Fórum » Canon fórum

canon eos 600 - aký typ uv filtra???

Pralinqaaa
2012-08-17 23:18:35+02
Prajem dobrý večer, som úplná začiatočníčka a preto by som chcela niekoho poprosiť o radu. Neviem aký typ uv filtra a slnečnej clony si mám kúpiť k objektívu EF-S 18-55 mm. Ďakujem veľmi pekne.

heuffel
2012-08-18 00:15:44+02
A načo potrebuješ UV filter? Digitálna zrkadlovka má v zásade takýto filter priamo na senzore.
Ak si ho chcela kvôli ochrane predného člena objektívu, tak odporúčam pozrieť tento článok:
http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html Stretneš sa tu asi so zástancami aj odporcami "ochranného" filtra, ale ak máš zvyšných 100+ eur na kvalitný UV filter a si si istá, že ho tam chceš mať, tak odporúčam slim UV filter s viacerými antireflexnými vrstvami. Na tento objektív treba priemer obruby 58 mm. Určite by som nekupoval filter z ebay za 5 eur, lebo to pravdepodobne nebude kvalitné sklo s antireflexnými vrstvami, ktoré časť svetla odrazí, dokonca môže negatívne ovplyvniť aj ostrenie fotoaparátu. V zásade, čím viac toho dáš pred objektív (filter, predsádku), ovplyvňuje to vlastnosti celej optickej sústavy, takže na to treba myslieť. Clonu ale určite nekupuj zbytočne originál Canon, to je len kus plastu. Hľadaj clonu s označením EW-60C.

vd
2012-08-18 00:34:50+02

mathino
2012-08-18 00:56:09+02
príspevok od: Pralinqaaa
Prajem dobrý večer, som úplná začiatočníčka a preto by som chcela niekoho poprosiť o radu. Neviem aký typ uv filtra a slnečnej clony si mám kúpiť k objektívu EF-S 18-55 mm. Ďakujem veľmi pekne.
Odkedy mám 450D so setovým sklom (čo už je vyše 4 roky) som na seťák nenasadil žiaden filter. Pokiaľ nestratíš krytku a budeš foťák a sklo nosiť v brašni - tak by sa Ti so sklom nemalo nič stať. Ofc ak ním nebudeš zatĺkať klince (ako v digitalrev) alebo ho pri horskej turistike nebudeš mať tak prevesený že sa bude šúchať predným členom po štrku a skalách.

Čo sa týka clony, Canon ich má predražené. Kúp nejakú čínsku náhradu za zlonok ceny - účel bude mať rovnaký. Aj keď pri 18-55 mi nikdy clona nechýbala...

Prvý UV filter prišiel až na 85 f/1.8, kde zostáva neustále nasadený najmä pre ochranu predného člena (Hoya HMC). Rovnaký mám aj na 28 f/1.8 pre ochranu.

markato1
2012-08-18 08:01:17+02
príspevok od: mathino
Odkedy mám 450D so setovým sklom (čo už je vyše 4 roky) som na seťák nenasadil žiaden filter. Pokiaľ nestratíš krytku a budeš foťák a sklo nosiť v brašni - tak by sa Ti so sklom nemalo nič stať. Ofc ak ním nebudeš zatĺkať klince (ako v digitalrev) alebo ho pri horskej turistike nebudeš mať tak prevesený že sa bude šúchať predným členom po štrku a skalách.

Čo sa týka clony, Canon ich má predražené. Kúp nejakú čínsku náhradu za zlonok ceny - účel bude mať rovnaký. Aj keď pri 18-55 mi nikdy clona nechýbala...

Prvý UV filter prišiel až na 85 f/1.8, kde zostáva neustále nasadený najmä pre ochranu predného člena (Hoya HMC). Rovnaký mám aj na 28 f/1.8 pre ochranu.
na kazdom objektive je slnecna clona + samozrejme staci aj lacnejsia varianta

jrfoto
2012-08-18 09:45:27+02

ja mam uv na vsetkych drahych sklach, raz mi skala rozbila uv na 70-200, filter popraskal a objektiv zostal cely, takze mne by uz darmo niekto vravel ze filter je zbytocny radsej skoda za 40e ako 1300e samozrejme zalezi to od toho co clovek foti a ako zaobchadza s technikou....

mathino
2012-08-18 10:35:49+02
príspevok od: jrfoto
ja mam uv na vsetkych drahych sklach, raz mi skala rozbila uv na 70-200, filter popraskal a objektiv zostal cely, takze mne by uz darmo niekto vravel ze filter je zbytocny radsej skoda za 40e ako 1300e samozrejme zalezi to od toho co clovek foti a ako zaobchadza s technikou....
Súhlasím, ale ako si sám napísal - filtre máš ako ochranu na všetkých drahých sklách A jasné, radšej kúpiť filter ako riešiť výmenu predného člena na nejakom drahšom objektíve. Ja mám filtre na tých pevných sklách, čo som spomínal. Btw, neviem sa rozhodnúť, či mám kúpiť filter aj na 40 f/2.8 STM

Takže ak autorka témy chce, tak nech si kúpi UV filter. Odporúčam Hoya HMC, ten bude bohate stačiť.

jrfoto
2012-08-18 11:44:21+02
Súhlasím, ale ako si sám napísal - filtre máš ako ochranu na všetkých drahých sklách A jasné, radšej kúpiť filter ako riešiť výmenu predného člena na nejakom drahšom objektíve. Ja mám filtre na tých pevných sklách, čo som spomínal. Btw, neviem sa rozhodnúť, či mám kúpiť filter aj na 40 f/2.8 STM

Takže ak autorka témy chce, tak nech si kúpi UV filter. Odporúčam Hoya HMC, ten bude bohate stačiť.
momentalne riesim filter na 50mm 1.8 aj ked som nechcel, lebo bude stat skoro tolko co samotny objektiv ale vadi mi jeho konstrukcia ze je predny clen zapusteny a zachytava sa mi tam bordel

mathino
2012-08-18 11:52:31+02
príspevok od: jrfoto
momentalne riesim filter na 50mm 1.8 aj ked som nechcel, lebo bude stat skoro tolko co samotny objektiv ale vadi mi jeho konstrukcia ze je predny clen zapusteny a zachytava sa mi tam bordel
Hej, to je pravda pri tej 50-ke A viem ako to je, pár krát som fotil kamarátovým (aj keď s filtrom).

Tá 40 f/2.8 je na tom podobne ako tá 50-ka. Predný člen je malý, zapustený a okraje sa veľmi ťažko čistia. Ale inak som 100% spokojný s výstupom

stafa
2012-08-18 12:30:35+02
Kup Kenko Pro1 Digital UV, kvalitativne je postacujuci, cez eBay ma 58mm varianta vysla na dakych 15€, mozno by som aj link nasiel...

Funtom24
2012-08-18 12:32:46+02
Z mojich zkušeností filtr vždy a všude Nebýt filtru, tak to odnese sklíčko

Pralinqaaa
2012-08-18 14:07:05+02
Dakujem veľmi pekne všetkým za komentáre a rady.

Dumaru
2012-08-18 17:17:43+02
UV filter:
Hoya UV HMC (C) 58mm (11,06 EUR)

Slnečná clona:
Canon EW-60 C (11,75 EUR)

Zdroj: talkive.sk

heuffel
2012-08-18 20:54:35+02
príspevok od: Dumaru
UV filter:
Hoya UV HMC (C) 58mm (11,06 EUR)

Slnečná clona:
Canon EW-60 C (11,75 EUR)