Chcem by som sa opytat ake najcastejsie ohniskove vzdialenosti pouzivate pripadne rozmedzie ohnisk nie je to tak ze sa povedcine sa vyuziva bud najmenie alebo najvedsie ohnisko ake je na tom onom objektive mozne ??
ziadnu podobnu otazku som vo fore nenasiel tak ma prosim nekamenujte ako je to pomali zvykom u kazdej 2-3 temy
Sice tazko rozumiet tvojmu stylistickemu prejavu :), a z toho co rozumiem mozem povedat ze:
Krajinkari pouzivaju (vacsinou) siroke ohniska - cca 10-30
Portretisti cca 35- 150
Sportovi fotografi cca 150 - 300
Vtackari a podobni cca 300 - 500
No trochu vseobecna otazka, vzdy to zalezi od toho co fotis, univerzalny navod nie je, videl som krasne atmosfery nafotene v krajine s ohniskom 300, vseobecne uzitie mas od daenis-a. Realne uzivam vzdy podla toho co fotim - reportaz 17-50, krajina 12-50, portret 50-200, zvierata 100-500.
Tak toto nie je vobec pravda, toto rozdelenie je zauzivana dogma. Kazde fotograficke odvetvie sa da robit mnohymi sposobami a preto fotograf potrebuje kompletny rozsah optik. Priklad: na workshope ´ Jesenna krajina´ s Lacom Struharom vacsina ucastnikov podstatne castejsie vyuzila teleobjektiv ako sirokac, u mna to bolo 80-20 + par zaberov s rybim okom.
Potret mozes robit sirokacom, portretnym objektivom, shiftom a poznam vela fotografov, ktori oblubuju zoom typu 70-200/2,8.
Statisticky je najviac fotografii urobenych ohniskom cca 28-90 mm (prepocet na film), pretoze vacsina amaterov a ich fotografii je nafotena tymto ohniskom. Profesionali a pokrocili amateri sa snazia odlisit od priemeru pouzitim objektivov s odlisnym ohniskom, teda supersirokacmi, teleobjektivmi a svetelnymi objektyvmi.
1)fisheye
2)tilt-shift - sirokouhly na architekturu
3)tilt-shift - 90mm na produktovu fotografiu
4)macro
5) ultra-wide zoom
6) standardny svetelny zoom
7) 70-200
8) portretny objektiv s dobrou svetelnostou 85/1.x
9) svetelny tele (napriklad 300/2.8) na sport
10) svetelny tele 135/2 na interierovy sport
11) super tele na fotografovanie prirody/sport
prirataj tak cca 1-2 co som urcite zabudol:-)
12 mm na krajinu a 28mm na ludi a bezne fotenie z blizka a 50 mmm na ludi a bezne fotenie z vacsej vzdialenosti...300 mm na krajinu a portrety a co pride ....
kazdy nech si vyberie svoje kompromisy, podla toho v akej oblasti sa pohybuje a co chce fotit a na ake fotky ma klientov. Ja mam fotenie len ako konicek a mam cca 5 objektivov (4-8) (+2 objektivy co nepouzivam). Ja som si napriklad 300/2.8 pozical na cca hodinu a stacilo mi, viem, ze taky tazky objektiv by som so sebou nebral nikam, kam by ho bolo potrebne nosit viac ako 500m od auta, podobne to je so super-tele a som rad, lebo to su zrovna tie najdrahsie. Tiez asi nebudem fotit architekturu, takze sirokouhly tilt-shift tiez nepotrebujem a nad ostatnymi rozmyslam a setrim financie
Štatistický priemer 28-90mm rozšír na okrajoch. Krajinu od 16mm /FF/a tele do 150-200mm /FF/. Buď si vyberieš z pevných ohnísk, alebo zoomy. U čipu APS-c je rozsah ohnísk 10-130mm. Ten výber závisí od toho aký žáner preferuješ. Napr: 12-24, 24-70, 70-200, alebo: 10-16, 16-35, 35-70, 70-200. Ale je to finančne náročné. Spočiatku kúpiš rozsah, ktorý z hľadiska záujmu využiješ najviac, potom postupne prikúpiš kam Ťa to bude ťahať. Ak je to len trochu možné trvať na max. sveteľnosti a jednoznačne max. rozsah zoomu 3x.
Tak toto nie je vobec pravda, toto rozdelenie je zauzivana dogma. Kazde fotograficke odvetvie sa da robit mnohymi sposobami a preto fotograf potrebuje kompletny rozsah optik. Priklad: na workshope ´ Jesenna krajina´ s Lacom Struharom vacsina ucastnikov podstatne castejsie vyuzila teleobjektiv ako sirokac, u mna to bolo 80-20 + par zaberov s rybim okom.
Potret mozes robit sirokacom, portretnym objektivom, shiftom a poznam vela fotografov, ktori oblubuju zoom typu 70-200/2,8.
Statisticky je najviac fotografii urobenych ohniskom cca 28-90 mm (prepocet na film), pretoze vacsina amaterov a ich fotografii je nafotena tymto ohniskom. Profesionali a pokrocili amateri sa snazia odlisit od priemeru pouzitim objektivov s odlisnym ohniskom, teda supersirokacmi, teleobjektivmi a svetelnymi objektyvmi.
Nuz vedel som ze ma takato reakcia (´vsetko mozem odfotit vsetkym´) od niekoho caka.. :)
Chalan znacne tapajuci medzi ohniskami sa pytal, tak som mu postavil trosku bojky.. :)
Otázka bola položená konkrétne tak aj tak odpoviem.
Chcem by som sa opytat ake najcastejsie ohniskove vzdialenosti pouzivate:
Od 18mm krokovo po cca jednom milimetri až po 300mm.
Vyexportoval som z Lightroomu metadata z cca 20 000 fotografii, urobil som maly programik v C++ a priemerne ohnisko je 62,2546569988 mm, cas 1/235 s, clona f6,6359845.
Vyexportoval som z Lightroomu metadata z cca 20 000 fotografii, urobil som maly programik v C++ a priemerne ohnisko je 62,2546569988 mm, cas 1/235 s, clona f6,6359845.
chcelo by to asi histogram :) nemozem urobit z tych svojich dat nejaky histogram kde ohniskova vzd. bude na x-ovej osi (s nejakym krokom) , pocet foto na y-ovej? to by nemal byt problem napisat v cecku za 10 minut. celkom by ma to zaujimalo :-)
Presne tak Páni... a preto aj výrobcovia dodávali ku svojim modelom (Canon , Nikon, Pentax, Minolta, Praktica , Zenit , Leica ).... vždy 50/ 1,x....asi vedeli prečo...:)))
Inak strašne rád by som sa pozrel na svet cez legendu od Canonu 50/0,9....
Nemá niekto ??? nakuknem a vrátim::)))
Vyuzitie ohnisk
Krajinkari pouzivaju (vacsinou) siroke ohniska - cca 10-30
Portretisti cca 35- 150
Sportovi fotografi cca 150 - 300
Vtackari a podobni cca 300 - 500
A inac ja najcastejsie 50mm :)
aj ked myslel som to tak ze ked ma niekto objektiv 70-200mm tak ked foti ake najviac ohnisko z toho vyuziva aj ked zalezi ze co foti s nim :((
4-5 ?
2)tilt-shift - sirokouhly na architekturu
3)tilt-shift - 90mm na produktovu fotografiu
4)macro
5) ultra-wide zoom
6) standardny svetelny zoom
7) 70-200
8) portretny objektiv s dobrou svetelnostou 85/1.x
9) svetelny tele (napriklad 300/2.8) na sport
10) svetelny tele 135/2 na interierovy sport
11) super tele na fotografovanie prirody/sport
prirataj tak cca 1-2 co som urcite zabudol:-)
nieco z kompromisom
12-24, 24-70, 70-200,
k tomu este pevnu 100 f/2,8 macro a 200 f/2,8
Chalan znacne tapajuci medzi ohniskami sa pytal, tak som mu postavil trosku bojky.. :)
Chcem by som sa opytat ake najcastejsie ohniskove vzdialenosti pouzivate:
Od 18mm krokovo po cca jednom milimetri až po 300mm.
Inak strašne rád by som sa pozrel na svet cez legendu od Canonu 50/0,9....
Nemá niekto ??? nakuknem a vrátim::)))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa