Fórum » Príslušenstvo

adapter m42 na nikon

hodokvas
2013-03-30 10:23:03+01
Chcel by som sa opytat na adapter, ktory by som mohol pouzit na stary objektiv pentacon, popripade iny stary. Nejake som na nete nasiel, ale neviem, ci ma byt adapter s chipom, so sklom, popripade, mozem pouzit obacajny bez chipu a skla na moju D70?
Nerozumiem tomu moc. Ma zmysel na taky stary, manualny objektiv pouzivat adapter s chipom a aky vyznam tam ma alebo nema to sklov adaptery?
Dakujem.

atlantel
2013-03-30 11:38:07+01
Adapter urcite bez skla. Kazdy dalsi opticky prvok kvalitu znizuje. Zvlast tie na cinskych adapteroch stoja za hovno. Pentacon nieje ziadny zazrak na to aby clovek isiel do konverzie. Konvertovat ma zmysel len excelentne starsie kusy : Zeiss, Leica, Olympusy Zuiko OM, Takumary od Asahi a niektore Nikkory. Ak budes konvertovat M42 na Nikon, je mozne ze s objektivom nedosiahnes na nekonecno. Zalezi od konkretneho skla - jeho designu. To cele s pouzitim alternativncyh skiel je samostatna a poriadne rozsiahla kapitola vo fototechnike.

Michal Lukáč
2013-03-30 11:42:07+01
príspevok od: hodokvas
Chcel by som sa opytat na adapter, ktory by som mohol pouzit na stary objektiv pentacon, popripade iny stary. Nejake som na nete nasiel, ale neviem, ci ma byt adapter s chipom, so sklom, popripade, mozem pouzit obacajny bez chipu a skla na moju D70?
Nerozumiem tomu moc. Ma zmysel na taky stary, manualny objektiv pouzivat adapter s chipom a aky vyznam tam ma alebo nema to sklov adaptery?
Dakujem.
Mám adaptér M42 na Nikon kvôli objektívu Carl Zeiss so sklom aj bez skla, kvalitatívne v tom nevidím príliš rozdieľ. Výhoda je, že adaptér so sklom umožní ostriť na nekonečno, čo ten bez skleného elementu neumožní. Oba adaptéry mám bez elektroniky, takže ostrím manuálne

atlantel
2013-03-30 11:57:21+01
príspevok od: Michal Lukáč
Mám adaptér M42 na Nikon kvôli objektívu Carl Zeiss so sklom aj bez skla, kvalitatívne v tom nevidím príliš rozdieľ. Výhoda je, že adaptér so sklom umožní ostriť na nekonečno, čo ten bez skleného elementu neumožní. Oba adaptéry mám bez elektroniky, takže ostrím manuálne
Vzdy budes ostrit manualne, bez ohladu na elektronicky chip. Mas predsa manualne sklo .

hodokvas
2013-03-30 12:34:10+01
nemohli by ste tu napisat zoznam starych objektivom s ktorymi mate skusenosti a su fak dobre, ktore by som vedele cez adapter napojit na d70?
skusil by som potom nieco pozriet na bazare, vdaka....

dmedia
2013-03-30 12:45:14+01
Osobne by som do objektivov M42 nesiel, ich kvalita pri pouziti nieje az taka ako by clovek cakal, pokial ich uz nevlastnis, alebo ti prave neide o ich chybovost a chces dosiahnut tymto sposobom "retro nadych".

Ovela kvalitnejsie je pozitie redukcie+PSix skla, napr. Biometar 80/2.8MC, tu je zaruceny vysledok, a nepotrebujes redukciu s optickym clenom.

Este lepsie je pouzit stare Nikon origo skla, vsetky co si len mozes predstavit su kompatibilne, netreba nijake redukcie, samozrejme ich kvalita je rozna.

Osobne by som volil skor pevne skla ako zoomy, tie zo starsich su iba niektore super, napr. 80-200/4MF, 70-210/4-5.6AFD, atd.

Z pevnych napr. 35/2AFD, 50-tky vsetky dostupne, 20/2.8AFD,85/1.8AFD, z manualnych napr. 135/2.8, 55/2.8micro, atd.

hodokvas
2013-03-30 12:47:02+01
presne takto som si to predstavoval, vdaka....

atlantel
2013-03-30 12:48:31+01
Zoznam by bol dlhy.... Vseobecne by to mali byt ZEISS objektivy s bajonetom Contax / Yashica, Leica - R, Olympus OM Zuiko. Tieto tri bajonety maju dostatocne dlhu vzdialenost registra pre pouztie na Nikon tele. Len ta upozornujem, Zeiss a Leica su kultove znacky a ich sucasne ceny na second hand trhu su neuveritelne vysoke. V pripade Leicy az premrstene.

lubomirzvolensky
2013-03-30 13:14:57+01
hodokvas, pri pouziti na D70 to bude prakticky jedno, pretoze tvoj fotak netrpi nejakou premrstenou "premegapixelovostou", navyse ten snimac zaostava za sucasnymi generaciami prakticky vo vsetkych parametroch a'la farebna hlbka, dynamicky rozsah, sumovost atd. Pokial potrebujes naozaj superkvalitny vysledok, musis zmenit aj telo - pokial sa chces len hrat, je to viacmenej jedno.

Emilio
2013-03-30 17:53:07+01
Ja by som najprv vyskúšal na dákom jestvujúcom objektive vypnúť AF-ko a spraviť pár skúšobných záberov - či nebude problém s ostrením / na origo matnici / a mini hľadáčiku. Samozrejme, tiež neviem čo s tými manuálmi chceš fotiť.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()