Obraciam sa na Vás s jednou otázkou. Fotím výlučne do formátu RAW a mám problém s konvertovaním t.j pri prevedení z formátu RAW do JPG mi tak markantne klesne ostrosť, že je to až strašné sa na to pozerať. Používam 1000d a objektív 17-85. Pri otvorení RAW súboru v canonáckom programe (takisto aj vo photoshope) Digital Photo Professional je východzia fotka ostrá jak delo , a ked to skonvertujem tak sa hned mozem rozplakat nad výsledkom....neviem kolko % mám dávať vinne danej zrkadlovke ale je to neaké zvlášte...
Obraciam sa na Vás s jednou otázkou. Fotím výlučne do formátu RAW a mám problém s konvertovaním t.j pri prevedení z formátu RAW do JPG mi tak markantne klesne ostrosť, že je to až strašné sa na to pozerať. Používam 1000d a objektív 17-85. Pri otvorení RAW súboru v canonáckom programe (takisto aj vo photoshope) Digital Photo Professional je východzia fotka ostrá jak delo , a ked to skonvertujem tak sa hned mozem rozplakat nad výsledkom....neviem kolko % mám dávať vinne danej zrkadlovke ale je to neaké zvlášte...
vyskusaj doostrit a potom konvertuj... ak zmensujes a nedoostrujes tak to bude makke vzdy
Neviem či si to zle prečítal, ale spomenul som v príspevku, že fotka je technicky na 100 % zvládnutá a ostrá a ešte aj keď doostrím je výsledok rovnaký.
Neviem či si to zle prečítal, ale spomenul som v príspevku, že fotka je technicky na 100 % zvládnutá a ostrá a ešte aj keď doostrím je výsledok rovnaký.
hej? a ked mas raw ostry a jpeg nie tak potom co myslis kolko % chyby je vo fotaku? iba tak logicky sa skus zamysliet.
takze chyba bude niekde v procese spracovania. konvertujem upravene rawy v lightroome do zmensenych jpeg priamo pre web a este sa mi nestalo ze by neboli ostre ako original. skor je to opacne, ze raw je mierne maksi ako jpeg pokial fotim do oboch formatov zaroven.
Ešte jednu poznámočku, keď otvorím ten JPG v Digital Photo Professional je omnoho ostrejší ako vo windows-áckom prehliadači. Viem, že sa mi bude niekto oponovať načo to otváram v prehliadači, ale tak keď dám niekomu fotky 99% uživateľov si pozerá fotky práve v prehliadači. Asi sa zase budem opakovať, že problém môže byť vo foťáku, len chcem vedieť či je to fakt taký markatný rozdiel a či má niekto s tým skúsenosti...
bud su v tom paranormálne predvianočné aktivity alebo veľká kompresia pri konverte do JPEG - aspon podla mna a ten JPEG máš preostrený čo si sem prilepil. Inak ti tam nemá čo kaziť kvalitu a ešte skús vypnúť odšumenia a podobné kraviny, a v DPP je tuším defaultne doostrenie 3. inak máš výstup neostrý. Podobne aj v LR treba pri konverte nastaviť v dialogovom okne sharpen for screen standard a pod.
stale mame malo informacii o tom ako mas nastaveny fotak (picture style), co potom robis s tym rawom, co ho doostrujes pri uprave, ci mas nastavene doostrenie pri konverzii do jpeg, ci zmensujes a tie zmensene su malo ostre, alebo pozeras jpeg vo full rozliseni a ten je neostry...
pozeras sa na jednu foto ktora je prisposobena do plochy a druha original skus si ich dat obidva do 100 perc zvecseni a uvidis ze budu rovnake. zvecsi raw na 100 perc a bude to to iste
Konvertujem z RAW do JPG
vyskusaj doostrit a potom konvertuj... ak zmensujes a nedoostrujes tak to bude makke vzdy
takze chyba bude niekde v procese spracovania. konvertujem upravene rawy v lightroome do zmensenych jpeg priamo pre web a este sa mi nestalo ze by neboli ostre ako original. skor je to opacne, ze raw je mierne maksi ako jpeg pokial fotim do oboch formatov zaroven.
skus sa troska rozpisat a mozno ti niekto poradi.
Ja vidim preostrenu fotku, ktora je navyse priserne skomprimovana.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa