Zdravím páni. Chcel by som sa opýtať či sa dajú použiť 2 C-PL filtre namiesto jedného šedého neutrálneho na docielenie zatmenia objektívu. Výhodu by to malo v tom, že by sa dala intenzita zatmenia plynulo regulovať podla vzájomného natočenia jedotlivý C-PL filtrov. Aké nevýhody by vyplynuli z takéhoto riešenia?
Ďakujem.
tu je odpoveď jasná jeden nd filter jedno sklo, dva cpl dve sklá čiže menšia kvalita. vysoká pravdepodobnosť vinetácie a u širších ohniskách 100%. dalej CPL nie je koncipovaný na predlženie expozície ako šedý nd filter a je tam riziko že ti pokazí zábery. na predlženie expozície jednoznačne šedý neutr. filter
hodim aj ja koment, kdesi som videl ND filter ktory otacanim meni svoju priepustnost. mrkni na hoya, tusim tam som to videl, ale nerucim, uz sa nepamatam. Nebol prave najlacnejsi, ale bolo to efektne...
hodim aj ja koment, kdesi som videl ND filter ktory otacanim meni svoju priepustnost. mrkni na hoya, tusim tam som to videl, ale nerucim, uz sa nepamatam. Nebol prave najlacnejsi, ale bolo to efektne...
Ten filter je Singh Ray vari ND
Inak niečo podobné robí aj Hoya a volá sa to Pol-Fader. Funguje to tak, ako niekto spomínal, že sú to dva polarizačné filtre, ktoré sa otáčajú vzájomne proti sebe, takže ani by som nepovedal, že použitie dvoch CPL je úplná blbosť.
Fungovať to zrejme bude, výhodou je plynulá regulácia, u ND máš len jeden stupeň. Cena za ten filter Singh Ray je veľká, lebo sú to v skutočnosti dva. Ak nemáš vážny dôvod na plynulú reguláciu expozície, tak to asi nie je dobrá cesta :-))) Možno by to riešil P Cokin držiak a do neho jeden až tri ND filtre rôznej hustoty. Tak by sa dala regulovať expozícia vo viacerých stupňoch kombináciou ND filtrov v držiaku, bez vinetácie a za rozumnú cenu.
Tá varianta s použitím dvoch CPL filtrov mi napadla, ked som skúšal cez ne pozerať a všimol som si, ze sa obraz natáčaním celý stmavuje. Problém bol, že boli rozdielnych priemerov, tak som ich nemohol vyskúšat priamo na objektíve. Prišlo mi to ako dobrá náhrada za ND filter, len som nevedel, čo by to spravilo s kvalitou snímky. Teraz ale ked pozerám, že Hoya ponúka filter na takom istom princípe, tak si myslím, že by ta moja varianta mohla aj fungovať. Nerád by som ale kúpil další CPL filter a zistil, že mi je to nanič :)
Tá varianta s použitím dvoch CPL filtrov mi napadla, ked som skúšal cez ne pozerať a všimol som si, ze sa obraz natáčaním celý stmavuje. Problém bol, že boli rozdielnych priemerov, tak som ich nemohol vyskúšat priamo na objektíve. Prišlo mi to ako dobrá náhrada za ND filter, len som nevedel, čo by to spravilo s kvalitou snímky. Teraz ale ked pozerám, že Hoya ponúka filter na takom istom princípe, tak si myslím, že by ta moja varianta mohla aj fungovať. Nerád by som ale kúpil další CPL filter a zistil, že mi je to nanič :)
tebe sa nestmavovala expozícia ale polarizovalo sa ti svetlo.
budem citovat mudru literaturu...a to konkretne romana pihana...´dva polarizacni filtry nasroubovane na sebe (prvni linearni a druhy jakykoliv) mohou pracovat jako neutralni sedy filtr s plynule menitelnou intenzitou filtrace temer od 0 (svetlo projde skoro beze zmneny, maximalne s ucinkem bezneho polarizacniho filtru) az k absolutni tme (svtelto neprojde vubec) Jsou li sterbiny obou filtru vzakrytu, svetlo prochazi, jsou li na sebe kolmo, dvojice filtru je zcela nepropustna...myslim ze lepsie sa to vysvetlit ani neda ;-)
No nechcem rýpať - ale to nemáš kamoša, čo by Ti požičal na pár hodín polarizák zo závitom 77? Ak sa dohodneme, tak ja Ti ho na to vyskúšanie požičiam, len nie som z Blavy. Ale občas tam chodím...
zvedavost zariadila, ze sa tu prave hram s dvomi polarizacnymi filtrami, oba s kruhovou polarizaciou a funguje to paradne, akurat je potrebne mat jeden z nich otoceny opacne, teda nebude stacit ich normalne nasktutkovat na seba, ale v jednom aj otocit sklo...linearne polarizovany filter nemam k dispozicii...
zvedavost zariadila, ze sa tu prave hram s dvomi polarizacnymi filtrami, oba s kruhovou polarizaciou a funguje to paradne, akurat je potrebne mat jeden z nich otoceny opacne, teda nebude stacit ich normalne nasktutkovat na seba, ale v jednom aj otocit sklo...linearne polarizovany filter nemam k dispozicii...
No však CPL má tú vlastnosť, že prepustí iba svetlo polarizované v jednom smere a následne ho zase depolarizuje. Takže keď ho otočíš naopak, tak tá vrstva, ktorá ho depolarizuje, bude vpredu, takže vystupovať z neho bude polarizované svetlo, ktoré potom odrovnáš tým druhým filtrom.
Ako uz bolo povedane, prvy musi byt linearny alebo naopak, inac to fungovat nebude; co vsak povedane nebolo je fakt, ze zostava linearny polarizak + hocijaky polarizak sa sprava ako ND + polarizak (t.j. okrem ND aj zvyraznuje/potlacuje polarizovane svetlo!), pokial je ako prvy pouzity otoceny CPL, tak to funguje cisto ako ND... teda az na viac povrchov... tolko hovori fyzika;)
dva C-PL vs jeden šedý neutrálny filter
Inak niečo podobné robí aj Hoya a volá sa to Pol-Fader. Funguje to tak, ako niekto spomínal, že sú to dva polarizačné filtre, ktoré sa otáčajú vzájomne proti sebe, takže ani by som nepovedal, že použitie dvoch CPL je úplná blbosť.
P.S. - cena 340 UDS za 77mm filter je pre mna dostatocne odstrasujuca
Ďakujem za rady.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie