Fórum » Príslušenstvo

GPS súradnice do RAW, jednoducho a lacno!

JOK3R
2012-03-22 17:43:45+01
Zdravím, verím že niektorých touto info poteším, lebo mňa potešila veľmi.

Dlhšie som zvažoval kúpu GPS prijímača na môj Nikon D7000, ale tie ceny sú naozaj šialené. Našiel som veľmi elegantné a lacné riešenie - použiť ako GPS prijímač mobilný telefón. Aplikácia ktorú mám odskúšanú na mojom iphone (ale existuje aj verzia pre android) sa volá geotag photos (v app store stojí 3€)
http://itunes.apple.com/us/app/geotag-photos-pro/id355503746?mt=8

Je to fajn hlavne na dovolenke, alebo na výletoch. Funguje tak že pred fotením si zosynchronizujete čas v telefóne s fotoaparátom, spustíte aplikáciu ktorá bude v pravidelných intervaloch (dajú sa nastaviť) ukladať gps pozíciu. Čo sa týka spotreby energie, na mojom iPhone4s si vypýtala pri 10s intervaloch asi 10% za 1,5hod, takže aj celodenné používanie by nemalo byť problém. Po príchode nahráte RAWy do PC, z mobilu uploadnete gps dáta na ich server a cez jednoduchú aplikáciu ktorú spustíte v PC (podporovaný win, linux, mac) sa všetky fotografie "spárujú" podľa času s gps dátami a zapíšu sa priamo do RAWu (alebo xmp súboru)

Dúfam že som niekomu spravil radosť

http://www.geotagphotos.net/en/

JOK3R
2012-03-22 17:52:13+01
Zabudol som dodať že web aj aplikácia je aj českom jazyku

tomasqo
2012-03-22 18:57:03+01
vyyybornee.... alternativu pre symbian asi nemas poruke

mar_tin
2012-03-22 19:07:19+01
potrebuješ akúkoľvek aplikáciu do mobilu, ktorá dokáže ukladať GPS log (napríklad java aplikácia trekbuddy - trekbuddy.net) a potom výsledný GPS log súbor spáruješ s fotkami v programe Geotag - http://geotag.sourceforge.net/
všetko free a funkčné na všetkých operačných systémoch

mar_tin
2012-03-22 19:11:23+01
možno je dnes dokonca jednoduchšie riešenie použiť miesto mobilu nejaký GPS logger, ceny by už nemuseli byť vysoké a nebude to žrať baterku v mobile...

JOK3R
2012-03-22 19:13:40+01
príspevok od: mar_tin
potrebuješ akúkoľvek aplikáciu do mobilu, ktorá dokáže ukladať GPS log (napríklad java aplikácia trekbuddy - trekbuddy.net) a potom výsledný GPS log súbor spáruješ s fotkami v programe Geotag - http://geotag.sourceforge.net/
všetko free a funkčné na všetkých operačných systémoch
Tiež pekné, tak vidím že to ide aj zadarmo, no aj tak mi tie 3€ za to stáli, vyhovuje mi skôr mnou popisované "all in one" riešenie a geniálna jednoduchosť aplikácie, žiadne zbytočnosti navyše

JOK3R
2012-03-22 19:16:05+01
možno je dnes dokonca jednoduchšie riešenie použiť miesto mobilu nejaký GPS logger, ceny by už nemuseli byť vysoké a nebude to žrať baterku v mobile...
Ak niekto robí dlhé túry je to určite vhodnejšie riešenie (kvalitný gps logger), ale na občasné použitie je mobil ideálny, máme ho vždy pri sebe. O lacných gps loggeroch som čítal nejaké články že výdrž tiež nič moc, ale nemám praktickú skúsenosť

mar_tin
2012-03-22 19:24:20+01
príspevok od: JOK3R
Tiež pekné, tak vidím že to ide aj zadarmo, no aj tak mi tie 3€ za to stáli, vyhovuje mi skôr mnou popisované "all in one" riešenie a geniálna jednoduchosť aplikácie, žiadne zbytočnosti navyše
jasne, len iOS aplikáciu na nokii nerozbeháš
navyše, mne by na tom vadila práve tá nutnosť nahrávať gps log niekam na server, takto ho mám pekne k dispozícii vo svojom kompe aj na iné účely než len geotagging...
iphone (3gs) ma zase hodne sklamal výdržou v prípade zapnutého GPS, takže na dlhšie to určite nie je. preto sám na výlety používam nokiu, vypnem displej a takto mi to vydrží zapisovať aj celý deň

JOK3R
2012-03-22 19:33:08+01
jasne, len iOS aplikáciu na nokii nerozbeháš
navyše, mne by na tom vadila práve tá nutnosť nahrávať gps log niekam na server, takto ho mám pekne k dispozícii vo svojom kompe aj na iné účely než len geotagging...
iphone (3gs) ma zase hodne sklamal výdržou v prípade zapnutého GPS, takže na dlhšie to určite nie je. preto sám na výlety používam nokiu, vypnem displej a takto mi to vydrží zapisovať aj celý deň
GPS log môžeš samozrejme stiahnuť zo servera aj do PC (gpx súbor)

Veľa asi záleží od toho ako aplikácia gps využíva, keď zapnem v mobile navigáciu sygic, tiež mi vymláti baterku do 3-4 hodín. Ale ak zapnem na tomto aktualizáciu súradníc napr. každú minútu, verím že 12hod nebude problém aj keď spravím popri tom 15-20min hovorov.

mar_tin
2012-03-22 21:13:15+01
tak potom ok, možno niekedy vyskúšam

Marek Janicko
2012-03-22 22:04:27+01
Ako chalani, ked sa chcete poskrabat na pravej strane hlavy, preco to robite lavou rukou?

Za viac drobnych to uz asi naozaj nemoze byt:
http://www.ebay.com/itm/Precision-Design-Nikon-GP-1-GPS-Geotag-Adapter-Unit-/200724981880?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ebc242878

Anup9
2012-03-23 00:42:18+01
príspevok od: JOK3R
GPS log môžeš samozrejme stiahnuť zo servera aj do PC (gpx súbor)

Veľa asi záleží od toho ako aplikácia gps využíva, keď zapnem v mobile navigáciu sygic, tiež mi vymláti baterku do 3-4 hodín. Ale ak zapnem na tomto aktualizáciu súradníc napr. každú minútu, verím že 12hod nebude problém aj keď spravím popri tom 15-20min hovorov.
Používam aj autonavigáciu, aj turistickú navigáciu garmin, a sem tam aj mobil, ale neviem si živo predstaviť aktualizáciu napr každú minútu. Že až tak veľa by to ušetrilo? A keby som dal aktualizáciu napr každých 5 minút alebo aj viac, tiež by ma zaujímala presnosť tých súradníc, keďže stále nanovo vy vyhľadávalo súradnice (aj keď si pamätá almanach). Hlavne ta dĺžka obnovovania súradníc je kľúčová, keď každú minútu chce obnoviť za 5 sekúnd a sa mu nepodarí, tak čo? Vynechá tento log a skúsi to o minútu? Čím ďalej, tým viac "zabúda" tu poslednú zapamätanú súradnicu, a tým tažšie nájde novú. Najlepším riešením je stále trackovanie. Podľa mna

mar_tin
2012-03-23 08:37:54+01
snake: dobrý tip! čisto na tagovanie fotiek je to naozaj asi najlepšia alternatíva... to naše riešenie je zase dobré v tom, že nevyžaduje žiadnu ďalšiu finančnú investíciu a dáva možnosť použiť uložené gps dáta aj na iné účely...

anup9: tiež mi to napadlo... tým ukladaním polohy každú minútu ušetríš len veľkosť výstupného súboru na úkor presnosti (zvlášť ak sa pohybuješ rýchlo, napr na bicykli). baterku to bude žrať rovnako. a tým som sa vlastne dostal k vysvetleniu, prečo mi tá iphone aplikácia pred časom nevyhovovala - nebola možnosť ju minimalizovať aby bežala na pozadí s vypnutým displejom, čiže baterka dostávala zabrať

JOK3R
2012-03-23 13:46:34+01
snake: dobrý tip! čisto na tagovanie fotiek je to naozaj asi najlepšia alternatíva... to naše riešenie je zase dobré v tom, že nevyžaduje žiadnu ďalšiu finančnú investíciu a dáva možnosť použiť uložené gps dáta aj na iné účely...

anup9: tiež mi to napadlo... tým ukladaním polohy každú minútu ušetríš len veľkosť výstupného súboru na úkor presnosti (zvlášť ak sa pohybuješ rýchlo, napr na bicykli). baterku to bude žrať rovnako. a tým som sa vlastne dostal k vysvetleniu, prečo mi tá iphone aplikácia pred časom nevyhovovala - nebola možnosť ju minimalizovať aby bežala na pozadí s vypnutým displejom, čiže baterka dostávala zabrať
Ako som písal, za hodinu a pol mi aplikácia zhltla asi 10% batérie, displej vypnuty, takže žiadna katastrofa (mobil iphone4s)
Tým že pri predlžení intervalov je rovnaká spotreba by som si nebol taký istý, podľa mňa sa vtedy gps modul zapne iba v čase keď zisťuje polohu a hneď sa vypne, vyskúšam.

JOK3R
2012-03-23 13:48:25+01
príspevok od: Marek Janicko
Ako chalani, ked sa chcete poskrabat na pravej strane hlavy, preco to robite lavou rukou?

Za viac drobnych to uz asi naozaj nemoze byt:
http://www.ebay.com/itm/Precision-Design-Nikon-GP-1-GPS-Geotag-Adapter-Unit-/200724981880?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ebc242878
Cena dobrá, len by ma zaujímala spotreba a výdrž (neviem či je to napájane z fotoaparátu, alebo na batérie)

Ďalšia nevýhoda ak potrebuješ nasadiť blesk, všetko má svoje pro aj proti

JOK3R
2012-03-23 13:50:55+01
príspevok od: Anup9
Používam aj autonavigáciu, aj turistickú navigáciu garmin, a sem tam aj mobil, ale neviem si živo predstaviť aktualizáciu napr každú minútu. Že až tak veľa by to ušetrilo? A keby som dal aktualizáciu napr každých 5 minút alebo aj viac, tiež by ma zaujímala presnosť tých súradníc, keďže stále nanovo vy vyhľadávalo súradnice (aj keď si pamätá almanach). Hlavne ta dĺžka obnovovania súradníc je kľúčová, keď každú minútu chce obnoviť za 5 sekúnd a sa mu nepodarí, tak čo? Vynechá tento log a skúsi to o minútu? Čím ďalej, tým viac "zabúda" tu poslednú zapamätanú súradnicu, a tým tažšie nájde novú. Najlepším riešením je stále trackovanie. Podľa mna
Skúsim to otestovať cez víkend, nastavím interval minútu a na 15min zavriem mobil do nejakej plechovej krabičky aby sa nemohol chytiť, dám potom vedieť, rovnako vyskúšam aj spotrebu 10s vs 1min vs 5min, myslím že v tom bude veľký rozdiel

Fatty
2012-03-23 18:23:01+01
to sú objavy ty bláho...
GPS log a synchro s fotkami podla dátumu a času som používal už pred dobrými 6 rokmi...so Zonerom kerý to vedel už vtedy

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()