Fórum » Canon fórum

Reklámacia Canon EOS 550D zamietnutá

olike
2011-04-06 23:19:19+02
Ani neviem ako začať, aby som tu vylial svoj žiaľ nad vecou ktorá je môjmu srdcu tak blízka a predsa tak vzdialená - Veď ten reklamačný poriadok si aj tak prestrojíme na obraz svoj. Ale poviem vám na rovinu, Reklamácia je veru koťuha vec. Od decembra, t.j. zhruba od - 5 stupňov Celzia sa mi ten vstavaný blesk ani bohovi neotvoril, že nejaký error, mám ho vypnúť, následne zapnúť. Stále nič. Tak reku,pred mesiacom som sa rozhodol, mám ho polroka, pôjde on naspäť, že sa mi naň pozrú. Dnes ma ale zastihla hrozná správa. Nič mi nespravia..MU!, že mechanika je zatečená, že na to sa záruka nevstahuje. Škoda len, že si nepamätám na ten moment keď som fotil na lejaku s bleskom. Nuž, 60 evro im veru nevyplatím...ale 8.50 za dopravu cez UPS som musel.(a to priamo na predajňu) Canon a DATART si robia meno. pís!

seifi
2011-04-06 23:34:26+02
Či je alebo nie je zatečené asi neposúdime, najskôr áno ak to nešlo od -5°C, no a za obhliadku alebo nájdenie chyby sa platí ako všade inde - vidím, že ti ju neúčtovali, len dopravu. Je to téma na dlhšiu debatu, ale ja postup a vyúčtovanie beriem.
Sused mi chodí opravovať po domoch televízory, niekde staré škatule, kým nájde chybu, treba mu na to hodinku-dve, a potom niekto povie, že to opravovať nejde. Tam treba mu zaplatiť za diagnostiku alebo nie ?

olike
2011-04-06 23:38:17+02
príspevok od: seifi
Či je alebo nie je zatečené asi neposúdime, najskôr áno ak to nešlo od -5°C, no a za obhliadku alebo nájdenie chyby sa platí ako všade inde - vidím, že ti ju neúčtovali, len dopravu. Je to téma na dlhšiu debatu, ale ja postup a vyúčtovanie beriem.
Sused mi chodí opravovať po domoch televízory, niekde staré škatule, kým nájde chybu, treba mu na to hodinku-dve, a potom niekto povie, že to opravovať nejde. Tam treba mu zaplatiť za diagnostiku alebo nie ?
nevravím o tých 8 evráčoch, diagnostika už v tom bola, 5 za dia, 3,50 doprava

Kaiman81
2011-04-06 23:46:37+02
príspevok od: olike
nevravím o tých 8 evráčoch, diagnostika už v tom bola, 5 za dia, 3,50 doprava
kamoš mal podobný problém u 50D nešla mu spúšť,tak isto mal zatečené,tak sa na.... rozobral foták,to zatečené miesto očistil a všetko funguje ako má,to sa mohlo spraviť aj v tom servise a nič by ich to nestálo,niekedy netreba tak vela,len treba chcieť,aj v tom servise by sa mohli niekedy posnažiť trochu viac si myslím...

Kaiman81
2011-04-06 23:48:56+02
zabudol som dodať,vyjadrenie servisu bolo,potrebná výmena riadiacej elektroniky,oprava cca 200,- E

olike
2011-04-06 23:51:07+02
príspevok od: Kaiman81
kamoš mal podobný problém u 50D nešla mu spúšť,tak isto mal zatečené,tak sa na.... rozobral foták,to zatečené miesto očistil a všetko funguje ako má,to sa mohlo spraviť aj v tom servise a nič by ich to nestálo,niekedy netreba tak vela,len treba chcieť,aj v tom servise by sa mohli niekedy posnažiť trochu viac si myslím...
presne toto som povedal pánovi na zákazníckom servise. no bohužial múdrej reakcie som sa nedočkal...sám sa ale do rozoberania púšťať nejdem lebo by som narobil ešte viac škody.

werdza
2011-04-07 00:08:23+02
to je hrozneee. Tak mne tiez na mojom 450D blbne ten blesk tak isto (som mu musela nechtami dpopomoct), ale to asi aj z toho, ked mi nanho a externy blesk niekto vylial omylom poldeci borovicky, odvtedy mi aj tlacitka sli tazsie, ale neriesila som to, kedze uz mam novy a on bude nahradny a uz mal skoncenu zaruku. Som mala stastie, ze mesiac pred koncom zaruky som vyfotila uzavierku a vymena ma nestala nic

autocord
2011-04-07 00:32:06+02
uz mi to pride ako slovensky sport, ze v kazdom servise ktory sa tyka jemnej elektroniky diagnostikuju zariadenia ze su zatecene a tym padom sa nejedna o opravnenu reklamaciu. Na 50D som zazil tiez problem so zatecenou spustou, bez problemov to bolo opravene v ramci zaruky, ALE nebolo to slovensky servis samozrejme. Neviem presne posudit tvoj problem, ale asi by som sa ich spytal teda akym sposobom to bolo zatecene kedze si nie si toho vedomy. Pri tej 50D prestala fungovat spust, lebo sa pod nu casom dostal pot z ruk, ktory zaoxidoval kontakt. Takze to opravili, vymenili cely horny kryt ktory mal uz nove pretesnenie. Nie je dobre sa dat hned odbit. Na Slovensku zvlast.

Heat22
2011-04-07 07:34:29+02
príspevok od: olike
Ani neviem ako začať, aby som tu vylial svoj žiaľ nad vecou ktorá je môjmu srdcu tak blízka a predsa tak vzdialená - Veď ten reklamačný poriadok si aj tak prestrojíme na obraz svoj. Ale poviem vám na rovinu, Reklamácia je veru koťuha vec. Od decembra, t.j. zhruba od - 5 stupňov Celzia sa mi ten vstavaný blesk ani bohovi neotvoril, že nejaký error, mám ho vypnúť, následne zapnúť. Stále nič. Tak reku,pred mesiacom som sa rozhodol, mám ho polroka, pôjde on naspäť, že sa mi naň pozrú. Dnes ma ale zastihla hrozná správa. Nič mi nespravia..MU!, že mechanika je zatečená, že na to sa záruka nevstahuje. Škoda len, že si nepamätám na ten moment keď som fotil na lejaku s bleskom. Nuž, 60 evro im veru nevyplatím...ale 8.50 za dopravu cez UPS som musel.(a to priamo na predajňu) Canon a DATART si robia meno. pís!
Vítaj v Slovenskej realite. Vidno, že táto krajina nestojí ani za fajku dymu. Je to jednoducho slovenský prístup k zákazníkovi. Okradnúť, oklamať, podviesť kdekoľvek sa to len dá. Myslím is, že by si mohol skúsiť v rámci záruky aj iný servis, predpokladám že sa na ten foťák vzťahuje celosvetová, respektíve celoeurópska záruka. Alebo nie? Držím palce aby sa ti to podarilo vyreklamovať, teda pokiaľ to naozaj nie je tvoja vina.

TTL
2011-04-07 07:41:35+02
Ako zacinaju byt zrkadlovky take lacne popularne, tak zacinaju servisy a vyrobcovia preberat zvyky od servisov mobilnych fonov - oxidacia a proste koniec debaty.

Ono zima a kondenzacia naozaj JE svina k fototechnike, ale doteraz take problemy nebyvali. Ale posledny asi tak rok to pocuvam stale castejsie.

inkubbus
2011-04-07 07:41:53+02
vobec si nemusis pamatat kedy si fotil v lejaku a kedy ti fotak zatiekol. staci parkrat prejst zo zimy do tepla a kondenz uz spravi svoje.

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2011-04-07 07:50:06+02
dovolím si svoj postreh z mojej C-450D. Mal som na nej ten istý problém, že mi nechcel vyskočiť blesk. Len to pár krát cvaklo a potom ukázalo error. Povedal by som, že je to štandardná chyba mechaniky. Tiež som tomu pár krát pomohol (ako Werdza) a potom sa už rozbehal sám. Kedykoľvek, keď fotíš si len tak preventívne pár krát za sebou vyklop blesk. Ja to robím a odvtedy nemám problém...

Boondock
2011-04-07 08:34:01+02
ja som mal na mojom 500D podobny problem. Ked som stlacil tlacitko otvorenia interneho blesku nevydalo ziadny zvuk a nevyklopilo, ani v automatickom rezime. Opravil som to lepsim vyhnutim pliesku, ktory je na pravej strane drziaka externeho blesku. Nim sa zatlaci na snimac, ktory vyhodnocuje pritomnost externeho blesku. Odvtedy to chodi bez problemov.

inkubbus
2011-04-07 08:37:00+02
príspevok od: Boondock
ja som mal na mojom 500D podobny problem. Ked som stlacil tlacitko otvorenia interneho blesku nevydalo ziadny zvuk a nevyklopilo, ani v automatickom rezime. Opravil som to lepsim vyhnutim pliesku, ktory je na pravej strane drziaka externeho blesku. Nim sa zatlaci na snimac, ktory vyhodnocuje pritomnost externeho blesku. Odvtedy to chodi bez problemov.
ale tu bol verdikt servisu zatecenie. tento problem som mal aj ja a vyriasil som ho podobne

jrfoto
2011-04-07 09:17:10+02
mal som rovnaky problem na dvoch telach 40d, par krat zacvakalo a vyhodilo error, kedze interny blesk nepouzivam tak som sa nebal ze tomu nejako ublizim, tak som pocas toho cvakania surovo nozikom blesk vypacil, a potupne sa rozchodil a teraz sa uz nezasekava

seifi
2011-04-07 10:43:16+02
Ešte jedna poznámka, ak si foťák kúpil na Slovensku, tak by sa servis možno zachoval inak, ale veci sa kupujú von a servisujú tu. Odkiaľ je foťák ? Neviem ako to presne je, u niektorých tovarov je z ceny predaja niečo na záručný servis, tu na predaji predajňa netrhne nič a idú im náklady na opravy. Tiež by si sa na to inak pozeral. Tak potom účtujú všetko, pravda v rámci rekl.poriadku.

NefroniK
2011-04-07 10:54:46+02
príspevok od: werdza
to je hrozneee. Tak mne tiez na mojom 450D blbne ten blesk tak isto (som mu musela nechtami dpopomoct), ale to asi aj z toho, ked mi nanho a externy blesk niekto vylial omylom poldeci borovicky, odvtedy mi aj tlacitka sli tazsie, ale neriesila som to, kedze uz mam novy a on bude nahradny a uz mal skoncenu zaruku. Som mala stastie, ze mesiac pred koncom zaruky som vyfotila uzavierku a vymena ma nestala nic
Oni ti vymenili zavierku v ramci zaruky aj po precerpanych uvedenych cykloch?

seifi
2011-04-07 11:29:34+02
príspevok od: werdza
jedno je hrozné, na druhé sa usmievaš - Slováci to berú tak, že každá závada v dobe záruky má byť odstránená zdarma.

Granko
2011-04-07 12:22:15+02
príspevok od: seifi
jedno je hrozné, na druhé sa usmievaš - Slováci to berú tak, že každá závada v dobe záruky má byť odstránená zdarma.
No v tomto prípade mala werdza pekné šťastie, lebo uznať vyckvakanú závierku (zvlášť na low-ende) pred koncom záručnej doby, je nezvyčajné ako bežné. Väčšinou sa použije veta - neprimerané opotrebenie. Bohužiaľ.

Drvivá väčšina pozerá hlavne na záruku 2 roky. Avšak už málokto na to, že je rozdelená na 1+1. V prvom roku používania sa vada berie ako výrobná a reklamácia je uznaná. Preto je aj medzinárodná záruka 1 rok. No v druhom roku je len už na predajcovi (resp.servise) či ju uzná alebo nie (závisí od charakteru predajcu/servisu a jeho serióznosti). Ak ju neuzná, tá ťarcha dokazovania, že vada bola/nebola výrobná sa prenáša na zákazníka (cez znalecký posudok v autorizovanej skúšobni) a vymoženie práva je často len cez súdne konanie.
Preto sa servisy čoraz viac (nepíšem že automaticky - znova je to o serióznosti) utiekajú pri veciach, kde je to pravdepodobné či možné, k verdiktu - zatečenie, mechanické poškodenie mimo záruky a pod.
Takže sa to môže niekedy stať behom na dlhé trate, čo nestojí za vynaložené peniaze, energiu či čas vzhľadom k cene/hodnote veci.

chudas12
2011-04-07 12:31:56+02
príspevok od: TTL
Ako zacinaju byt zrkadlovky take lacne popularne, tak zacinaju servisy a vyrobcovia preberat zvyky od servisov mobilnych fonov - oxidacia a proste koniec debaty.

Ono zima a kondenzacia naozaj JE svina k fototechnike, ale doteraz take problemy nebyvali. Ale posledny asi tak rok to pocuvam stale castejsie.
Kondenzacii sa da zabrániť. Jednoducho ak idem von, tak je foťák v fotobatohu. Na ochladenie stačí cca 30min. Ak prídem do tepla, tak batoh neotváram viac aj ako 2 hod. Závisí od rozdielu teplôt. Pre kontrolu len rozzipsujem, strčím ruku a dotknem sa fotoaparátu, ak je ešte chladný späť zazipsujem a nechám ho ďalej "otepľovať".

Strana 1 z 4

Inzercia