Hore
Fórum » Sony/Minolta fórum
 

Nefunkčná clona

TomoH
2011-03-08 20:31:55+01
Zdravím!
Mám taký problém, mám objektív Minolta AF 35 - 70 f4, po dlhšom používaní som prišiel na to, že nefunguje clona! Spočiatku som to neriešil, pretože som ho používal iba na makro. Začalo mi to vŕtať hlavou, prečítal som nejaký ten článok a pozrel sa ako clona na pätici funguje. Oproti iným objektívom sa ten kolík pohybuje veľmi ťažko, myslím, že viete o čom hovorím.
V ruke keď ho posuniem vráti sa späť do najvyššieho clonového čísla, ale po nasadení na foťák sa dá na f4 a tam sa ako keby zasekne! Nepohne sa odtiaľ. Rád by som to riešil, viete mi nejako poradiť??

Vopred ďakujem!
 
Bubak
2011-03-08 21:13:41+01
Pozerám, že máš A200, ostatné objektívy sa správajú v poriadku? Ďalšia otázka, čo vôbec spraví ak dáš napr. vyššie clonové číslo (F8 alebo F11, to je jedno), clonový simulátor a expozimeter hodia správne údaje a fotografia je potom samozrejme kompletne preexponovaná, však? Neviem presne aká je presne ochrana systému, možno ak cíti vôľu tak sa nesnaží, pravdepodobne to bude spôsobené i dajakým čudesným alebo nie dosť pekným zvukom, že? Ak ho posúvaš v ruke, tak ide ide ťažšie ako tvoje ostatné objektívy (neviem aké máš presne, stačí aj seťák, u mňa je príkladom napríklad pevná 50, na tej ide ako pierko, tak ľahko, tak to má byť Nie som technik, som len užívateľ tak to testovať nebudem ako sa dané telo správa bez objektívu... .

Ale spať k téme, s podobným problémom som sa stretol, ale opačne, v tom prípade bolo poškodené ramienko, ktoré tú clonu na fotoaparáte ovládalo, zvyčajný problém prvých tiel Minolta (hlavne AF 7000) a hodilo najvyššie clonové číslo. V tomto prípade (ak teda objektív bez problémov komunikuje s telom, telo sa správa s ostatnými objektívmi v poriadku, zaostruje atď ...) to bude čisto mechanická záležitosť, najskôr nejaká nečistota, olej, mastná clona (ak je optika i clona čistá, tak je to dobré znamenie), prípadne niečo zlomené, ale pravda to skôr neišlo vôbec. Najlepšie to dať vyčistiť. To je môj názor.
 
Bubak
2011-03-08 21:22:29+01
ps: Podľa toho čo viem, tak by tam mala byť akási pružinka alebo niečo podobné, je možné že môže byť poškodená, takže možno i výmena súčiastky. Čo by mohol byť problém... Ešte raz hovorím, ja presne nie som kutil, ktorý doma rozoberá skla a piple sa s nimi, takže ber to skôr ako pohlaď z čisto užívateľského pohľadu.
 
TomoH
2011-03-09 09:21:22+01
Jasne Bubak, celkom si to vystihol môj problém. Avšak jedná sa len o ten konkrétny objektív. S ostatnými to funguje normálne, tak ako má, presne, keď zvýšim clonové číslo fotoaparát vyhodnotí údaje ale fotka je preexponovaná no. Na objektíve je chyba, aj som to odskúšal, že clona funguje, ale ide veľmi ťažko oproti ostatným objektívom, tiež mám 50 tku a tiež to ide ako pierko.
Asi to predsa len budem musieť šupnúť do opravy!

Ďakujem za reakciu!
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()