Fórum » Canon fórum

znížená ostrosť fotiek

piere3
2013-06-08 22:54:07+02
mám pocit, že môj fotoaparát má problém s ostrením.. mam ho cca 10 mesiacov a fotky na začiatku ked som poriadne ani nevedel fotit boli ostrejšie ako teraz, ked ho už viem slušne ovládať.. mám canon eos 1100D.. objektívy som čistil vždy len handričkou na okuliare a vnútro - zrkadlo tiež.. mohol som ho tým poškodiť? má to vplyv na ostrosť? poprípade čo stoji servis toho? výmena skla a vyčistenie? mám tiež pocit, že mi obtiažnejšie funguje objektív... ked nim otáčam tak mi pri posúvaní k 18mm zadrhava a nejde tak lahko... čo mi poradíte ako skúsenejší kolegovia? díky!

ešte ma napadlo.. že pri natáčaní videa alebo fotení.. vždy mam na fotke viditelné nejaké častice bordelu.. nech čistím akokolvek...

keko
2013-06-08 23:03:48+02
Su objektivy, lacnejsie zoomy, ktore toho vela nevydrzia. Jednotlive skupiny sosoviek sa vozia capmi v drazkach. Tie plastove sa vyvaklaju a skupina potom nie je na svojom mieste.
Druha moznost je taka, ze obvykle po pade tela sa posunie bud zrkadlo, alebo AF jednotka.
Nemyslim, ze sa to stalo, ale daj si aparat s objektivom skontrolovat.
Dalsie hrozostrasne moznosti su: roztmelenie sosoviek vplyvpm vlhka, plesen ci prach na povrchu vnutornych sosoviek. To najdes ale na objetivoch s ovela vacsim vekom.

piere3
2013-06-08 23:10:38+02
ja mam setový objektív od canonu 18-55mm .. ale myslím, že to bude skôr niečo v tele fotoaparatu, kedže mam ešte jedne objektív, skoro nepoužívaný a aj tak v hľadáčiku a na fotke vidím častice neporiadku.. riadne ma to vytáča, lebo neviem čo s tym.. a to som teraz preč a potom idem vysnívaný výlet.. takéto veci asi na počkanie nerobia, však?

keko
2013-06-08 23:19:52+02
Ak mas na mysli cistenie cipu, to sa da aj na pockanie. Napis, odkial si, urcite ti niekto poradi, kam si v tvojej lokalite dava cip cistit.

piere3
2013-06-08 23:25:32+02
teraz som vo francúzsku.. inak bývam v okolí Nitry.. a pred výletom mam cca 10 dni na poriešenie toho.. hej, mám na mysli jenoducho prezrieť fotoaparat, vyčistiť a dať ho do poriadku ak to pôjde

piere3
2013-06-08 23:27:48+02
niekde som videl, čítal, že čistením toho priepustného zrkadla, čoho by sme sa ani nemali dotýkať.. sa dá to zrkadlo zničiť čo tiež môže mať za následok zhoršenie ostrenia.. a vraj sa to dá vymeniť.. neviem.. asi naj bude ten servis teda..

keko
2013-06-08 23:52:56+02
A dokup si tento objektiv
http://sdu.sk/qXsXjtdku

piere3
2013-06-09 00:40:34+02
dík za typ, neuveríš, ale už nejaký ten mesiac nad tym uvažujem.. teraz ale asi počkám radšej, či je foťák OK.. aby som nahodou nemal zbytočne další objektív len.. ja prevažne fotím prírodu.. ludí ani nie..

WildSammy
2013-06-09 02:35:00+02
to zrkadlo by sa nemalo cistit, ale ak si nanho moc netlacil a len velmi jemnucko handrickou, tak si ho neposkodil urcite.. kazdopadne to zrkadlo je velmi jemne a reflexna vrstva na nom sa da lahko zotriet.. lenze aj keby ho poskodis, ovplyvnil by si len hladacik, lebo AFko ma sekundarne zrkadlo, na ktore dopada svetlo cez priehladne policko primarneho zrkadla.. ak si vsak nan silnejsie tlacil, mohol si zrkadlo posunut a tym padom by sa posunulo aj AF.. ono sa tie zrkadla daju stelovat takymi excentrami, ich dorazy, ale nemyslim si aj tak, ze by si nieco poskodil.. takze chybu treba hladat inde

Fatty
2013-06-09 11:57:52+02
príspevok od: WildSammy
to zrkadlo by sa nemalo cistit, ale ak si nanho moc netlacil a len velmi jemnucko handrickou, tak si ho neposkodil urcite.. kazdopadne to zrkadlo je velmi jemne a reflexna vrstva na nom sa da lahko zotriet.. lenze aj keby ho poskodis, ovplyvnil by si len hladacik, lebo AFko ma sekundarne zrkadlo, na ktore dopada svetlo cez priehladne policko primarneho zrkadla.. ak si vsak nan silnejsie tlacil, mohol si zrkadlo posunut a tym padom by sa posunulo aj AF.. ono sa tie zrkadla daju stelovat takymi excentrami, ich dorazy, ale nemyslim si aj tak, ze by si nieco poskodil.. takze chybu treba hladat inde
reflex vrstva je tam z lícnej strany? pochybujem...

keko
2013-06-09 14:19:08+02
príspevok od: Fatty
Na to vezmi jed. Kedysi sa obdobne naparovalo striebro na licnu stranu skla a volalo sa to benatske zrkadlo. Benatske zrkadlo odraza temer donale, pretoze medzi reflexnym rozhranim a vszduchom nie je este dalsie prostredie s odlisnou optickou hustotou - sklo. Je vsak nepomerne menej odolne a preto tie obavy o poskriabanie prave zrkadiel v zrkadlovkach.

Filip Bucher
2013-06-09 14:37:14+02
ja svoje skla cistim handrickou velmi opatrne a len ked je nanom mastna spina(aj to pokial je to len micro spinka tak to necham tak kvalitu obrazu to neovplivni.), inak vyfukavam balonikom. zrkadlo v zrkadlovke ma ani nenapadlo sledovat nie to ešte čistiť, vymienam objektiv tak ze jeden davam dole druhy mam uz pripraveny a slidom, cize posunom dostrany odkokrivam bajonet a hned zanim posuvam novy objektiv tak aby sa vyril prach z okolia co najmenej a co najkratsi cas bolo vnutro tela odokrite....Tvoj problém to nevyriesi ale do buducna ti to snad pomoze.

piere3
2013-06-09 14:37:48+02
snad mi v servise povedia kde je chyba asi by som sa mal viac starať o svoj fotoaparát a objektívy.. a kupil si konečne aj nejaké tie prostriedky na čistenie... čo mi hlavne treba? balonik, lenspen, handričku? či viac?

WildSammy
2013-06-09 14:46:36+02
príspevok od: Fatty
presne tak.. z licnej ako pise keko

piere3
2013-06-09 15:08:57+02
inak díky za všetky rady sklo vo vnútri ma napadlo čistiť preto, pretože som mal vždy nejaký bordel na fotke... a ked som si myslel, že mam čisté objektívy, tak ma napadlo, že bordel bude vo vnútri.. hold.. mam sa čo učiť stale

keko
2013-06-09 18:52:20+02
príspevok od: piere3
inak díky za všetky rady sklo vo vnútri ma napadlo čistiť preto, pretože som mal vždy nejaký bordel na fotke... a ked som si myslel, že mam čisté objektívy, tak ma napadlo, že bordel bude vo vnútri.. hold.. mam sa čo učiť stale
Pocuj, ale to si si myslel spravne. Lebo ak je bordel na fotografii, zrkadlo s tym nema ziaden suvis, kedze je pocas expozicie sklopene a nijako sa nepodiela na prenose svetla pocas nej.
Reagujem, lebo tvoj prispevok nie je ohladom tohoto jasny.

piere3
2013-06-09 19:29:16+02
teraz v tom mam ešte vačší guláš kde teda môže byť špina? ak sa objavia nejake nečistoty na fotografii?

ferguson
2013-06-09 21:02:47+02
Prave spina na zrkadle ti neovplyvni fotografiu, nakolko pri exponovani je zrkadlo sklopene a svetlo ide priamo na snimac. Inak skus pripojit nejaku fotku, nech porovname. Mam dojem ze aj moj fotak nejako divne foti.

Emilio
2013-06-09 21:06:21+02
Tá špina bude na snímači, lebo zrkadlo je vyklopené a svetlo ním pri expozícii neprechádza. Teda prechádza cez objektív - tam môžeš pozrieť cez objektív, či tam uvidíš špinu a dopadá na čip. Ak nemáš špeciálnu sadu na čistenie čipu radšej sa ho nechytaj. Daj si čip vyčistiť v servise, robia to aj na počkanie. Ak by si mal cestu cez Bratislavu prolaika je značkový servis a po hodine sa môžeš vytešovať.

RasťoS
2013-06-09 21:52:43+02
príspevok od: piere3
teraz v tom mam ešte vačší guláš kde teda môže byť špina? ak sa objavia nejake nečistoty na fotografii?
Ak sa pravidelne patláš vo foťáku nejakou handričkou na okuliare, tak ten prach bude úplne všade. Na čipe sa ukážu aj mikroskopické čiastočky, ktoré voľným okom neuvidíš. Treba si dávať pozor pri výmene objektívov, ak vôbec je čo vymieňať a na občasné čistenie čipu je najlepší overený servis.

Strana 1 z 1

Inzercia