Zdravím, na mojich fotkách som si všimol že keď si ich priblížim v programe FastStone v mierke 2:1 tak na tmavých miestach je vidno výrazný šum. Je to už dané samotným foťákom? Len mi je divné že to už vidieť na ISO 100. Na PP editáciu používam ViewNX 2 . Ďakujem za rady.
Takže ten šum je ešte v tolerancii?Ja už som myslel že by som mal zmeniť telo. Ale tak nemám peniaze nazvyš. Mojim favoritom je D90 alebo rovno D700. No svojej D60 by som sa nerad vzdával. Kdečo som s ňou už prežil. Za 2 roky som s ňou nacvákal cca 5000 záberov. Veľa som sa s ňou naučil. Teraz budem trošku OT. Keď fotíte, tak fotíte v akom režime? Ja som si prešiel všetky až nakoniec som sa usadil na "M", manuále. Čím sa riadite?Dá sa riadiť expozimetrom vo foťáku?
tak D90 ti mozem vrelo odporucit....nesklame.....to ze si sa naucil foti v manuale je naozaj obrovska vyhoda......ziadna priorita clony a ani casu ti neda foto aku stvoris sam v M rezime.....niekedy som aj ja fotil s prioritou clony ale fotak dost casto v zlych svetelnych podmienkach zblbol a foto bola nadherne pokazena......
tak D90 ti mozem vrelo odporucit....nesklame.....to ze si sa naucil foti v manuale je naozaj obrovska vyhoda......ziadna priorita clony a ani casu ti neda foto aku stvoris sam v M rezime.....niekedy som aj ja fotil s prioritou clony ale fotak dost casto v zlych svetelnych podmienkach zblbol a foto bola nadherne pokazena......
Uvidím, možno časom keď padnú ceny, si ju kúpim. Raz som ju držal v ruke, keď som jednému turistovi dačo vysvetľoval a páčila sa mi. Presne máš taký istý názor ako ja, čo sa týka toho režimu M. Tiež mi vadil akýkoľvek zásah aparátu do expozície. Nikdy som nemal slobodnú ruku pri fotení. Až časom som vyskúšal M režim a poviem Ti, je to paráda. Sám si nastavím čo chcem, ako to chcem. Teraz je vlastne foťák nástroj, ktorý ja ovládam. Ja som kedysi fotil tiež v priorite clony, ale často v priorite uzávierky. A tiež foťák niekedy neprimerane situácii reagoval.
Takže ten šum je ešte v tolerancii?Ja už som myslel že by som mal zmeniť telo. Ale tak nemám peniaze nazvyš. Mojim favoritom je D90 alebo rovno D700. No svojej D60 by som sa nerad vzdával. Kdečo som s ňou už prežil. Za 2 roky som s ňou nacvákal cca 5000 záberov. Veľa som sa s ňou naučil. Teraz budem trošku OT. Keď fotíte, tak fotíte v akom režime? Ja som si prešiel všetky až nakoniec som sa usadil na "M", manuále. Čím sa riadite?Dá sa riadiť expozimetrom vo foťáku?
nasa D60 ma uz cez 30 000 a stale ide bez problemu ostala manzelke a ja som si kupil D300s a vacsinou pouzivam "M" obcas "A" a da sa spolahnut na expozimeter
nasa D60 ma uz cez 30 000 a stale ide bez problemu ostala manzelke a ja som si kupil D300s a vacsinou pouzivam "M" obcas "A" a da sa spolahnut na expozimeter
tak to gratulujem k D300s Ako si spokojný s ňou zatiaľ? D60 je verná, ja odkedy som ju kúpil, nemal som problém. Napríklad dnes som fotil u nás v obývačke. Je tam dosť zlé svetlo. Expozimeter ukazoval moc tmavo. Musel by som predĺžiť uzávierku. Tak som zdvihol ISO, a nastavil blesk na jemnejšie. a vyšlo. Chcel som tým len povedať to, že expozimeter nie je vždy dobré brať v úvahu. Ale väčšinou sa dá s ním pracovať. Jo, zajtra (nedeľa) idem na Kriváň, tak dúfam že sa nejaké foto podaria.
tak to gratulujem k D300s Ako si spokojný s ňou zatiaľ? D60 je verná, ja odkedy som ju kúpil, nemal som problém. Napríklad dnes som fotil u nás v obývačke. Je tam dosť zlé svetlo. Expozimeter ukazoval moc tmavo. Musel by som predĺžiť uzávierku. Tak som zdvihol ISO, a nastavil blesk na jemnejšie. a vyšlo. Chcel som tým len povedať to, že expozimeter nie je vždy dobré brať v úvahu. Ale väčšinou sa dá s ním pracovať. Jo, zajtra (nedeľa) idem na Kriváň, tak dúfam že sa nejaké foto podaria.
ono aj ten expizimeter si teba nastavit - chod do menu a nastav si spot, matrix a central a uvidis aky rozdiel budes mat. Treba si len zvyknut snim robit, ja na D60 tiez pouzivam len M rezim, ale kedze to je digital tak robim hned niekolko roznych expozicii nech mam potom co vyberat. D60 je dobry stroj, akurat co ma fakt stve je absencia motora takze nemozem pouzit stare objektivy. a aj commander by sa hodil, ale to idem vyriesit s SB700 D90 sa mi tiez pacila, sikovny fotak ale neviem ci pri obrazovom vystupe je az taky velky rozdiel ako pri D60. Pri dnesnych cenach je D90 urcite super vec.
asi to bude zniet smiesne ale neviem sa dopatrat k tomu ci ma fotoaparat pocitadlo fotografii,tiez mam d60 a zaujimalo by ma kolko uz nafotil..
Tiež pravda. asi sa vykašlem na také detailné pozeranie. Skúsim vypnúť Active D-lighting. Potom vo ViewNX 2 to môžem dodatočne doladiť. Tiež má tú fuknciu.
ked chces detailne pozerat na nieco na fotke, tak ked fotis ten dany namet, chod blizsie a potom pozeraj doma nefot z troch kilometrov a potom hladaj rybicky a pixliky v jazere na 2:1 zvacseni .
asi to bude zniet smiesne ale neviem sa dopatrat k tomu ci ma fotoaparat pocitadlo fotografii,tiez mam d60 a zaujimalo by ma kolko uz nafotil..
Prave som to nasiel, p.Srnec mi poradil v sjednom prispevku..Ak by to este niekoho zaujimalo vo photoshope klik: Ctrl+Alt+Shift+I (ako info) a tam sa k tomu da dopatrat..
Možno nejde o šum ale o horúce pixely. Pri spracovaní fotiek v HDR softe na úplne čierných miestach také veci vzniknú vyskákať-také žlté bodky, na úplne bielých miestach a prepaloch zase čierné bodky.Občas sa to vyskytne. Že či to neni nejakým extrémnym nastavením vo foťáku na dané fotenie, v tvojom prípade. Minule tu bol leden čo fotil na ISO 6400 cez biely deň, a že nemohol nastaviť clonu k času, tak sa rozhodol použiť na sklo filter-polarizak,uv a bohvie ešte aký. Salam alejkum
Zdravím, na mojich fotkách som si všimol že keď si ich priblížim v programe FastStone v mierke 2:1 tak na tmavých miestach je vidno výrazný šum. Je to už dané samotným foťákom? Len mi je divné že to už vidieť na ISO 100. Na PP editáciu používam ViewNX 2 . Ďakujem za rady.
NIKON D60 priveľa šumu na minimálnom ISO...?
na mojich fotkách som si všimol že keď si ich priblížim v programe FastStone v mierke 2:1 tak na tmavých miestach je vidno výrazný šum. Je to už dané samotným foťákom? Len mi je divné že to už vidieť na ISO 100.
Na PP editáciu používam ViewNX 2 .
Ďakujem za rady.
Teraz budem trošku OT. Keď fotíte, tak fotíte v akom režime? Ja som si prešiel všetky až nakoniec som sa usadil na "M", manuále. Čím sa riadite?Dá sa riadiť expozimetrom vo foťáku?
Presne máš taký istý názor ako ja, čo sa týka toho režimu M. Tiež mi vadil akýkoľvek zásah aparátu do expozície. Nikdy som nemal slobodnú ruku pri fotení. Až časom som vyskúšal M režim a poviem Ti, je to paráda. Sám si nastavím čo chcem, ako to chcem. Teraz je vlastne foťák nástroj, ktorý ja ovládam.
Ja som kedysi fotil tiež v priorite clony, ale často v priorite uzávierky. A tiež foťák niekedy neprimerane situácii reagoval.
Teraz budem trošku OT. Keď fotíte, tak fotíte v akom režime? Ja som si prešiel všetky až nakoniec som sa usadil na "M", manuále. Čím sa riadite?Dá sa riadiť expozimetrom vo foťáku?
Jo, zajtra (nedeľa) idem na Kriváň, tak dúfam že sa nejaké foto podaria.
Jo, zajtra (nedeľa) idem na Kriváň, tak dúfam že sa nejaké foto podaria.
Skúsim vypnúť Active D-lighting. Potom vo ViewNX 2 to môžem dodatočne doladiť. Tiež má tú fuknciu.
.
Že či to neni nejakým extrémnym nastavením vo foťáku na dané fotenie, v tvojom prípade.
Minule tu bol leden čo fotil na ISO 6400 cez biely deň, a že nemohol nastaviť clonu k času, tak sa rozhodol použiť na sklo filter-polarizak,uv a bohvie ešte aký.
Salam alejkum
na mojich fotkách som si všimol že keď si ich priblížim v programe FastStone v mierke 2:1 tak na tmavých miestach je vidno výrazný šum. Je to už dané samotným foťákom? Len mi je divné že to už vidieť na ISO 100.
Na PP editáciu používam ViewNX 2 .
Ďakujem za rady.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie