Fórum » Príslušenstvo

Statív - poraďte

PeterV
2012-01-29 12:48:08+01
Ahojte vospolok.

Mam nasledovny problem.
Uz niekolko rokov pouzivam jeden nie prilis drahy stativ od Velbonu. Fotim Nikonom D80.Fotoaparat na stativ skrutkujem standartnym sposobom (vid obrazok).
Pokial mam vsak na fotaku tazsi objektiv (napr. Nikkor Micro 105mm f/2.8 - myslim, ze ma vyse 700g) a chcem fotit vertikalne, fotoaparat sa na skrutke svojou vahou otoci nadol a dofotil som.
Ta poistka na fotke napravo by nemala sluzit prave na to, aby neprislo k otacaniu? Na tom Nikone mi to ale nema kam zapadnut.

Tak som sa obzeral po inom objektive, no zatial som sa nezorientoval a neviem, ci len nieco nechapem, ci mi nieco uniklo, alebo o co presne ide (predsa by som s tym nemal problem iba ja).
Napriklad som pozeral Vanguard Espod 203AP - no to je presne to iste.

Zaroven, pokial by som kupoval novy stativ, chcem nieco praktickejsie, s gulovou hlavou, lahsie a presnejsie nastavovatelne, kedze som sa zacal viac venovat foteniu vo fotostane a ten stary Velbon, co mam, sa nastavuje fakt tazkopadne.

Vopred vdaka za kazdu radu.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-01-29 13:12:02+01
Ten kolik sa pouziva len na videokamerach.

miv
2012-01-29 13:14:25+01
Používam Velbon Sherpa 803R. Nebol veľmi drahý, má však dobrú stabilitu a pre mňa hlavne maximálnu výšku. Guľová hlava by mohla byť aj presnejšia ale v zásade mi vyhovuje. O probléme, ktorý popisuješ je postarané párom výklopných dorazov ktoré zabezpečia aby sa ti nestalo to čo popisuješ. Statív však podľa mňa nie je na nejakú turistiku, nie je najľahší ani najmenší.

transporti686
2012-01-29 13:16:48+01
príspevok od: PeterV
Ahojte vospolok.

Mam nasledovny problem.
Uz niekolko rokov pouzivam jeden nie prilis drahy stativ od Velbonu. Fotim Nikonom D80.Fotoaparat na stativ skrutkujem standartnym sposobom (vid obrazok).
Pokial mam vsak na fotaku tazsi objektiv (napr. Nikkor Micro 105mm f/2.8 - myslim, ze ma vyse 700g) a chcem fotit vertikalne, fotoaparat sa na skrutke svojou vahou otoci nadol a dofotil som.
Ta poistka na fotke napravo by nemala sluzit prave na to, aby neprislo k otacaniu? Na tom Nikone mi to ale nema kam zapadnut.

Tak som sa obzeral po inom objektive, no zatial som sa nezorientoval a neviem, ci len nieco nechapem, ci mi nieco uniklo, alebo o co presne ide (predsa by som s tym nemal problem iba ja).
Napriklad som pozeral Vanguard Espod 203AP - no to je presne to iste.

Zaroven, pokial by som kupoval novy stativ, chcem nieco praktickejsie, s gulovou hlavou, lahsie a presnejsie nastavovatelne, kedze som sa zacal viac venovat foteniu vo fotostane a ten stary Velbon, co mam, sa nastavuje fakt tazkopadne.

Vopred vdaka za kazdu radu.
no ak by si chcel nový statív tak sa prípadne pozri na statívy Victory, je možné nájsť aj s guľovou aj panoramatickou hlavou, za slušné peniaze dobrá kvalita, samozrejme sú aj kvalitnejšie statívy, no za vyššie ceny

PeterV
2012-01-29 13:26:57+01
príspevok od: miv
Používam Velbon Sherpa 803R. Nebol veľmi drahý, má však dobrú stabilitu a pre mňa hlavne maximálnu výšku. Guľová hlava by mohla byť aj presnejšia ale v zásade mi vyhovuje. O probléme, ktorý popisuješ je postarané párom výklopných dorazov ktoré zabezpečia aby sa ti nestalo to čo popisuješ. Statív však podľa mňa nie je na nejakú turistiku, nie je najľahší ani najmenší.
Ahoj.

Nie celkom dobre to na tom obrazku rozoznat. Nasiel som si aj recenziu k tomuto stativu... to je jedno, aky fotak tam polozim? Tie dorazy sadnu na kazdy a splnia ucel, bez ohladu na mozny rozdiel rozmerov roznych fotoaparatov?
Vdaka.

viking81
2012-01-29 13:36:49+01
skusil si si tu dosticku silnejsie pritiahnu k fotaku ? ak tam mas srobik tak napr nejakou 5 centovou mincou ? mne to fungovalo

PeterV
2012-01-29 13:42:19+01
Je tam moznost strcit mincu do umelohmotnej drazky, to ano. Len sa mojim, ak teda mam byt nasilny, aby som nestrhol zavit vo fotaku.

viking81
2012-01-29 15:01:02+01
Je tam moznost strcit mincu do umelohmotnej drazky, to ano. Len sa mojim, ak teda mam byt nasilny, aby som nestrhol zavit vo fotaku.
pochybujem ze si az tak silny aby si strhol kovovy zavit vo fotaku

PeterV
2012-01-29 15:01:55+01
príspevok od: viking81
pochybujem ze si az tak silny aby si strhol kovovy zavit vo fotaku
Ake objektivy pouzivas?
Ja ten zavit dotahujem dost silno.

viking81
2012-01-29 15:06:04+01
Ake objektivy pouzivas?
Ja ten zavit dotahujem dost silno.
mam 7D a na nom 70-200...7D + baterkovy grip a ten objektiv dava dokopy asi 2kg...kovovy zavit vo fotaku....kovovy srob....dotiahnem mincou a nic sa nehybe nech fotim ako chcem

PeterV
2012-01-29 15:16:47+01
A kde to za rok urobis 100krat, nemas problem s tym, ze stoprvykrat ta uz ten zavit odignoruje?

Paulie
2012-01-29 15:43:54+01
A kde to za rok urobis 100krat, nemas problem s tym, ze stoprvykrat ta uz ten zavit odignoruje?
Zbytočne z toho robíš horor, ak tú skrutku nebudeš doťahovať hasákom, tak nemáš ako strhnúť záviť, ani keby si ju doťahoval stokrát za mesiac.

Fatty
2012-01-29 15:44:47+01
ach bože... neboj, ten závit je dostatočne dimenzovaný aj na 10000x dotiahnutie
to nie je nejaká hliníková M3-ka

viking81
2012-01-29 16:17:13+01
tak ako pisali predomnou.....to je kovove....taky tlak tam nevyvinies aby si to strhol....a ak narazas na cyklicke namahanie materialu tak pochybujem ze tolko cyklov s tym spravis aby sa to tymto sposobom unavilo......btw...je problem si tam tu dosticku nechat ? dotiahnes poriadnr raz a nechas tak...

PeterV
2012-01-29 16:27:37+01
Ok. Vdaka za reakcie. Vyskusam to zatiahnut poriadne a fotit tak. Dam vediet, ci drzi aj zvisle.

Aby som sa vratil k tej druhej veci - novy stativ.
V ramci toho by sa riesil aj tento problem, o ktorom piseme - ako to popisoval miv vyssie...

Hlavne kriteruim: Pohodlne doladovanie polohy vo vsetkych smeroch (ako som spominal najma pre fotenie drobnych veci v interieri, niekedy az makro) a to samozrejme za rozumnu cenu.

Nejake tipy?

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()