Staci mat spravne nakalibrovanu tlaciaren a monitor a ficis. Rozlisenie v pixeloch pri tlaceni ti je na dve veci pokial neovladas prevod pixely na centimetre.
rumrunner:dik moc,vedel som ze sa tam nieco rata s 300ppi ale nevedel som ako.vies mi vysvetlit preco sa to deli tymi 2,54?co je to za hodnota?alebo nevies nejaky link kde je to vsetko vysvetlene podrobnejsie?
ja len doplnim rozdiel medzi ppi a dpi: ppi=pixels per inch, to znamena hustota obrazovych bodov(pixelov) na palec. dpi=dots per inch, hustota tlacovych bodov na palec. Tlaciaren potrebuje na tlac jedneho pixelu namiesat farbu, preto jeden pixel tlaci z viacerych bodov(dots), je to nieco ako ¨hustota tlace¨. Bezne sa vsak ppi oznacuje ako dpi takze je to vlastne uplne jedno:-))
A este tu mame LPI, pocet ciar na palec, pouziva sa napr. pri ofsetovej tlaci (noviny, casopisy, knihy, plagaty). Kvalitna tlac knihy pouziva 133 - 160 lpi, pri vypocte dpi sa pouziva koeficient 1,3 - 2x ak by pri tlaci doslo k nejakym nepresnostiam. Cim kvalitnejsi papier, tym mensi koeficient je potrebny, pretoze su jednotlive body farieb (CMYK) umiestnovane presnejsie. Napr. obycajne noviny sa tlacia na 72 lpi pri koeficiente 2x = cca 140 dpi. Na bilboardoch staci podkladova fotografia v rozliseni aj menej ako 40 dpi.
male formaty do velkosti A3+ (30x45) doporucujem zhotovat klasikou cestou vo fotolabe. Nemenovany fotolab inzerujuci na tejto stranke ma okrem dlhodbej akcie A4 za 35SK momentalne aj akciu na A3+ za 105 SK aj s DPH.. Fotke sa nic nevyrovna a keby aj ano, tak nie v takych cenach. ;)
uprava pre tlac
300 dpi (dpi=dots per inch/body na palec)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa