Fórum » Príslušenstvo

Beauty dish pre Elinchrom

Jansa
Jansa 2013-05-17 15:02:13+02
Ahojte. Viete mi niekto, prosím poradiť, kde by som zohnala beauty dish pre elinchrom záblesky? Na našich e-shopoch som nič z toho pre elinchromy nenašla a zo zahraničia zatiaľ objednávať nechcem. Našla som jedine Walimex Univ. Beauty Dish 41cm Elinchrom a neviem, či to bude pasovať. Nejako v tom strácam prehľad. Ďakujem za každú radu a pomoc...

Mirex
2013-05-24 15:15:52+02
Ja používam ten orig. biely Softlite 82° 70cm a som s ním veľmi spokojný, pretože s ním bez problémov nasvietiš portrét mäkkým aj tvrdým svetlom. Ale ak ho potrebuješ prenášať, tak zober ten menší. Ak si z Ba a okolia, kľudne si ho príď vyskúšať / požičať.

tomis.ales
2013-05-24 15:56:30+02
príspevok od: Jansa
Už mi je jasné, že na Elinchromy potrebujem adaptér Elinchrom, ak chcem použíť softbox inej značky. Chápem zle, že na Elinchromy môžem upevniť adaptér pre Walimex ako aj pre Bowens?

http://www.ebay.co.uk/itm/Adaptor-for-Elinchrom-Flash-Head-Fit-Bowens-Softbox-Snoot-Beauty-Dish-Lamp-Shade-/310369327316#ht_2502wt_905

http://www.ebay.co.uk/itm/walimex-Softbox-Adapter-Elinchrom-/350586621782?pt=UK_Light_Controls_Softboxes_Diffusers&hash=item51a0974f56

Ak ešte môžem požiadať o pomoc, v prípade, že mám rada pri portrétoch viac mäkké svetlo, než tvrdé.. kúpim radšej biely beauty dish? Alebo využíjem (hlavne v budúcnosti) skôr strieborný, svetlo ktorého môžem v prípade potreby zjemniť difuzérom a pod.? Nemám skúsenosti s fotením ani s bielym ani so strieborným. Ktorý z nich uprednostňujete vy?
Ja pouzivam strieborny beautydish 55cm. Biely zere viac svetla a mam maksie svetlo. To ja nechcem. Na to som si kupil 150cm biely odrazny dazdnik, ale maju samozrejme aj mensie. Robi to makksie svetlo ako beautydish ale o cosi tvrdsie ako softbox.
http://www.photonet.sk/shop/studiovy-dazdnik-quantuum-150-cm-biely/p_23571.html

tomis.ales
2013-05-24 15:59:03+02
Celkovo si myslim, ze by si mala zacat striebornym a bielym odraznym dazdnikom. Charakter strieborneho dazdnika a beauty dishu je velmi podobny. Beauty dish si kup potom, ci?

Jansa
2013-05-24 18:14:32+02
Zatial fotim s dazdnikmi a softboxami, no chcela by som sa posunut kusok dopredu, preto rozmyslam o beauty dishu. Mam aj jeden softboxovy dazdnik vo vnutri strieborny, no ten pouzivam iba pri ext. blesku, kedze mi nesedi na zablesky. Setrim kazdy cent, no bavi ma to, preto sa chcem naucit viac,chcem sa zlepsovat a vyskusat vsetko pre mna dostupne
. Ak dish nepotrebujem, necham si poradit aj ine alternativy, vsetky vase rady si cenim

lacikam
2013-05-24 21:17:10+02
Toto bude dlhé a produktívne vlákno, už to vidím. Takže :
- "41 nemusi byt mala ani na celu postavu. zalezi od vzdialenosti svetla od objektu." (piggee)
Tu nejde o to z akej vzdialenosti nasvietiš aký veľký objekt, ale o to, do akej vzdialenosti ešte Beauty dish MÁ VLASTNOSTI Beauty dishu (úmerne veľkosti, priemeru a prevedeniu povrchu).
Vážne - Ak by som ako príklad uviedol, že vlastnosti Beauty dish-u sa budú prejavovať pri 41cm zhruba medzi 0,75m/1m a pri priemere 70cm medzi 1m/1,5m - tak pri vzdialenostiach pod tieto hodnoty (pri uvedenj veľkosti) to bude viac k plošnému (softboxovému svieteniu) a pri vzdialenostiach NAD tieto hodnoty to bude viac reflektorové - a efekt bude tým výraznejší, čím viac sa vzdiališ od optima (daň za vysvietenie celej postavy 41cm bude, že už to vôbec nebude efekt ako s Beauty dish-om) Svetlo je totiž všesmerová záležitosť a všetky tieto modifikátory fungujú ako "usmerňovače, smerovače, tvarovače odrážače - lúčov svetla" - neviem ako to lepšie vysvetliť.

lacikam
2013-05-24 21:26:10+02
- "Chápem zle, že na Elinchromy môžem upevniť adaptér pre Walimex ako aj pre Bowens?" (Jansa)

V prípade, že by Tvoja otázka znela takto : " Chápem zle, že na Elinchromy môžem upevniť adaptér od Walimex pre príslušenstvo (modifikátory) od Walimex ako aj adaptér od Bowens pre príslušenstvo (modifkátory) od Bowens?
Napísal by som, že to nechápeš zle, resp., že to chápeš dobre, správne.

Na Elinchrom môžeš upevniť modifikátor (reflektor, softbox, beauty dish, komín atď. od výrobcu Walimex, Bowens (etc.) pomocou NÍM vyrábaného adaptéru, kde na jednom konci bude bajonet Elinchrom pre nasadenie do záblesku Elinchrom a na druhom konci bude riešenie uchytenia modifikátora - málokedy samotný bajonet výrobcu - skôr ním "určený úchyt" - ale je to riešenie plne funkčné a spoľahlivé. Dôležitý je ten bajonet Elinchrom, ktorý ide do tela záblesku - iný na Elinchrom nenasadíš. Rozumieme si?

lacikam
2013-05-24 21:31:34+02
" Alebo využíjem (hlavne v budúcnosti) skôr strieborný, svetlo ktorého môžem v prípade potreby zjemniť difuzérom a pod.? Nemám skúsenosti s fotením ani s bielym ani so strieborným. Ktorý z nich uprednostňujete vy?" (Jansa)
Práve pre vyššie spomenutú všesmerovosť svetla a nízky rádius (rozsah vzdialeností, v ktorých modifikátor plní funkciu garantovanú názvom, ktorý nesie - sa vyrába toľko modifikátorov. Nechci od Beauty dish, aby na 100% zastúpil funkciu softboxu. Je ale pravda, že pri nasadenom difuzéri sa vyžarovacou plochou stáva nie plocha Beauty dishu, ale plocha "látky", difuzéru.
A to naozaj do istej vzdialenosti a úmerne veľkosti plochy bude fungovať ako softbox. Bral by som strieborný, hoci sám mám biely..

lacikam
2013-05-24 21:41:01+02
"Používanie deflectorov si musím najprv naštudovať, nemám s tým absolútne žiadne skúsenosti... " (Jansa)
Nie je čo študovať - reflektor sústreďuje lúče svetla so jedného ohniska (v ideálnom prípade), resp. do stredu osi reflektora (záleží od skutočného tvaru). Deflektor je "obrátený reflektor" - a tak aj pôsobí. V spojení s reflektorom dokáže lúče dostať zo stredu "rovnomerne viac" k okrajom. "f" bude takmer totožné na okraji ako v strede. Na to keď potom dáš ešte látkový difuzér a bude to "veľký reflektor", tak získaš "takmer dokonalý" soft" zdroj svetla. Pri pohľade na tvar reflektora a deflektora si ľahko vieš predstaviť ako asi bude medzi nimi lietať svetlo. Najbližie tejto kombinácii (čo do účinku) je Fresnelova šošovka.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()