ahoj chcel by som vediet, ci sa este stale oplati kupa 5D, z bazaru v cene okolo tych 700-800€ ? viem, ze uz ma svoj vek, ale chcem este zistit, ci sa najde nejaky dovod, ze preco ho nekupovat ako studentovi sa mi na mark II nasetrit nepodari, ledva na pevne objektivy dakujem za nazory, reakcie
urcite nie. 5D je fullframe a ma svoje vyhody,ale skutocne je kvalita ina. zle sa to pise,to by som musel ukazat.... neriesme,to je moj nazor. Mam nokiu N900 a mozes tvrdit,ze maemo je uboha platforma,ze android je bomba. a tak je to tu. Nikonista tvrdi,ze Nikon ma zvladnuty lepsie sum ako Canon a naopak. a tak dalej. Moj nazor je,ze 5D je 6rokov stary a vyborny fotak,ale kvalita sa posunula. Ja osobne som uprednostnil 50D. 5D som predal,ale 5D mark2 by som bral,ale pockam na trojku a tam ostam uz dlhsie....
viem ale ja som fotil do raw a neohuril ma u 5D mark az tak autofokus reakcne som rozdieli nezistil jedine co som si vsimol stara 5D mala lepsiu kresbu v tienoch sum na 1000ISO boli podobne rozdiel nastal ale malo badatelny 1600 iso. Co ma zarazilo boli tie detaili mimo stredu lepsie u starej 5D samozrejme mozes povedat ze to sposobuje vecsie rozlisenie novej 5D a sigma zvlada horsie okraje ako canon ale i tak tu pevnu sigmu pozivam 2 roky a jedine co je ostrejsie od nej je moj canon 70-200 f4 IS. Jasan ja som to poskusal na par minut v obchode nemal som realnu sancu ju mat na test dlhsi cas. Ale som chcel poukazat na to ze stara a nova 5D nakolko je medzi nimi tolko rocny vyvojovy rozdiel tak canon sa moze hanbit lebo az tak dotoho do tej novej 5D nedal. Keby som sa mal opat rozhodovat v tomto case medzi canon a nikon tak by som na canon nepomyslel. Taku revoluciu ako stara 5D mala canon od tej doby nevydal. Niekedy by mohol nielen marketingovo premyslat ale i ako fotograf a by vymysle obdobu nikon D700 a nemusel by horekovat ze vdaka 5D mark nepredava svoje DS-ky . Mal som tu moznost fotit 700D a je to dobry neprepixlovany fotak s presnejsim AF.
no D700 je fajn ale tak na reportáž. V atelieri ma teda neohuril, robím vlastne retušéra jednému kolegovi čo fotí s D700 a tie farby su také makové aj ked používan NX2. s D700 som mal jednu veľmi nepríjemnú skúsenosť, keď som retušoval architekturu /set fotiek a za nič nasvete som sa nevedel dopracovať k aspon podobnej farebnosti s realitou. a aby jedna fotka z druhou ladila a bolo to fotené jeden deň. problém bol s bledoružovou a bledomodrou stenou. ked som naladil jednu tak som dodrbkal druhu. V modrej sa proste nejakým záhadným činom objavovala žltá. S 5D II sa mi také ničo nestalo, proste občas stiahnem magentu a sedí vec. Toto bolo totálne mimo. Ja by som chcel D700 so senzrom z 5D - a je jedno či z toho starého alebo nového...
Nejaké dva mesiace som fotil aj so starým 5D ktoré som mal požičané a tomu foťáku nič obrazovo nechýba. Len by som sa ho bál kúpiť ojazdený, lebo to nie je telo stavané na veľkú záťaž. a je to príliš veľká mačka vo vreci, tu sním fotili všetciprofíci čo nemali na 1ds - a teda všetci Ojazdený 1Ds II by som bral hneď tam sa len vymení závierka a ide sa ďalej. Teraz chcem meniť 40D lebo pomaly začne umierať tak rozmýšľam nad novým 60D/7D ako backup, prípadne ďalšie bazarové 5D II/1D MkIII ale musí byť v v záruke. Staré 5D som zavrhol pretože som nenarazil na nejaké ktoré by používal vyslovene amatér, všetky mali toho najazdeného moc moc veľa.
no D700 je fajn ale tak na reportáž. V atelieri ma teda neohuril, robím vlastne retušéra jednému kolegovi čo fotí s D700 a tie farby su také makové aj ked používan NX2. s D700 som mal jednu veľmi nepríjemnú skúsenosť, keď som retušoval architekturu /set fotiek a za nič nasvete som sa nevedel dopracovať k aspon podobnej farebnosti s realitou. a aby jedna fotka z druhou ladila a bolo to fotené jeden deň. problém bol s bledoružovou a bledomodrou stenou. ked som naladil jednu tak som dodrbkal druhu. V modrej sa proste nejakým záhadným činom objavovala žltá. S 5D II sa mi také ničo nestalo, proste občas stiahnem magentu a sedí vec. Toto bolo totálne mimo. Ja by som chcel D700 so senzrom z 5D - a je jedno či z toho starého alebo nového...
Nejaké dva mesiace som fotil aj so starým 5D ktoré som mal požičané a tomu foťáku nič obrazovo nechýba. Len by som sa ho bál kúpiť ojazdený, lebo to nie je telo stavané na veľkú záťaž. a je to príliš veľká mačka vo vreci, tu sním fotili všetciprofíci čo nemali na 1ds - a teda všetci Ojazdený 1Ds II by som bral hneď tam sa len vymení závierka a ide sa ďalej. Teraz chcem meniť 40D lebo pomaly začne umierať tak rozmýšľam nad novým 60D/7D ako backup, prípadne ďalšie bazarové 5D II/1D MkIII ale musí byť v v záruke. Staré 5D som zavrhol pretože som nenarazil na nejaké ktoré by používal vyslovene amatér, všetky mali toho najazdeného moc moc veľa.
Staré 5D znesie moc moc moc,rozhodne viac ako 40D ktoré je hrooozne kazové,mne osobne sa pototo 2x behom pol roka prva bola zavierka po par tisicoch. zato 5D vláčim kade tade,X krát to zmoklo,zapadalo snehom, prežilo výstup na lomničák (nie lanovkou) fotil som sním v mraze -25 a viac a stále ide,a to má 4r jedniná vec ma na nom štve,že pri dlhej expozícii niekoľko min je tam šumu ako maku... no a ostrenie,to je epizóda sama o sebe. inak nedám dopustiť!!!
Staré 5D znesie moc moc moc,rozhodne viac ako 40D ktoré je hrooozne kazové,mne osobne sa pototo 2x behom pol roka prva bola zavierka po par tisicoch. zato 5D vláčim kade tade,X krát to zmoklo,zapadalo snehom, prežilo výstup na lomničák (nie lanovkou) fotil som sním v mraze -25 a viac a stále ide,a to má 4r jedniná vec ma na nom štve,že pri dlhej expozícii niekoľko min je tam šumu ako maku... no a ostrenie,to je epizóda sama o sebe. inak nedám dopustiť!!!
no vidíš x krát zmoklo nosíš ho kade tade a potom si ho mám kúpiť
JJ to s nikonom mas pravdu vseobecne nikon ma teplejsie tony teda dobre na svadby nedobre na realne zobrazenie to som si vsimol ale ja fotim svadby a podobne akcie tak preto. Ale si myslim zeby canon nemal sa nahanat len za rozlisenim ale trochu sa pytat fotografov co chcu od fotaka co potrebuju. A to je lepsi AF jeho rozmiestnenie ale v tomto su hluchy nadalej no pockajme co prinesie treta generacia. Inac vie mi niekto poradit kolko stoji vymena uzavierky na 5D lebo ak by mi aj odisiel tak by som ho dal opravit a nechal si ho ako zalozak. Ja teraz setrim na 5D mark aj ked tak nan nadavam ale povedzme canon nic v tejto cenovej hranici nema kde mozem fotit na 1600isobez velkeho strachu
\"novšie APS-C snímače majú už väčší dynamický rozsah, menej šumu pri vyšších citlivostiach iso\" k tomuto si sa ako dopracoval? DD Ak napríklad Nikon D90 alebo jemu niečo podobné bude mať pri ISO 3200 nemej šumu tak zožeriem kefu...evidentne si s 5D asi nefotil...
máš pravdu nefotil, ale napríklad 40D má dynamický rozsah lepší a čo sa týka šumu je to podobné ako 5D. 5D má ďalšie nevýhody v podobe slabého displeja, je bez externého blesku, nemá čistenie snímača a má dosť pomalé sériové fotenie, zaostrovacie body sú všetky blízko stredu atď. Väčšinou ale všetky tieto nevýhody vyváži pohľad do hľadáčika
JJ to s nikonom mas pravdu vseobecne nikon ma teplejsie tony teda dobre na svadby nedobre na realne zobrazenie to som si vsimol ale ja fotim svadby a podobne akcie tak preto. Ale si myslim zeby canon nemal sa nahanat len za rozlisenim ale trochu sa pytat fotografov co chcu od fotaka co potrebuju. A to je lepsi AF jeho rozmiestnenie ale v tomto su hluchy nadalej no pockajme co prinesie treta generacia. Inac vie mi niekto poradit kolko stoji vymena uzavierky na 5D lebo ak by mi aj odisiel tak by som ho dal opravit a nechal si ho ako zalozak. Ja teraz setrim na 5D mark aj ked tak nan nadavam ale povedzme canon nic v tejto cenovej hranici nema kde mozem fotit na 1600isobez velkeho strachu
zavierka 250-300 eur. na svadby by ti bol najlepší 1D MkIII alebo IV. tie su myslím lepšie ako D700, hlavne tie AF body maju po celej ploche - len ta cena nových je inde. Ja chcem 1D MkIII namiesto mojho 40D...
NEPOTREBUJEM TOLKO BODOV JA SOM MYSLEL SKOR LOGICKEJSIE USPORIADANIE aj ja mam 40D inac som s nim spokojny vpodstate ja nepotrebujem velke rozlisenie mne ide o sum.
máš pravdu nefotil, ale napríklad 40D má dynamický rozsah lepší a čo sa týka šumu je to podobné ako 5D. 5D má ďalšie nevýhody v podobe slabého displeja, je bez externého blesku, nemá čistenie snímača a má dosť pomalé sériové fotenie, zaostrovacie body sú všetky blízko stredu atď. Väčšinou ale všetky tieto nevýhody vyváži pohľad do hľadáčika
No vidíš,ja som mal oba,tak viem porovnať ako sa oba chovajú za akých podmienok Display? ten mi je načo? ved aj 40D ukazuje bludy oproti reálu,a to že je vačší to mi je na 2 veci... extérny blesk,ten si treba na oba dokúpiť... čistenie snímača,ja osobne považujem za zbytočnosť,od velkého bordelu ti nepomôže a malého sa lahko zbavím a ak sa o foták staráš tak s bordelom na čipe problém mať nebudeš.
Osobne by som ho za tú cenu nebral. Je to podobne ako diskusia \"D2x\". 5D je už za zenitom. Ak už potrebuješ/chceš fullframe, tak si radšej viacej našetriť na niečo novšie. Tu ti hrozí, že sa ti buď pokazí, alebo aj tak budeš chcieť kúpiť niečo novšie. Ešte by som pochopil, keby si ju niekto kúpil ako záložné telo za dajme tomu 300 €. Inak to pokladám za vyhodenie peňazí.
BTW 5D som mal požičané a porovnával som ho s 550D. Sú to síce úplne iné kategórie, ale ja by som bral radšej 550D (iný by si našiel iný model). 5D mala najväčšiu výhodu vo veľkom hľadáčiku. Iné rozdiely neboli pre mňa podstatné, alebo išli v prospech 550D. 5D mi pripadala trochu ťažkopádnejšia, fyzicky bola aj ťažšia a 550D mi viacej sadla do ruky. Rozdiel v šume aj keď v prospech 5D bol minimálny.
Osobne by som ho za tú cenu nebral. Je to podobne ako diskusia \"D2x\". 5D je už za zenitom. Ak už potrebuješ/chceš fullframe, tak si radšej viacej našetriť na niečo novšie. Tu ti hrozí, že sa ti buď pokazí, alebo aj tak budeš chcieť kúpiť niečo novšie. Ešte by som pochopil, keby si ju niekto kúpil ako záložné telo za dajme tomu 300 €. Inak to pokladám za vyhodenie peňazí.
BTW 5D som mal požičané a porovnával som ho s 550D. Sú to síce úplne iné kategórie, ale ja by som bral radšej 550D (iný by si našiel iný model). 5D mala najväčšiu výhodu vo veľkom hľadáčiku. Iné rozdiely neboli pre mňa podstatné, alebo išli v prospech 550D. 5D mi pripadala trochu ťažkopádnejšia, fyzicky bola aj ťažšia a 550D mi viacej sadla do ruky. Rozdiel v šume aj keď v prospech 5D bol minimálny.
\" Rozdiel v šume aj keď v prospech 5D bol minimálny\" len v prípade ze foto budeš prezentovať na vebe,inak tam je rozdiel dosť.
kupa 5D
chcel by som vediet, ci sa este stale oplati kupa 5D, z bazaru v cene okolo tych 700-800€ ?
viem, ze uz ma svoj vek, ale chcem este zistit, ci sa najde nejaky dovod, ze preco ho nekupovat
ako studentovi sa mi na mark II nasetrit nepodari, ledva na pevne objektivy
dakujem za nazory, reakcie
Nejaké dva mesiace som fotil aj so starým 5D ktoré som mal požičané a tomu foťáku nič obrazovo nechýba. Len by som sa ho bál kúpiť ojazdený, lebo to nie je telo stavané na veľkú záťaž. a je to príliš veľká mačka vo vreci, tu sním fotili všetciprofíci čo nemali na 1ds - a teda všetci
Nejaké dva mesiace som fotil aj so starým 5D ktoré som mal požičané a tomu foťáku nič obrazovo nechýba. Len by som sa ho bál kúpiť ojazdený, lebo to nie je telo stavané na veľkú záťaž. a je to príliš veľká mačka vo vreci, tu sním fotili všetciprofíci čo nemali na 1ds - a teda všetci
k tomuto si sa ako dopracoval?
Display? ten mi je načo? ved aj 40D ukazuje bludy oproti reálu,a to že je vačší to mi je na 2 veci...
extérny blesk,ten si treba na oba dokúpiť...
čistenie snímača,ja osobne považujem za zbytočnosť,od velkého bordelu ti nepomôže a malého sa lahko zbavím a ak sa o foták staráš tak s bordelom na čipe problém mať nebudeš.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa