po 2 rokoch na sluzbe zenfolio.com ma toto leto konecne dopalili rozne problemy tejto a podobnych (smugmug) sluzieb a rozhodol som sa vramci mojej firmy spravit prototyp sluzby na hostovanie a prezentaciu fotiek, ktory by riesil problemy typu: - zoznam albumov a nahlady fotiek v albumoch musia byt velke/necropnute/pekne zarovnane fotky ala Google+, ale tak aby vyplnili cely monitor. A uz vobec nie mriezka malych stvorcekov s bordelom okolo.. - ked si rozkliknem uz konkretnu fotku tak ju chcem videt hnet co najvacsiu, vzhladom na velkost mojho okna, v co najlepsej kvalite a chcem byt rovno v slideshow.. a nie ze slideshow je nejaka sekundarna funkcionalita kvoli ktorej treba stlacit separatne tlacitko - chcem tam mat albumy a v nich fotky, albumy chcem nejak pomenovat a to je cele - cize admin sekcia by mohla byt adekvatne jednoducha a prijemna.. a nie ten kokpit raketoplanu s 200 tlacitkami ala zenfolio - rad robim panoramy a myslim si ze ked uz je rok 2012, tak by ta sluzba mohla zvladat nejaku jednoduchu funkcionalitu na prehliadanie trocha "priblizenej" fotky, aby sa aj na mensom monitore dala vychutnat panorama/krajinka - malo by to byt rovnako dobre pri mobilnom prehliadani
dofsome.com - online prototyp, kde sa snazime tieto problemy riesit, mrknite sa na video a demo galeriu. Ide o overenie konceptu, cize to obcas nemusi byt zrovna rychle a na mobile nefunguje slideshow momentalne.
Dakujem za kazdu spatnu vazbu, zaujimalo by ma, ci niekto ma podobne problemy ako ja.
PS: Uploadol som sem jednu svoju fotku aby som nevyzeral ako uplny spammer
Pozrel som si to. Nevyzerá to zle. Povedal by som, že to vyzerá veľmi slušne. Ale neviem si to predstaviť ako lokálnu službu. Ak to rozvíjať, tak ako globálny projekt. Možno by stálo za to spraviť na túto galériu nejaké API, aby tam mohol byť prístup z vonka. Teda mal by som vlastnú stránku, ale na fotogalériu by som využíval toto. (Dúfam, že som teraz z programátorskeho hľadiska nenapísal nejakú hovadinu ) Osobne sa mi to páči. Budem držať prsty...
jednoduche, pouzivatelsky prijemne ... nemam vyhrady ... pre fotografov na prezentaciu ako stvorene, bez omacok, bez technickych exifov ... ako listovanie papierovymi fotkami a ponukanie cistych dojmov z prezerania fotografii, nez vsetkeho ostatneho, i ked mozno suvisiaceho, ale pre vnimanie cistej fotografie nepotrebneho ... super, drzim palce
skusil som sa tam prihlasit s google uctom, pridat fotky, ostatnu funkcionalitu, odobrat fotky ... super, neskutocne jednoduche, vyborne prezentovatelne ...
Schopne. Myslienka je jasna. Trhnut dajake bubaky na fotografoch co nemaju sajnu o webe. Otazne je ako to obstoji v konkurencii FREE solusnov ako FB, google, picasa, dropbox a dalsieho co nepoznam.
nuz.... poznas jAlbum? 4GB online miesta za 2E mesacne? a mraky skinov?
jAlbum vies pouzit aj free na vytvorenie albumu.
za 2eura mesacne mam domenu prvej urovne, neobmedzene mnozstvo DB a 2GB priestoru, co je imho lepsie. 5GB je za necele 4eura mesacne. za dalsich 66 centov je +5 mailov.
S jAlbumom to zvladne aj uplny amater. Cena 99usd je imho neopodstatnena. Realne ju vidim tak na 40-50 usd a "neobmedzeny priestor" by som sekol na par giga, a rozsirenie na poziadanie - ak niekto naozaj potrebuje kvoli fotkam, extendol by som mu.
k webu: za seba mozem povedat nie. Ale to som ja. Vrhate sa do priestoru ktory uz je silno pokryty. Presadit sa nebude lahke. Ale drzim palec nech sa dari.
za 2eura mesacne mam domenu prvej urovne, neobmedzene mnozstvo DB a 2GB priestoru, co je imho lepsie. 5GB je za necele 4eura mesacne. za dalsich 66 centov je +5 mailov.
S jAlbumom to zvladne aj uplny amater. Cena 99usd je imho neopodstatnena. Realne ju vidim tak na 40-50 usd a "neobmedzeny priestor" by som sekol na par giga, a rozsirenie na poziadanie - ak niekto naozaj potrebuje kvoli fotkam, extendol by som mu.
k webu: za seba mozem povedat nie. Ale to som ja. Vrhate sa do priestoru ktory uz je silno pokryty. Presadit sa nebude lahke. Ale drzim palec nech sa dari.
samozrejme. spomenul som ad-free, all-in-one riesenie, kedy netreba nic riesit, ziadne domeny etc... jednoducho nabehnes na jalbum.net a spravis vetko jednoducho na jednom mieste bez potreby "zlozitej" administracie celej domeny.
samozrejme. spomenul som ad-free, all-in-one riesenie, kedy netreba nic riesit, ziadne domeny etc... jednoducho nabehnes na jalbum.net a spravis vetko jednoducho na jednom mieste bez potreby "zlozitej" administracie celej domeny.
Ja som ti neoponoval, len som doplnil A ako som pisal, takych rieseni su stovky, nebude easy sa pretlacit a dostat do povedomia sirokej verejnosti.
Ahojte. Dakujem krasne za spatnu vazbu a prejavenu podporu
k cene - tych $99/rok je len taky nastrel, ktory vysiel z naseho asi premrsteneho odhadu priemerneho objemu dat od jedneho cloveka. Zatial je sluzba v experimentalnej prevadzke zadarmo, uvidime ako sa to nakoniec vyvynie
rbr69 to vystihol. Nasa ambicia s tymto produktom je vytvorit prezentaciu fotiek, ktora je vizualne co najpriamociarejsia - pekne velke fotky a presne 0 veci naviac.
Urcite nechceme konkurovat portalom na tvorbu celych webovych stranok, pripadne sluzbam ako zenfolio kde je tazisko v prisposobovani designu - dofsome jednoducho zobrazi vase fotky a v podstate neobsahuje ziadny web-design okolo, ktory by bolo treba prisposobovat.
Nechceme tiez konkurovat portalom ako 500px alebo ephoto, kde ide o komunitu, vzajomne radenie a pod. dofsome ma byt 100% o zobrazeni fotiek.
tadzesi - vyhoda separatnej sluzby oproti g+/fb je ze nemas prezentaciu fotiek naviazanu na nejaky konkretny distribucny kanal. Teda mozes dat fotky napr na dofsome a potom link na galeriu zdielat na vsetkych socialnych sietach alebo trebars poslat emailom klientovi ako portfolio. A ked sa trebars rozhodnes zrusit svoj FB ucet tak neprides o fotky. A o kvalite fotiek na FB sa myslim bavit ani netreba.
jalbum.net - Existuje milion sluzieb s trilionom skinnov, ale vsetky maju problemy ake opisujem na zaciatku tohoto vlakna. (male nahlady, male rozkliknute fotky, bordel okolo).
A co sa tyka ceny, ako pisem vyssie, ratame s uploadom JPEGov v plnom rozliseni a teda 4GB by vydalo tak na 400 fotiek alebo menej, ked dnes uz aj kompakty snad nejdu pod 16mpx (cca 10MB/fotka). Limit na 400 fotiek je nepouzitelny ak tam clovek chce dat fotky z par dovoleniek/akcii, a dalsi vacsi program na JAlbum.net je uz 96eur/rok.
calven - funkcionalita na vkladanie albumov do existujucej stranky je zaujimavy napad, ale nateraz myslim ze by mohol stacit proste odkaz na celu galeriu/jednotlive albumy/fotky (staci skopirovat link z browseru). (napr ja mam svoj osobny web na blogger.net a odkazujem na svoje fotky na zenfoliu len v hornej liste, pripadne v clankoch).
Ahojte. Dakujem krasne za spatnu vazbu a prejavenu podporu
k cene - tych $99/rok je len taky nastrel, ktory vysiel z naseho asi premrsteneho odhadu priemerneho objemu dat od jedneho cloveka. Zatial je sluzba v experimentalnej prevadzke zadarmo, uvidime ako sa to nakoniec vyvynie
rbr69 to vystihol. Nasa ambicia s tymto produktom je vytvorit prezentaciu fotiek, ktora je vizualne co najpriamociarejsia - pekne velke fotky a presne 0 veci naviac.
Urcite nechceme konkurovat portalom na tvorbu celych webovych stranok, pripadne sluzbam ako zenfolio kde je tazisko v prisposobovani designu - dofsome jednoducho zobrazi vase fotky a v podstate neobsahuje ziadny web-design okolo, ktory by bolo treba prisposobovat.
Nechceme tiez konkurovat portalom ako 500px alebo ephoto, kde ide o komunitu, vzajomne radenie a pod. dofsome ma byt 100% o zobrazeni fotiek.
tadzesi - vyhoda separatnej sluzby oproti g+/fb je ze nemas prezentaciu fotiek naviazanu na nejaky konkretny distribucny kanal. Teda mozes dat fotky napr na dofsome a potom link na galeriu zdielat na vsetkych socialnych sietach alebo trebars poslat emailom klientovi ako portfolio. A ked sa trebars rozhodnes zrusit svoj FB ucet tak neprides o fotky. A o kvalite fotiek na FB sa myslim bavit ani netreba.
jalbum.net - Existuje milion sluzieb s trilionom skinnov, ale vsetky maju problemy ake opisujem na zaciatku tohoto vlakna. (male nahlady, male rozkliknute fotky, bordel okolo).
A co sa tyka ceny, ako pisem vyssie, ratame s uploadom JPEGov v plnom rozliseni a teda 4GB by vydalo tak na 400 fotiek alebo menej, ked dnes uz aj kompakty snad nejdu pod 16mpx (cca 10MB/fotka). Limit na 400 fotiek je nepouzitelny ak tam clovek chce dat fotky z par dovoleniek/akcii, a dalsi vacsi program na JAlbum.net je uz 96eur/rok.
calven - funkcionalita na vkladanie albumov do existujucej stranky je zaujimavy napad, ale nateraz myslim ze by mohol stacit proste odkaz na celu galeriu/jednotlive albumy/fotky (staci skopirovat link z browseru). (napr ja mam svoj osobny web na blogger.net a odkazujem na svoje fotky na zenfoliu len v hornej liste, pripadne v clankoch).
Naco komu 16mpx foto vo full rozliseni na WEB? Spojitost zo socialnimi sietami vidim skor na uzitok ako na skodu. Pochopil to uz aj konzervetivny (donedavna) Aplle.
Skoda ze si nepamam link na clanok (tusim root.cz) kde vznikol genialny napad, bol skvelo nakodeny, uvedeny do zivota, ale aj tak umrel z dovodu ze o nom ludia nevedeli. Nepremysleny marketing a PR (public relations).
Nakodit Joomla ci DotNetNuke modul na zaklade web templatu nieje az take problemove a relativne lacne ak to kodi sam autor myslienky. Problematicke je dalej udrzat dobry WEB pri zivote. Facebook2 ci Google2 uz pravdepodobne tak skoro nikto nenapise.
Pravidelne konzultujem keadeake web napady svojich priatelov ci znamich a hladam skor kde to moze umriet ako snivam o tom ake to bude genialne a kolko penazi mi to prida na mojom rocnom income ak budem mat 100-200-1000 zakaznikov.
Prepac, ale ja tvoje sluzby urcite nevyuzijem. Prajem ti vsak aby ti to vyslo. V podstate je to len na tebe. http://www.susanne.estranky.sk/clanky/na-zamyslenie/hlucha-zaba.html
Ja myslím,že problém bude u priehliadača,zobraziť veľkú fotku na 100% , aspoň IE9 má stým problém:a iné sa ju budú snažiť zmenšiť na náhľad. -mrkni na to ako je to tu riešené, možno zaujme. http://djgorgo.hebus.com/
Pri tom velkom nahlade napr. panoramy, ktora sa pouva podla pozicie kurzora mysi by to chcelo spravit tak, aby sa krajne polohy dosiahli uz cca +/- 100px od okraja okna, a nie aby sa trebalo posuvat az po kraj okna. Rovnako som neprisiel v rychlosti na to ako slideshow zatvorit a vratit sa na zoznam. Kliknutie na ciernu plochu nefunguje, rovnako ani ESC.
tadzesi - ja si nerobim nejake iluzie o peniazoch, skor sa snazim vyriesit problemy kt. mam so zenfoliom (napr fullscreen slideshow na full-hd monitore su na zenfolio rozmazane, lebo upsampluju fotky so sirkou 1440px). Taktiez je jasne ze pri projektoch ostatnych ludi sa skor zameras na negativa ale keby si robil volaco vlastne tak by si sa s takym pristupom daleko nedostal
16 mpx na web - 1) Ako zaloha. Kebyze mi odide zaloha co mam na raw-y, tak mi este stale zostanu aspon JPEGy v plnej kvalite. 2) Aby aj clovek s retina displayom/30" monitorom/a zachvilu s 4K a 8K televizorom mohol prehliadat fotku v maximalnej kvalite.
socialne siete - Ako vravim, dofsome nema konkurovat socialnym sietam. Fotky na socialnej sieti su urcene na konzumaciu tvojimi kamaratmi a ich pouzivatelske rozhranie obsahuje balast ako komentare, tagy a pod. To nie je z vizualneho hladiska optimalne.
djgorgo - v tom tvojom odkaze sa zobrazuju fotku so sirkou napr. 1920px do toho utvaru, ktory ma nastavenu mensiu velkost a teda browser musi obrazok zmensovat - co vedie k brutalnemu znizeniu kvality/rozostreniu. My rendrujeme spravne velkosti obrazkov podla velkosti okna este predtym ako fotka dorazi do prehliadaca. Pozeral som dofsome.com v IE9 a vyzera ze funguje az na nejake problemy so stylom popiskov albumov.
NefroniK - uz teraz myslim ze staci prist cca 50px od kraju okna. Zo slideshow sa vychadza kliknutim na nazov albumu/pripadne na meno vlastnika albumu v hornom navigacnom panely. Dakujem za podnety, ESC/klik na ciernu plochu urcite pridame.
ako na zaciatku pisal "calven" uvital by som to ako plugin/template napr pre redakcne systemy wordpress joomla drupal .... cena povedzme za beznu plugin licenciu 15-20 eciek za premium plugin+template 30-40 eciek ... ako samostatny web by mi to bolo k nicomu kedze potrebujem mat na webe toho trochu viac a urcite budem mat ine poziadavky ako niekto iny a v tom je vyhoda pluginov pre spominane redakcne systemy - pouzivam tie ktore potrebujem. pre tich ktory chcu komplet template zakupia template. laicky povedane bud budete plavat po prude rieky ktora uz existuje alebo si budete kopat nove korytko sami .. a ze to chce sakra vela namahy aby sa koryto rozsirovalo snad nemusim pisat
Hosting a prezentacia fotiek
po 2 rokoch na sluzbe zenfolio.com ma toto leto konecne dopalili rozne problemy tejto a podobnych (smugmug) sluzieb a rozhodol som sa vramci mojej firmy spravit prototyp sluzby na hostovanie a prezentaciu fotiek, ktory by riesil problemy typu:
- zoznam albumov a nahlady fotiek v albumoch musia byt velke/necropnute/pekne zarovnane fotky ala Google+, ale tak aby vyplnili cely monitor. A uz vobec nie mriezka malych stvorcekov s bordelom okolo..
- ked si rozkliknem uz konkretnu fotku tak ju chcem videt hnet co najvacsiu, vzhladom na velkost mojho okna, v co najlepsej kvalite a chcem byt rovno v slideshow.. a nie ze slideshow je nejaka sekundarna funkcionalita kvoli ktorej treba stlacit separatne tlacitko
- chcem tam mat albumy a v nich fotky, albumy chcem nejak pomenovat a to je cele - cize admin sekcia by mohla byt adekvatne jednoducha a prijemna.. a nie ten kokpit raketoplanu s 200 tlacitkami ala zenfolio
- rad robim panoramy a myslim si ze ked uz je rok 2012, tak by ta sluzba mohla zvladat nejaku jednoduchu funkcionalitu na prehliadanie trocha "priblizenej" fotky, aby sa aj na mensom monitore dala vychutnat panorama/krajinka
- malo by to byt rovnako dobre pri mobilnom prehliadani
dofsome.com - online prototyp, kde sa snazime tieto problemy riesit, mrknite sa na video a demo galeriu. Ide o overenie konceptu, cize to obcas nemusi byt zrovna rychle a na mobile nefunguje slideshow momentalne.
Dakujem za kazdu spatnu vazbu, zaujimalo by ma, ci niekto ma podobne problemy ako ja.
PS: Uploadol som sem jednu svoju fotku aby som nevyzeral ako uplny spammer
Ale neviem si to predstaviť ako lokálnu službu. Ak to rozvíjať, tak ako globálny projekt. Možno by stálo za to spraviť na túto galériu nejaké API, aby tam mohol byť prístup z vonka. Teda mal by som vlastnú stránku, ale na fotogalériu by som využíval toto. (Dúfam, že som teraz z programátorskeho hľadiska nenapísal nejakú hovadinu
Osobne sa mi to páči. Budem držať prsty...
Drzim palce.
A ako som pisal, takych rieseni su stovky, nebude easy sa pretlacit a dostat do povedomia sirokej verejnosti.
calven - funkcionalita na vkladanie albumov do existujucej stranky je zaujimavy napad, ale nateraz myslim ze by mohol stacit proste odkaz na celu galeriu/jednotlive albumy/fotky (staci skopirovat link z browseru).
(napr ja mam svoj osobny web na blogger.net a odkazujem na svoje fotky na zenfoliu len v hornej liste, pripadne v clankoch).
calven - funkcionalita na vkladanie albumov do existujucej stranky je zaujimavy napad, ale nateraz myslim ze by mohol stacit proste odkaz na celu galeriu/jednotlive albumy/fotky (staci skopirovat link z browseru).
(napr ja mam svoj osobny web na blogger.net a odkazujem na svoje fotky na zenfoliu len v hornej liste, pripadne v clankoch).
Skoda ze si nepamam link na clanok (tusim root.cz) kde vznikol genialny napad, bol skvelo nakodeny, uvedeny do zivota, ale aj tak umrel z dovodu ze o nom ludia nevedeli. Nepremysleny marketing a PR (public relations).
Nakodit Joomla ci DotNetNuke modul na zaklade web templatu nieje az take problemove a relativne lacne ak to kodi sam autor myslienky. Problematicke je dalej udrzat dobry WEB pri zivote. Facebook2 ci Google2 uz pravdepodobne tak skoro nikto nenapise.
Pravidelne konzultujem keadeake web napady svojich priatelov ci znamich a hladam skor kde to moze umriet ako snivam o tom ake to bude genialne a kolko penazi mi to prida na mojom rocnom income ak budem mat 100-200-1000 zakaznikov.
Prepac, ale ja tvoje sluzby urcite nevyuzijem. Prajem ti vsak aby ti to vyslo. V podstate je to len na tebe. http://www.susanne.estranky.sk/clanky/na-zamyslenie/hlucha-zaba.html
-mrkni na to ako je to tu riešené, možno zaujme. http://djgorgo.hebus.com/
16 mpx na web -
1) Ako zaloha. Kebyze mi odide zaloha co mam na raw-y, tak mi este stale zostanu aspon JPEGy v plnej kvalite.
2) Aby aj clovek s retina displayom/30" monitorom/a zachvilu s 4K a 8K televizorom mohol prehliadat fotku v maximalnej kvalite.
socialne siete -
Ako vravim, dofsome nema konkurovat socialnym sietam. Fotky na socialnej sieti su urcene na konzumaciu tvojimi kamaratmi a ich pouzivatelske rozhranie obsahuje balast ako komentare, tagy a pod. To nie je z vizualneho hladiska optimalne.
djgorgo - v tom tvojom odkaze sa zobrazuju fotku so sirkou napr. 1920px do toho utvaru, ktory ma nastavenu mensiu velkost a teda browser musi obrazok zmensovat - co vedie k brutalnemu znizeniu kvality/rozostreniu. My rendrujeme spravne velkosti obrazkov podla velkosti okna este predtym ako fotka dorazi do prehliadaca. Pozeral som dofsome.com v IE9 a vyzera ze funguje az na nejake problemy so stylom popiskov albumov.
NefroniK - uz teraz myslim ze staci prist cca 50px od kraju okna. Zo slideshow sa vychadza kliknutim na nazov albumu/pripadne na meno vlastnika albumu v hornom navigacnom panely. Dakujem za podnety, ESC/klik na ciernu plochu urcite pridame.
laicky povedane bud budete plavat po prude rieky ktora uz existuje alebo si budete kopat nove korytko sami .. a ze to chce sakra vela namahy aby sa koryto rozsirovalo snad nemusim pisat
wordpress + nejaku free sablonu a mas postarane
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa