Zdravím, nemáte niekto skúsenosti s touto vecičkou ktorá je výborná na Time Lapse pri fotení z dňa na noc? Neviete niekto vysvetliť ako to vlastne funguje? Ďakujem.
Bramper - Bulb Ramping Intervalometer. Su to softy, ktore pri casozbernych snimkoch menia nastavenia expozicie fotaku tak, aby pri prechode z dennej do nocnej fazy nedoslo k nastaveniu extremne dlhych expozicii , ktore niesu ziaduce. Dovod 1> Ak si totiz zvolis timelapse interval na 20 sekund a expozicia je 45 sekund je jasne, ze sa este predchadzajuci snimok nedoexponoval a uz je poziadavka na dalsi. Dovod 2> Je zaujmavejsie snimat napriklad nocnu oblohu so zretelnym pohybom hviezd zobrazovanych bodovo. Pri dlhej expozicii by zanechali hviezdy trajektoriu reprezentovanu mnozstvom kruznic - startrails. Dovod 3> mozno tak zachytit striedanie javov (svetelnych , atmosferickych, cinnost cloveka a strojov ) , ktore by pri dlhych expoziciach zanikli splynutim v case. Bramper je teda schopny na rozdiel od bezneho merania expozicie hybat s ISO-m , clonou a casom tak, aby bola zachovana minimalna a maximalna akceptovatelna dlzka expozicie, uzivatelom definovane horne ISO a rozsah pouzitelnych clon. Vzdy zalezi od charakteru sceny - jej vnutornej casovej konstanty. Inak budeme snimat stavbu mrakodrapu, inac nocnu oblohu, inak nocne mesto. Priliv a odliv je ukazkovym prikladom nutnosti zachovania jednotnej dlzky expozicie, vzhladom k tomu , ze sa tieto javy odohravaju pri usvite a zapade slnka - teda rapidnej zmeny svetelnych podmienok. Vnutorny expozimeter fotaku by si tak nastavil nepouzitelne casy expozicii.
Aha, ďakujem. Takže ak som to dobre pochopil, ja nastavím limity expozície, clony, iso a podobné a zapojím to do zrkadlovky a ono mi to už bude meniť nastavenia tak aby to plynule prechádzalo? Dalo by sa to tak spraviť, že by som, dajme tomu, od 19:00 (čo je v tomto období ako tak jasno) až do 8:00 rána nechal foťák zapnutý (samozrejme aj s týmto) a bolo by možné pekne vidieť ako plynule prechádza deň do noci a v noci pekne a jasne vidieť oblohu (myslím astro, resp. hviedzy, hmlovinu, mliečnu dráhu a pod.) a potom zase pekne plynulo prejsť do rána?
Tak niečo som o tom popozeral, takže by to malo zvládnuť to čo som písal ak som to pochopil správne. Dajme tomu, že si nastavím len nech sa mi mení expozícia, začnem fotiť ku večeru, čiže bude trochu dlhšia a čím pojdem viacej do tmy (bude začínam noc) tak expozícia bude dlhšia a dlhšia až dokým nebude na svojom limite (dajme tomu, že nastavím 20s) a vtedy bude mocť pekne vidieť hviezdy a všetko okolo toho a potom ako bude začínať ráno tak sa zase expozícia bude zmenšovať. Je to tak?
Skúsenosti s Little Bramper?
nemáte niekto skúsenosti s touto vecičkou ktorá je výborná na Time Lapse pri fotení z dňa na noc? Neviete niekto vysvetliť ako to vlastne funguje? Ďakujem.
Dovod 1> Ak si totiz zvolis timelapse interval na 20 sekund a expozicia je 45 sekund je jasne, ze sa este predchadzajuci snimok nedoexponoval a uz je poziadavka na dalsi.
Dovod 2> Je zaujmavejsie snimat napriklad nocnu oblohu so zretelnym pohybom hviezd zobrazovanych bodovo. Pri dlhej expozicii by zanechali hviezdy trajektoriu reprezentovanu mnozstvom kruznic - startrails.
Dovod 3> mozno tak zachytit striedanie javov (svetelnych , atmosferickych, cinnost cloveka a strojov ) , ktore by pri dlhych expoziciach zanikli splynutim v case.
Bramper je teda schopny na rozdiel od bezneho merania expozicie hybat s ISO-m , clonou a casom tak, aby bola zachovana minimalna a maximalna akceptovatelna dlzka expozicie, uzivatelom definovane horne ISO a rozsah pouzitelnych clon.
Vzdy zalezi od charakteru sceny - jej vnutornej casovej konstanty. Inak budeme snimat stavbu mrakodrapu, inac nocnu oblohu, inak nocne mesto. Priliv a odliv je ukazkovym prikladom nutnosti zachovania jednotnej dlzky expozicie, vzhladom k tomu , ze sa tieto javy odohravaju pri usvite a zapade slnka - teda rapidnej zmeny svetelnych podmienok. Vnutorny expozimeter fotaku by si tak nastavil nepouzitelne casy expozicii.
Je to tak?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa