlavne kvoli limitom toho fotaku.
pri 10fps alebo 12fps sa tie pomery velmi menia, pocty obrazkov tiez a casy nebezpecne skracuju 4fps, to je malina.
PS: toto je dovod preco najvykonnejsie najdrahsie fotaky maju uplne novu triedu kariet.
Pekne tam vidno, ako slovo Extreme, nemusí nutne znamenať, že extrémne rýchla, hlavne pri SD kartách
No, ona rychla je, druha vec je, ze to ten fotak nedokaze bohuzial vyuzit. Ine, novsie modely na tom mozu byt samozrejme inak. Ked si zoberiem, ze 5400 otackovy HDD v mojom notebooku pise aj cita zhruba 64MB/s, tak tych 66/87 MB/s pri tejto karte je naozaj dost.
Mam podobnu skusenost s kartami Sandisk. Mam doma 16BB karty Extreme (45MB/s) aj Extreme Pro (95MB/s)a rozdiel je vidno, lenze az v krajnych pripadoch ked clovek cvaka ako o dusu. Pre cvakacov Extreme Pro dobra volba no pre normalneho cloveka co trocha rozmysla pred tym nez stlaci spust, necvaka do bezvedomia a nema citacku s USB3.0 pripojenim uplne staci aj Sandisk Ultra (30MB/s).
Vyditelnejsi rozdiel v pouziti tej ktorej karty som zaznamenal u kompaktu Panasonic FZ100, kde bol rozdiel viac ako dvojnasobny a tam, kde som uz na Extreme fotit nemohol lebo nestihalo zapisovat Extreme Pro sa este len zahrievala a nikdy sa mi nepodarilo dostat fotak do stavu, ze som musel cakat kym vyprazdni buffer.
SanDisk Extreme Pro Test
Nedávno som tu čítal rozsiahlu diskusiu o zmysle ultra rýchlych kariet pri sériovom snímaní. Keďže mám jednu k dispozícii, otestoval som ju a porovnal s pomalšou. Možno to niekomu pomôže.
Porovnával som dve karty SanDisk
SandDisk Ultra 32MB a SanDisk Extreme Pro 32MB
Karta s označením Ultra dokáže podľa ATTO Disk benchmark zapisovať max. rýchlosťou asi 13MB/s, karta Extreme Pro až 66MB/s. V prípade čítania je to 43MB/s oproti 87MB/s.
Čo to znamená v praxi?
Fotoaparát Nikon D5100 - fotenie vo formáte JPEG Fine - pri sériovom snímaní obe karty stíhajú zapisovať rýchlejšie ako fotoaparát fotí, čiže môžete sériovo snímať plnou rýchlosťou (cca. 4 snímky / sekundu) do nekonečna - resp. fotoaparát dovoľuje nasnímať max. 100 snímkov, potom zastaví.
Fotoaparát Nikon D5100 - fotenie vo formáte RAW - pri sériovom snímaní pomalšia karta zvládne 11 snímok plnou rýchlosťou a následne jej trvá asi 15 sekúnd, kým všetko zapíše a vyprázdni buffer. Oproti tomu rýchlejšia karta odfotí plnou rýchlosťou 18 snímok a buffer sa vyprázdni len za 5 sekúnd - čiže pokračovať môžete oveľa skôr.
Rozdiel je aj v rýchlosti, ako fotoaparát sníma po zaplnení bufferu, lebo rýchlejšia karta ho rýchlejšie vyprázdňuje. S pomalšou kartou tak 100 snímok nafotíte za 1 minútu a 53 sekúnd, s rýchlejšou to stihnete už za 54 sekúnd - čo je dosť postatný rozdiel.
Podľa všetkého tento fotoaparát nedokáže naplno využiť rýchlosť rýchlejšej karty - hranica bude asi niekde v polovici (45-50MB/s), čiže teoreticky k tomuto foťáku stačí aj karta s takouto rýchlosťou zápisu. Rýchlosť na maximum samozrejme využijete v čítačke - podmienka je samozrejme rozhranie USB 3.0 alebo niečo obdobné.
Toľko moje merania. Ak niekoho zaujíma niečo iné, kľudne sa pýtajte.
Marcel
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007
pri 10fps alebo 12fps sa tie pomery velmi menia, pocty obrazkov tiez a casy nebezpecne skracuju
PS: toto je dovod preco najvykonnejsie najdrahsie fotaky maju uplne novu triedu kariet.
Vyditelnejsi rozdiel v pouziti tej ktorej karty som zaznamenal u kompaktu Panasonic FZ100, kde bol rozdiel viac ako dvojnasobny a tam, kde som uz na Extreme fotit nemohol lebo nestihalo zapisovat Extreme Pro sa este len zahrievala a nikdy sa mi nepodarilo dostat fotak do stavu, ze som musel cakat kym vyprazdni buffer.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa