myslis na strop a nie na strom :D zejo..
ja sa vzdy snazim odpalovat z boku
(a tu je podmienka svetlé najlepsie biele steny alebo pripadne okno najlepsie so zaclonou a vtedy to aj vyzera realistickejsie lebo bezne prirodzene odtial prichadza svetlo takze foto vyzera ako za dna)
no a ked nie je na vyber tak bud kruhy :D alebo externe odpaleny blesk niekde z boku najlepsie cez nejaky minisoftbox alebo skus nasadit nejaky lumiquest (http://www.lumiquest.com/)
Staci mala odrazna dosticka, ta nasmeruje cast svetla dopredu. Mozes to vidiet u novinarov, ktori tam maju gumickou pripnutu vizitku. Profi blesky maju niekedy tuto odrazku zabudovanu.
Bud ako Karol, alebo skus trocha cuvnut, potom nie je problem, kruhy sa robia iba ked si so zdrojom svetla velmi blizko, ked cuvnes a pouzijes dlhsie sklo, tak to budes mat o inom.
Alebo odrazom, ale s nasadeným difúzerom. Ten svetlo ešte viac rozptýli a časť pošle aj dopredu. Napr. k Nikonu SB900 je v príslušenstve a k iným sa dá dokúpiť za cca 13€.
Suhlas, odraz o strop + odrazka (v mojom pripade vizitka) dava podla mna lepsie vysledky. Ten difuzer pouzivam ked mam blesk mimo aparat dialkovo odpalovany (odrazim od stropu a zaroven sa cast svetla rozplynie vsetkymi smermi). Alebo ako nudzovku napriamo zblizka, ked nie je o co odrazit - je to o cosi lepsie ako bez neho. Napriamo na vacsiu dialku nema ziaden vyznam, len znizuje silu blesku.
Suhlas, odraz o strop + odrazka (v mojom pripade vizitka) dava podla mna lepsie vysledky. Ten difuzer pouzivam ked mam blesk mimo aparat dialkovo odpalovany (odrazim od stropu a zaroven sa cast svetla rozplynie vsetkymi smermi). Alebo ako nudzovku napriamo zblizka, ked nie je o co odrazit - je to o cosi lepsie ako bez neho. Napriamo na vacsiu dialku nema ziaden vyznam, len znizuje silu blesku.
Napriamo som ho používal aj ja, no ak sa niekto v tej chvíli pozrie na blesk tak ho to poriadne oslepí. Mám aj SB600 a viac sa mi páči svetlo, ktoré vydáva SB600 + difuzer od 3.ho výrobcu, ako SB900+orig. Nikon.
Tiež je podľa mňa veľká blbosť, keď sa SB900 po nasadení difúzera prezoomuje na nejakých 11mm a tým sa výkon blesku rapídne zníži. Načo, keď difuzer rozptýly svetlo?
U toho difuzáru ide o to, aby svetlo išlo aj úplne do bokov a nielen dopredu v uhle zodpovedajúcemu nastavenému zoomu. Keď nazoomuješ blesk napr. na 100 mm, tak sa ti svetlo z blesku na bočné steny difuzéru nedostane. Takže preto sa blesk nazoomuje po nasadení difuzéru na max.
U toho difuzáru ide o to, aby svetlo išlo aj úplne do bokov a nielen dopredu v uhle zodpovedajúcemu nastavenému zoomu. Keď nazoomuješ blesk napr. na 100 mm, tak sa ti svetlo z blesku na bočné steny difuzéru nedostane. Takže preto sa blesk nazoomuje po nasadení difuzéru na max.
Dosť časté použitie blesku s nasadeným difuzorom je také, že blesk nasmeruješ na strop a difuzér ti časť svetla nasmeruje aj na steny.
Ak by niekto chcel použiť dufuzér napr. na zmäkčenie svetla, tak si tým moc nepomôže pretože v takom prípade je rozhodujúca veľkosť svetelného zdroja, resp. relatívna veľkosť voči fotografovanému objektu a tá sa nasadením difuzéra nezmení alebo sa zmení iba minimálne.
Presne tak ho používam aj ja. Na priamo nemá veľký význam a vydáva oslepujúce svetlo. Aj výrobcovia uvádzajú použitie napr. neznačkové pri uhle 45° a Nikon pri uhle 60° a viac. Veľmi sa mi osvedčil napr. na svadbách, kde v nízkych bytoch sú bez difúzera hlavy príliš svetlé (pri fotení odrazom) a tiež v miestnostiach s vyšším stropom je podľa mojich skúseností scéna lepšie nasvietená ako bez neho.
ahojte,ja som bola v tom megafoto ,ze sa pozriem na ten difuzer co sa nasadi na blesk (taky ako fotoman hodil na fotke)a vobec nevedel clovek o com hovorim a co to je:(
Kruhy pod ocami
ja sa vzdy snazim odpalovat z boku
(a tu je podmienka svetlé najlepsie biele steny alebo pripadne okno najlepsie so zaclonou a vtedy to aj vyzera realistickejsie lebo bezne prirodzene odtial prichadza svetlo takze foto vyzera ako za dna)
no a ked nie je na vyber tak bud kruhy :D alebo externe odpaleny blesk niekde z boku najlepsie cez nejaky minisoftbox alebo skus nasadit nejaky lumiquest (http://www.lumiquest.com/)
s tou odraznou doskou ma to nenapadlo...dik
Tiež je podľa mňa veľká blbosť, keď sa SB900 po nasadení difúzera prezoomuje na nejakých 11mm a tým sa výkon blesku rapídne zníži. Načo, keď difuzer rozptýly svetlo?
Ak by niekto chcel použiť dufuzér napr. na zmäkčenie svetla, tak si tým moc nepomôže pretože v takom prípade je rozhodujúca veľkosť svetelného zdroja, resp. relatívna veľkosť voči fotografovanému objektu a tá sa nasadením difuzéra nezmení alebo sa zmení iba minimálne.
http://www.lumiquest.com/products.htm
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa