Fórum » Príslušenstvo

vodovaha

atariak
atariak 2012-05-29 20:06:54+02
Ma niekto skusenosti s takymi pomockami na udrzanie horizontu v rovine? Od klasickych bublinkovych vodovah az po rozne elektronicke pomocky, indikujuce spravnu horizontalne "vyvazenie" ledkami. Dik za prispevky...

atariak
2012-05-29 22:27:07+02
príspevok od: viking81
sak sme ti povedali co pouzivame a nemozeme za to ze medzi tymi vecami nebolo hento
jo, az jeden

inkubbus
2012-05-29 22:27:54+02
príspevok od: atariak
inak zvlastna partia ste sa tu zisli. pytam sa na nazor, kto co pouziva, ake ma skusenosti, a hned sa do mna vsetci obuju, naco mi to je. pritom to nepouzi nikto. fakt zvlastna seslost
lebo aj to že to človek nepoužíva je skúsenosť. nauč sa fotiť rovno bez pomôcok a ušetríš si peniaze a miesto v brašni. dodatočné zrovnanie horizontu v editore zaberie dve kliknutia a pár sekúnd času.

viking81
2012-05-29 22:28:54+02
jasne. prave k recenziam k tym ledkovym som sa docital, ze ludia pouzivajuci klasicke bublinky presli k ledkam napriklad kvoli tomu, ze bublinke trva isty cas, kym sa ustali. pripadne, ked si v tme/sere, potrebujes si na tu bublinku niecim posvietit (ako uz spominal RK) a nemas stativ, chyba ti jedna ruka (v tej jednej dlhsi cas na fotaku neudrzis). ano, je moznost chodit s tou celovkou, ale... ta zerie podstatne viac a je to dalsie "harampadie", ktore potrebujes nosit. ziadne ide riesenie ma uz nenapada, a FAKT nechcem vyhladavat problemy
a aky ma vyznam ma mat hentaku ficuru na fotaku ak to nemam na stative ? to by ma celkom zaujimalo sak kuknem do hladacika a vidim ci je to rovno....a ak v hladaciku nic nevidim...tak to je asi taka tma ze aj tak musim mat stativ

atariak
2012-05-29 22:31:07+02
príspevok od: inkubbus
lebo aj to že to človek nepoužíva je skúsenosť. nauč sa fotiť rovno bez pomôcok a ušetríš si peniaze a miesto v brašni. dodatočné zrovnanie horizontu v editore zaberie dve kliknutia a pár sekúnd času.
neprostirecis si trochu? najprv nauc sa fotit a vzapati mi odporucas editor ale ako som uz napisal inde v tejto debate (precitaj si ju celu, kedze zjavne sa nudis , ja chcem fotit a natiahnut do editora uz dobru fotku. lucim sa s tebou biblickym - kto nepokrivil ani jeden horizont, nech prvy hodi kamenom

total empty
2012-05-29 22:32:02+02
no jo, a co v pripade, ze radsej fotim, nez sedim za PC a vyrovnavam horizonty? a co to spravi s velkou zvacseninou, ked to necham prevzorkovat photoshopu? nie je jednoduchsie mat hned na zaciatku dobru fotku, nez sa potom s tym bavkat za monitorom? of course, presne vodovahu som potreboval, aby som zarovnal horizont na sotiny stupna
Raw tak či tak budeš musieť otvoriť a upraviť v nejakom raw editore,a uložiťť ako tiff alebo jpg.
Myslel som na vyrovnanie tak do dvoch stupňov,možno len jeden, čo je v norme, a to presne na stotiny cez zobrazovaciú mriežku,takže nič dramatického sa nedeje.
Sú to ďalšie možnosti,bez toho aby si nutne potreboval vodováhu, a robíš to v raw,takže pokiaľ to nenafotíš dočista dobludu,tak s raw editorom si v pohode vystačíš.
A po otočení sa môžeš piplať z ďalšímy detailamy ako je ostrosť,farby atď.
Alebo rozmýšľaj,keď fotíš 16:9 na stojáka,fotku ti v editore automatický otočí o 90 stupňov a žiadné nabúrané a deformované pixely tam nie su.
S toho vyplýva, že vodováha je tak trocha zbytočnosť,lebo konečnú fotku aj tak zrovnáš v editore presne, v teréne len veľmy ťažko.

total empty
2012-05-29 22:32:39+02
a sak si odpoved dostal....bublinkova vodovaha je najvacsia istota tak neries a ked sa ti to nebude pozdavat tak ta tie 2 evra nezabiju
U čiňana za euro !

atariak
2012-05-29 22:34:40+02
a aky ma vyznam ma mat hentaku ficuru na fotaku ak to nemam na stative ? to by ma celkom zaujimalo sak kuknem do hladacika a vidim ci je to rovno....a ak v hladaciku nic nevidim...tak to je asi taka tma ze aj tak musim mat stativ
napriklad za sera? ked sa stmieva? alebo si v tme a fotis nieco, co je osvetlene, takze ti staci aj kratsi cas? staci tak? ci radis radsej sa na to rovno vyprdnut, ked nemam stativ?

atariak
2012-05-29 22:42:52+02
príspevok od: total empty
Raw tak či tak budeš musieť otvoriť a upraviť v nejakom raw editore,a uložiťť ako tiff alebo jpg.
Myslel som na vyrovnanie tak do dvoch stupňov,možno len jeden, čo je v norme, a to presne na stotiny cez zobrazovaciú mriežku,takže nič dramatického sa nedeje.
Sú to ďalšie možnosti,bez toho aby si nutne potreboval vodováhu, a robíš to v raw,takže pokiaľ to nenafotíš dočista dobludu,tak s raw editorom si v pohode vystačíš.
A po otočení sa môžeš piplať z ďalšímy detailamy ako je ostrosť,farby atď.
Alebo rozmýšľaj,keď fotíš 16:9 na stojáka,fotku ti v editore automatický otočí o 90 stupňov a žiadné nabúrané a deformované pixely tam nie su.
S toho vyplýva, že vodováha je tak trocha zbytočnosť,lebo konečnú fotku aj tak zrovnáš v editore presne, v teréne len veľmy ťažko.
tak toto som nepochopil - aky je rozdiel, ked odfotim nieco (a teraz nevravim LEN o horizonte, ale o liniach vseobecne) nalezato alebo nastojato? ziadny editor mi otocenim o 90 stupnov horizont nevyrovna. co je krivo na leziaka bude aj na stojaka. ci? ale vies, je tam dalsia vec. pripocitaj si k tomu skreslenie objektivu, ktore je tiez treba (patrilo by sa najma v pripadoch, ze sa jedna o napriklad budovy, ktore az na vynimky, nemaju sudkovity tvar), a nakoniec zistis, ze viac editujes nez fotis. o to mi ide.... nevraviac, ze ak opravis skreslenie objektivu a este aj horizont, je tam uz tolko prezvorkovania, ze je ta fotka dobra leda tak na webovy fotoportal, nie na pekny velky obrazok ,ktory si zavesis do obyvacky.

viking81
2012-05-29 22:57:42+02
napriklad za sera? ked sa stmieva? alebo si v tme a fotis nieco, co je osvetlene, takze ti staci aj kratsi cas? staci tak? ci radis radsej sa na to rovno vyprdnut, ked nemam stativ?
ked si v tme a fotis nieco co je osvetlene ze ti to da cas aspon 1/20...co je asi posledny rozumny cas z ruky tak to istotne vidis dost jasno aj v hladaciku a zrovnas si to podla neho a nemusis sa spoliehat na kraviny na fotaku...a ked uz je sero take ze skoro nic nevidis....ine riesenie ako stativ aj tak nemas...

total empty
2012-05-29 23:13:10+02
tak toto som nepochopil - aky je rozdiel, ked odfotim nieco (a teraz nevravim LEN o horizonte, ale o liniach vseobecne) nalezato alebo nastojato? ziadny editor mi otocenim o 90 stupnov horizont nevyrovna. co je krivo na leziaka bude aj na stojaka. ci? ale vies, je tam dalsia vec. pripocitaj si k tomu skreslenie objektivu, ktore je tiez treba (patrilo by sa najma v pripadoch, ze sa jedna o napriklad budovy, ktore az na vynimky, nemaju sudkovity tvar), a nakoniec zistis, ze viac editujes nez fotis. o to mi ide.... nevraviac, ze ak opravis skreslenie objektivu a este aj horizont, je tam uz tolko prezvorkovania, ze je ta fotka dobra leda tak na webovy fotoportal, nie na pekny velky obrazok ,ktory si zavesis do obyvacky.
Fotíš trojrozmerný svet do dvojrozmernej fotky, môže preto dôjsť ku pokrýveniu perspektívy,niekedy je lepšie fotku horizontálne pokryviť aby vyzerala na oko rovno ako zrovnať horizont a fotka bude naoko nakryvo. Sú rôzne objektívy,rôzny druh nafotenia,ktorý ti pokryvý perspektívu,môže ti vzniknuť sudkovitosť alebo poduškovitosť,prípadne kruhový horizont.
Podstata je v rozmeroch--troj-real, dvoj-foto. Ak chceš mať všetko rovno,musel by si skladať panorámu trebars 4 fotky na vyšku a 12 na dlžku.
Alebo zahoď vodováhu a začni fotiť. Ak použiješ raw editor trebars Lightroom,ja používam silkypiks developer od panasonic, tak tam nájdeš kopu nástrojov na odstraňovanie napr.chyb a skreslenie objektívu,ale aj to tvoje prevzorkovanie pixelov a ich tvar a vzťach,jednoducho si otvor ten program a špekuluj.Je tam toho spústa.
-A aký je rozdiel fotiť na ležato a nastojato? Editor ti to otočí o 90 stupňov aby si nemusel otáčať monitor,takže čo je proti tomu pootočenie o jeden stupeň.
Zbytočne to tu dramatizuješ, v reále to aj tak nezrovnáš tak presne ako v editore..

rk.
2012-05-29 23:13:25+02
to jo, ty si iny frajer, mas to vo fotaku, ja by som bol vdacny aj za tu jednu os. a uz vyrabaju celovky, ktore sa nepokazia a do ktorych netreba baterku? jo, tie ledky, ako som sa prave docital, menia farbu podla toho, ci sa blizis, alebo vzdalujes. vidim, ze stacilo troska poguglit, a clovek najde co potrebuje, miesto otazok na tunajsom fore, na ktore dostavam priblble odpovede (a teraz tym nemyslim teba...)
Tak podme po poriadku:

1. Ano, priznavam, som iny frajer, fotak s tou ficurkou som si kupoval len preto, aby som mohol byt iny frajer v tejto diskusii, konecne sa mi to podarilo.

2. Celovky, co sa kazia sa nevyrabaju, len nechapem, preco by som si mal kupovat dalsi kus elektroniky, ked celovku uz davno mam. A len tak mimochodom aj to uz tazko teoretizujem, lebo aspon ja som bol asi len jeden krat v situacii, ked som chcel tu vodovahu potme pouzit. Proste za tmy vacsinou nefotim a za sera zatial vidim dobre. Ak planujes fotit v noci a potrebujes ledkovu vodovahu, nikto ti nezakazuje si ju kupit. Ja mam svoje dovody, pre ktore to povazujem za zbytocnost, ale ja niesom ty, mozno mas ine potreby, ja ti len tlmocim moj pohlad na vec.

Inac myslim, ze uz nemam co dodat, akurat to, ze na ziadnej ledke ani bublinke fotka nestoji a nepada, mozes mat vodovahu riadenu mikroprocesorom so 190 ledkami, alebo vodovahu so zafirovym sklickom pre lepsiu viditelnost bublinky, pokial si nechas doma pamatove karty (ako sa mi minule stalo), tak si mozes piskat

total empty
2012-05-30 00:21:05+02
http://www.photonet.sk/shop/foto-vodovahy/c_114.html
Ak už fakt nedokážeš bez nej žiť.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()