Asi potrebujem pomoc od skuseneho fotografa...
Zacal som si vsimat viac ostrost snimkov ktore robim a dospel som k zaveru, ze v podstate nemam ani jeden super-ostry zaber... (myslim ze pri tom mnozstve snimkov ktore som urobil by sa aspon jeden mohol pritrafit hoci aj iba nahodou...)
Pravdu povediac, nemam skusenosti s fotkami s takymto rozlisenim a preto netusim kam az ostrost moze ist...
Mam par takych fotiek, kde som schvalne zvolil kratky cas 1/120s a objektiv som mal oprety o kmen stromu, v hladaciku sa to ani nepohlo, vravel som si, neni boha aby to bolo neostre. A JE to neostre...
Pouzivam autofokus a stabilizator na Canon zoom lens EF 70-300mm 1:4-5.6IS USM.
Neviem si predstavit, kde moze byt chyba
(vsimol som si, ze ten stabilizator trocha taha obraz do strany)
Chcel by som poprosit nejakeho skuseneho fotografa, keby obetoval kusok casu a pozrel sa na nejaku moju snimku vo FULL rozliseni a povedal mi, ze ci ostrost ktora je tam dosiahnuta je normalna pre toto rozlisenie a tento objektiv, alebo ci sa da aj lepsie a teda jednoznacne je nejaky problem v technike (pripadne ze by som nemal pouzivat AF, alebo stabilizator, alebo oboje.)
Ak sa najde nejaka dobra dusa, nech posle svoju mail adresu tu sukromnou spravou, poslem RAW subor, ktory som fotil s opretym objektivom.
Dakujem
Obecne plati (bez stabilizatoru - ale ten pomuze tak max. na 2 EV) ze z ruky se ohniskova delka udrzi ve stejne rychlosti jako je aktualni ohnisko. Tedy priklad: Mam zoom vytocenej na 300, nejdelsi cas ktery udrzim z ruky je 1/300 vteriny. (samo, do teto hry vstupuje vic faktoru, ale tak nejak obecne).
Druha vec je take kvalita objektivu. Setove levne zoomy proste nekresli, a kdyz uz tak jsou vypocitany na 2-3 ohniska kde je to jakz-takz ostre, zbytek je maslo. Zoom ktery uz opravdu kresli pod 30.000,- CZK proste neexistuje.
Dalsi faktor je tzv. rear nebo back focus konkretniho objektivu. Nektere proste predostruji a nektere ostri ´za´ (mam ted na mysli jen ciste teoretickou rovinu ostrosti, v praxi se to do toho rozsahu zaostreni vetinou schova).
Jeste nelze opominout lidsky faktor, nekdo proste neudrzi 1/125 ani na skle o delce 50mm.
Ta neostrost je zpusobena rozhybanim a nebo neostrosti?
rspitt - som Ti nesmierne vdacny ze si na mna obetoval cas, ale namiesto vdaky ta asi rozladim... ja rozumiem asi iba 50 percent toho co si napisal... pochopil som rovnicu o zoome a case ktory clovek teoreticky udrzi v ruke...
- Nechapem vo je to EV ´ale ten pomuze tak max. na 2 EV´
- nechapem co je to teoreticka rovina ostrosti...
- - nechapem co je to ´na skle o delce 50mm´
(ja som doteraz fotil iba s mobilnym telefonom... a nemam ponatia aka ostrost sa da dosiahnut s objektivom a fotakom ktory mam... preto som poprosil o pomoc, aby sa niekto pozrel na moj snimok a povedal, ci je problem v mojej ruke, alebo mam posahane nieco na technike... ja nedokazem zistit ci je neostrost sposobena rozhybanim, alebo neostrostou... na konci Tvojho prispevku mi kladies otazku, na ktoru hladam odpoved... o ktorej zodpovedanie prosim o pomoc)
ardhjuna: Podla toho co pises, by som ti poradil vypnut stabilizator. Dokonca aj na mojom digitaly to robi dost velku skodu ako uzitok. AF Stabilizacne objektivy ked uz tak z tych drahsich modelov su uz fakt prepracovane. Ak ti mozem poradit, ked fotis na automatike to budes mat take aby si to mal spravne naexponovane. Ale ked zacnes fotit v Manualy, nastavis si rychlost a clonu tak to budes mat idealne. Plati takztiez cim vacsia clona, tym vacsi bod ostrosti tam je... Pokial sa ti fotka zda byt trosku rozostrena (rozmazana) tak ak pouzivas nejaky soft na upravu, tak si to tam trosku priostri. Viem ked fotis 100 zaberov je to o hubu ale musis aspon sam usudit ci tu fotku pouzijes alebo nie. mozes mi to supnnut na moj emajl patrik145(a)zoznam(.)sk mozem sa ti na to pozriet. Napis mi rovno aky mas model fotoaparatu a objektiv ;)
pocuj Patrik, viem ze sa softwarom da fotka doostrit, to je vsak uz o niecom inom. Ja so snazim zistit, ci ostrost ktoru dosahujem je pre moj fotak a objektiv v poriadku, alebo ci je nejaky problem... Ja to neviem posudit, lebo, ako vravim, este pred tyzdnom najvacsie rozlisenie ake som videl bolo 2 Megapixely mojho fotaka v telefone SonyEriccson... Poslem Ti snimok, ktory som fotil s objektivom opretym o stenu, cize pohnutie ruky je vylucene (alebo minimalizovane) a hadam mi budes vediet povedat ci je ta ostrost v poriadku. Dakujem
Najprv by si mal zistit ci tvoje objektivy zaostruju tam kam maju (odfot zo stativu napr noviny, na drobnych pismenkach uvidis ostrost, aj v rohoch obrazu). Vyskusaj to pri roznych clonach. Ak je vsetko OK, zacni testovat seba, odfot rozne motivy bez stativu a so stativom, uvidis ci je rozdiel v ostrosti velky. Je dokazane, ze aj pri dobrom svetle, sa bez pouzitia stativu znizi az o 15%.
Karol: ad1 - nemam stativ.
ad2 - fotil som s aparatom opretym o pevny predmet, avsak KEDZE NEMAM TYMTO DRUHOM APARATOV A OBJEKTIVOV ZIADNE SKUSENOSTI, neviem ci je vysledok dostatocne ostry. (pri digitalnej fotografii je predsa ostrost limitovana aj poctom pixelov... nie? aj ten najlepsie zaostreny obraz od najlepsieho profika na svete ma svoj limit dany rozlisenim pixelov... a toto (ci je neostrost ktora na fotke je, dana mojou chybou, alebo chybou aparatu/objektivu, alebo ci je technika OK a je to dane len limitom pixelov) ja nedokazem posudit, lebo moje skusenosti su VESKERE ZIADNE)
Aj pri 3MPx fotoaparat zistis, ci je objektiv dobry alebo nie. Cim vacsi snimac, tym vyssie naroky na objektiv. Kvalitu objektivu z hladiska rozlisenia udava jeho rozlisovacia schopnost udavana v pocte ciar na milimeter. Ta sa meni v zavislosti na ohnisku, clone a casti obrazu (napr. v rohoch obrazu byva mensia). Na celkove vnimanie ostrosti ma vplyv aj prenos kontrastu. Ak mas objektiv s dostatocnym rozlisenim, zaostruje spravne a mas optimalne nastavenu clonu, dostatocne kratky cas alebo stativ, tak fotografia musi byt ostra, inac je to chyba fotografa. Diskuzia v tomto fore tvoj problem asi nevyriesi, chce to skusenosti, vyskusaj si od kamosou pozicat ich optiky, mozno zistis, ze to bude lepsie a ze ti tvoje su podpriemerne.
karol, zial, nemam si od koho optiku pozicat, nepoznam nikoho v okruhu 1700 kilometrov ani len z videnia, kto by nieco take mal...
Viem ze diskusia nic nevyriesi, preto som tu ziadal o pomoc - nech si niekto, kto skusenosti ma (lebo ja nemam) a teda vie ako by mal asi vyzerat dobre zaostreny obraz, pozrie jeden moj snimok vo full velkosti ktory som strelil s uzemnenym aparatom pri vysokej rychlosti zavierky a povie mi, ci je to na aparat a optiku s ktorou to bolo robene OK...
No, kazdopadne vdaka za ochotu.
Podla mna pozriet jednu fotku nestaci. V praci sa s tymto problemom stretavam. Niekedy dokonca objektivy testujem sam, vzdy je to vsak seria zaberov roznych motivov pri roznom nastaveni. Niekedy ani teoreticky dobre sklo v kombinaci s niektorym fotoaparatom nedava slusne vysledky. Objektiv je samozrejme mozne prekontrolovat v autorizobvanom servise, kde maju kontrolne obrazce. Z vlastnej skusenosti, nie je vela objektivov na Canon, ktore by mali vyslovene rezavu kresbu. Hlavne ak sa do toho casto primiesa problem s backfocusom a frontfocusom (tato tema bola preberana v inej teme na tomto fore).
S MF je to rovnake? Ale je normalne,ze tento objektiv je smerom k 300mm stale neostrejsi,proste kvalita skla... ostatne 70-300 su este horsie(sigmy tamrony a lacnejsie canony) mohol si si jedine kupit kratsi ale ostry 70-200 f/4L. Ukaz nejaku full fotku neorezanu
falco, ako mam ukazat? tu mozes nahrat max width 1024
Vsak urob 2 vyrezy 512x512, jeden zo stredu snimku a druhy z okraja. Potom to pojde uploadnut. Inak to kresli aj na 70mm a clone napr 8 neostro? Ked tomu das ISO200 alebo 400, 70mm ohnisko (minimal zoom) cez den tak tam kde zaostris musi byt ostry obraz.
OK, nasiel som riesenie... nahral som obrazok sem: http://files.myopera.com/le%20Diable/albums/472566/tst.jpg
Je to fotene na ISO200, clona 5.6, cas 1/1600sek, ohniskova vzdialenost 70MM, autofokus, vzdialenost cirka 3.5 metra...
Dakujem za analyzy
zabudol som dodat, horny obrazok je stred (tam som ostril) a spoodny je pravy dolny roh... mal som oprety cely fotak o stol... polozeny na stole a riadne pritlaceny
Hmmm ja sa stretavam s tym istym problemom. Naposledy som fotil v ateliery viacero ludi, ked som prisiel dom a dal to do kompu bol som sokovany, asi 50 % fotiek muselo do kosa pre neostrost. Ironia je ze ked pozriem na displej je vsetko ok, pretoze male rozostrenie tam nie je badatelne. Ako proti tomu bojovat? Samozrejme iste veci viem, dat to na stativ, ale ten velmi rychlo v ateliery prestanem pouzivat pretoze sa nebavi s nim behat a neustale prestavovat. Musim zial fotit casom 1/20 alebo 1/25 snazim sa mat pevnu ruku ale niekedy sa pohne aj neskuseny model... ale aj tak snazim sa mat pevnu ruku model sa nepohne autofokus zaostri automaticky a ked to dam do kompu hmmmm ziadna slava, velmi tazko rozoznat ci zaostri objektiv oci, lice, limec a podobne, ak je to skutocne len o zrucnosti, tak je to dost narocne...
Ostrost - pomoc
Druha vec je take kvalita objektivu. Setove levne zoomy proste nekresli, a kdyz uz tak jsou vypocitany na 2-3 ohniska kde je to jakz-takz ostre, zbytek je maslo. Zoom ktery uz opravdu kresli pod 30.000,- CZK proste neexistuje.
Dalsi faktor je tzv. rear nebo back focus konkretniho objektivu. Nektere proste predostruji a nektere ostri ´za´ (mam ted na mysli jen ciste teoretickou rovinu ostrosti, v praxi se to do toho rozsahu zaostreni vetinou schova).
Jeste nelze opominout lidsky faktor, nekdo proste neudrzi 1/125 ani na skle o delce 50mm.
Ta neostrost je zpusobena rozhybanim a nebo neostrosti?
- Nechapem vo je to EV ´ale ten pomuze tak max. na 2 EV´
- nechapem co je to teoreticka rovina ostrosti...
- - nechapem co je to ´na skle o delce 50mm´
(ja som doteraz fotil iba s mobilnym telefonom... a nemam ponatia aka ostrost sa da dosiahnut s objektivom a fotakom ktory mam... preto som poprosil o pomoc, aby sa niekto pozrel na moj snimok a povedal, ci je problem v mojej ruke, alebo mam posahane nieco na technike... ja nedokazem zistit ci je neostrost sposobena rozhybanim, alebo neostrostou... na konci Tvojho prispevku mi kladies otazku, na ktoru hladam odpoved... o ktorej zodpovedanie prosim o pomoc)
ad2 - fotil som s aparatom opretym o pevny predmet, avsak KEDZE NEMAM TYMTO DRUHOM APARATOV A OBJEKTIVOV ZIADNE SKUSENOSTI, neviem ci je vysledok dostatocne ostry. (pri digitalnej fotografii je predsa ostrost limitovana aj poctom pixelov... nie? aj ten najlepsie zaostreny obraz od najlepsieho profika na svete ma svoj limit dany rozlisenim pixelov... a toto (ci je neostrost ktora na fotke je, dana mojou chybou, alebo chybou aparatu/objektivu, alebo ci je technika OK a je to dane len limitom pixelov) ja nedokazem posudit, lebo moje skusenosti su VESKERE ZIADNE)
Viem ze diskusia nic nevyriesi, preto som tu ziadal o pomoc - nech si niekto, kto skusenosti ma (lebo ja nemam) a teda vie ako by mal asi vyzerat dobre zaostreny obraz, pozrie jeden moj snimok vo full velkosti ktory som strelil s uzemnenym aparatom pri vysokej rychlosti zavierky a povie mi, ci je to na aparat a optiku s ktorou to bolo robene OK...
No, kazdopadne vdaka za ochotu.
Je to fotene na ISO200, clona 5.6, cas 1/1600sek, ohniskova vzdialenost 70MM, autofokus, vzdialenost cirka 3.5 metra...
Dakujem za analyzy
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa