Hore

Fórum » Príslušenstvo
 

Fotenie burky/senzor

Filip Minárik
Filip Minárik 2015-03-14 13:54:19+01
Zdravim Vas,

Chcel by som sa poradit, ohladom tejto vecicky, ma to byt senzor na fotenie burky/bleskov na arduine, s niekym kto vie viac a s tymto robi.
Niesom zbehly vo wiring/c++ mam to doma 4. den. Chcel som co najjednoduchsie poriesit detekciu blesku bez ohladu na okolote osvetlenie,
pri fototranzistore s potenciometrom by bolo trebo stale nieco stelovat a aj tak by to nefungovalo poriadne...
Tak by som sa chcel spytat, ze ci to co som zmotal je vhodne riesenie?
Urcite sa to da spravit lepsie/efektivnejsie, ale toto je proste v ramci mojich doterajsich vedomosti
Pravdepodobne by to malo byt ok.

Ide o 2 fotorezistory, jeden namiereny smerom na burku, druhy inde...
Arduino bude vyhodnocovat rozdiel medzi hodnotami s tychto senzorov a ked doshiahne urcitu hodnotu, tak cvakne...
Doma na stole mi to funguje dobre

Udajne:

- dlzka vyboja blesku je 200-300ms (neviem, ci pocitali samotne vybitie blesku do zeme, alebo komplet od zaciatku...)
- shutter lag na 50D je okolo 120ms
- refresh v programe mam nastaveny na 10ms
- + nekake ms v samotnom arduine a niekde po ceste do fotaku

(v programe je docasne pouzity aj displej, ktory tam v neskor uz nebude, je tam iba pre jednoduchsie overenie fungovania...)

Tak ak sa niekto najde, tak vopred dik za nejaku reakciu



#include // importuje kniznicu LiquidCrystal
LiquidCrystal LCD1(2,3,4,5,6,7); // definicia pinov pre LCD
int senPin1 = 0; // fotorezistor 1 pin 0
int sen1_value = 0; // fotorezistor 1 hodnota
int senPin2 = 1; // fotorezistor 2 pin 1
int sen2_value = 0; // fotorezistor 2 hodnota
int shutterPin = 8; // vystup na uzavierku
int prefocusPin = 9; // vystup na predostrenie

void setup() {

LCD1.begin(16, 2); // typ displeja 16x2
digitalWrite(prefocusPin,HIGH); // predostrenie 1

}

void loop() {

float out_value = sen1_value - sen2_value; // rozdiel fotorezistor1, fotorezistor2

if (out_value 0) // ak je hodnota vacsia ako 0
digitalWrite(shutterPin,LOW); // uzavierka 0


sen1_value = analogRead(senPin1); // cita hodnotu z fotorezistoru 1
LCD1.setCursor(0,0); // nastaví kurzor na displej
LCD1.print("S1= "); // napíše text S1 =
LCD1.print(sen1_value); // napíše hodnotu S1

sen2_value = analogRead(senPin2); //cita hodnotu z fotorezistoru 2
LCD1.setCursor(9,0); // nastaví kurzor na displej
LCD1.print("S2= "); // napíše text S2 =
LCD1.print(sen2_value); // napíše hodnotu S2

LCD1.setCursor(0,2); // nastaví kurzor na displej
LCD1.print("S1 - S2 = "); // napíše text S1 -S2 =
LCD1.print(out_value); // napíše hodnotu

delay(10); // refresh time

}
 
Domino
2015-03-18 09:37:30+01
príspevok od: Filip Minárik
dik, sorry som vtedy prebehol tvoju odpoved... hej, o tomto viem, takisto chcem nieco na detekciu bliziacej sa burky, toto mi tiez pomoze co si pisal... citlive by to malo byt dost, netestoval som to s bleskom, len som porovnaval, aka mala zmena jasu je treba aby vznikol rozdiel, ktory by sa dal pouzit a myslim, ze je to dost.... pripadne nieje problem na odpor, ktory bude namiereny smerom na burku spravit optiku a rozdiel bude este vacsi... alebo pouzit nieco s vacsou plochou, ako boli tie prilozene odpory za par centov dik este raz
Sa to čítanie pekne zamotáva....tuším to zen záhradník nakoniec nebude
 
Filip Minárik
2015-03-18 09:51:06+01
príspevok od: Domino
Sa to čítanie pekne zamotáva....tuším to zen záhradník nakoniec nebude
neviem pre co, ale iba tato stranka mi strasne "mrzne", obcas, ked sa chcem k niecomu dostat musim aj 3x zavrez ephoto a znova otvorit aby to bolo vobec mozne...
 
jurajgalbavy
2015-03-18 10:11:19+01
Odporúčam toto: http://www.doc-diy.net/photo/smatrig21/
Alebo sa aspoň inšpirovať.
 
Filip Minárik
2015-03-19 11:01:24+01
príspevok od: jurajgalbavy
Odporúčam toto: http://www.doc-diy.net/photo/smatrig21/
Alebo sa aspoň inšpirovať.
Dík za tip, nejaké triggery som pozeral už niekedy minulý rok... ale v poslednom čase sa skôr prikláňam k možnosti spraviť niečo vlastné... tu budem mať možnosť vyladiť to presne podľa potreby a upravovať. Ale vyzerá to zaújmovo...
 
Duri32
2016-07-27 23:44:18+02
príspevok od: tomis.ales
A hej, ked je vela svetla tak to moc nefunguje
Mozno trepnem somarinu ale ND filter a dlhy cas mozes nastavit aj ked je este svetlo ....
 
tomis.ales
2016-07-30 09:29:05+02
príspevok od: Duri32
Mozno trepnem somarinu ale ND filter a dlhy cas mozes nastavit aj ked je este svetlo ....
Myslim, ze to neni somarina.Teroreticky este znizis brutalny kontrast medzi oblohou a bleskom, takze by blesky nemusely robit okolo seba az take halo velke efekty.
 
Strana 2 z 2
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()