Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Akt

Karolfoto
Karolfoto 2009-01-15 18:35:24+01
Ako amatérsky fotograf a nový na tomto fóre sa chcem spýtať skúsených fotografov ako sa dosahuje to že fotka je takto zaujímavo nasvietená. Myslím tým to tmavé pozadie a osvetlené len obrysy tela. Robí sa to už pri nasvietení v štúdiu alebo až v počítači? Ďakujem ...../ospravedlňujem sa za ukradnutú fotku z galérie FORIK-a, ale zdala sa mi ako demonštrácia toho čo od vás chcem použiteľná

Ultra TXF
2009-01-15 22:39:29+01
príspevok od:
walimex neber, 400Ws je zbytocne vela, 250-300Ws staci
..ale prosím ťa ja nebudem tie svetlá používať denno denne,takže vydržať by malo akékoľvek.
Je tam regulácia až po 1/32 intenzity záblesku,takže nevadí ani 400Ws,ale to som uviedol len ako príklad,bohato stačia tak ako píšeš 250Ws,možno to jedno 400Ws na pozadie,keď to potrebuješ vysvietiť.
Elichrom,Walimex,Bowens,Linkstar,Photon a milión ďalších...a každy ti povie iné,to je ťažko,pre mňa hrá rolu aj cena .

dodo_bb
2009-01-15 22:46:31+01
CLS nie je na všetko a nie je to náhrada štúdiových svetiel. Má to svoje výhody aj nevýhody. Ak máš jeden systémový blesk, dokúpiš v bazáre ešte jeden za 5000 + stojan a dáždnik a môžeš fotiť. Inak sa mi zdá v CLS fungujú infrasvetlá z bleskov a pomôžu zaostriť. Zaostriť sa dá aj pomocným svetlom, potom ho vypnúť. Výhoda je prenositeľnosť, môžem to použiť pod mostom, v telocvični, na plese, kdekoľvek. A jedna z výhod oproti štúdiovým svetlám je možnosť použitia v TTL móde, to žiadne štúdiové svetlá nevedia. Keby som sa venoval takýmto žánrom, určite mám obidva systémy :-))

Ultra TXF
2009-01-15 22:49:56+01
Myslím si ,ako afkaa.i,že tamto hore vzniklo v úplnej tme na čiernom pozadí,nasvietené jedným stripboxom s voštinou ,podľa smeru svetla možno aj bez voštiny,lebo svetlo nešlo na pozadie ,ale od pozadia zľava z boku a mierne zozadu.Na to potrebuješ 10.000,-,babu a samozrejme to musiš vedieť,ale to chce len tréning :)

Ultra TXF
2009-01-15 22:54:46+01
príspevok od: dodo_bb
CLS nie je na všetko a nie je to náhrada štúdiových svetiel. Má to svoje výhody aj nevýhody. Ak máš jeden systémový blesk, dokúpiš v bazáre ešte jeden za 5000 + stojan a dáždnik a môžeš fotiť. Inak sa mi zdá v CLS fungujú infrasvetlá z bleskov a pomôžu zaostriť. Zaostriť sa dá aj pomocným svetlom, potom ho vypnúť. Výhoda je prenositeľnosť, môžem to použiť pod mostom, v telocvični, na plese, kdekoľvek. A jedna z výhod oproti štúdiovým svetlám je možnosť použitia v TTL móde, to žiadne štúdiové svetlá nevedia. Keby som sa venoval takýmto žánrom, určite mám obidva systémy :-))
Súhlasím,sú ľudia čo robia divy len so systémovými bleskami.
Sú samozrejme aj zábleskové svetlá prenosné,ale tam už len samotný generátor stojí majland.Samozrejme do štúdia potrebuje expozimenter..ďalších 8000,- v prdeli :) Sú ako hovoríš všelijaké možnosti,ale na tamto hore konkrétne sú lepšie záblesky.

2009-01-15 23:01:03+01
blud, ziaden expozimeter nepotrebujes. zablesky vie ovladat aj amater, ktory ma pol hodku na skusanie. dokonca aj kamaratka, ktora bola fotena chytila fotak, cvakla, ukazal som jej expozimeter vo fotaku, povedal, ze tym volicom znizi vykon, potocila a wuala, islo to ;)

Ultra TXF
2009-01-15 23:03:49+01
príspevok od: arnie175
ja mám 2+1 a obyvacku mam uplne prazdnu tak priestory by som mal:-)uz len tu vybavu:-)
No ak máš priestory,tak máš vyhrané.Výbava nie je problém,to chde len prachy.
A ani nie moc,keď sa potom trochu poobzeráš a niečo si prečítaš,tak zistíš,že sa dá veľa aj s jedným zábleskom,k tomu si vyrobíš dve odrazové tabule a možeš začať.
Pozri na youtube ...zadaj ...single light studio photography ....tam ti vyhodí kopec tutoriálov,ako to robiť.

(Inak to mám od afkaa.i ,ten mi dohodil nechtiac tie videá na youtube,za čo mu opäť veľmi ďakujem)

Ultra TXF
2009-01-15 23:06:15+01
príspevok od:
blud, ziaden expozimeter nepotrebujes. zablesky vie ovladat aj amater, ktory ma pol hodku na skusanie. dokonca aj kamaratka, ktora bola fotena chytila fotak, cvakla, ukazal som jej expozimeter vo fotaku, povedal, ze tym volicom znizi vykon, potocila a wuala, islo to ;)
Ok,môžeš skúšať do aleluje,ale expozimeter ti ukáže parametre presne.
Okrem toho tam máš vyzlečenú babu,už vidím ako skúšaš svetlá pol hodinu,to už musíš mať riadne nafotené,aby si to vedel od oka nastaviť vyhovujúco...ale dá sa aj tak :)

Ultra TXF
2009-01-15 23:07:09+01
Inak ten expozimeter pri tých prachoch za techniku a štúdiové vybavenie je kvapka v mori...:)

dodo_bb
2009-01-15 23:18:41+01
Flashmeter by mal fungovať aj na tie systémové blesky, sa mi zdá, nie? Záblesk ako záblesk...

Ultra TXF
2009-01-15 23:23:45+01
príspevok od: dodo_bb
Flashmeter by mal fungovať aj na tie systémové blesky, sa mi zdá, nie? Záblesk ako záblesk...
To je jedno,expozimetrom môžeš merať aj za bieleho dňa dopadajúce svetlo na objekt,t.j.akékoľvek svetlo.Ja len, že v štúdiu sa bez toho asi nezaobíde ,kdežto pri systémových bleskoch máš TTL meranie ako si napísal.

2009-01-15 23:24:54+01
príspevok od: Ultra TXF
Inak ten expozimeter pri tých prachoch za techniku a štúdiové vybavenie je kvapka v mori...:)
ale na co platit za externy expozimeter, KED TVOJ DIGITALNY FOTAK MA INTERNY EXPOZIMETER?!?! toto mi vysvetli. aky je tam rozdiel? proste nastavis cas, clonu, ISO, tipnes zablesk a pozries. podla expozimetru vo fotaku pohnes jednym, alebo viacerymi z tychto 4 parametrov a fotis. ziadna pol hodina...
moj atelier stal 10tis zavesny system, biele papierove, cierne papierove a take divne latkove pozadie + 24tis 2x 300Ws + 2x softboxy + 2x male beauty dishe + 2x stoja + kopa dazdnikov. cize 6-7 tis za expozimeter predrazi vybavenie studia aj o 20-30%. za to mas dalsi zablesk so stojanom.

chod niekedy do atelieru a potom sa pliz vyjadruj k atelierovej fotke...

2009-01-15 23:26:42+01
príspevok od: Ultra TXF
To je jedno,expozimetrom môžeš merať aj za bieleho dňa dopadajúce svetlo na objekt,t.j.akékoľvek svetlo.Ja len, že v štúdiu sa bez toho asi nezaobíde ,kdežto pri systémových bleskoch máš TTL meranie ako si napísal.
no ako vidim, mas v tom poriadny hokej :-D :-D :-D
expozimeter ti nahradi TTL? :-D :-D :-D

ja asi z tohto fora znova odidem. ma privadzate k slzam... :(((

Ultra TXF
2009-01-15 23:29:27+01
...ale šak ja ti neoponujem,prečo sa rozčuluješ :) Máš pravdu.
Tvoj ( a dúfam,že aj môj kua) fotoaparát meria odrazené svetlo od objektu,expozimeter dopadajúce svetlo na objekt (samozrejme aj odrazené),takže je to presnejšie a ideálne.Asi by ich profíci nepoužívali,keby to bolo k ničomu.

dodo_bb
2009-01-15 23:33:13+01
No nefotím takmer vôbec v štúdiu, tak neviem, ale zásadný rozdiel je, že flashmeter alebo externý expozimeter meria dopadajúce svetlo a interný odrazené svetlo. Interný sa pokúsi celý obrázok dostať do strednej šede a externý umožní merať rozdiely jasov na modelke apod. To je zásadný rozdiel. Len neviem, či je to dôležitý rozdiel :-)))

Ultra TXF
2009-01-15 23:33:50+01
Mne bolo povedané viacerými ľuďmi...´bez expozimetra to ani neskúšaj,zbytočné trápenie a zabitý čas ´.....

2009-01-15 23:34:22+01
rozpraval som s par profikmi a ti pouzivaju expozimeter iba pri foteni mimo atelieru, lebo v atelieri ho plne nahradi fotoaparat, resp. v ich stadiu intuicia a oci...

2009-01-15 23:38:16+01
asi ta poznaju ;) :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

ps: fakt to tu chce nejaky system triedenia uzivatelov do kategorii podla odbornosti, znacky fotakov a zameraniu.

Ultra TXF
2009-01-15 23:41:59+01
príspevok od:
rozpraval som s par profikmi a ti pouzivaju expozimeter iba pri foteni mimo atelieru, lebo v atelieri ho plne nahradi fotoaparat, resp. v ich stadiu intuicia a oci...
Ok.....mne zase povedali opak. A inak je to úplne jedno a táto debata sa zbytočne uberá zlým smerom.
Buď mu niekto povie aby so ho kúpil,tak si ho kúpi.Alebo mu povedia ,že ho nepotrebuje ,tak ho nekúpi a bude skúšať.
Na konci bude nejaký výsledok a sám potom uvidí,či je hodných tých 8.000,- alebo nie.

Ultra TXF
2009-01-15 23:45:51+01
...ale prosím ťa ,ja som ti povedal,že máš úplnú pravdu,načo sa zbytočne navážaš.....dá sa aj s ním,aj bez neho....alebo sa mýlim ? Sú dve možnosti.
neviem,čo vlastne riešiš.

2009-01-15 23:53:47+01
tak vies, s tym avatarom, no nedalo mi :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()