Hore
Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ
 

Struktura suborov s fotkami na disku.

AstrumMinax
2009-03-10 15:33:53+01
Mozno trivialna zalezitost, ale uz dlhsie sa snazim najst efektivny sposob struktury suborou s fotkami na disku. Vytvoril som si diskovy oddiel len pre foto a v tomto oddiele mam zvlast zlozky pre stiahnute foto z aparatu (DOWNLOAD), zvlast pre rozrobene foto (WORKING) a zvlast pre hotove foto (FINAL). Potom mam este jednu zaloznu (BACKUP) na inom disku. Aku strukturu pouzivate vy?
 
HUGO7
2009-03-10 21:55:55+01
ako nazov adresara používam najskor datum a potom text o čo sa jednalo
 
bear
- moderator
2009-03-10 22:01:20+01
vytriedene fotky:
fotky/rok/mesiac/den-NAZOV_AKCIE

pracovne fotky:
fotky/work/rok/mesiac/den-NAZOV_AKCIE

vybery (v tomto mam zatial neporiadok)
fotky/vyber/krajinky
fotky/vyber/makro
...
 
slavmiro
2009-03-10 22:40:26+01
moj sposob je trivialny a blbovzdorny, priklad nazvu adresara:
´2009-01-20 Box v MsKS Galanta´

V takto strukturovanych adresaroch (YYYY-MM-DD Popis) mam 2 podadresare: NEF a JPEG. V NEF poddresaroch mam priamo RAWy a este jeden subadresar SELECT.
Vinimocne mam 3. adresar TIFF.
Do SELECTu presuvam vyber z RAWov. Rawy prehliadam priamo cez IrfanView na celej obrazovke, klavesovou skratkou F8 ich presuvam do SELECTu.
Vyselektovane upravim RAW editorom, ulozim a exportnem do v jpg do JPEG adresara. Zalohujem len adresare NEF s rawmi. Obsah lokalneho disku rucne mirrorujem na externy disk z casu na cas. Externy disk 1x za 1/2 roka vypalim postupne dvojmo na DVD. DVD si ukladam na 2 rozlicne miesta a cislujem..
 
dusan1973
2009-03-10 22:50:43+01
ja ukladám fotky na disk podla dátumu nafotenia (rok/mesiac/den) zatial sa mi to pozdáva ako najlepsi spôsob, zálohy napalujem na CD po mesiacoch vzhladom na to ako velké sú adresáre.
 
dodo_bb
2009-03-11 00:10:50+01
Používam takmer totožný systém ako má slavmiro, triedim ich ale ešte do troch skupín. Vnútri adresára členenie podľa potreby. Na orientáciu a vyhľadávanie používam systém popisných informácií cez ZONER, každú fotografiu popisujem (miesto fotenia, akcia, čas, pretekár, apod). Momentálne prechádzam z DVD záloh na sieťový mirroring dualdisk systém na zálohovanie.
 
dmedia
2009-03-11 09:35:35+01
Podobne ako slavmiro a dodoBB, cisto podla datumu sa mi to neosvedcilo, casom stratis suvis a nemas sancu si pamatat pri tolkych akciach co si kedy fotil. Odkladam si surove i editovane veci, kvoli istote a keby som tov buducnosti chcel spravit nejak inak. Zaloha na iny disk+dvd media.
 
kralik_j
2009-03-11 10:00:37+01
dobra tema, lebo i ja sa nad tym lopotim a snazim sa najst logiku vo svojich archivoch.
Ja mam dalsi problem s archivaciou s panoramami, potom hdr foto, a i nejake pre rewiev ci sutaze. Po dalsie este neviem ako s prezentacnymi foto (ramik a podpis) resp. foto urcene pre mail. Mam v tom neporiadok a stale som nenasiel vhodny sposob.
Okrem toho mam na ex disku zalohovane vsetky foto, no ako nie velmi dobre riesenie sa mi pozdava ze do lightroomu si kopirujem a importujem tieto foto.
To znamena, ze jednu fotku mozem mat na jednom disku ako zalohu, potom napalenu na dvd a este skopcenu a importovanu do ligtroomu :(
To je zle, lebo sa mi takto hromadia data ;/
 
Juraj Gavura
2009-03-11 10:24:54+01
Ja som si pod priečinkom Foto vytvoril priečinky s témamy a oblastami ktoré fotografujem a tie si ešte rozčlením na ďalšie kategorie kaskádovitým štýlom napr. Slovensko a vo vnutri napr. Martin, Banská Štiavnica, Malá Fatra, Roháče. Martin zase rozčlením na pešia zóna, kultúrne pamiatky, akcie, atď.podľa potreby..až v tom najhlbšom priečinku si necham fotografie podľa dátumu nafotenia... je to veľmi prehľadné a intuitívne.Okrem toho mám vytvorený priečinok New. kde dávam najaktuálnejšie snímky podľa dátumov (tam si ešte pamätám čo som kedy fotil) slúži to aj na to že sa po niekoľkých dňoch alebo týždnoch vrátim k fotografiam a vymazávam nepotrebné zábery (odpadávajú pri tom prvotné emócie a atmosféra pri fotení) a až potom ostávajúce fotografie rozdelím do tématických priečinkov. Tie fotografie ktoré už mám zálohované (2xDVD) mám zase v osobitnom priečinku. skôr ako ich vymažem urobím si printscreeny každého priečinku (malé náhľady fotografii), aby som videl ktoré fotografie mám na ktorom DVD. Tie mám priamo v počítači. Takto veľmi rýchlo nájdem na ktorom DVD mám fotografie, bez toho aby som musel DVD načítavať.
Nevravím, že je to najlepší systém ale používam ho a vyhovuje mi, možno to niekomu pomôže a možno mi niekto poradí niečo na zlepšenie...
 
Juraj Gavura
2009-03-11 10:35:44+01
Ešte som zabudol, ak mám fotky podľa dátumu a hľadám napr. fotografie Šutovského vodopádu, musel by som si pamätať kedy som tam bol. Ak mám foto triedené podľa miesta, stačí vyhľadať napr.Foto-Slovensko-Malá Fatra-sutovsky...
 
bear
- moderator
2009-03-11 10:43:39+01
príspevok od: Juraj Gavura
Ešte som zabudol, ak mám fotky podľa dátumu a hľadám napr. fotografie Šutovského vodopádu, musel by som si pamätať kedy som tam bol. Ak mám foto triedené podľa miesta, stačí vyhľadať napr.Foto-Slovensko-Malá Fatra-sutovsky...
Aj pri radeni podla datumu to nie je problem. Takymto sposobom pod Linuxom prehladam cely archiv a najdem vsetky vyskyty. Kedze hladam len v adresaroch je to menej ako sekunda.
find fotky -type d |grep -i -e sutovsky -e vodopad
 
Juraj Gavura
2009-03-11 10:50:19+01
aha, to bude tým, že ja tieto veci veľmi nevyužívam...ďakujem za info, ale teraz ma napadlo, priečinky musia byť tým pádom pomenované názvami nie dátumom (prípadne konkrétne fotografie)ináč mi nenájde sutovský(ak ho v názve nikde nemám) či mýlim sa?
 
SHoDaN
2009-03-11 11:01:14+01
Trosku z ineho sudka, ale predsa istota je istota. Pri dnesnej cene HDD sa este oplati v PC robit tzv. mirroring (RAID). Dva disky s rovnakym obsahom - ked sa poskodi jeden, stale je zaloha na druhom HDD.
 
MPzMT
2009-03-11 11:23:40+01
príspevok od: SHoDaN
Trosku z ineho sudka, ale predsa istota je istota. Pri dnesnej cene HDD sa este oplati v PC robit tzv. mirroring (RAID). Dva disky s rovnakym obsahom - ked sa poskodi jeden, stale je zaloha na druhom HDD.
Kôli tomu som si od Jeziska vypytal pod stromcek 1tera externy disk. Adresar s fotkami mam jedine na Dcku, kôli event formatovaniu Ccka. Folder FOTO delim na podadresare LX3 a K20D.Kazdy ma potom svoj podadresar s nazvom vrchu, akcie a podotykam KAZDY ma svoj RAW adresar a TIFF adresar. Tam si trvalo odkladam pracovne subory, ktore sa ovsem môzu duplicitne nachadzat aj na koreni v troch VIP adresaroch - Osvit, Popisky a ramik, Panorama
Zatial sa nestalo, ze by som nieco nenasiel. Dovolenkovu klasiku s rodinkou fotim len do JPG a z toho sa urobia hned fotky, alebo fotokniha. Skôr vidim problem s nedostatkom casu spravovania a upravy surovych dat ´po case´, cez dlhe zimne vecery. Nepoznam nikoho s môjho okolia, kto by v juli o ôsmej vecer nesiel radsej na pivko a upravoval by doma RAWY :D. No a takto sa to hromadi a hromadi...
 
dodo_bb
2009-03-11 14:15:59+01
Pred pár dňami sme do firmy nainštalovali RAID dva disky po 1 terra, je to v skrinke so sieťovou kartou a stačí to pripojiť sieťovým káblom na HUB ak sieťový disk. Je to skvelé riešenie a takto si to idem urobiť aj doma. A pokiaľ chcete mať poriadok a ľahko vyhľadávať, slušne to má spracované často spomínaný ZONER. Fotografie sa dajú popisovať množstvom ´tagov´ a zoskupovať do archívov a albumov. Zoner načíta napr. DVD disk, uloží jeho obsah aj s náhľadom a môžeš ho odložiť. Pokiaľ niečo vyhľadávaš, prehľadá všetky tvoje archívy, vyberie Ti info a náhľady do okna, vyberieš si ktorú hľadáš a on Ti povie OK, teraz tam vlož svoje DVD č.xxx. Ku fotkám sa dá uložiť asi 15 atribútov a podľa všetkých je možné vyhľadávanie. Okrem toho robí albumy - zaradí tvoju fotku do virtuálneho albumu napr. HRADY, hoci originál je na DVD č. 7. Môžeš potom prehľadávať podľa tém a nie podľa fyzickej existencie. Má to dosť vymakané, ale funguje to, len ak v tom máš poriadok a všetko si svedomito popisuješ :-)))
 
Strana 1 z 1
 





Inzercia
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()
     
  • ()