mam otazku, uz dlhsie sa snazim najst rc odpalovac ktory by fungoval aj na canon aj na nikon. existuje nieco take? ak hej tak mi pls poradte kde to najst.
podmienka: malo by to odpalit viac fotakov naraz a nemalo by to vyzadovat primac, v podstate len vysielac, ktory vie odpalit spust canonu aj nikonu.
Je to mozne, ale len radiovo. Na fotaku musi byt prijimac zapojeny do zdierky pre kablovu spust. Pouzijes jeden vysielac a dva prijimace s rozdielnymi kablikami.
Ja som si kabel v prijmaci radioveho odpalovaca prestrihol, dal tam jack a mam rozne kratke kabliky pre rozne fotoaparaty (jack - konektor), mozem pouzit aj predlzovacku.
Technicky najjednoduchsie je kupit viac radiovych odpalovacov od jedneho vyrobcu pre rozne systemy. Radiovo pracuju na rovnakom protokole a budes ich vsetky odpalovat jednym vysielacom. Mame to odskusane, s Izzim sme sa takto navzajom odpalovali, kym sme si nezmenili kanal.
Dalsia moznost je spravit si rozdvojku pre rozne systemy, aby sa minimalizovalo riziko poskodenia niektoreho fotoaparatu, treba jednotlive fotoaapraty elektricky oddelit optoclenom.
Pokiaľ to realizuješ cez rádio, musí byť pri foťáku prijímač, ktorý povel z vysielača zmení na povel odpálenia a aktivuje spúšť. Na malú vzdialenosť pár desiatok metrov existujú RC odpaľovače, ktoré sa pripojujú na foťák cez redukciu na príslušný model a výrobcu. Problém je, že sa dá tuším kúpiť len pár (prijímač + vysielač), takže nevieš ovládať jedným vysielačom viac prijímačov.
Neviem, na akú vzdialenosť to potrebuješ a ako ďaleko od seba budú ovládané fotoparáty. Existujú elektrické aj IR spúšte na takmer všetky typy fotoaparátov na trhu, ktoré sa dajú ovládať cez modelársky systém vysielačky a prijímača. Dosah sú stovky metrov, na ovládanie sa dá použiť najjednoduchší vysielač v cene pár €, jeden prijímač stojí okolo 20€, odpalovače, ktoré sa pripojujú na prijímač a foťák stoja rádove okolo 20 €. Pri každom prijímači musíš mať ešte zdroj pre prijímač (4 tužkové baterky). Pokiaľ by si pohľadal po bazároch, výbehové typy modelárskych vysielačiek a prijímačov už ľudia zahadzujú do koša (ja som pred dvomi mesiacmi zahodil celý funkčný komplet). Odpaľovače vyrába jedna minifirma v Anglicku... Možný problém je synchronizácia, je pravdepodobné, že foťáky odlišného typu a dokonca odlišného výrobcu nezareagujú v tom istom zlomku sekundy a neviem, či by bola expozícia dokonale synchrónna (teda ak to požaduješ).
v podstate by to bolo tak max na 20metrov a skor som myslel ze ci nie je nieco ako mam teraz, na canon 400d som si kupil rc odpalovac rc - 5. viem ze asi nie na kazdom fotaku to funguje rovnako ze ma uz v sebe aj primac ale tak stale by som sa vedel obmedzit aspon na 3-4 verzie od canonu a snad aj 3-4 verzie od nikonu.
je takyto univerzalny rc odpalovac aj pre nikon a canon alebo riesenie by mohlo byt ke dnie je univerzal ze by som mal jeden canon a druhy nikon. co navrhujete ?
v podstate by to bolo tak max na 20metrov a skor som myslel ze ci nie je nieco ako mam teraz, na canon 400d som si kupil rc odpalovac rc - 5. viem ze asi nie na kazdom fotaku to funguje rovnako ze ma uz v sebe aj primac ale tak stale by som sa vedel obmedzit aspon na 3-4 verzie od canonu a snad aj 3-4 verzie od nikonu.
je takyto univerzalny rc odpalovac aj pre nikon a canon alebo riesenie by mohlo byt ke dnie je univerzal ze by som mal jeden canon a druhy nikon. co navrhujete ?
vopred dakujem
Mozno skusit daky univerzal odpalovac, napr. Yongnuo RF-603 - prijmac aj odpalovac v jednom, odpaluje blesky, moze byt pouzity aj ako dialkova spust s prislusnou redukciou podla typu fotaku, dosah 100m, dokaze odpalit viacero svojich kolegov naraz... Na eBay balenie 2ks + kablova redukcia cca 29€.
RC odpalovac pre canon aj nikon
mam otazku, uz dlhsie sa snazim najst rc odpalovac ktory by fungoval aj na canon aj na nikon.
existuje nieco take? ak hej tak mi pls poradte kde to najst.
podmienka: malo by to odpalit viac fotakov naraz a nemalo by to vyzadovat primac, v podstate len vysielac, ktory vie odpalit spust canonu aj nikonu.
dakujem za kazdu radu.
Technicky najjednoduchsie je kupit viac radiovych odpalovacov od jedneho vyrobcu pre rozne systemy. Radiovo pracuju na rovnakom protokole a budes ich vsetky odpalovat jednym vysielacom. Mame to odskusane, s Izzim sme sa takto navzajom odpalovali, kym sme si nezmenili kanal.
Dalsia moznost je spravit si rozdvojku pre rozne systemy, aby sa minimalizovalo riziko poskodenia niektoreho fotoaparatu, treba jednotlive fotoaapraty elektricky oddelit optoclenom.
Na malú vzdialenosť pár desiatok metrov existujú RC odpaľovače, ktoré sa pripojujú na foťák cez redukciu na príslušný model a výrobcu. Problém je, že sa dá tuším kúpiť len pár (prijímač + vysielač), takže nevieš ovládať jedným vysielačom viac prijímačov.
Neviem, na akú vzdialenosť to potrebuješ a ako ďaleko od seba budú ovládané fotoparáty. Existujú elektrické aj IR spúšte na takmer všetky typy fotoaparátov na trhu, ktoré sa dajú ovládať cez modelársky systém vysielačky a prijímača. Dosah sú stovky metrov, na ovládanie sa dá použiť najjednoduchší vysielač v cene pár €, jeden prijímač stojí okolo 20€, odpalovače, ktoré sa pripojujú na prijímač a foťák stoja rádove okolo 20 €. Pri každom prijímači musíš mať ešte zdroj pre prijímač (4 tužkové baterky). Pokiaľ by si pohľadal po bazároch, výbehové typy modelárskych vysielačiek a prijímačov už ľudia zahadzujú do koša (ja som pred dvomi mesiacmi zahodil celý funkčný komplet). Odpaľovače vyrába jedna minifirma v Anglicku...
Možný problém je synchronizácia, je pravdepodobné, že foťáky odlišného typu a dokonca odlišného výrobcu nezareagujú v tom istom zlomku sekundy a neviem, či by bola expozícia dokonale synchrónna (teda ak to požaduješ).
vopred dakujem
vopred dakujem
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa